Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025

Не изпълняваме критерия за инфлацията, най-рано 2027 г.
24 яну 2024 09:01, Петър Бойчев
169
Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025
Снимка БГНЕС

Страната ни няма да влезе в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 година, защото не изпълняваме критерия за инфлацията. Това заяви интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврото догодина - не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Трябва да се помисли как елегантно да се говори какво следва. Правителството започва сериозно да работи по темата за еврозоната, посочи Дянков.

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да има компромис с инфлацията за членството ни в Еврозоната. "Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", заяви твърдо Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1,5-2 процентни пункта увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Той постави и добра оценка на финансовия министър Асен Василев, който повече работи, отколкото да говори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
7
 
! Отговори
Филип Златанов преди 4 месеца
ПОКАЗАТЕЛНО Е КАК НОМЕНКЛАТУРНОТО КОЛИБАРЧЕ НА БУДА ЗАБИВА ПОРЕДНИЯТ ПИРОН В КОВЧЕГА НА ИЛЮЗИЯТА ГЕРБ... Очаквайте скоро и аз!!!
28
6
 
5
 
! Отговори
ПИЦУ преди 4 месеца
кпгато и д аму пръснесх глаФАТА все сха е късно!!! СЛАВА УКРАИНЕ
27
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До номер 10:Болен,и копейки никой не иска.Не ти минава номера!Просто не искаме еврозоната.Искаме си лева и да си продължава валутния борд.В момента,в който го махнат и намалят критериите за кредити пак ще нацвъкате кредитни милионери.Знаем ви,че сте си приготвили вече куфарите за някакви острови и гледате максимално да източите държавата,но няма да стане.Аман от тарикати!Един път врътнахте номер,втори път не става.
26
3
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
И този въздухар го видяхме колко може.Нали е влязъл в доларовата зона.Ще минем и без "мъдрото" му мнение.
25
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А бе Дянков, защо не влязохме в Еврозоната през 14-те години докато управляваше Вожда ти?
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А през останалти месеци ?
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До едноклетъчните, безгръгначни избиратели на ппдб. Има си критерии за инфлация и дефицит, има ги публикувани. Не е нужно да се пените и да обиждате всички, че са копейки. Вашите "специалисти" надуваха инфлацията умишлено за да покажат растеж, всичко беше лъжа и рано или късно се плаща сметката. И ДААА нито винету, нито дянков, нито горанов ще влезат в затвора. Просто щото вие и Пеевски ги защитавате. Г-н Божков също щеше да представи доказателства срещу тях ... иииии накрая НИЩОООО!!!
22
3
 
14
 
! Отговори
Манолски преди 4 месеца
Напимням, че пр0срашкото правирелатво на Киро напомпа инфлацията с некадърност и алчност. Другото което е факт, че няма никаква промяна и лошотиите от герберския модел си вървят, но с нови лица
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 2027 от ЕС ще е останал само лош спомен.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Веселинъ 7112136860 - И в НДСВ ли е бил?
19
3
 
9
 
! Отговори
А дано преди 4 месеца
Дай Боже! Амин.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
супер, добра новина, до 2027 вече няма да има Европейски съюз
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Денков тръгна да прави реформи, ама тръгна мното срещутечението. Мисля си, че ако беше оставен, да псотигне всичко, което искаше, днес щяхме да сем по-добре, обаче ГЕРБ нямаше да ги има на власт и поради тази причина, Борисов го изпрати на разходка.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Със сигурност Човекът с ЧЕКМЕДЖЕТАТА /от Банкя/ вече е приел Еврото ! При това на пачки от по 500! И добре , че беше Мата Хари , за да ни покаже колко е Умен , Далновиден и Предвидлив ! Да вземаме пример от него и да ни е като пътеводна светлина в тези тежки и мрачни времена ! Ура и да живее !
15
4
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 4 месеца
Дянков - един от вампирчетата на Сакскобурготски.Барабар с Винету,а сега и Текумзе.Всички са послушни чеда на арабо-сефардският тюркски род Сакскобургота. Роми ! Точно Дянков и Борисов са и хората на Москва и Анкара...Москва и Анкара,чиито троянски кон в България са лобистите на Зеленски.Да, цел бе сефардите хазари на Зеленски,който е мразен от достойните Израилтяни,да вкара укрите завинаги в Родината ни. За това и не можем да имаме самолетите,Шенген....Ротшилд иска България без Българи.
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Дано е познал
13
1
 
8
 
! Отговори
Силно заинтригувАна преди 4 месеца
Охоооо.....ам'чи то туй чудесно уа!
12
5
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 4 месеца
Тоя , пък *** кой го пита ?!
11
3
 
16
 
! Отговори
Да преди 4 месеца
Никога няма да се приеме еврото, твърде много проблеми ше създаде на мафията да си преперат паричките. А мафията си излъчва правителството в тая територия...
10
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
И 2027 няма да влезем. Дотогава инфлацията ще е сринала валутният борд.