Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025

Не изпълняваме критерия за инфлацията, най-рано 2027 г.
24 яну 2024 09:01, Петър Бойчев
169
Симеон Дянков: Няма да влезем в Еврозоната нито през януари, нито през юни 2025
Снимка БГНЕС

Страната ни няма да влезе в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 година, защото не изпълняваме критерия за инфлацията. Това заяви интервю за бТВ бившият финансов министър Симеон Дянков.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврото догодина - не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в зоната е наполовина на нашата. Трябва да се помисли как елегантно да се говори какво следва. Правителството започва сериозно да работи по темата за еврозоната, посочи Дянков.

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да има компромис с инфлацията за членството ни в Еврозоната. "Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", заяви твърдо Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на взимането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, изтъкна Дянков, според когото се очаква с 1,5-2 процентни пункта увеличение на лихвите по кредитите.

За предстоящата ротация през март Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите. Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Той постави и добра оценка на финансовия министър Асен Василев, който повече работи, отколкото да говори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 3 месеца
ами разбира се, плюс това най-голямата далавера в момента е, че напълно обезцененият лев, бил 2 лева за 1 евро, нереален курс, чрез който се обират като 1997 спестяванията на хората дори в Евро! а това е очевадно, за всеки който мисли, 2 евро - масло в Европа, но 6 евро в България и така е със всяка стока от 1ва необподимост!!
8
4
 
8
 
! Отговори
Фед Красивия преди 3 месеца
Аз от кога ви разправям,че няма влизане....Що ве дянков искаше здравни карти да спрат от 8 милиарда бюджет за касата да крадат докторите половината.Палати вдигнаха,мерцедеси карат,а хората ***.Искаше и автоматите за кафе с апарат,че някои накупиха вили па на на работниците само 320 лв заплата оная минимална.Дянков имаше много добри идеи и мерки....Най-малкото той разкара двата топа касови бележки,останхаме само с една...
7
8
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 3 месеца
За мен по-важното е,че Добрата Армия на Съединените Американски Щати влезна в България,а това ни гарантира,че Русия и Турция няма да го сторят. Съвсем скоро предстои създаването на уникална непобедима Световна Държава на Келто-Викингски принцип,а там Българя ще бъде не само първа по чест ,но и Столица. Тази година ще бъде една великолепна година.Очаквам ,че ще има траурни събития както в Турция,така и в Русия и Украйна. Предстои краят на краищата на османската и съветска империи на злото.
6
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 6:А за какво ни е тази еврозона?!Да плащаме чуждите заеми?!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А бе Дянков, защи не влязохме в Еврозоната прз 14-те години докато управляваше Вожда ти?
4
9
 
11
 
! Отговори
Тагарев преди 3 месеца
За какво Ви е еврото, във войната дето Ви тикам аз !
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Със сигурност ще влезем в Шенген и еврозоната когато краварите капитулират в Украйна. Тоест вероятно още тази година . За отвличане на вниманието
2
4
 
8
 
! Отговори
умен мъж , преди 3 месеца
а то не ни и трябва шенген януари . цените се вдигат до 2040 постоянно . никой не го е грижа .
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ГЕРБ се върна на власт и мазната пица на Тиквата пак се изявява по медиите.