В перфектната буря българското земеделие е като кораб без кормчия

Васил Грудев: Браншът е изнервен, защото вижда, че някой ще плати цената
29 яну 2024 21:00, Елка Василева
25
В перфектната буря българското земеделие е като кораб без кормчия
Снимка: архив, БГНЕС

"Зимата на фермерското недоволство маркира събитията през последните няколко месеца. Ще имаме и пролет, наситена със земеделски протести и недоволства. Земеделието се намира в перфектната буря. Кризата в европейското земеделие е повсеместна. Земеделието плати цената за потушаване на всички други кризи, които се случиха през последните 3-4 години". Това каза пред БНР Васил Грудев, бивш директор на Фонд "Земеделие", както и бивш заместник-министър и министър на земеделието.

Още по темата
Българското земеделие през последните година и половина се люшка като кораб без кормчия, няма никаква посока за развитие, освен краткосрочно погасяване на кризи, смята той.

В европейски мащаб подобно движение на политиката за земеделието у нас е катастрофално, допълни Грудев.

"Нашата лодка се движи в бурни води, без посока и без капитан. (…) Хората от бранша осъзнават много добре, че икономическата ситуация е такава, че няма как да оцелеят в рамките на следващите две години, ако този кораб продължи да се люшка по този начин", каза Грудев.

Земеделският бранш е изнервен, защото вижда, че кризата няма да си тръгне и някой ще плати цената, изразена в много фалити, коментира Грудев. По думите му дори сигурният и стабилен гръбнак на земеделието ни – зърнопроизводството, се намира в сериозна криза. "Флагманът на българското земеделие никога не е висял на държавата с молби за субсидии".

Не може да казваме, че украинските стоки са универсалното зло, заяви Грудев. Дори да затворим границата за украинското зърно, това няма да промени ситуацията с пазарите и цените, обясни той.

"Освен че не е панацея, не е никакво лекарство. Мигар ще спечелим един търг за пшеница в Египет, ако се състезаваме с Украйна и не сме пуснали украинска стока в България? Няма никаква връзка. Пазарът е такъв, какъвто е", посочи той.

Грудев уточни, че общата селскостопанска политика в следващия програмен период трябва да бъде направена със съзнанието, че Украйна ще участва в нея и предупреди, че тази политика "ще претърпи абсолютен и пълен крах", ако продължи да се донадгражда реформата, въвела директните плащания на площ.

"Просто защото дизайнът няма да отговаря на реалностите. Запазвайки същия финансов инструментариум, тя вече ще удари много от старите европейски страни с намаление на парите, които те биха получили. И то много сериозно намаление", каза Грудев.

Той акцентира върху "морковчето, което се предлага от ЕК – инвестиция в инфраструктура", което означава "да може много бързо да изнесем нашето производство, когато имаме прозорец – пристанища, Дунав, жп и пътна инфраструктура". Той даде пример с румънците, които инвестират в чисто ново пристанище в Черно море, докато у нас се бездейства. "Никой в Министерството на земеделието не работи по подобна тема", отправи критики бившият земеделски министър.

Постигнахме много интересен парадокс – да се разединим повече, като се обединяваме, каза още Васил Грудев относно новите обединения в земеделието и споровете за представителност на отделните организации. Според него големият въпрос е дали обединението трябва да бъде наложено отгоре надолу или да се създаде отдолу нагоре.

В момента, в който се спуснат правила за представителност, от настоящите не повече от 5% ще могат да отговорят на тях, което политически ще генерира 95% напрежение, подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Министърът на земеделието да направи тая рекапитулация за цяла Северна България и ще се убеди,че земята в нея се владее основно от няколко десетки, максимум стотина едри собственици, които до 2022 г. бяха на голяма печалба въпреки високите цени на изкуствените торове и пестицидите, а имаше и помощ от ЕС.Пламна войната в Украйна, но в централната и западната й част засадените зърнени култури дадоха високи добиви, никакви данъци и нашите зърнопроизводители клекнаха,сконкуренция и в БГ, и в износа
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Внасяте заразено зърно от регион,в който е избухнал склад със снаряди с обеднен уран.Не ви ли е поне малко срам?Капка жал към собствените си роднини ли нямате?!
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен Напротив, в цяла Северна България от Добруджа до Видин стотина едри земевладелци, в Плевенско Илчовски, от Добруджа до Хайредин 'Октопод', в Добруджа един владее над 1 млн.дка и още няколко с по няколко стотин хил.дка земя и всичко това с пшеница, царевица, слънчоглед.Накупиха нови производителни машини, добиви 650-750 кг пшеница/дка и до 2022г. 'пей сърце'. Дойде конкуренцията от Украйна и всичко това се срина, включително и в износа. А Тагарев зове за помощ на Украйна!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дребно, разпокъсано, почти го няма.:))
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отдавна се храним с вносни *** нашите качествени ги изнасят на Запад а тез които искат да работят за страната ги тъпчат и те се отказват Няма Държавна политика Има предаделстео за пари нещо което Възрожденците въобще не си помидляли защото са мидлили за страната за България а не как да я затрият
14
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
само земеделието ли ?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Земеделието винаг е било семеен бизнес а не арендаторски . При днешната техника също може да стане семеен бизнес . Само субсидийте и ниските заплати го правят арендаторски . Гршки в управлението от Брюксел и герб . Същото се отнася и за туризма по морето . Ако герб не задържаха заплатите много по ниски от германия огромните хотели нямаше да ги има а щеше да има малки семейни хотелчета в които семействата щяха да работят за себе си без да наемат външни хора . Заради герб как сега ще се оправи тва
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Протестиращите френски фермери започнаха безсрочна блокада на Париж, Германия ври и кипи. За блокади се готвят и фермерите от Италия и Белгия"
11
3
 
4
 
! Отговори
Бай Танас преди 2 месеца
Излизат нови модели Бентли, а ние се търкаляме в 5-годишни такива ... Още малко и ще сме принудени и да сеем
10
2
 
3
 
! Отговори
Здравейте преди 2 месеца
Министър Грудев...след около има-няма 35 дена
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Cлaвa нa Уpcyлa, Pfizer ga й нacnopи koмиcиoннитe!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фермерите от много европейски държави стачкуваха, те стачкуват от доста време, хвърлят слама, лаайнаа, отпадъци, продукти, през едни огромни тръби пръскаха с лаайнаа срещу сградите на бюрократите и чиновниците, ароматизираха ги! И нашите се опитаха да протестират, но ги сплашиха и им подпалиха трактор!
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Кажете как Зеленски изрекетира и земеделците ни с 400 000 милиона, че и когато са започнали да протестират и стачкуват, са им запалили един трактор, разкарайте Бандеровците от България, само жените, старците и децата да останат, ако пожелаят!
6
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
не ми пука ще ям турски храни и без това са по евтини и по качествени
5
4
 
4
 
! Отговори
читалище заря преди 2 месеца
тая "Статия" е толкова бъкана с клишета и каламбури, че най вероятно оригиналния автор е или пиян пешо, направил главата, или главест тошко от на слаби сценаристите
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
През лошия комунизъм който забраняваше даже частното всяка къща на село имаше овце, кози, крави, прасета и кокошки сега има, села нямат никакъв ***
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Продадохте се на Сглобката, сега плачете!
2
3
 
12
 
! Отговори
Хахаха преди 2 месеца
Цяла западна Европа въстана нашите Трайчо Костов да не им прибират мерцедесите от откраднатите субсидии! То въобще във България има ли земеделци или само фиктивни за усвояване на парите от Европа Убава работа ама българска
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Киро Тандема е министер - дърт комунист и пенция и заплата влачи :)))