Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна

Прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни, посочи премиерът
Обновена: 18 фев 2024 19:00 | 18 фев 2024 17:00, Красимир Ангелов
331
Денков: В Европа и в САЩ се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин на Украйна
Снимка: БГНЕС

"В Европа и в САЩ основно се обсъжда как да се помогне по най-бързия начин да се укрепят отбранителните възможности на Украйна", каза премиерът акад. Николай Денков пред журналисти след завръщането си от Мюнхенската конференция по сигурността, посветена на бъдещето на Украйна и трансатлантическата сигурност.

"Това е едно от заключенията от конференцията. Другото е, че Европа е единна в това, че трябва да изгради своя отбранителен капацитет и това да стане бързо и общо усилие, а следващо заключение е, че има силна подкрепа в САЩ за Украйна и че тази помощ трябва да дойде бързо", каза още той.

Още по темата
По отношение на България прави впечатление ясното осъзнаване колко е важна ролята на страната ни на югоизточния фланг на НАТО – в Черно море, и това, което не очаквахме, но се оказа, че привлича внимание, е процесът на ротацията – как ще се реализира, всички казаха, че очакват да успеем да я направим успешна, за да продължим да правим това, което правим досега, допълни премиерът акад. Денков.

Ротацията и това управление имат смисъл, ако изпълняваме управленската си програма и вървим по европейския си път, с развитието на институциите, икономиката, социалното развитие на хората и да намалим неравенството, каза още той.

В отговор на въпрос дали е готов за вариант, ако в пленарна зала не бъде приета оставката му, премиерът припомни, че както винаги е казвал, трябва да се спазват постигнатите споразумения и на 6 март ще подаде оставка. Има процедура, правителството продължава да изпълнява задълженията си, докато се вземе следващо решение, а ако не се гласува оставката, правителството продължава да работи в оставка, добави той.

В отговор на въпрос дали настоява за поста министър на външните работи премиерът акад. Денков каза, че трябва да се намери приемливо и за двете страни решение. Стана ясно, че трябва да има контакт с външните партньори и този контакт лесно може да се реализира, ако просто си разменим местата с Габриел. Все още предстои разговорът защо това е проблем за другата страна, каза още той.

Няма как в един разговор на форум да се стигне до такова решение, каза премиерът Денков в отговор на въпрос дали Австрия е поела ангажимент за конкретна дата, на която България и Румъния могат да бъдат приети в Шенген и по суша.

С австрийския външен министър обсъдихме, че трябва да подновим преговорите, които спряха след 30 декември, за да намерим решение, свързано с датата. Обърнах внимание, че забавянето по границите е проблем за всеки бизнес и че най-лесният начин да премахнем този проблем е да премахнем сухопътните граници, допълни акад. Денков. По думите му има шанс до края на годината да получим дата, но трябва да се проведат преговори. (БТА)

Какво още каза премиерът вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
270
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 269 - Аааа сега разбрах защо зеленото джудженце е такава прахосмукачка.
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да бе животно отдавна да са я гръмнали да се не мъчи. Ама още не разбирам запада садисти ли са, мазохисти ли са? Мъчат Украйна, унижават себе си. *** ги разбери. Уж санкции срещу Русия - гледам сметките ми за ток, парно и вода двойни, храната с 70% нагоре, а по ТВ-то пак ме лъжат колко сме добре. Уж модерни танкове им пратиха и щеше да има украинско настъпление. Е, настъпиха - на дедо ми мотиката и всички се смяха на модерните западни танкове, които ги събираха цяла година, а изгоряха за седмица
268
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не се обсъжда, другарю химико(***)итик....а има един републикански Конгрес, в който сега се мъчат да подкупят нелоялните републиканци да подкрепят последния пакет за твоята Украйна...!!
267
0
 
1
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 3 месеца
Защо ? С млрд не става ли ? ;)
266
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Снощи по Хистори Ченъл дадоха филм как през Втората световна война англичаните са си дрогирали армията и немците също и така постигали успехи на бойните полета. Блиц крига бил вървял с дрогата... Само че дрогираните армии не могат да издържат няколкогодишна война. Нещата лъсват и тук.
265
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ясното съзнание колко е важна ролята на страната ни е, че с безгръбначни ролята е последователно нулева.
264
0
 
4
 
! Отговори
Драги ми преди 3 месеца
Сапунче а нещо за България и нейния народ или там всичко е цветя?
263
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Психотронни антени са разположени във всички градове в България и унищожават българите с тях.
262
1
 
6
 
! Отговори
X преди 3 месеца
Некоторое время назад я написал тут, в свом ТГ-канале: Ядерная держава не может проиграть в войне. Сразу же выскочили сопливые англо-американские выкормыши с истошными криками: Нет, совсем не так, даже США проигрывали в войнах. Это явная ложь. Я ведь говорил не про Вьетнам, Афганистан или ещ десятки мест, в которых америкосы вели колониальные захватнические войны. Я писал про исторические Войны, в которых происходит защита своего Отечества. Своей земли, своих людей, своих ценностей. Вот такие войны ядерные державы никогда и никому не проигрывали. Почему я снова пишу об этом? Да вот ч
261
0
 
6
 
! Отговори
Никсън : преди 3 месеца
"Айде всички атлантички,като малки нощни птички,разкършеееееете снагички и вдигнееееете полички! Че пи4 от класа съм знай,а ти си нищо признай,парцццалче си в ръцете на Блинкен! И вече казвам ти край,ти недоволна си май,но не ми пука за теб,Николааааай!"
260
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Помагам само на украинки. Изотзадзе.
259
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 282. Украинци като тебе няма защо да ни дават съвети. Достатъчно е, че ви издържам вече 2 години
258
0
 
28
 
! Отговори
Сега преди 3 месеца
разбираме ли, че на Сглобката не й пука за България, дошли на власт с 20% общ сбор гласоподаватели, и то след непочтени коалиции,с огромни съмнения за фалшифицирани избори. Ще ни изпратят на война и окото им няма да мигне. А те ще хващат тен на островчета. Запис Василев, национален съвет ПП. България трябвало да страда с унищожена икономика, заради българофобията му и обслужване на чужди интереси. Мрази България и ненавижда българите. Същото ни чака Габриел французойката, ще ни доунищожи
257
0
 
30
 
! Отговори
Цитат преди 3 месеца
"Няма значение дали българската икономика ще пострада от антируските санкции, важното е те да имат ефект върху Руската федерация". Това е заявил на 17 февруари Нещото на България Денков пред "Известия" . Да попитам премиер на Украйна ли е? В нормална държава, на украинеца Денков щяха да му вземат всички български държавни титли, лишаване от заплати, осигуровки, имущества, лишаване право пенсия, и изгонване от България, отнемане българско граждонство. Да ходи в Украйна. Национално предателство
256
1
 
26
 
! Отговори
Хмм... преди 3 месеца
Ама какво значи да се помогне на Украйна? На една държава следва да се помага след мащабно земетресение, наводнение или след приключила война! Помощ при действаща война не може да се случи. Ако се има в предвид ново въоръжаване и пари на вятъра, това не е помощ, а спонсориране на продължаващата война!
255
1
 
24
 
! Отговори
Татул преди 3 месеца
Лицемери! Най бързо може да се помогне, ако Европа и Сащ спрат да наливат масло в огъня. Демек да спрат оръжейните доставки.
254
23
 
3
 
! Отговори
до 284 преди 3 месеца
А ти невежо, знаеш ли колко земя Русия от анексирала, както е модерно да се казва от България? Знаеш ли колко народи и държави е създала на гърба на българските кости? Северна добруджа от отцепена от Русия! Южна добруджа е била на мушката на Русия! Македония е създадена от Русия! Кьорави и безпросветни хора, Русия води последователна антибългарска политика. И не само антибългарска. Всякаква антинародна политика срещу свободатата на отделния народ и личност. Това е империя! Не признава народите!
253
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разбирам, защо в България има такава огромна и ширеща се нечестност и неравенство в България. Същите тези ченгета и генерали, и техните деца, обучено в геноцид над своя народ. Същите тези, които работят с Европа, Русия, Турция, дори и САЩ. Срещу всеки, който не им търси сметка за престъпленията срещу българския народ! Единствено САЩ излезнаха с имена на корумпирани политици от ГЕРБ, БСП и ДПС. И какво вика българския свинеСЪД? НЕВИННИ, мола ви са! НЕВИННИ! И българинът пасе и гласува за бушоните
252
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Знам и разбирам, че много пумийни хора, които са се възползвали от корупцията и им е било заплащано в милиони, онези които са били подчинени на руския интернационализъм промиваш и унищожаващ съдбите на хората. Една идеология отровила поколения. Разбирам, защо тези хора подкрепят Путин. Същите тези, деца, които са от буржоазията на България ограбващи своя народ и Българската държава. Вие сте точно антибългарите и родоотстъпници. Червени интернационалисти от БСП, Възраждане, ИТН, ГЕРБ, ДПС.
251
25
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единственият начин да се помогне на Украйна е да се засили изпращането на всякаква военна техника и оръжия, и логистика на Украйна! Няма друг начин. Лицемерна Европа и САЩ трябва да се събудят от утопията, в която се намират. Защото е недопустимо в 21 век една империя на злото да прокарва своите заовевателни войни срещу съседна държава. Недопустимо е в 21 век една империя да избива гражданите на съседна държава! Недопустимо е една мракобезна империя да унищожава градовете на една съседна държава