Денков призна: ПП-ДБ понесе щети от управлението, но си струваше

Имало напредък в преговорите с ГЕРБ за новото правителство
Обновена: 11 мар 2024 12:00 | 11 мар 2024 12:00, Камелия Цветанова
172
Денков призна: ПП-ДБ понесе щети от управлението, но си струваше
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Според премиера в оставка Николай Денков коалицията ПП-ДБ е понесла щети от управлението, но си е струвало заради развитието на страната.

„Преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети, но според нас си струваше, защото сега след два бюджета, промени в Конституцията, развиване на инвестиционните проекти, с отпушване на основните проблеми, смръзни с енергийния преход и осигуряване на финансирането за тях, явно си е струвало усилието“, каза той по време на консултациите при президента Румен Радев преди връчването на мандата за съставяне на правителство.  

„Понесохме политическа щета и то не само защото опозицията се държеше като опозиция, но и защото и другите политически сили решиха да използват популистки подход, за да печелят“, коментиа Денков.

Той призна, че отношенията с ГЕРБ са сложни, но това е било очаквано.  
По думите му от двата документа – меморандума на ПП-ДБ и споразумението на ГЕРБ, който са тема на преговорите, зависи как ще изглежда споразумението оттук нататък.

„Докато не е договорено всичко, нищо не е договорено, така че ние трябва да продължим с усилията си. Има разбиране от другата страна, че тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършили, със задвижването на тези регулатори, които не работят. Предстои обсъждане и на възможен персонален състава на МС“, каза Денков.

Относно въпроса на Радев имат ли нужда ПП-ДБ още време преди той да ръчни мандата за съставяне на правителство, премиерът в оставка посочи, че само то държавният глава зависи как ще процедира.

„Ние смятаме, че всъщност изцяло във Вашите правомощия е как ще действате, не е наша работа да се опитваме да се месим активно в тази процедури, но е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите защото това ще е от полза за хората“, посочи Денков.  

Според президента Румен Радев ПП-ДБ в последните д месеца основно са носили отговорността за управлението  на страната, защото договорката с ГЕРБ е партията да има само един представител, а с ДПС си осигурили подкрепата за промените в Конституцията.
„Сложните отношения с ГЕРБ остават и дори по време на вашите преговори“, коментира президентът.

Той постави няколко въпроса на ПП-ДБ.

„Склонни ли сте да продължите пътя, който избрахте преди 9 месеца или ще преразгледате отношенията с партньорите си, ще има ли механично сливане на меморандума, който вие предложихте и споразумението на ГЕБ или отиваме към нов документ, така че да имаме устойчивост на едно бъдещо управление? Готови ли сте да подкрепите правителство на ГЕРБ или при евентуален провал  на преговорите ще сформирате правителство с втория мандат и имате ли нужда още време, както поискаха от ГЕРБ“, попита Радев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още по темата: радевНиколай Денков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
9
 
! Отговори
dam преди 2 месеца
наистина си струваше. плъхът си попътува и си повярва
74
1
 
1
 
! Отговори
Слаб 2 преди 2 месеца
До До Слаб 2 - пиша така, че да те докосне, нискообразовани прocтако. ВиЖДаМм Че УСпЯвАМ?!?!?!? ХАХАХХАХХАХА
73
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Образовани, но от НПО-тата на Сорос!
72
1
 
3
 
! Отговори
ПП Пеевски е Първи преди 2 месеца
другото си е Часа Постно Харвадско Кафе!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво точно свърши Денков, изброй ми го?
70
10
 
0
 
! Отговори
Отличен 6 преди 2 месеца
ВСИЧКИ ДОБРЕ ОБРАЗОВАНИ СА ЗА ЕС И НАТО.
69
1
 
5
 
! Отговори
До Слаб 2 преди 2 месеца
Високообразованите с главни букви ли пишат? Да си креслив и нагъл е признак за високо образование сред жълтопаветните предатели нали? СЛОЧАЕНОС?
68
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да понесе щети и България от слугинажа на ПП-ДБ за това на следващите избори Възраждане ще е първа политическа сила
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Денков, струваше ли България да се наводни с бежанци заради Шенген?
66
0
 
2
 
! Отговори
АНАЛОГИЯ С КУЧЕНЦЕv2 преди 2 месеца
Боко ще клекне на исканията на Промяната. Ето го - вече маха с опашка от Банкя. Хвърлете му едно кокалче, да видите как ще дотичка в Парламента на преговори - бау-бау-бау бау! * тича с пълна сила, изплезил език *
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А защо е да е понесла щети? Ако управлението на нейния кабинет е било толкова добро колкото го отчитат, то тогава ПП-ДБ би трябвало да натрупат позитиви от доволния народ, а не негативи. Нещо не ми се вързва изказването на Денков. Един вид изкаването му е : "Аз го храня, то ме лае"
64
12
 
2
 
! Отговори
Слаб 2 преди 2 месеца
ВСИЧКИ НИСКООБРАЗОВАНИ СА ЗА ПУТИН. СЛОЧАЕНОС?
63
1
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 2 месеца
Подмяната и продай България извършиха предателство на първо място към своите избиратели! На второ не работиха в интерес на България и народа, а в интерес на Украйна!И на трето място доведоха и у нас напастта мигранти и тя вече е реалност, за сега в София, но скоро ще бъде разширена и във вътрешността на страната!
62
2
 
9
 
! Отговори
Нане преди 2 месеца
Умирам си от кеФ, че в България е имало Народен съд и са изтребени подобни продажници... ===)))
61
12
 
1
 
! Отговори
Педофил ЗА ЕС и НАТО преди 2 месеца
Денков е най-добрия премиер! Само ЕС и НАТО!
60
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Променят конституцията незаконно с ротации и трябваше сега да е служебно вече като са подали оставки.
59
2
 
9
 
! Отговори
бандеровски слуги преди 2 месеца
Щетите са за България ,от некомпетентното ви управление.Тотал щета.Нищо не променихте,освен поскъпване на цените и събаряне на паметници.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 50 и 55 - не сме един и същи човек. Аз написах коментар 50. 55 го написа някой друг.
57
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименАкадемикът нанесе толкова много щети, че не е за говорене. Докато пожарникарят имаше управленски опит и остави много полезни неща. Дори само софийското метро да се спомене, е достатъчно.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Понесохте щети от управлението,защото всички видяха какви сте некадърници.Даже и тези,които вярваха на шарлатаните.Ще понасяте и по-големи щети в близко бъдеще.Когато започнете да влизате по затворите,ще разберете какви щети имате да понасяте,споко.Тогава пак ще питаме,дали си е струвало?