Радев се срещна с директора на МВФ Кристалина Георгиева

Обсъдили са предизвикателствата пред глобалната икономика
11 мар 2024 12:32, Елка Василева
14
Радев се срещна с директора на МВФ Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев се срещна с управляващия директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Двамата са обсъдили съвременните предизвикателства пред глобалната икономика и тяхното влияние в регионален и национален план.

Срещата на „Дондуков“ 2 е по инициатива на управляващия директор на МВФ. Сред акцентите на разговора са били необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19 и преодоляване на негативните последици за икономиката от военните конфликти в съседните региони, както и предизвикателствата, произтичащи от все по-широкото приложение на изкуствен интелект.

Инвестициите в образование и насърчаването на конкурентоспособността като фактор за икономически растеж са откроени като ключови за България и Европа.

В разговора е подчертана и необходимостта от ясни и целенасочени мерки за намаляване на инфлацията в България, която все още е над средната за Европейския съюз и има негативен ефект върху икономическата стабилност и дългосрочните стратегически цели пред страната ни.

В началото на март тази година от МВФ съобщиха, че експертна мисия на Фонда ще посети България от 6-и до 19 март за дискусия относно развитието на икономиката и политиките с българските власти. Мисията трябва да се срещне с представители на Министерството на финансите, Българската народна банка, други държавни институции, представители на частния сектор и неправителствени организации.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Диана преди 1 месец
Интересно как Кристалина Георгиева представлява една експертна комисия на МВФ?!/идва в обявеното време!/ Или може би тя идва по-рано да осигури НЕЩО при президента, значи?! Мчи тъй де, я факторите за ик. растеж не са много ясни, я некоя друга запетайка - та нали като влезем в еврозоната ик.чадър на Валутния фонд над България пада и ...започват големите кражби, значи...Сигурно трябва да се уточнят много неща, ***.мка му, значи...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
11
1
 
1
 
! Отговори
vale_karo преди 1 месец
Защо не напишете точно и ясно, търси подкрепа за още един мандат.
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Инструктаж от МВФ прези консултациите за правителство, редно е!
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дошла е да подкрепи орехчетата на приятеля си Боко със съвети за ротацията,а за пред хората среща с президента.Обсъжданите теми зависят от изпълнителната власт,а не от президентската.
8
1
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
тази и борисов провалиха ирина бокова за оон за какво я приема за да гласувамеза доживотен мандат огромна заплата и пенсия ***
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цитат:(Сред акцентите на разговора са били необходимостта от увеличаване на икономическия растеж след пандемията от COVID-19 и преодоляване на негативните последици за икономиката от военните конфликти в съседните региони, както и ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА, ПРОИЗТИЧАЩИ от все по-ШИРОКОТО ПРИЛОЖЕНИЕ на ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ......)
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВФ са касапе лихвари като сина на Стоян Александров. Ако не можеш да върнеш заема, режат месо.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До2. Дала е на Украйна защото воюва . На България защо да дава , като не е ясно как ще се използват.
4
2
 
1
 
! Отговори
както е тръгнало преди 1 месец
Че те бяха голи, бе, или с окъсани дрехи.Както каза и Макарона- децивилизация.Скоро ще ядат на тия награди човешки ***.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП и Радев истеглиха големи заеми и това стресна МВФ.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая даде на Украйна 900 милиона подарак )а колко даде на България!!,ни една стотинка
1
3
 
11
 
! Отговори
В БГ НЯМА ИКОНОМОКА преди 1 месец
ТАКА ЧЕ ТОВА НАС НОРМАЛНИТЕ ХОРА КАКВО НИ ИНТЕРИСУВА