Може да отложим приемането на еврото с няколко месеца?

Не сме се отказали от 1 януари 2025 г., обяви Асен Василев в интервю за Bloomberg
19 мар 2024 19:30, Нели Христова
111
Може да отложим приемането на еврото с няколко месеца?
Снимка: БГНЕС

Кандидатурата на правителството за присъединяване към еврото е в ход, но може да бъде отложена с няколко месеца, докато страната ни се опитва да изпълни критериите за приемане през следващата година. Това каза финансовият министър Асен Василев в интервю за Bloomberg, взето от Слав Оков и Андреа Дудиг.

Василев каза, че страната ни ще поиска извънреден доклад за оценка веднага щом изпълни критериите - и също така е възможна начална дата март или юли следващата година. 20-те членки на еврозоната винаги са правили валутната промяна на 1 януари.

"Не сме се отказали от 1 януари 2025 г.", каза Василев в интервю в София. Постигането на целта за началото на годината "е близо, много е близо".

България се бори с политически сътресения, включително поредица от крехки коалиции и временни правителства, които попречиха на усилията ѝ да се присъедини към единната валута. Войната в Украйна и енергийната криза в Европа миналата година също провалиха плановете за постигане на целта за инфлация, отчитат авторите на материала.

Българските правителства последователно се застъпваха за присъединяване към еврозоната, аргументирайки се с ползите от повишаване на жизнения стандарт и осигуряване на място на страната в еврозоната. Но страховете от по-високи цени направиха единната валута трудна за продажба сред обществото, като мнозинството от българите поддържат скептично мнение за приемането ѝ.

Българската валута, левът, е обвързана с еврото от 1997 г. като част от споразумението за валутен борд, което помогна на страната да се справи с хиперинфлационната криза.

Президентът на Еврогрупата Паскал Донахю този месец беше оптимистично настроен относно перспективите на България да се присъедини към еврозоната през 2025 г. Той каза, че зависи от правителството в София да каже дали иска да поиска допълнителна икономическа оценка.

"България може да се присъедини през 2025 г. и цялата работа сега за посрещане на инфлационния тест тази година е от съществено значение за постигането на това", каза Донохю пред репортери в петък в София.

Политическият смут обаче е норма. Двете основни управляващи партии в България, които миналата година изградиха невероятен съюз с надеждата да спрат продължаващата задънена улица, са в противопоставяне относно административни постове и планове за реформи, което заплашва да наруши деветмесечното споразумение.

Президентът Румен Радев даде една седмица на партията на бившия премиер Бойко Борисов, за да състави ново правителство, което ще определи дали една стабилна коалиция може да продължи реформите и усилията за еврото или да се насочи към нови избори, шестите малко повече от две години, се чете още в материала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
4
 
! Отговори
007 преди 1 месец
Кокорий се е объркал искал е да каже няколко години.
99
1
 
4
 
! Отговори
До тьотка преди 1 месец
Пишеш глупави опорки:))) В главата ти е пълна каша, Русия отдавна не е СССР. Колко българи ровят в кофите за ***, всеки втори работещ е под линията за бедност.
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен КОЙ ТЕ ПИТА ТЕБ
97
4
 
2
 
! Отговори
тьотка преди 1 месец
До Анонимен--Обменяй бързо в рупли какво чакаш
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да, може да се отложи с 480 месеца )))
95
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕВРОЗОНАТА Е ВЕЧНО РОБСТВО И НАБУТВАЦИЯ ЗАВИНАГИ. ЗАТОВА НИ НАТИСКАТ ЗОРЛЯМ ЩЕ НИ ВКАРАТ В КОШАРАТА /ЕВРОЗОНА/ БЕЗ ПОКРИВАНЕ НА НИКАКВИ ИЗМИСЛЕНИ ПИДИРУНГЕЛСКИ КРИТЕРИИ НА ДЖЕНДЪРИТЕ. ЦЕЛТА Е ПОРОБВАНЕ НА ОЩЕ 1 НАРОД ПОД 1 ПОХЛУПАК. НАВРЕМЕТО РОДШИЛД Е КАЗАЛ ДАЙТЕ МИ ДА ПЕЧАТАМ ПАРИТЕ НА НЯКОЯ ДЪРЖАВА И ПОСЛЕ ВЕЧЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА КОЙ ЩЕ Я УПРАВЛЯВА !!!
94
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ИЗБОРИ!!! Тези измамници, крадци и лъжци трябва да бъдат вън от парламента! Гаврите с българите трябва да бъдат прекратени.
93
2
 
6
 
! Отговори
абе преди 1 месец
измамника си е измамник не знам кой му вярва на този ......
92
1
 
13
 
! Отговори
Нагъл измамник преди 1 месец
Заради теб беше чсно още миналата година, че нямаме шансове за еврозоната с министър като теб и левичарската ти политика. Всички икономости в тази държава го казваха, а сега можело да го отложим, те ни отлагат, не ние, защото си некъдърен левичар и парадокса е, че те подкрепя т.нар. "градска десница", които вече са само "градска" и продължават да вярват, че ти си Алф, а те са гевреци
91
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
96- има програма достъпно за вас- отвори сайта и виж цени и къде се предлагат продуктовите групи- да има хляб по 4лв, но има и такъв по 1.15лв.
90
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той хляба и сега си е вече почти 4 лева
89
5
 
20
 
! Отговори
обикновен човек преди 1 месец
Чакаме с нетърпение, г-н министър! Приемането на еврото ще подобри значително живота на обикновения човек. Така, както го промени и приемането ни в Шенген. Ние за това живеем! В момент на затъваща Европа и умиращи европейски икономики, това е най-подходящият момент! Винаги сме вярвали във Вашата компетенция и въобще не се чувстваме излъгани! И моля Ви, върнете канадското гражданство на Киро.
88
1
 
15
 
! Отговори
Чао преди 1 месец
Вече нищо не можеш да забавиш, пътник си. Дано успеят да те осъдят заедно с Простото и Лена за причинени вреди.
87
1
 
18
 
! Отговори
Никой преди 1 месец
не врева на тоа опулен пен-дел! Лъжец, стъкмист и измамник от най-перверзна степен
86
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ахаха, нещо пак ни будалкат...
85
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някакъв ококорен мигрант,който даже няма право да гласува е седнал да решава за нашата национална валута...ужас!
84
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой не ви ще еврото ве пре$% дател ококорен еничер
83
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хляб - 4 лв.
82
3
 
30
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
Като гледам какви ги избират имам чувство че съм в Африка на сафари за тъпири
81
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АСЕНЧО, НЕДЕЙ ДА СЕ КОКОРИШ, ТИ ЛИ ИЗМИСЛИ НЕСКОПОСАНАТА РЕКЛАМА ЗА ЕВРОЗОНАТА ДЕТО ВЪРВИ ПО БНТ?? И НЕ ЕВРОТО, АМИ ДИАМАНТЕНА ВАЛУТА ДА ПРИЕМЕМ ОТ ТОВА НЯМА ДА ПОТЕКАТ ДИАМАНТИ В КЕСИЯТА, НАЛИ, НО ИЛЮЗИЯТА ЗА "КОНКУРЕНТНОСТ" НА РОДНИЯ БИЗНЕС С ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРОТО Е ТОЧНО ТОВА... ЪХ,АСЕНЧО У ХАРВАРД ЛИ НАУЧИ ТОВА??!!!...