Ще има ли развръзка в 12 ч. - ново правителство или избори?

Очаква се финализиране на преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
19 мар 2024 08:03, Елка Василева
151
Ще има ли развръзка в 12 ч. - ново правителство или избори?
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква се преговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" да продължат и днес. От пресцентъра на ГЕРБ съобщиха вчера, че на 19 март преговорите с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 ч., а кандидатът за министър-председател Мария Габриел ще отиде същия ден при президента Румен Радев с окончателното решение.

Още по темата
И двете парламентарни сили заявиха вече, че съставът на кабинета и споразумението трябва да са в пакет.

Вчера държавният глава връчи на Габриел първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  На „Дондуков“ 2 кандидатът за министър-председател  на ГЕРБ-СДС пристигна заедно с премиера в оставка Николай Денков(ПП-ДБ). Преди това двата преговорни екипа се срещнаха в парламента.

Габриел заяви, че се надява преговорите да бъдат финализирани през следващите 24 часа (които текат от понеделник, след получаването на мандата), като за нея  седем дни за преговори, каквато възможност дава конституционната процедура, са много.Тя уточни, че с ПП-ДБ нямат различия за реформите, те са свързани със съдебната система, борбата с корупцията, регулаторите. И приоритетите, и реформите, и Министерският съвет вървят ръка за ръка, убедена е кандидатът за премиер. Ние ще подпишем споразумението, имаме нужда нещата да бъдат изговорени, преговорите продължават, за да стане ясно, че се върви в пакет – споразумение и състав на правителството, поясни пред журналисти Мария Габриел.

Вече имаме съгласие, че това споразумение ще бъде подписано, ако трябва, ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на правителството, обясни и Николай Денков.

По думите му разбирането на ПП-ДБ е, че споразумението и съставът на правителство трябва да бъдат подписани заедно. "Това, което мога да кажа, е, че сутринта, това, което беше представено като проектосъстав, на кабинет от ГЕРБ-СДС, ние го виждаме за първи път. В този вид то за нас е неприемливо, така че тепърва ще обсъждаме и този списък", уточни премиерът в оставка по повод медийни публикации с евентуалния състав на Министерския съвет, предложен от  първата политическа сила.

В неделя двете формации късно вечерта дадоха поотделно брифинг за медиите. ГЕРБ-СДС поискаха до връчването на мандата в понеделник ПП-ДБ да кажат ясно дали са съгласни да споделят властта  като условие разговорите да продължат.

Призовавам Мария Габриел и Бойко Борисов да довършим споразумението. Да не вкарваме държавата в криза. И хората, и партиите не искат. Можем да продължим реформите, апелира тогава съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбирам защо играят циркове и го играят "ощипани булки"? Всички нормални хора разбират, че като им замирише на власт и пари, забравят всичко и "се женят".
64
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Усещаш края Бокич, продължавай да плашиш простолюдието :)))
63
4
 
11
 
! Отговори
Дъждовно преди 1 месец
И при нови избори пак ще се тези които са на снимката.Едни и същи Юнаци.
62
2
 
19
 
! Отговори
Кокал с лепило преди 1 месец
Карам детето си към чадтната детска градина , където шаря половин заплата месечно , като се движа на зиг заг между паркираните една върху друга коли , карам през дупки , локви , разминавам се с други като мен , паркирам в една кал и слушам за тези *** ДБ/ПП/ГРОБ и големия въпрос ще има ли правитеслство , най-разимното нещо е да изключите радиото. Това управление е трагедия и тези партии е редно да напуснат парламента щом не могат да имат правотелство вече над 2 години.
61
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР следва примера на гърците, наказва боковите селян дури по пътищата, дето се правят на големата работа, а немат 2 лева в джоба си, капиш гербераст :)))
60
3
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 месец
Съгласно видимите условия, на 90% ЩЕ ИМА кабинет. Само дето Баце тотално ще унижи шарлатаните и ще им смъкне малкото останал им авторитет. Това с хоризонт за избори наесен или напролет, в зависимост от резултатите от американските избори и развитието на войната. Е, има едни 10% вероятност за избори сега, поради фактори за които масовата публика не знае.
59
3
 
4
 
! Отговори
В цяла България преди 1 месец
МВР правят хората луди с честоти и роми!Обявили са ни война!
58
3
 
8
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
ОЩЕ 24 ЧАСА ,,СЕДЕНЕ В СКУТА НА ПЕЕВСКИ " !!!
57
6
 
6
 
! Отговори
На Боко Чекмеджето преди 1 месец
Никой няма да отиде при Президента днес. Козяк не са готови с правителството. Ще чакате до понеделник.
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бау-Той изпъква и започва - Аз! Аз! Аз! -Ами ДА! Изпъква сред алчните некадърници! Умее да ръководи,знае как и какво да се прави колкото и да не искат да си го признаят от "Промяната-Подмяна" Сами си го казаха,че трябва той да се намеси! Молиха го! ФАКТ!
55
3
 
3
 
! Отговори
БАНко преди 1 месец
КАКВИ СА ПОЗИЦИИТЕ НА ДЕНКО И КАНАДКАТА В ПАРТИЯ ГЕРП , НА КОИТО ПРЕЗИДЕНТА ВРЪЧИ МАНДАТ ЗА ПРАВИТЕЛСТВО ??? ЩЕ СЕ ОБЕДИНЯТ ЛИ В ЕДНА ОБИКНОВЕНА ПАРТИЯ ???
54
2
 
10
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 месец
В 10 ще минат през Козяк и са готови!
53
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Прекрасна г-жа Сачева! Не знам тия обувки как удържат този натиск и не се цепят. Щом може да подбере такава качествена изработка значи ще е чудесен министър по каквото там са я сложили. Истинска фина дама!
52
3
 
19
 
! Отговори
Anonim преди 1 месец
Не признавали изборите в Русия, а народа български не признава сглобката, нелигитимни, крадливи, мафиоти, мошеници.........всичките нямате и 20 процента подръжка.
51
1
 
13
 
! Отговори
Ако преди 1 месец
Пак се почесваме и не гласуваме, шведите ще изберат кой пак ще пренарежда жълтите павета! Стига! Метла!
50
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тиквата с неговите ***, отново плаши, но той си сменя мнението 3 пъти на ден, така че нека да се посмеем малко :)))
49
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намасте- привет тикви- пак ще изберем ГЕРБ И Боку- защото само той може да обедини БГ, а вие си злобейте на воля- смеете ли да изберете баба ви Инпексова- за кратко ни спретна 27.7% инфлация, а дизела стигна 3.90лв- справка Fuelo за лятото на 2021г- те не искаха моделът Борисов- но ни докараха горната инфлация.
48
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Избори не се предвиждат.Поне до 2027.
47
1
 
5
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Какви пазърлъци какви 5лева. Фейк нюзове и алабализми за простия вечно надяващ се български човечец. Генерал губернаторът Мертенс е казал да има до 12часа правителство. Дис кейс из клоузд. Ама кой да разбира от английски и от губернатори тук?
46
2
 
1
 
! Отговори
А как преди 1 месец
Ли се вълнуват сега шведите за своето правителство? Колко кебапчета и бира още?