Соломон Паси: Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета

Той изброи какви грешки са допуснати при преговорите за кабинет
24 мар 2024 21:10, Нели Христова
74
Соломон Паси: Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета
Снимка: БГНЕС

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ водеха "асиметрични преговори" - при такова положение е невъзможно да има пробив, коментира бившият външен министър Соломон Паси в предаването "120 минути" по bTV. Повод бе отказът на Мария Габриел да предложи кабинет и новината, че тя оттегля кандидатурата си за премиер.

Самият Паси опита заедно с Росен Плевнелиев през 2022 г. да сближи двете формации, но безуспешно.

Според него основен минус на водените досега преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ е, че не е спазено правилото за реципрочността. "Или се прави контактна група на ниско ниво, или се правят преговори на най-високо ниво", обясни Паси.

"Предложи на партньора нещо, което той не е предполагал - препоръча още той. е рецептата на бившия ни топ дипломат.  - При такива асиметрични преговори е много трудно високото ниво да предложи на ниското."

Според него логиката е била или Бойко Борисов да преговаря пряко с Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов или да поверят това на Деница Сачева, Теменужка Петкова, Рая Назарян и Мария Габриел.

"Защо се мъчим с ротация? Това е като девственица, която не иска да легне с един младеж", пошегува се той.

По този повод той припомни един показателен случай: "През 2004 г. в Азербайджан имах мой приятел - политически затворник - и още 130 затворници и трябваше да го измъкна. Отивам като председател на ОССЕ при президента Илхам Алиев. Казвам му: "Вижте, тези 130 затворници в затвора не ви помагат, а извън затвора няма да ви попречат. Извадете ги, а при всяка наша международна среща ще обявявам това ваше благородство пред целия свят. Освободи ги, удържахме на думата си, но разговаряхме като равен с равен и можех да му предложа нещо, което да не очаква."

Според Паси втората грешка е била, че всички са разговаряли без уважение един с друг.

"Използват телевизора вместо преговорна маса. Това е обречено на провал", смята той. Запитан какъв съвет бил дал в момента, той отговори, че в това няма никакъв смисъл.

"Не можеш да дадеш съвет на човек, който не е поискал съвета. Ако ученикът не е узрял за съвета на учителя, е излишно. Те си подхвърляха топката – вие сте на ход, вие сте на ход. Това е техниката да играем на чест".

"Има три техники от висшия дипломатически пилотаж - обясни още Паси. - Първо, да се слееш с противника. Второ, техниката да хипнотизираш противника – използвахме я в Северна Корея. Трябваше да пренеса съобщение да се откажат от голяма порция от ядрената си програма. Най-свещеното място за тях е мавзолеят на Ким Ир-Сен. Не се допуска пиле да прехвръкне. След всички преговори им казах – знаете ли аз къде работя? В офиса на Тодор Живков. Това ги вцепени, защото мислеха, че само човек от Марс би могъл да работи на такова свещено място. Най-важното във всички преговори е откровеността – бъди откровен с отстрещната страна, без да очакваш същото от нея", завърши Соломон Паси. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
32
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
тва жуже да си бръмчи с трабито и да не се обажда. крадлата да му крадне шоколадче от някое полско летище
30
1
 
24
 
! Отговори
**** го Християнство преди 1 месец
други Велики думи на този мил човечец!
29
1
 
22
 
! Отговори
Да Скопим Лъвът преди 1 месец
на България! Велики Думи на този!!
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един, който се опита да стане математик, но се провали и се отказа. То и за друго не става.
27
0
 
23
 
! Отговори
За тези коитонезнаят преди 1 месец
Викат му весника още от студентските му години. Тогава се исира върху една страница от весник и я изхвърля през прозореца.
26
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мони -весника пак се изказа
25
7
 
1
 
! Отговори
До 22 преди 1 месец
Защото за това време БВП на Азерите се увеличил 10 пъти , а и не е тръгнал да си напада съседите ( преди да си почнал да острумничиш , Карабах е и винаги е бил призната територия на Азербайджан ,Путин се пробва и там да мъти водата но Азерите са по-хитри и си изчакаха момента + имат подкрепа от силна НАТО-вска страна като Турция)
24
0
 
20
 
! Отговори
Соросоиди преди 1 месец
Продажниците трябва да са в затвора за геноцид над народа си! Съд и бесило за политическата ***!
23
2
 
26
 
! Отговори
пасито преди 1 месец
е евроатлантическа под ло га
22
2
 
23
 
! Отговори
Демократична медия преди 1 месец
До 8 "Нищожество, защо му се дава медийна изява..." - докато ЕС има годишен бюджет за пропаганда 500 милиона евро, ще даваме медийна изява щом ни плащат. Пък и нали сами гласувате Брюксел да ви командва? Какво ревеш?!
21
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи Илхам Алиев има стаж като президент колкото и Путин? Защо нико не се възмущаво от това?
20
1
 
17
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
1990та година соломон паси подкрепи андрей луканов да няма лустрация на БКП партийните секретари като бащата на росен плевнелиев или на ДС.
19
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама защо никой ги неще този и плевнелиев бре! Те такъви капацитети! Чак в Северна Корея го знаят! Създателят на НАТО! ЧОВЕКЪТ, заради който сега се чудим кои са наши и кои ваши! Казали са го - храни куче да те лае!
18
1
 
29
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Защо ли са му спасявали предците... На първият ешелон е трябвало... ===))) долен антиБългарин...
17
2
 
18
 
! Отговори
мислител преди 1 месец
Аз се чудя, кой от политиците най-накрая ще ни каже кой произвеждаше вафли с меламин, с който се тровиха нашите деца. Вероятно толкова честен човек ще е достоен да състави правителство.
16
1
 
33
 
! Отговори
НАТОматоНАСРАТО преди 1 месец
Бегай да си караш трабант-кашона бреЧифутПродажен....
15
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разкарай се бе. От една процъфтяваща страна, за лични пари я продадохте и я направихте най-бедната в Европа. Всичко унищожихте, а сега и мнението ти ще четем. Всичко пак ще си дойде на мястото, тръгна вече.
14
0
 
35
 
! Отговори
Цар Соломон преди 1 месец
Соломон Паси нека да коментира как сина му беше арестуван преди седмици за източване на ДДС в големи размери. Нека да ни информира кога със сина си ще заминат на фронта в Украйна да се бият срещу Русия.
13
0
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 1 месец
90 процента от политиците не се нуждаят от съвети. Включително и Соломон. Имат крещяща нужда от съветисване.
12
0
 
26
 
! Отговори
Боцко преди 1 месец
Гледай си зарядните е пали менората всеки ден с благодарност че Българският народ макар и разбрал вече що за и.змет си не те е обеси.л на центъра на София за назидание на всички п.одчовеци като теб.