Решено! Габриел няма да е премиер, правителство няма да има

Първият мандат е неуспешен
Обновена: 26 мар 2024 12:17 | 26 мар 2024 11:11, Камелия Цветанова
138

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказа от номинацията си за премиер, както и да предложи състав и структура на Министерски съвет.

За решението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 226 депутати и от управляващите, и от опозицията, против нямаше.

По време на дебата нито един народен представител от ГЕРБ не взе думата.

Преди началото на заседанието лидерът на партията Бойко Борисов обясни къде са били пробойните по време на преговорите за ротацията.

Той призна, че много е искал да има правителство и е направил компромиси, въпреки несъгласието на преговорния екип на ГЕРБ, но от ПП-ДБ са искали да узурпират цялата власт.

Стигнало се дори дотам, че министри от други държави му се обаждали от името на Кирил Петков, за да оказват натиск относно това кой да е МВР шефът.

Въпреки заявката на Борисов, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втория проучвателен мандат, от ПП-ДБ официално предложиха на ГЕРБ той да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

По думите му това би означавало да се спазят ангажиментите, които двете коалиции са поели преди 9 месеца.

Атанасов обясни, че това може да се случи, ако се спазят следните рамки - подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за изпълнение, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и запазване на досегашната структура на Министерския съвет.
Той отсече, че това не е покана за допълнителни преговори, а предложение с израз на готовност да изпълнят ангажиментите, които  са поели публично преди девет месеца.

ПП-ДБ дадоха срок на ГЕРБ до връчването на втория мандат от президента Румен Радев.

Атанас Атанасов подчерта, че при отказ от страна на ГЕРБ ще смятат, че са изпълнили задълженията и ще върнат неизпълнен мандат на президента.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предупреди депутатите, че ще бъде най-голямата грешка, ако приемат като молба изказването на Атанасов.

Той призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца.

"Най-важното е всяко действие да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг и колеги, няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни дискусии“, обяви Петков.

Преди дебата в пленарната зала съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отсече, че отиваме на предсрочни избори, а всичко останало е фарс и мъка. Той призова политиците да запазят достойнството.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отсече, че изходът е в предсрочен вот, защото този парламент е изчерпан. Тя настоя, че социалистите няма да участват в разговори за втория мандат и не искат и третият, който е последният или спасителният.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
7
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
А колко се молиха на герб - гнома и денков - отиде им плюскането на кюфтета и мазно турско кафеБяха много жалки в воплите
38
2
 
4
 
! Отговори
Цитат на Киро преди 1 месец
"Всяко свое действие да го правиш не от страх, не от алчност, а от чувство за дълг" ---> хахаха Киро от чуство за дълг иска да омаскари герберасите и да ограби държавата...същински Свинчо Пеефски...затова Шиши каза, че много обичал Киро-сродна душа си намерил !
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Щом изям един Домат, Аз готов съм за Дебат, щом изям един Картоф, Аз за Битка съм готов" и настана Мутренска война, стогодишна ръкопашна борба по ресторантите, докато не се изтепаха в ръковимите, кой да заеме место на изполините. Там без образование се стига, само да има кой на масата да ти намига. Но не Щеш ли, нови избори дошли и отново онанистичен цикъл се завихри със лозунг профилактичен. "Слава, тЦици, Меч и Кръв си протегнали ръце. Прах и въздух на Земята започнали да сеят те."
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов поръчва убийства и никой не реагира! МВР са слуги на престъпника Бойко Методиев Борисов!
35
0
 
14
 
! Отговори
Сократис преди 1 месец
Вместо Гарвиел със същия успех могат да сложат там един програмиран с лозунги,клишета и декларации евтин лаптоп и отвреме навреме да си го пускат да им приказва!
34
3
 
8
 
! Отговори
Шпек Салам Народен преди 1 месец
От цялата работа ,при едни нови избори,Копейкин ще вдигне процентите.И то не от симпатии,а като наказателен вот.
33
0
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
От сега нататък ще се работи с коалиции. Трябва да се работи с идеи, а не с клевети!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То с правителство или без правителство, все същата работа :))) А тез дето реват против обратните, са най-големите гейове, доказано е... :)))
31
4
 
3
 
! Отговори
Парадокс Бг преди 1 месец
Хайде сега да го видим и президента, който вдигаше юмрук срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, дали ще даде служебния кабинет на негов човек, в случая - Росен Желязков?! Както беше казал, започвал по "домовата книга"!!!
30
1
 
11
 
! Отговори
негласуващ преди 1 месец
То пък като има "правителство" цъфтим и вържем!Хаха!
29
0
 
4
 
! Отговори
Не така преди 1 месец
До Анонимен Съветваш ни да не гласуваме и окончателно да се самоубием. Няма ли висока избирателна активност, гей парада може да прави каквито си иска гаври с нас. Точно и за това ги е страх от избори 2 в 1.
28
2
 
4
 
! Отговори
До 25 Бъдете разумни преди 1 месец
Недей да внушаваш лъжи! Според поправките измишльотини в основният закон парламента ще продължи да работи и по време на изборите! Друг е въпросът дали досегашното мнозинство ще успее да прокара като закон нещо полезно за България и българите. Вероятно не, те и до сега мислеха и работеха единствено за Украйна!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Super po dobre da njma boika se nasraj ze njma da opravljva da go vkarat v koscharata sega
26
5
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Наглите мутри пак разтуриха парламента!
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ето ви една идея, защо не си останете без правителство и без Кукубенд парламент? Изобщо не избирайте ново, тамън няма да ви дадат всичките оръжия и бронирана техника на Зеленски и няма да ви направят на пушечно месо. Бойкотирайте изборите масово, това е единственият ви шанс да оцелеете и да запазите неутралитет.
24
1
 
5
 
! Отговори
Ммм даа преди 1 месец
Сега ще тупат топката, за да няма избори или да има отделни избори с ниска избирателна активност в които по- лесно се прави "ала-бала". Естествено, за наша сметка във всяко отношение.
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Той бил решил той бил зачертал, той бил изхвърлил,чакай малко, това тържище ли е мач футболен ли е?! Докато този е в политиката ще газим кал. Знаете за кой става въпрос
22
1
 
5
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 1 месец
Ан те такаааа.....!За к'кво и е правителство, на тази обрулена държавица?!
21
8
 
5
 
! Отговори
Бъдете разумни преди 1 месец
България има нужда от работещ редовен парламент, а не от избори, скандали и омраза!
20
0
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Политиката е да се говори за идеи, а не да ни се внушава кой е добрия и кой лошия!