Топ финансист: Спиралата от избори ще отложи с две години еврото

Вървяхме заедно с Хърватия, но кризите ни дърпат назад, предупреди Георги Ангелов
Обновена: 26 мар 2024 09:30 | 26 мар 2024 09:05, Петър Бойчев
89
Топ финансист: Спиралата от избори ще отложи с две години еврото
Снимка БГНЕС

С две години ще отложи влизането ни в еврозоната политическата ни нестабилност - спирала от избори. Това предупреди старши икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов. Така стана и преди две години, когато вървяхме заедно с Хърватия, дори бяхме малко по-напред, но те влязоха, а ние не заради политическата нестабилност, обясни топ финансистът пред БНТ.

Още не изпълняваме прословутият инфлационен критерий, за да се впишем в него. Средната инфлация за последните 12 месеца трябва да е до 3,9%, а тя е 6,9%, посочи обаче икономистът Георги Вулждев. Значи така или иначе не влизаме, дори да няма политическа криза. Не може да се приложи изкючението, направено за Хърватия, категоричен бе той.

Около 5,5% бе разликата в инфлацията между нас и еврозоната, сега е стопена на 2%, по-голям оптимист е Георги Ангелов. Въпросът е дали ще стане през 2025 г., или през 2026-а. Въпросът обаче е и как ще работят регулаторите. Например цената на парното се държи по-висока от пазарните нива, това влияе на инфлацията, въпросът е регулаторите да си вършат работата, настоя той.

Балансът при жилищното кредитиране открои пък Вулджев, призовайки за работа в тази посока на БНБ. Да се внимава с ипотечното кредитиране, призова и Ангелов. БНБ и Министерството на финансите могат да направят повече за намаляване на инфлацията, това ще успокои и хората, допълни той.

Още не се прави достатъчно като кампания, смятат специалистите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
8
 
! Отговори
BG СМЕШКИ 2 преди 1 месец
топ финансист от Отворено общество на Сорос м да ....само у БГ може финансови неграмотници като този Горанов да виреят понеже народа е яко ЗЛЕ и го допуска !
61
7
 
1
 
! Отговори
Нашмъркан банкер преди 1 месец
Така е винаги сме били ръка за ръка с Хърватия, до миналата година даже ги минавахме, с 200 на задна, и по заводи и качество на живот. Народът ни е много богат с депозити и апартаменти в евро, така че спрете да плашите хората - еврото ще ни оправи.
60
6
 
4
 
! Отговори
Йордан преди 1 месец
Още когато Радев (който каза, че Крим е Руски) свали ГЕРБ преди 3 години, и ми стана ясно, че Евро ще видим на кукуво лято.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този ви е собственик, та така му пазите реномето и триете критични мнения за него?
58
1
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
А иначе, 53, щяхме да сме с русия и във война срещу Украйна. 'баси!...
57
6
 
1
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
A кой да лобиране, бе, папуняк (54)?! путинорусофилите ли? Освен това не са само т. н. от теб грантаджии, а също и нормалните евроатлантически ориентирани граждани на Родината ни (нашата).
56
4
 
18
 
! Отговори
Хмм преди 1 месец
А, дано. Две са малко, но все е нещо.
55
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Перфектно
54
9
 
20
 
! Отговори
Прекрасно преди 1 месец
За чий ни е това Евро? Хич не трябва да го въвеждаме, особено предвид на това, че всички *** грантаджии лобират за него!
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме в икономическа криза . Тя води и до политическа . Освен това членството в ЕС ни вкара и във война с Русия а войните са скъпо нещо . Тоз какъв ,,икономисти,, е ако говори за регулатори ??? За истинския икономист само пазара може да е регулатор . Регулатора при парното държи цените ниски и затова ще фалира булгаргаз и дриги такива за да крепи правителството с непазарни средства . ТОЗИ Е ПСЕВДОИКОНОМИСТ . Да не го допускат до държавна ясла . Може да е много вреден щом гоеори за регулатори .
52
4
 
20
 
! Отговори
алов преди 1 месец
Това е добра новина,защото идва колапса на икономиката и 4-тата национална катастрофа
51
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дотогава Русия ще ни освободи от целия евроатлантизъм
50
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Асен Василев взриви правителството да му се размине провала с еврото, но той какво очакваше след като 3 години помпи инфлацията, тегли заеми за милиарди все едно са бързи кредити без да има идея как ще ги покрие та да дойдат от МФВ да му го кажат в лицето, че му остава само да вдига данъците?
49
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някаква двойна игра се играе . Отворено общество е собственост на Сорос .
48
0
 
10
 
! Отговори
Кво ми пука преди 1 месец
Бе. Цените на имотите надолу с 50 процента
47
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти си бастърд на С.о.р.о.с.
46
3
 
0
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
татарите може и да са "вървели заедно с хърватия", но султана нападна поредния си съсед, и резко се виде кой колко струва в дългосрочен план. англичаните са прави, че задунайските татари при всяко тропане с крак сменят флага. толкова бързо, че са обърнали фурнаджийската лопата на вентилатор вече
45
1
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
докато има джумбуш при комшиите, все ще сме на избори. никой не му се пие от чая.
44
1
 
20
 
! Отговори
Възрожденеца преди 1 месец
Не с две, с ДВЕСТА И ДВЕ да го отложи!
43
8
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
С мощен вот и -70% поне гласували е вьзможно ако вьзраждане има мнозинство за свой кабинет да забавим -приемането на евротоПоне с - 3г