Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?

Доц. Христо Христев: Разпоредбата не предписва правило за поведение
28 мар 2024 15:48, Анисия Иванова
116
Какво следва, ако всички кандидат-премиери за служебен кабинет откажат?
Снимка: БГНЕС

Трудно е да се каже дали сме пред конституционна криза, каза пред БНР доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в СУ. "Има широк кръг от потенциални кандидати за министър-председател в служебното правителство. Проблемът ще дойде, ако всички те откажат. Тогава разпоредбата не предписва правило за поведение", обясни юристът.

Той припомни, че формирането и работата на служебното правителство "бяха използвани като основен фактор в политическия процес и предизборната кампания".

"Аз не бих нарекъл излъчваните през мандата на господин Радев правителства деполитизирани. Нека да не се правят на светци субекти в политическия процес, които имат своя принос да стигнем дотук. Направените изменения обаче са донякъде недомислени. От друга страна  е факт, че начинът, по който беше използван института на служебното правителство в периода, в който господин Радев имаше възможност да формира такива, породи основателни опасения, че се обръща с хастара наопаки конституционната дреха на служебното правителство и се подменя установения модел на парламентарна република".

Това, че беше сформирано правителство за определен период от време, не може да пречупи тенденцията на дълбока политическа криза, в каквато се намираме от години, отбеляза Христев.

"Проблемът не е толкова правен, колкото политически и в по-широк план – проблем на състоянието на демократичната култура и традиции в българското общество. Основната причина за това е тоталната корупция, обладала българската политическа институционална система".

Независимо от гласуваните изменения в Конституцията, за да има шанс да се осъществи нова фаза на съдебната реформа, е необходимо да бъде приет нов Закон за съдебната власт, подчерта още той.

Това, което наблюдавахме и в хода на преговорите за извършване на ротация, и през изминалите девет месеца, е далеч от културата, основана на принципи и ясни правила, посочи Христев.

"ГЕРБ донякъде целенасочено истеризира обстановката, но не съм убеден доколко и другата страна -ПП-ДБ, също е направила всичко, което е необходимо за нормални политически отношения. В цялата ситуация на надвикване и надговаряне е трудно да се ориентираме, но очевидно отиваме към избори", убеден е той.

Според него ПП и ДБ не са в изгодна позиция.

"Те се състояха като политически субекти с основна претенция, че ще осъществат промяна на статуквото и ще намерят изход на политическата криза. Когато управляваш с абсолютния антипод на тази позиция и кауза, отивайкии към следващи издбори, не си в изгодна позиция. Гражданите, които са подкрепили ПП-ДБ, са по-различен тип избиратели, поради което ми се струва ,че основният губещ ще бъде ПП-ДБ. Питам се каква беше стратегията и тактиката на целия този процес през изминалите девет месеца, ако трябва да стигнем дотук", каза още Христев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от Политика
Янаки Стоилов: Смущава ме лековатото отношение към целия процес
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"На някой случвало ли му се е да влезе в бардака и всички к(звезда звезда) да му откажат услугите си срещу заплащане?"___________________ Може, може. Ако някой в същото това време им плаща много повече.
101
3
 
1
 
! Отговори
Българин преди 4 седмици
Недоумявам когато някои политолози, социолози и какви ли ни анализатори и коментатори започнат да говорят, че ПП и ДБ са направили измяна към избирателите като са съставили правителство с подкрепата на ххосновния враг ГЕРБ. Аз като съм гласувал за ПП смятам, че това беше най правилното решение за България. Не приемам също страха на ръководството на ПП и ДП как да нарекат сътрудничеството с ГЕРБ коалиция, както е нормално в цял свят, сглобка или подобно.
100
0
 
7
 
! Отговори
ДОКАТО УМНИТЕ преди 4 седмици
СЕ НАУМУВАТ, ДЕНКОФ ДАДЕ 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА НА КРАДЛИВИТЕ СОФИЯНЦИ ДА СИ ПЛАТЯТ ДЪЛГОВЕТЕ КЪМ ПАРНОТО > но още на другия ден софийските общинари си увеличиха заплатите над 3 пъти точно с тези пари
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
УЧУДВАЩО Е КОЛКО НЕКОМПЕТЕНТНО СЕ ИЗКАЗВАТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ИНТЕЛЕКТУАЛНИЯ ЕЛИТ НА НАЦИЯТА!!!...
98
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Конституционният съд да си влезе във функциите, да се помотава и офлянква, ами да им удари един ШУТ, както се беше изразил видният СДС-ар , после ГЕРБ-ар Марков. НО! не само да върне рзпоредбите за служеното правителство, а и да обяви за противоконституционно въвеждането на чужди граждани на висши държавни длъжности. Че като се набутат в новото НС едни сащански зетьове, едни "осъзнали" се и "придобили опит на Запад" блудни синове и дъщери, пак ще има да се чистят авгиеви обори.
97
0
 
7
 
! Отговори
Истина преди 4 седмици
да напусна хубав пост само за да стана за 2 месеца премиер, ако не ми пазят позицията и аз няма да искам да ме използват за изтривалка, ама умните ни депутати .... къде да се сетят нали всички са тикви или просто харакиро!
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ето основание още 9 дни да се влачи някаква "комуникация/" - предложил, ама отказал. Като тези палячовци не сме имали.
95
0
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 4 седмици
и като откажат на следващите избори нито един глас за герб и останалите неграмотници пипали конституцията
94
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ако всички кандидати откажат, по инициатива пак на ДБ и задължително гласуване ЗА от всички партии, се връща старата Конституция, преди ПРЕправките! А ДБ задължително ще изхвърчи от по-нататък, както и всяка партийка, тръгнала да прави коалицийка с тях. Но, щом се повдига такъв въпрос, значи вече се умува как да стане точно така! Губят ни времето и си трошим нервите да четем глупости, а те са на заплатка, и то каква? Когато от посолства или от евро-столица им разрешат, няма да има никой насреща.
93
0
 
3
 
! Отговори
Стига кахъри преди 4 седмици
Нямало да има правителство! Е и какво от това? И тука коментиращите се завайкали, като че ли са най-големите държавници! А самите държавници хич не ги е еня, ще има ли държава или не! Като искате да става нещо ходете на избори, а не за гъби! Неможачи!
92
0
 
7
 
! Отговори
Ангелина преди 4 седмици
Когато се правят промени в законите ,чиято цел е създаване на персонални права или отнемане на такива срещу някого ,а не за обществени цели - ето това "следва".Понякога тези ,които са сътворили парадоксите ,го изпитват на собствения си гръб .Тъй като в България,най- важните лобистки промени се случват в Преходните и заключителни разпоредби -имам "идея" там да се посочи ,че тогава Президента упълномощава негово лице и тогава,"видните конституционалистите" ДП,ББ .. са си напразно"похабили барута"
91
0
 
4
 
! Отговори
какво следва - преди 4 седмици
пак същото: НИЩО
90
0
 
15
 
! Отговори
за втори път преди 4 седмици
Конституционният съд трябва да се произнесе в рамките на една седмица, че гласуваните изменения в Конституцията в раздел Служебно правитество са противоконституционни. Просто е. И ще си вдигнат авторитета. Колкото по-бързо и решително действат да отменят нацвъканите "новости", толкова по-добре и за професионалната им репутация, и за държавата. Иначе - ще чакаме до изборите в САЩ.
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
След като ни управляваше недъгав човек това се случи Хаос
88
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Преди 9 месеца сглобката заченаха. Днес виждаме рожбата им. Красиво, умно, здраво и талантливо дете. Браво! Да е живо и здраво! Пак гласувайте за същите...
87
0
 
21
 
! Отговори
ще стане то преди 4 седмици
Какво да стане? Ще дадат на Христо Иванов на фондацията още 3 млн лв. за правни инициативи да измисли нов списък с началници на отдели и портиери на ведомства!
86
1
 
12
 
! Отговори
Психо преди 4 седмици
Психодесните с тази конституционна реформа за пореден път се доказаха като пълни некадърници и разрушители на държавата.
85
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
На някой случвало ли му се е да влезе в бардака и всички к(звезда звезда) да му откажат услугите си срещу заплащане? Ако има такъв, да пише.
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Кой лу_д ще се откаже от поста си, за да бъде 2 месеца служебен премиер? Предполагам никой, освен ако ББ не му нареди т.е. според новите правила в Конституцията към момента служебният премиер ще бъде определен от ББ т.е. когато чуете ПП да ви обяснявят, че се борели срещу модела-ГЕРБ и ако за момент им повярвате, си измийте лицето с ледено студена вода, бийте си поне два ша_мара и помислете пак. Ако пак им вярвате, повторете процедурата. Ако резултатът е същия, имате нужда от психиатър.
83
0
 
6
 
! Отговори
СМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТ преди 4 седмици
ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ИЗБИРА ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА ПАРТИИТЕ В ОПОЗИЦИЯ В ПАРЛАМЕНТА. ПЪРВО КОСТЯ, СЛЕД НЕГО ПЕЕВСКИ, НИНОВА И НАКРАЯ ТОШКО ИЛИ ТРИФОНОВ ОТ ДИВАНА.