Ще има ли нов омбудсман заради домовата книга на Радев?

Според Радев оставката на зам.-омбудсмана е съмнителна
28 мар 2024 20:53, Инна Ангелова
10
Ще има ли нов омбудсман заради домовата книга на Радев?
Снимка: БГНЕС

За да се попълни “домовата книга”, както се изказа президентът Радев, НС може да избере нов омбудсман, както и негов заместник, които да станат потенциолни имена за номинация за служебен премиер. Експертът по Конституционно право Пламен Киров допълни, че е не е редно държавата ни да остава без омбудсман.

Настоящият национален омбудсман Диана Ковачева беше избрана за български съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и мандатът ѝ там започва от 17 април. Тя би могла да подаде оставка като омбудсман малко по-рано, Народното събрание да изработи бързо правилата за избор и да се премине към гласуване на номинации, обясни проф. Киров.

Вчера оставка подаде и заместникът на Диана Ковачева. Така Народното събрание гласува оставаката на Елена Чернева-Маркова. Според последните поправки в Конституцията: "за служебен министър-председател се назначава измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник".

Вчера президентът Румен Радев посочи, че единствената необвързана партийно от хората, заемащи в момента тези постове, е била Елена Чернева-Маркова и оставката ѝ изгледа съмнително. Днес, след връщането на третия, последен мандат за съставяне на редовно правителство от "Има такъв народ", президентът обяви, че веднага започва срещи с всички потенциални служебни министър-председатели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: НСомбудсманпрезидент
Още от ЕС
България изпусна момента за еврозоната преди 5 г.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Оня преди 4 седмици
Ами така, като боко тиквата, простото кирУ и делян догански промениха конституцията, сега че им сърбаме попарата. Тия от Вас дека са гласували за първите двама да си направят сметката кой прати държавата в бокса.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Диана Ковачева беше най-силният омбудсман до момента, изнесе много неудобни за предишни правителства факти за компрометирани държавни институции, (някои от които предстои да бъдат закрити), но това се случва с недопустимо закъснение, с непростимо много жертви на системата! Кой в държавата ще поеме отговорност за това? И кога!
6
4
 
6
 
! Отговори
Не знам преди 4 седмици
Подобен акт освен противоконституционен трябва да се третира и като директен опит за дестабилизиране на обществената сигурност и престъпление срещу Държавата. И да, няма как до днес всеки един от този списък да се е ползвал с всички привилегии, дадени му от Държавата, а в момента, когато трябва да осигури спокоен преход към редовно правителство просто да се откаже.
5
1
 
6
 
! Отговори
Не знам дали е преди 4 седмици
домова книга, обаче тези които гласуваха точно това изменение на Конституцията, сега се надпреварат да си подават самоотводи и да обясняват защо е добре да не са точно те. Обаче това не е по желание оттук нататък. След като по Конституция това са хората от които Президента трябва да избере, то в момента, в който един бъде посочен за служебен премиер, той трябва да стане такъв и няма как просто да се откаже. По-явно нарушение на Конституцията от това няма. Подобен акт освен противоконституционен
4
3
 
0
 
! Отговори
Юуп преди 4 седмици
Бай Гълъм Омбусман
3
1
 
3
 
! Отговори
Мутри Вън преди 4 седмици
Мая Манолова беше една от първите нови членове на БКП 1989 година
2
4
 
10
 
! Отговори
Пищова преди 4 седмици
Аз,Пищова че съм новият омбудсман.Обещавам ви да ви гледам,да ви къпя в мляко,да имате лимонада,меденки,фафли,кибапчита,кифтета,биричка за старците.Ще има маникенки.Киро Скалата ще ми е заместника.Българи изберете Пищова.Любимец на хората да дават живот.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Щo бe, oтeц Keвopk в neнcия ли излизa?