Партиите губят и последните остатъци от престижа си, усеща се омраза

Електоралната стена - основното препятствие за политическите формации
212
Партиите губят и последните остатъци от престижа си, усеща се омраза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Електоралната стена ще бъде основното препятствие за политическите партии. Гражданите не просто са се уморили от безкрайната поредица безрезултатни предсрочни избори, но партиите губят и последните остатъци от своя престиж, коментира пред БНР политологът и преподавател в НБУ проф. Антоний Тодоров.
Гражданите вече се отнасят към политическите партии не просто скептично, а започва да се усеща омраза, смята той.

Нямаме опит в един и същи ден да имаме европейски и национални избори. Ще пострадат европейските избори, които имат характера на второстепенни, коментира Тодоров в предаването "Преди всички".

Още по темата

"Вътрешната политика ще надделее. Европейската ще бъде оставена настрана, ще бъде забравена", смята той.

Няма да му е лесно на служебния премиер. Хубаво е да се има предвид, че от всички посочени за позицията единствено той се е съгласил да заеме този пост, посочи Антоний Тодоров във връзка с конституционните промени, които ограничиха кръга от лица, от които президентът избира служебен министър-председател.

"И двама да са, това е доста рисковано. Трябва да се помисли по въпроса. Набързо направената промяна създаде такъв проблем", посочи той.

"Аз лично се съмнявам, че има собствена домова книга. Той има своята история, свързана с ГЕРБ", каза политологът за Димитър Главчев, който президентът посочи за служебен премиер.

Според Тодоров сред министрите ще има такива, посочени от лидера на ГЕРБ или най-малкото фигури, за които той не се е възпротивил.

ДПС мълчат за Главчев, "защото това вероятно ги устройва, те по-скоро са доволни", допълни Тодоров.
 Според него при представянето на кандидатите за министри "ще има бурни дебати и тогава ще се намеси ДПС".
Има основания да се опасяваме от натиск и лобиране за подобно правителство с кратък хоризонт на действие, защото риба се лови най-добре в мътна вода, отбеляза още политологът.

"В тези условия различни лобита ще натискат за едно или друго. Рискът със сигурност съществува и това е една опасност при новата уредба", предупреди той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: изборипартии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
14
 
3
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки на следващите избори вашите проруски партийки ше имат сумарно по малко% от ГЕРБ!Само Бате ви Бойко еднолично ще ви победи!После пак ви правим една"некоалиция"с подкрепата на ДПС,но при малко по други условия и пак ви висват цифките:):):)
163
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Българин - нали?! А както е казал Другаря Ким Чен Ун - избори с повече от един участник са страшна бъркотия! Е, виж примерно при Другаря Путин? 98% доверие! Само не знам защо още се моташ тук в тая пропаднала държава!? Те ти Северна Корея, те ти Русия? Обаче - не! Тук, до последно ще тровиш собствения си и тоя на околните живот!
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БЪЛГАРИНА ЗА 100лв, няма такъв народ. Продава се за 100 лв.
161
1
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИНА ЗА 100лв преди 1 месец
ЗАБРАВЯ ОМРАЗАТА
160
0
 
10
 
! Отговори
до келешчето преди 1 месец
Плуваш ли към Унгария по море? Плувай, плувай... И се гордей неимоверно:))))
159
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"От 1300 г. прокламирана наша държава, 700 г. не сме съществували" - и днес нямаше да съществуваме, ако нашите братя руснаци не ни бяха освободили преди 146 г.
158
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много ясно, колкото повече хора не гласуват толкова по лесно калинките на ГЕРБ и ДПС ще лапат
157
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ъъъ Кой ви кара да скачате 1989 г. и искате демокрации. Бг сами се погубват с ЕС и НАТО и алчни за $ и евро.
156
12
 
10
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Каквото и да е при всички положения на 100% е по добре да си се родил БЪЛГАРИН отколкото Руснак,Севернокореец,Сириец,Никарагуанец,Китаец или Иранец:):):)
155
5
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Многопартийният модел се оказа вреден за България!
154
8
 
4
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Всичко е човешка направа.Да ви питам господа,какъв народ сме?Какво можем и умеем?Почти нищо добро.Царе сме на завист,крадене,лъжене,мързел и алчност.Оказахме се изключително слаб народ.Мъжете сме с лесно превиващ се гръб,а жените ни?Които са били из Европа,с очите си са видяли какви са нашите жени/по-голямата част/.От 1300 г. прокламирана наша държава,700 г. не сме съществували.Две робства.Исторически факт.Затова изчезваме с най-бърза скорост като народ.Съжалявам вече, че съм се родил българин.
153
14
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
кАпейки нищо не казвате:):):)Как е сутрин като се събудиш поизтрезнял да си спомниш,че вече освен Натовци ви направихме и горди Шенгенци?:):):)
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
147, неделя, 31.03.24 г. В Храков няма ток, няма вода, но пенсионерите в отлично настроение пеят и танцуват в парка "Горки" под руски хитове. Питат ги не се ли страхуват от бомбардировки, а те отговарят: "Руснаците не нанасят удари по мирни жители". Забраниха изборите, скоро Харков ще е на фронтовата линия. Какво чакате? Чакаме Освобождението, отговарят харковчани.
151
4
 
4
 
! Отговори
простата истина преди 1 месец
Проблема с изборите е че няма избор.Няма да гласувам - защото просто няма за кого.Всичките са негодници и нечистоплътни хора.Всичките... без изключение.Ако се появи свестна алтернатива - пръв съм на гласуването.С две ръце.Щото съм отчаян направо от сегашните
150
0
 
5
 
! Отговори
Колапс преди 1 месец
Подслушват ни всички и Президента знае, и си мълчи гузно, много гузно!
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Държавата е изчерпана . Малко остана за крадене в особено големи размери . Затова се мразят едни други.
148
3
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
само ВЪЗРАЖДАНЕ!....ами само то остана....
147
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Загубили са си последните остаръци от разум . Партийците дето се мислят за патриции. От ечмедеме на ечмедеме . И от пир на пир.
146
0
 
2
 
! Отговори
Кораб преди 1 месец
До АнонименТо пък щото на 10 км от София има. Тия дни разглеждам къщи за купуване в покрайнините - ми то навсякъде септични ями и сонди...
145
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз живея добре в ЕС и НАТО. Българите искат в ЕС и НАТО.