Рокади, кабинет, избори: Ще има ли втори вот през есента?

ГЕРБ натрупа големи негативи от събирането си с ПП-ДБ
17 апр 2024 14:25, Анисия Иванова
46
Рокади, кабинет, избори: Ще има ли втори вот през есента?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква отговори от страна на служебния премиер Димитър Главчев, тъй като е озадачена от мотивите, представени към предложението за смяна на министъра на външните работи Стефан Димитров с депутата от ГЕРБ Даниел Митов. Йотова заяви, че този служебен кабинет на Димитър Главчев не е издържал изпита.

"В много кабинети назад сме доказали, че всякакви хора са ставали министри. Не виждам голям проблем в това да се сменят, когато не се разбираш с някого", коментира пиар експертът и писател Нидал Алгафари в "България сутрин".

Според социолога Яница Петкова позициите са набързо сложени при реденето на служебния кабинет и тепърва се осмислят. "Партиите от всяка една страна на политическия спектър застават преди изборите с обвинения. Как очакват общото доверие в политическия елит да съществува? Рушат си общо доверието", каза Петкова през Bulgaria ON AIR.

При всичко случващо се покрай Украйна, Газа, Израел и Иран, ще ни трябва някой, който ще е достатъчно близък до нашите партньори, смята Алгафари.

"Най-близкият, който може да бъде, е Даниел Митов. Илияна Йотова познава Даниел Митов, познава и неговите възможности и качества. Въпрос на доверие е", анализира пиар експертът.

По думите на социолога смените не са извън нормата и не са нещо неочаквано.

"Обяснението ни показва конкретния повод, но не и реалната причина за смяната. Не очаквам и да бъде дадено от гледна точка на възможността министър-председателят да си сменя своя екип", на мнение е Петкова.

Политическият психолог проф. Антоанета Христова е категорична, че промените в кабинета "Главчев" задължително трябва да бъдат мотивирани.

"Не можеш да мотивираш убедително, когато си държал човека 7 дни. Невъзможно е. Това е демонстрация на влияние. Главчев трябваше да изглежда малко по-самостоятелен и независим. Ситуацията в момента е част от общата болестна ситуация на политическите процеси. Не е добра за служебното правителство", коментира проф. Христова.

Алгафари от своя страна подчерта, че освен организацията на изборите, трябва и да се ръководи държавата.

"Правителство ще бъде трудно да се състави по-различно от това, което беше. Възможно е настоящото правителство да остане по-дълго във времето",  прогнозира той.

Президентът Румен Радев трябва да издаде указ за назначаване на Даниел Митов за служебен външен министър.

"Той няма избор, ще се съгласи. Политиката е явно действие. Има втори план, колкото повече се засилва той - толкова повече се увеличава недоверието. Умението да го извадиш като театър е голямото умение на политиците. В момента не се справят. Ниски са нивата на доверие. Държава няма, срината е", изтъкна политическият психолог.

Според проф. Христова ГЕРБ е затворила вратата за преговори с ПП-ДБ.

"ГЕРБ има интерес да продължи и да има следващи избори. ГЕРБ натрупа големи негативи от събирането си с ПП-ДБ. Голяма е хипотезата да имаме следващи избори през есента, ако не се пренареди нещо и не се появи някаква алтернатива", прогнозира психологът.

По думите на Алгафари вратата не е съвсем затворена за преговори: "Или отиваш на избори и променяш с твоя вот, или оставаме тези хора да правят каквото могат".

Социологът очаква ниска избирателна активност на предстоящите избори.

"Хората, които отбелязват "Не подкрепям никого", не виждат представителство. Продължаваме да имаме работещо НС, то е ключово. То се ползва главно и основно за политическа кампания. Дебатът в НС не съответства на обществения дебат", уточни Петкова.

Има тотална цензура на алтернативите, категорична е проф. Христова: "Имаме държава, която цензурира. Двете големи политически партии не допускат появата на алтернатива. Създадено е усещането за целенасочено заучена безпомощност, че вината е в политиците".

Алгафари и Петкова обяви, че очакват максимално честни избори, а проф. Христова призова да се гласува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от Политика
Балабанов от ИТН: Сега всички се молят на президента
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе,НИ-ДАЛ а само взел,натика сина си при Боко,пълни си гушата там с народни пари,от теб се иска да тичаш като отвързан по студията,за да хвалиш индивида,който е мразен от 98-% от българите.Като зрител на нашите ТВ,като читател на любимите си сайтове,желая да гледам само българи като гости тук и там.
39
0
 
2
 
! Отговори
Тук има 2 преди 1 седмица
Коментиращият под името 2 е нацист, който говори за биомаса и т.н. Вероятно си от ПП-ДБ или техните приятели от Възраждане, за които българите, които не ги одобряват и не гласуват за тях са простолюдие и съответно биомаса! От кои нацисти си - тези на Хитлер или на съюзника му Сталин, май на втория!
38
1
 
10
 
! Отговори
2 преди 1 седмица
Координати: 51.5057554, 31.3385851 По предварителни данни в сградата се е намирал персоналът на 5-ти отделен свързочен полк на киевският наркокартел. Въпреки че все още няма точен брой жертви, активисти на киевския режим съобщават за смъртта на голям брой членове на военните формирования.
37
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Удар на ВС на РФ по пункта за дислокация на зомбита в Чернигов. На сутринта ВС на РФ удариха Чернигов, удряйки хотел Профсоюзная на улица Шевченко в североизточната част на града. След попадението на ракетите сградата частично се срутва. Въпреки опитите на украинските ресурси отново да представят инцидента като атака срещу гражданска инфраструктура, в действителност съоръжението е използвано за военни цели. Това сочат поне армейските легла в разрушения хотел на снимката, както и кадри от евакуацията на ранените в униформи.
36
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
дълго време ще има избори след избори за кратки срокове. на всеки 5-6 месеца ще се гладува по простата причина, че хората вече не гласуват и тези 30-40 % не могат да изберат партия, която да управлява и се налагат разни сглобки. не че има и за кой да се гласува. нас трябва някой да ни превземе и да ни наложи негово си правителство.
35
0
 
11
 
! Отговори
2 преди 1 седмица
Те изразиха опасения, че решимостта на Украйна може да бъде отслабена, "тъй като моралът във въоръжените сили е подкопан от отчаяния недостиг на доставки". В разговори с журналисти "украинските политици признаха, че обществените настроения се влошават".
34
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
"Украйна върви към поражение", тази статия е публикувана в Politico. Изданието пише, че фронтовата линия на киевската хунта може да се срине това лято. "Картината, която се появи от десетки интервюта с политически лидери, военни и обикновени граждани, беше на държава, която се плъзга към катастрофа." Военните лично признават, че това лято са неизбежни още жертви. Въпросът е само колко сериозни ще бъдат те, пише изданието. Няколко висши офицери "нарисуваха мрачна прогноза, че фронтовата линия може да се срине това лято", когато Русия започне очакваната си офанзива.
33
1
 
12
 
! Отговори
2 преди 1 седмица
Ако руските войски успеят да приложат този сценарий, тогава зомбираната по натовски стандарт биомаса ще се върне към нови рубежи на отбрана към н.м. Селидово, което ще се ускори значително изтеглянето на зомбитата на киевската хунта от ДНР.
32
0
 
13
 
! Отговори
1 преди 1 седмица
Защо руските войски настъпват в Очеретино? Това н.м. е ключова височина, заета от киевската хунта от дълго време. Освен това доставките за Авдеевка дълго време минаваха през Очеретино. След като фронтовата линия се измести на запад, доставките се забавиха, но ако зомбитата на киевският наркокартел бъдат изтласкани оттук, най-важният за тях логистичен център ще бъде загубен. След него отбраната на н.м. западно от Авдеевка - Бердичи, Семьоновка, Новопокровски и Новоселовка Първа - също ще загуби смисъл.
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ще има нов вот ако герб-дпс подправят изборите, а те винаги ги подправят, нали за това орязаха машините да са принтери
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едни и същи мошеници и лобисти ни говорят от екрана. Синчето на Алгафари е хранен човек на ГЕРБ и Бойко. Заработват за фамилията и не очакват някой да им вярва.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До кога ще ни показват този арабин, преквалифицирал се от агент на ДС в арабо-трафикант?
28
0
 
5
 
! Отговори
Басел Алгафари преди 1 седмица
е "регулировчикът" на сирийците още на границата които влизат нелегално в България, а другите двама осигуряват транспорта до границата със Сърбия или Румъния ! Басел е осъден в Сирия за наркотрафик и лежи в затвора докато Нидал не организира бягството му и регистрацията му в България като законен мигрант ! Клан Алгафари са "сводници" на ислямски терористи !
27
0
 
6
 
! Отговори
Джоджо преди 1 седмица
Какви ВТОРИ избори, те първите няма кой да ги организира!
26
1
 
4
 
! Отговори
До 23 преди 1 седмица
Я сега обясни по-подробно как с масово гласуване ще елиминираш дуото ГЕРБ+ДПС след като в надпреварата избори участват грубо казано 50 шайки, герберите и *** ще гласуват къде под строй къде за пари много, тогава как разделените гласове на другите ще ги елиминират, ОБЯСНИ СТРАТЕГИЯТА, че не виждам как с масово гласуване ще ги махнеш, най-много да ги бетонираш ! Наивник ли си или трудно мислещ ? Ако губи Борисов защо ще агитира за масовост има ли логика, а той е хитрата лиса ?
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
На Алгафари синчето е ду *** дат от шайката на крадците, маскирана като партия.
24
2
 
9
 
! Отговори
Отвратително преди 1 седмица
Всеки ден тиквено-прасешките медии ни облъчват с лаките на Мутрата.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 22 от 3 год насам има невиждана промяна 22 сляп ли си
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А Денков кукла на конци на кого е драскачи лъжливи
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Главчев е кукла на конци в ръцете на Борисов и Делян Пеевски (Доган).Борисов реди пъзела с министри за да си осигури с ДПС превземане на власта с изборите на 9 юни.Трябва да му се признае ,че той създаде стройна корупционна организацуя както политическа така и финансово икономическа.Ако българските граждани не излязат този път масово на избори и не премахнат по демократичен път Статуквото ГЕРБ- ДПС в управлението на държавата ни ,то нищо добро не очаква България в близкото бъдеще.ПП ДБ тотално предадоха симпатизантите чрез сглобката с ГЕРБ (ДПС)и това ше проличи от изборните резултати на 9 юни