Николай Василев: След 100 г. България няма да я има

Икономистът е на мнение, че трябва да се вземат спешни мерки
30 апр 2024 11:51, Инна Ангелова
267
Николай Василев: След 100 г. България няма да я има
Снимка: Кадър bTV

Без изненда - населението на България продължава да намалява и да застарява. В края на миналата година населението ни е 6 445 481 души, сочат данните на НСИ. Това е 2229 души по-малко от предходната 2022 година.

Икономистът Николай Василев направи разбивка на данните и обощи, че ражданията на година трябва да са над 100 хияди, за да може населението да спре да намалява. По думите му през последните 35 г. страната ни върви стремглаво надолу по отношение на демографията – за този период ражданията са намалели от 120 000 годишно на малко над 50 000.

Икономистът допълни, че през последните години наблюдава как всички са си заровили главата в пясъчкина с принципа, че “нищо не може да се направи”. Пред bTV Василев каза, че ако тези темпове се задържат след сто години е възможно да изчезнем като нация.

Василев даде и конкретни предложения, които да стимулират раждаемостта в България.
 
Основните три от тях са: по 25 000 лв. за всяко новородено дете, незабавно изграждане на детски градини в София и в другите градове, в които липсват места, и детски добавки от 160 лв. за всяко дете в страната. Според Василев тези близо 1 млрд. лева годишно могат да дойдат от  съкращаване на раздутата държавна администрация и отдаване на концесия на големите инфраструктурни проекти.

Поредните предсрочни парламентарни избори той коментира така: "На мен последни три годни години ме се сливат в един общ хаос и на едно нищоправене. За мен няма разлика между първото и второто редовно правителство и всички служебни за този период. Това са години без реформи, без идеи, ще ги запомня с хаос, скандали и безобразно харчене на пари от бюджета", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
190
5
 
4
 
! Отговори
ааааааа преди 1 месец
българският народ мн ПРО2СТ !
189
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самият Николай Василев има само 2 деца. Дали е щото няма пари? Дали 25х лева биха го стимулирали да има още едно дете? Не естествено. Тогава що плещи глупости?
188
1
 
12
 
! Отговори
И за това преди 1 месец
Си виновен ти! Малък мук!
187
2
 
15
 
! Отговори
Може би преди 1 месец
Най лошото е че докараха народа до такъв етап, че вече на самия народ не му пука.Даже народа го иска като наказание за елитите си Ще четат в учебниците по история децата от света , как една малка държава България е оцеляла през вековете на всичко , но била унищожена от собствените си елити.
186
3
 
14
 
! Отговори
Безумие на квадрат преди 1 месец
Категорично против съм аз да работя, да плащам доста сериозни данъци и от моите пари да се дава на всяко безработно мамче по 25000. Вижте им нивото в бгмама... Тотално глуповати кокошчици. Сега поне икономически тези си ограничават децата до 1. Иначе ще нацвъкат по три такива глупендерчета като тях! И мама няма да работи, само ще размножава простотията си
185
0
 
17
 
! Отговори
Мда преди 1 месец
Създаването на деца срещу пари, създава ***, не народ!!! Другарю популист! По турско да не са раздавали по 25 000 златни гроша на дете та сме оцелели като народ!! Манталитета е пробит, егоизма е основна ценност! Това с пари не се бори! Оня чалгаджия на който служиш е един от основните "будители" на тези нови "ценности" ... Едно ферари с цвят червен, дете не е за мен...
184
0
 
2
 
! Отговори
до 182 преди 1 месец
лицемерие ,завист ,злоба ....
183
0
 
3
 
! Отговори
до 182 преди 1 месец
До Анонименоще има - неблагодарност ( една от най - отвратителните черти на *** ) , завист , злоба ,мързел и простащина ....
182
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Просто вече ги е страх че няма кой да управляват.Разбират какво са направили и е трудно да се погледнеш в огледалото. Късно е либе за китка !
181
0
 
5
 
! Отговори
ИВАН преди 1 месец
МЛАДИТЕ СЕГА НЕ ИСКАТ ДЕЦА, ВИЖТЕ ГИ ВЪВ ФБ КАК ХОДЯТ ПО ЕКСКУРЗИЙКИ! 23 ГОДИШНА ПИК-ЛА ОТИШЛА В ДУБАЙ ДА СИ НАПРАВИ СЕЛФИ И ДА СЕ РАЗХОДИ, ЗА ДА СЕ ВЪРНЕ ОБРАТНО! ТУРЦИТЕ СЪЩО МАНТАЛИТЕТА ИМ Е БЛИЗЪК ДО НАШИЯ, САМО ЧЕ ТАМ Е ДИКТАТУРА, ЗАТОВА СА ДОБРЕ!
180
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По-бързо ще е.100г са много
179
0
 
6
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
какъвто народа такава му и управията- ДЕМЕК НИКАКВА !
178
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След доста по-малко от век няма да има такава държава. И не само заради демографския срив -той е следствие, а не първопричина! Следствие на неспособността на българите да управляват себе си през качествени практики и институции, следствие на пословичната бълг. завист, угодничество пред силния, малодушие, предателство - все черти, явно придобити от турското и руско робство.
177
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние сме изчезнали. Вече е твърде късно
176
1
 
6
 
! Отговори
888 преди 1 месец
След 100 години???? Ти си бил голем оптимист, бе! Ся, едно поколение е = на 25 години, 100 години са = 4 поколения. Днес, населението на Бг е 6,5 Мил., от тях 2,5 Мил. съ Пенсионери, около 1 Мил. съ в Пред Пенсионъ Възраст - 55 +. До 25 години губим 3,5 Мил. (25+55 = 80, плюс 2,5 Мил. днешни пенсионери), остават 3 Мил. от тях 1/3 Пенсионери и в предпенсионъ възраст, демек 2 Мил. добавяме около 300 хил прираст и стават 2,3 Мил.. А, след още 25 г., Бг изчезва Физически, а може и по-рано!
175
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има африканско решение и Николай Василев ни го предлага. Да обеднеем толкова много, че да започне безотговорно плодене и множене на много евтина работна ръка за долар на ден, за Николайчовите олигарси и либертарианци. Вместо да внасяме евтина работна ръка, можем да си я размножим тука.
174
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 171Всеки лев, даван на калпак е в ущърб на българите и с нищо не подобрява демографията. Никави пари не трябва да се дават просто така, защото някой решил да ражда! Знаем кои се възползват от това. Всякакви детски добавки трябва да се премахнат, помощите да се ограничат, с тенденция да се спрат изцяло на трайно неработещите. Всички средства трябва да се насочват към образовани и работещи хора, само това ще е от полза за увеличаването на качествено население.
173
8
 
3
 
! Отговори
ААА преди 1 месец
ИСТИНАТА е че отдавна всичко читаво отдавна е в чужбина ! мн отдавна !
172
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
той самият участва активно в това, но никой план не се е сбъднал, да забрави - те след 122 години за първи път вкараха турците в управлението на страната, дори им дадоха земеделието и с компенсаторните бонове се сдобиха със земя, а за влаковата катастрофа, при която загинаха 9 души, когато той беше транспортен министър, продадоха вагоните от 80-те години и върнаха тези от 70-те., дори само това да е, не бива изобщо да се обажда
171
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намаляването на населението при нас започва при соца защото още тогава проникват при нас западните ценности.. сравнението с тях и желанието да ги наподобим (в материален план) а хедонизма не е чужд и за комунизма... (За справка Китай) Просто Северна Корея живее още бедно - затова не е поразена от това