Николай Василев: След 100 г. България няма да я има

Икономистът е на мнение, че трябва да се вземат спешни мерки
30 апр 2024 11:51, Инна Ангелова
267
Николай Василев: След 100 г. България няма да я има
Снимка: Кадър bTV

Без изненда - населението на България продължава да намалява и да застарява. В края на миналата година населението ни е 6 445 481 души, сочат данните на НСИ. Това е 2229 души по-малко от предходната 2022 година.

Икономистът Николай Василев направи разбивка на данните и обощи, че ражданията на година трябва да са над 100 хияди, за да може населението да спре да намалява. По думите му през последните 35 г. страната ни върви стремглаво надолу по отношение на демографията – за този период ражданията са намалели от 120 000 годишно на малко над 50 000.

Икономистът допълни, че през последните години наблюдава как всички са си заровили главата в пясъчкина с принципа, че “нищо не може да се направи”. Пред bTV Василев каза, че ако тези темпове се задържат след сто години е възможно да изчезнем като нация.

Василев даде и конкретни предложения, които да стимулират раждаемостта в България.
 
Основните три от тях са: по 25 000 лв. за всяко новородено дете, незабавно изграждане на детски градини в София и в другите градове, в които липсват места, и детски добавки от 160 лв. за всяко дете в страната. Според Василев тези близо 1 млрд. лева годишно могат да дойдат от  съкращаване на раздутата държавна администрация и отдаване на концесия на големите инфраструктурни проекти.

Поредните предсрочни парламентарни избори той коментира така: "На мен последни три годни години ме се сливат в един общ хаос и на едно нищоправене. За мен няма разлика между първото и второто редовно правителство и всички служебни за този период. Това са години без реформи, без идеи, ще ги запомня с хаос, скандали и безобразно харчене на пари от бюджета", посочи той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости! Като почне да интерполират линейно, просто ме втриса! Тоя поне е икономист и много добре знае, че след спад следва ПОДЕМ... ама дрънкоти ли дрънкоти разни дивашки прогнози ((
169
0
 
1
 
! Отговори
до 152 преди 1 месец
До Радославама те вече се самоизяждат ! вижадате какво стана с ЦВЕТНА ВАСИЛЕВ И СВИНЕЕВСКИ ...
168
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другарката социалистка Корнелия, колко деца има? Другарката екс-социалистка Мая Манолова колко? Другарката социалистка Илияна Йотова? Елена Йончева? По-назад пък имаше едни социалистки дето си останаха стари моми. Е до това води социализма.
167
0
 
3
 
! Отговори
Въпросчета преди 1 месец
Типично политическо предложение? А тези които отглеждат в момента български деца да се оправят както могат? Няма нужда да се дават пари на новородено, а да се вземат други мерки: Безплатни градини и градски транпорт до навършване на 18 години: Безплатни хотели за деца до 18 години: 200 лева на месец под формата на ваучери за всяко дете до 18 години. И ергенски данък за набавяне на средства. А не еднополови бракове и *** пропаганда.
166
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Фермите за деца" са решението. Платени майки да работят "раждане на българи". Така е в "пазарната икономика". Всичко е пари и икономика.
165
1
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Чак сега започнаха всички да говорят!!Защо ли?Сега ще търсим вината във всеки : в самият народ,външна намеса и тн.Най накрая ще кажат , всички бяхме отговорни за управлението на държавата(елитите) но не и виновни!Математика е проста наука , цифрите не лъжат , а думите са безплатни, резултати най важни :)
164
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По време на кое правителство беше лобирано американски компании да си внедряват софтуера в съдебната система и разни други подобни случки? Аз не си спомням! Някой да ми напомни! Не се ли унищожи ИТ секторът още от тогава?
163
0
 
4
 
! Отговори
dsadasd преди 1 месец
Moже би не е толкова лошо..и без това матрялът е калпав
162
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мерките, които предлага са на калпак, което на практика няма да помогне да се раждат българчета, а ще развъжда лентяи. Всички мерки трябва да бъдат насочени към РАБОТЕЩИ И ОСИГУРЯВАЩИ СЕ РОДИТЕЛИ!!! На тях трябва да се помага, защото те и в момента са ощетени, защото издържат с данъците и осигуровки си неработещта, но за сметка на това активно възпроизвеждаща се част от населението.
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Единственото място където не проникват западни ценности е Северна Корея!!!
160
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николайчо, Николайчо, ти даваш сиренце за капана за мишки за, смятания от теб, за мноо прос български народ. Ти ще уволниш родителите на децата и ще ги караш да плащат на концесионерите за "свободата на движение" и всякакви приватизирани обществени услуги. Отново предлагаш държавата да плаща и издържа бизнеса, да вземаш пари от държавата и от социалните разходи и да ги дашаш на нуждаещият се бизнес. "Нуждаещият се бизнес" да ограбва населението. Ти си латиноамерикански и африкански експерт.
159
2
 
7
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
До българинаНа крива ракета Космоса и виновен. Така и ти! ЕС е единственото хубаво нещо дето се е случило на тоз народ. Няма вече да те газят комунисти и техните наследници сегошните чорбаджии. Нема граница, нема кльон, нема граничари с калашници да те дебнат да не избягаш от хубавото. Ще си стоиш в НРБ и ще строиш комунизма. За едни комунизъм, за други бригади, ТКЗС, казарма, Ленински съботници.
158
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Под западни ценности е скрито - точно това следствие ... Всички страни в световен план са подвластни на тази тенденция и тя е свързана култа към хедонизма... Тази болест започва да поразява дори и Африка... Колкото по късно се заразиш от нея толкова по голям потенциал ще реализираш
157
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На хората не им се раждат и гледат деца. И с право. Има къде по-интересни неща на тоя Свят. Но топлата вода е измислена - като пилетата - излюпване в инкубатори и отглеждане като бройлери.
156
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво намаляване на населението в световен мащаб бе функционален неграмотнико? 8.3 милиарда.
155
5
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 155 преди 1 месец
Не се прави на yлaв! Населението на България започва да намалява още по времето на соца. Пикът на раждаемостта е 1950-1953 г., което е нормално за всеки следвоенен период, а не поради социализма. Сривът започва със създаването на ТКЗС. Другарите се усещат и взимат мерки - през 1958 г. е подписан указ за внос на роми от съседни държави и това продължава чак до 1973 г. Въпреки ударното им развъждане, прирастът става отрицателен през 1985 г. и така до днес.
154
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Социалисте, то и броят на канарчетата в кафеза само расте. И като отвориш клетката всичките жягат. Ама малко сте главоците, които искате да сте доброволни концлагеристи в НРБ. Така че социалиМа си го носи в гроба.
153
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако трайно безработни хора без образование, без професия и без законен източник на доходи създадат дете, трябва да им се налага ГЛОБА в размер на 25 000 лв и ако нямат пари, да я отработят. По 25 000 лв глоба и на майката, и на осеменителя й. Защото такова раждане е СОЦИАЛНО ИЗНУДВАНЕ. В момента в България работа има колкото щеш плюс всякакви преференции за социално слаби семейства от онова малцинство, ако децата им благоволят да ходят на училище! Стига вече дундуркане на социални napaзuтu!
152
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледай сега сравнение .При лошия социализъм населението расте постоянно .Що така бе Василев ?
151
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо да имаме държава , когато народа не се грижи да имаме . Държави имат народите , не овцете които ги лъжат 34 години . Не заслужаваме да имаме държава .