Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор

Разширяват се интересите в различни сфери
Обновена: 8 май 2024 16:28 | 8 май 2024 16:24, Инна Ангелова
15
Алиев към Радев: България е важен транзитен парньор
Снимка: БГНЕС

Президенът Румен Радев е на посещение в Азербайджан, където разговаря “на четири очи” с колгата си Илхам Алиев. Двамта президенти подписаха документ за укрепване на взаимното сътрудничество между двете страни. Пред журналисти в Баку президентът на Азербайджан Илхам Алиев каза, че България е важна държава за транзит към сиседните страни, които получават азербайджански газ.

Алиев подчерта, че България и Азербайджан са стратегически партньори от 2015 година. От тогава отношенията между двете държави са дипломатични, има политически диалог и ангажираността позволява разширяване на отношенията във всички сфери на интерес, отбеляза Алиев.

Един от основните двигатели е сътрудничеството в енергийния сектор, предаде БТА. Президентът Алиев допълни, че има обещаващи възможности за бъдещо енергийно сътрудничесто в доставката на газ. Той подчерта, че ежегодно се увеличават доставките на природен газ. Миналата година имахме 1,2 млрд. кум. м., доставени на българския пазар, докато през 2022 г. бяха едва 600 млрд. куб.м. Тази година по очаквания ще сме предоставили 1,5 млрд. кубм. на България, посочи той. По думите му с това ще бъде покрито около 50 % от потреблението на газ на страната ни.
Винаги сме се стремяли за по-добри резултати за укрепване на стокообмена, сътрудничеството в енергийния сектор като ясен знак за нашия успех, каза още Алиев.

Илхам Алиев направи коментар и за подводния електрически кабел под Черно море, който да доставя зелена азерска енергия в Европа. Алиев каза, че до няколко месеца ще бъде завършено проектното проучване, което ще отбележи началото на реалния труд и работа по проекта. Азербайджан ще бъде не само доставчик за нефт и газ, но и на зелена енергия, подчерта президентът.

Благодарение на инвестиции от Азербайджан железопътната линия се модернизира. Започнат е проектът, като днес виждаме, че той става важна част от средния коридор, каза още Алиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Политика
Премиерът Главчев се срещна с представители на ЕС, Щатите, Обединеното кралство и Швейцария
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
МНООООГО, КОФТИ ПЕРСПЕКТИВИ ЗА РУСОФИЛСКИТЕ ИБРИЦИ...СЕГА МАЙ И ЛУКОЙЛ, ШЕ ГРЪМНЕ КАТО ТАПЕШНИК.....ХАХАХАААА
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Важен транзитен партньор... На мен ли ми се струва или Алиев яко *** Радев и България? То ест важна територия през която преминават тирове за Европа?
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Златото ни се извлича от Дънди ,за държавата нищо! Руски газ преминава през наша територия пак никакви облаги! Важното е да сме важен транзитен партньор,друго не е важно!
7
2
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 1 седмица
Стратегическо посещение на Президента в държавата,която осигурява 50% от необходимите количества газ.Радев се ориентира добре във външната политика.
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев иска да ни спиятелява само с ***, то не бяха Косово, Албания, Узбекистан, Иран, Мароко, Туркиюе, пък сега и Азербайджан... Единственото ни приятелство трябва да е със западно-атлантиците САЩ... Само чрез тях, България ще си поправи пътя към върха! Слава на САЩ! Слава на дядо ти Байдън!
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гредам коментарите и усещам, че народа е безидеен. Щом и русофили и американофили плюят по Радев, то той е правния човек!
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
тия двамата братя ли са?
3
2
 
6
 
! Отговори
Нали искахте преди 1 седмица
диверсификация на доставките? Ето ви! Радвайте се!
2
3
 
9
 
! Отговори
като две капки вода преди 1 седмица
Алиев е Радев с мустак.В тая наша България има ли някой чист българин, то все разни със смесени гени.
1
6
 
7
 
! Отговори
Минаващ и помнещ преди 1 седмица
Радев е президентът на ПП. Червен ДС агент.