Енергиен експерт: Ще се стигне до увеличение на цената на тока

Според Георги Касчиев служебното правителство трябва да реши въпроси, тъй като редовните няма да се осмелят
Обновена: 13 май 2024 22:12 | 13 май 2024 22:07, Красимир Ангелов
20

Темата за увеличението на цената на тока след 1 юли затихна около предизборната кампания, но проблемът си остава, смята енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

"Недостигът във Фонда е огромен. До средата на годината би трябвало да достигне около 550 млн. лв. и няма как да се изплащат предвидените средства за "Марица Изток 1", за производителите на ВЕИ. Трябва се намерят пари за запълване на тази дупка", коментира той в "Денят ON AIR".

"Няма как да не се стигне до известно увеличаване на цената на тока. Всички разходи растат. Поскъпват метали, стоки. Като всяка стока електроенергията е функция на много други неща и е резонно да има поскъпване. Доколкото си спомням, разчетите преди няколко месеца бяха с около стотинка и половина да поскъпне нощната електроенергия", посочи експертът.

Според него служебното правителство трябва да реши въпроса, тъй като редовните няма да се осмелят.

Проф. Касчиев отбеляза пред Bulgaria ON AIR понижението на електропроизводството през първото тримесечие на АЕЦ "Козлодуй", съответно на приходите и печалбата.

"Основната причина е нещо, за което никой не говори. Шести блок, откакто е пуснат в средата на ноември, не е достигал пълната си мощност. Никой не казва къде е причината - или са достигнали някой предел на безопасност, или ги е страх, че ще достигнат предел под безопасност, ако вдигнат на пълна мощност", обясни енергийният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Никога вече ГЕРБ-СДС преди 1 седмица
ГЕРБ и СДС дотам ни докараха.
16
0
 
0
 
! Отговори
Тоз пък преди 1 седмица
Защо се плащат от там пари за тецовете, като се събират от тях за вредни емисии? Май много "схема" е този фонд! Щом тецовете не работят и парите ще свършат, но това значи, че има достатъчно ВЕИ и не ни трябват още!
15
0
 
4
 
! Отговори
Ами преди 1 седмица
И до какво друго да се стигне след затварянето на почти всички централи и подаряването...пардон "продажбата" на оборудването от Белене на укритие? По-скоро въпроса е докога ще си траем като покорни мишлета скрити по дупките си? Но то държавата загива и без това, за какво ни е ток. Всеки ден загиват млади в катастрофи, други се изнасят в чужбина...плановете за обезлюдяване бачкат с пълна сила. Честита промяна.
14
2
 
14
 
! Отговори
Никога повече ПП ДБ преди 1 седмица
ПП ДБ дотам ни докараха.
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Замразяват заплатите и пенсиите и увеличават тока, парното и бензина. ГЕРБ се завръща. Честито, материален!
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
подготовката започва - леко и от далеко -- 30 години се така правят слугите на краваршингтон
11
2
 
14
 
! Отговори
Хмм... преди 1 седмица
А ще се стигне ли до разбиване на глави на платени лъже енергийни експерти?
10
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И ко??
9
10
 
5
 
! Отговори
Зелен Сделкаджия преди 1 седмица
Това с поскъпването на тока са руски инсинуации! Тока не поскъпва, а поевтинява наобратно! Путин е виновен!
8
0
 
24
 
! Отговори
... преди 1 седмица
а добър ден! щяло да се стигне! то това е ясно от 1000г насам! винаги до там се стига! И не ме разбирайте погрешно аз искам да плащам ток както плащат и Германците и Французите и Англичаните! Искам бре! Но искам първо да вземам и техните заплати!!! Щото сега в малките градове я вземат 800лв я не и ако тока им стане 80 ст. киловата, то за една крушка хладилник и телевизор и половината заплата отиде! Ако имат и бойлер и пералня, то само за тока ще бачкат!!!! та така!
7
0
 
18
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 седмица
Де тояга де???
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
АЕЦ, както и ТЕЦ ще си заминат. На Бг ток и не требе. От износител, вносител на ел енергия и то от държави, внасяли от Бг. Е, лесно е, така се прави, бързо, точно, срочно, имало нещо, нема нищо.:))
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Просто трябва да върнат парите на АЕЦ които беха откраднати от Василев и Лойко за пенсии и за магистрали. Хората забравиха как се свалиха Лойко 2013 г. заради тока а сега е пак опит да ги ограбат. Енергетиката е пълна с пара но някой обира парите за друго.
4
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От години усилено тъпчат енергетиката с некадърници, кой от кой по неразбиращ, ще става още по страшно. Там се занимават с всичко друго, но не и с важните неща.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ми къ
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Парадоксално! А експертите енергетици казват, че в момента и през лятото цената на тока ще е отрицателна величина!!!!! За какво увеличение тогава ни говорят!? Или пак заформят поредната далавера на гърба на хората!?
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Либералните *** атакуват по всички фронтове, най-много по енергийния!