Аксиния: Metallica са като дъвките Шок, а Любо е кексче с течен шоколад

Всичко за нея от Стар Академи до корицата на Playboy и Евровизия - само тук!
12 окт 2007 17:46, Екип на Dnes.bg
0
Аксиния: Metallica са като дъвките Шок, а Любо е кексче с течен шоколад
от Динка Желязкова

Аксиния е съвсем млада. Изключително талантлива и много, много, много работлива. Точно това най-вероятно е причината, въпреки загубата в Стар Академи, в момента тя да е един от най-успелите млади изпълнители в България.

Всъщност, като стана дума за Стар Академи и за загуби, смея да твърдя, че загубилите сме ние, защото не успяхме да видим таланта й още тогава.

Днес, Аксиния е пред нас и ни разкрива всичко. При това без бой. Напротив - покани ни на кафе в деня, в който цяла София беше блокирана от учителски стачки!

Изглеждаш наистина много заета. Кажи с какво се занимаваш в последните няколко дни?

Ами, тези дни ще участвам в предизборни кампании, макар самата аз да съм аполитична, но така се случи, че покрай познати и приятели се наложи да участвам в няколко кампании.
Това е едното.
Другото... Аз съм една от водещите на „ЕвроBGвизия“. Всъщност, аз съм дамското присъствие в тандема. И понеже съм и сценарист на предаването, се занимавам и с това.

Как успяваш да се справиш със всичко това едновременно?

Всъщност, ангажиментите сами по себе си ми отнемат по два часа на ден. Но, като имаш предвид, че трябват репетиции, грима е поне един час и така.

Като каза само два часа... Явно си много организиран човек...

Ами като малка винаги съм била много заета. Винаги родителите ми са ме записвали на много курсове. Танци, пеене, солфеж, елементарна теория и едновременно с това трябваше да си подготвям и уроците и така. Явно съм свикнала. Всичко ми е разбито по час и всичко си пиша. Може да звучи тъпо, но аз имам един тефтер, който го отварям и в него си пиша задачите.

Повечето хора правят първата си асоциация с теб, като те свързват със Стар Академи.  Кажи ми не се ли радваш, че ти напусна Стар Академи съвсем в началото?

Аз първо много се радвам, че ми задаваш по този начин въпроса - „не се ли радваш“?.
Тогава всички ме питаха „не съжаляваш ли, че си първа“. С времето нещата се променят и съм много щастлива, че сега мога да чуя въпроса зададен по този начин.

Ами... ти реално си един от най-успелите хора от Стар Академи!

Когато излязох от там, бях ужасно разочарована. Бях в една сериозна депресия, която продължи няколко месеца. Не ми се излизаше... казвах си „Аксиния ти за нищо не ставаш!  Как можа? Първа излезе!“
Когато си се занимавал с музика толкова време и всичките ти мечти са свързани с музиката... И да излезеш пръв от предаването, беше меко казано подтискащо.
Но след това си казах друго: „Вземи се в ръце момиче, стегни се малко!“ и после... После се получиха нещата.
Колкото и клиширано да звучи, ако човек си преследва мечтите и върши работата си добре – нещата ще се получат.

Как щяха да се развият нещата, ако беше останала до край в Стар Академи?

Нямам представа. За мен това не е основен фактор. Опита в България показва, че не винаги,  след като спечелиш едно подобно шоу, това ще е за дълго.    В крайна сметка всичко зависи от личните ти качества. Ако си достатъчно силен характер, ако си безкомпромисен в работата си – това означава, че ще успееш. Независимо от това дали си излязал първи или си останал до края.

Сега... За клиповете! Ти качи няколко клипа при нас. Какво да чакаме от тук нататък? С какво ще пълним профила ти в mp3.bg

О, захванала съм се с много неща, но наистина не зная кое ще излезе като „следващ проект“. В момента правим песен с Любо, с Руслан обмисляме дует, сама съм се захванала с още 2 парчета. Но, тъй като имам много ясна визия за това какъв ТРЯБВА да бъде следващия проект...
И въпреки всичко не мога да кажа. Те нещата си се подреждат сами и не искам да давам крайни дати.

Добре де, издай поне дали е скоро?

Ами със сигурност около Нова Година ще има следващ проект, който ще е с моя подпис.
Ако кажа: „Няма да ви издам“, ще прозвучи много тъпо, защото аз самата не съм сигурна кой от всичките проекти ще е.

Да чакаме ли албум? Вече имаш няколко песни, каза, че работиш по още няколко нови проеткта? Ако искаш – кажи нещо повече за тях!

Един ден Любо ми се обади и каза: „Акси, тук има едно много готино парче! Искаш ли да го направим заедно?“
За мен, от страна на Любо, това е голям реверанс.
Все още правим песента. Чакаме правата за самия инструментал, който не е български. Нали знаеш, че когато не-всичко зависи от теб... това буквално ти спира работата.

А другия дует?

С Русланчо. Песента е много хубава, но и там всичко е доста несигурно още. Пак не зависи само от мен. Но Руслан е голям пич и винаги ми е било много приятно да работим заедно, когато сме били по участия и т.н. Той е човек с уникален заряд.
Другите неща, които готвя... До края на годината с Дани Милев трябва да направим още едно парче. Изключително съм му благодарна. С него направихме последните две песни „Baby“ и „Аз Знам“. С него работя изключително лесно. Много добре се сработихме... чисто творчески.

В Англия , за последната една година 90% от продажбите на музика са реализирани чрез интернет, но много от музикантите в България все още се притесняват да си качват музиката легално в мрежата, кажи на теб трудно ли ти беше да се решиш да направиш нещо такова?

Не! Изобщо! Мен дори ме устройва музиката да е безплатна, защото всички знаем, че музикантите в България печелят предимно от участия, а не от продажби. Но... Това не е правилно, ако погледнем как стоят нещата в световен мащаб.
Но мисля, че и тук нещата ще се развият в същата посока. При това – съвсем скоро. Мисля, че нещата ще си дойдат на мястото.  Българите правят все по-качествена музика, все повече хора, като че ли се насочват от слушането изцяло на чужди групи и изпълнители към нашите музиканти, защото си намират българска алтернатива. Защото е съвсем различно да чуеш как някой пее на твоя роден език.  

[[--end--]]
Кажи малко повече за Еврозивия. Когато дойдох за уговорката ни, ти още работеше с колегите си по проекта. Как върви там?

Да, наистина това правехме. Иначе... Проектът върви много добре. За мен е предизвикателство да се занимавам с водене.  Проекта е много амбициозен. Той се казва ЕвроBGвизия и най-интересното е това, че самите зрители ще гласуват за половината хора, които ще бъдат избрани за конкурса Евровизия.
Чрез тези предавания, които ние правим в момента и в които водя и аз ще бъдат избрани 9 човека, а другите 9 ще бъдат избрани чрез селекционна комисия, така както всяка друга година.

Имаш ли си фаворит?

До сега мина само едно предаване. Много от тях ги познавам, защото сме се явявали по конкурси като малки. Има много пеещи и талантливи хора.

А това не те ли стряска?  

Напротив! Толкова ме радва! И ще бъда много щастлива, ако тези хора имат шанс. Защото като знам от Стар Академи колко пеещи хора не се занимават сега с това... Ужасно е тъжно.     
Когато човек има дарба и талант – дай-Боже да може да го развива. Да има сили да го развива и да го носи на плещите си, защото познавам много талантливи хора, които от мързел или слабост в характера, просто в един момент се отказват. И в този смисъл много по-неталантливи хора с малко повече усилия успяват.
Винаги ми става много тъжно, когато виждам талант, който се похабява. За това стискам палци на всеки, който в каквато и да е насока... Да може да се развива.

Добре де... Ти си вътре, „в качакмака“. Кажи какво трябва да се промени за да може по-талантливите да излязат по-напред?

Проблема е точно в продуцентите, но аз самата не съм добър плример за това кое и как трябва да се направи, защото аз сама си правя нещата. Сама се продуцирам. Просто до сега не съм попаднала на този продуцент, на който бих могла да разчитам. Ако имаше такъв човек, за който да зная, че има много ясна визия за това какво трябва да се случи. Да вижда перспективата и едновременно се съобразява с мен и вижданията ми за изкуството. Защото аз колкото и да съм показна, толкова съм и насочена към себе си.

Кажи как поддържаш външния си вид. Как така успяваш да си толкова слаба?

Не ям хляб и тестени изделия. Но за сметка на това, най-големия ми грях е сладкото. Шоколади и такива неща.  И например, когато трябва да отслабвам – намалявам шоколадите и вместо два, изяждам само един на ден.

И като стана дума за храна, по предложение на един от колегите, сега ще направим нещо като игра. Аз ще ти казвам съвсем произволни групи и изпълнители, а ти ще трябва да ги сравниш с някаква храна. Готова ли си?  

Да!

Добре, започваме с Metallica.

Имаше едни дъвки „Шок“ - ей това е!

Ако искаш можем да го направим обратното – аз ще изброявам български народни ястия, а ти ще казваш групите?

Не, не, не! Така е по-добре!
 
Ок. Продължаваме с U2

Тирамису!

Да пробваме с български групи? Мария Илиева?
 
Крем Брюле с малини.

Любо?

Тези малките кексчета, пълни с течен шоколад.

Д2?

С Дидо? От Стар Академи? ...
Затруднявам се. Наистина. Те станаха доста по-твърди като звучене и за това не ми звучат като десерт. Трудно ми е да ги сравня.

Добре... Последно... Лили Иванова!

О, трябва да има нещо по-царствено. Някакъв хубав... Царствен десерт. Кой е царя на десертите?...

Шоколада Линд?

ШОКОЛАД! ДА! Между другото, тя много обича натурален шоколад. Значи е това – натурален шоколад. Нещо здравословно и стилно.

Сега ще проявя малка некомпетентност... Ти нямаше ли и някакъв дует с Миро?

Не, нямаме дует, но скоро си говорехме с него за един проект, който не е музикален. Става дума за една фотосесия. Миро в момента поема по един много сериозен път, но мисля, че се справя много добре. И му пожелавам успех.

С кого искаш да направиш дует?

За българските изпълнители, с всеки бих направила различен проект. Всеки ми създава различна асоциация, различно настроение. Иначе, с кой искам и бих работила...
С Миро, Любо, Мария Илиева, Мариана Попова, ако е група – бих работила с удоволствие с Д2. С Ъпсурт също! За мен те са едно истинско явление за България.

А от чуждите изпълнители?

О, там вече... не зная. Ерика Баду, Шаде, но това вече е прекалено!

Нищо, нищо – мечтай си! На нас ни харесва!

Ами... Джеймс Блънт? Този прекрасен, брадясал, тъжен човек с огромна душевност. По принцип аз страшно много обичам да пея балади. Тези по-бързите „мяу-мяу“ парчета не са ми толкова присърце.
Кой друг... Боно. Мери Джей Брайдж. Кристина Агилера!
Всъщност, музиката на парчето "Baby" е вдъхновена от песен на Кристина. От последния й албум. Когато го чух, две седмици съм слушала само това.И през цялото време се чудех как може в един албум да няма нито едно по-слабо или не толкова изпипано парче.

Иска ми се да те попитам и за Playboy. Дали фотосесия за едно такова списание в България върши същата работа, каквато върши на всякъде другаде по света. Знаем много добре, че в доста от страните, една такава фотосесия направо те изстрелва нагоре!

Ами може би трябва по-нататък да ми зададеш въпроса. Защото в последната една година аз снимах корица за Плейбой и след това сесия за FHM. Но трябва да погледна на този период след време, защото не зная до колко това точно ми е помогнало и каква роля е изиграло. Просто в момента нямам реална преценка.
Playboy определено изигра някаква роля, но за сега не мога да преценя в каква посока е. Дали е положителна или не. Просто защото хората в България те приемат много по-лековато след едно подобно начинание. И си казват: „А, Аксиния! Тя само това може!“

Преди броени дни ние качихме най-новия ти клип, който е изключително стилен и много изчистен. Разкажи малко повече за него.

Най-важното нещо, за да направиш хубав клип е да имаш много ясна и добра идея. Точно за това избрах да работя с Ваня Щерева, която е  един взрив от идеи. Моето желание беше клипа да е черно-бял и аз да бъда като модел. Нейна беше идеята за млякото, хамбургерите и за това аз да бъда облечена изцяло в бяло или в черно.
Всичко е снимано само за 5 часа, с една камера. Просто организацията беше на изключително добро ниво. Всичко беше сведено до минути. Аз съм много доволна и безкрайно благодарна на Ваня Щерева и на Асен Соколов, който прави монтажа.

А за следващите клипове, отново ли ще работиш със същите хора?

С огромно удоволствие. Ние с Ваня и с Дани Милев си имаме голям сантимент.
Когато прохождах, те бяха хората, които ми подадоха ръка и аз никога няма да го забравя. За това, всеки път, когато имам възможност ще работя с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари