Пазарът е залят от нелицензиран алкохол - продажбата му е опасна за здравето

Такъв алкохол не преминава през никаква проверка
Спонсорирано съдържание | Обновена: 17 ное 2014 12:43 | 17 ное 2014 12:43, Екип на Dnes.bg
Пазарът е залят от нелицензиран алкохол - продажбата му е опасна за здравето
Снимка: архив, Булфото

Пазарът е залят от „производители”, които нерегламентирано предлагат домашна ракия, която не е издържала нито една проверка. Въпреки че производството на ракия е дълбоко заложено у българския народ, консумирането на нелицензиран алкохол може да доведе дори до смърт.

„Аз съм против този алкохол да се продава на пазара”, коментира пред BNews председателят на Асоциацията на професионалните сомелиери Михаил Марковски.

„Това е производство, при което никога няма гаранция за качеството. Ако се прави, за да се пие вкъщи, този, който го „произвежда”, може да е опасен само за себе си. Ако обаче ракията или виното се предлагат на други хора – това вече е сериозен риск”, категоричен е експертът.

Марковски поясни още, че ясно трябва да се разграничава качеството от дефекта. При домашно приготвените питиета има риск крайният резултат да не е на нужното ниво като качество, а това да доведе до неприятни и дори фатални последици след консумацията.

Специалистите в бранша са категорични потребителите да избират продукт на голям производител, а не на забъркана в съмнителен казан течност, която не е преминала през никакви проверки.

През 2013 г. имаше смъртни случаи именно след консумация на нелицензирана ракия и тогава специалистите бяха категорични: една грешка при направата на алкохол у дома може да се окаже фатална. Тогава химикът доц. Владислав Ташев обясни, че метиловият спирт и етилацетатът са най-опасни. Метиловият спирт може да увреди очния и слуховия нерв, поразява мозъка и дори да доведе до смърт. 

По-страшен обаче се оказва етилацетатът, който се получава, когато домашните „производители” на питието изпускат един важен момент от ферментацията на джибрите, в който от алкохолна, тя преминава в оцетна. Така се получава етилацетат, който директно атакува черния дроб, а това води до цироза и, още по-опасното, до сигурна смърт.


Още от
Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации