Как да изберем частна линейка?

Спонсорирано съдържание | 14 фев 2023 10:00, Александър Попов
Как да изберем частна линейка?
Снимка: БГНЕС

Важно е да знаем как да изберем частна линейка от стотиците, които работят. Съществуват редица рискове, за които ние дори не предполагаме - от нараняване, допълнителна болка, от финансова измама, липса на отговорност, т.е. ако се случи нещо няма от кой да потърсите отговорност.

При частните линейки, както при такситата, има тъй наречените "копърки". Това обикновено са лица, които са си закупили по една-две линейки и извършват медицински транспорт.

Но на първо място, по финансови причини, линейките са изключително стари. С напредване на новите технологии производителите се стараят да осигурят максимален комфорт на пациента по време на превоз. В новите линейки има допълнителни платформи под носилките, които действат подобно на въздушни възглавници и пациента не усеща неравностите по пътя. Това е важно не само заради комфорта, но и например в случаите на счупване да няма допълнителни травми или размествания. Разбира се на никой няма да му е приятно да изпитва допълнителна болка. Т.е. винаги е желателно да гледаме да са нови и модерни.

При „копърките“ липсва оборудване или то е изключително старо и не работещо, или е поставено просто за да ви заблуди. Дори и да има оборудване и то да бъде използвано е изключително опасно, защото при „копърките“ липсват въведени санитарно-хигиенни правила относно оборудването, а и като цяло за линейките. Често сме виждали как шофьор на линейка измива мущука на кислородната система на чешмата, а той е еднократен и трябва да бъде нов за всеки пациент. При „копърките“ няма контрол, те не се дезинфекцират и съществува голяма опасност да слезете от линейката по-болен, отколкото са ви качили. Това е само простичък пример за опасностите, които крият „копърките“.

Друг сериозен проблем е липсата на медицинско лице. Често самите шофьори на „копърките“ обличат бели престилки и ви заблуждават че са лекари и ние няма как да проверим това, а и напълно разбираемо че при тях няма лекари, като няма уважаващ се себе си лекар да стои цял ден в линейка, която е раздрънкана, стара, без оборудване и т.н.

При „копърките“ има и съществен риск от измама, като няма от кой да потърсите отговорност. Подобно на всички измамни схеми, при тях линейките са регистрирани на лица, които не могат да бъдат открити или на фирми фантоми. Ето защо е важно да се избере голяма фирма, която съществува от години. Дори риска от чисто финансова измама съществува при неправилен избор на линейка.

Обратното е при големите специализирани фирми. Там линейките са нови, напълно оборудвани за всякакви случаи, въведени са правила за работа, разполагат с различни медицински лица от реаниматори, през специалисти, общопрактикуващи лекари и т.н. Поради всичко това бъдете внимателни, когато избирате частна линейка. Не се доверявайте на визитки или услужлив медицински персонал, който ще ви извика линейка, те обикновено викат „копърки“ на свой приятел.

Предварително проучете въпроса, за да когато се наложи да имате готовност. Дори си запишете телефон на частни линейки в телефона, а не в паниката да търсите такива, да ровите в интернет или във фейсбук. Изберете голяма фирма с поне няколко линейки. В България няма много такива.

Нашето проучване установи че частни линейки се предлагат от една голяма фирма „ЕНА първа помощ“, която е вече над 22 години в бранша и разполага с над 120 линейки и от частни болници. Те могат във всеки един момент да ви помогнат. Цените са им почти еднакви, като винаги в града цената е фиксирана, а извън града е на километър, като допълнително се заплаща за медицинско лице. Допълнително заплащане за консумативи, медикаменти и използване на оборудване няма.

За частни линейки „ЕНА ПЪРВА ПОМОЩ“:

·     нови линейки

·     над 120 линейки на Ваше разположение

·     модерно оборудвани в повече от стандарта и наредбите

·     висококвалифицирани опитни екипи – мили, сърдечни, човечни, добронамерени и отзивчиви

·     въведени стандарти за качество и правила за санитарно-хигиенни условия

·     въведен Немски модел на работа

·     БЪРЗИ

·     ДЕНОНОЩНИ

·     гарантирани ниски цени

·     различни начини на плащане – в брой, по банка или на ПОС терминал

·     GPS контрол върху всички екипи

·     лицензирани, регистрирани

·     осигурен достъп до лечебни заведения
 

Как да повикате частна линейка от ЕНА Първа Помощ?

Можете да се свържете денонощно с ENA1111 на телефони *1111 (без увеличение) или 0882 001 110.

Запишете си тези телефони. Не се знае кога ще Ви потрябват. В паниката човек бърза и е объркан. Когато бързате да извикате линейка едва ли ще се сетите за тази публикация.
 


Спонсорирани публикации