Защо партиите ни смятат за балъци?

Едно тотално неуважение към избирателите
4 юни 2009 14:05,
61
Защо партиите ни смятат за балъци?
Дни преди предстоящите избори за депутати в ЕС и НС, във Варна се състоя финалът по надплюване, организиран от лидера на Партията на българските мъже Росен Марков. Снимка: БГНЕС

Кампаниите за европейски и национален парламент до момента показват тотално неуважение към избирателите и липса на каквито и да е градивни идеи.

Изборите за европейски парламент са след 3 дни. Тези за национален – след месец. По правило на този етап от предизборните кампании партиите трябва да имат ясна концепция за управление, да представят своите идеи и да правят опити да докажат, че са по-добри от останалите.

Не на последно място задължително е да се покаже уважение към избирателите.

Какво виждаме до този момент, е доста сложен на пръв поглед въпрос, отговорът на който обаче е изключително прост – нищо. Повечето партии изобщо не се фокусират върху евроизборите, а ги приемат като шанс за удължена борба за националния парламент.

За момента избирателите ясно показват, че това е неуспешен ход и въпреки политическите напъни избирателната активност едва ли ще надхвърли 30-35 на сто.

Всички партии до момента хвърлят послания, зад които не стои нищо.

Яне Янев ще спира корупцията, Бойко Борисов може, Станишев обичал да сбъдва мечти, Синята коалиция пък се определя като „добрите“, а привържениците на ДПС трябва да „мислят либерално и да гласуват отговорно“.

Европа пък чувала НДСВ.

Приоритетите на всички са едни и същи – увеличаване на доверието към България, размразяване на еврофондовете, борба с корупцията, приемане на еврото.

Без никой да посочи механизми за това, а по този начин как може да се направи извод за кого да се гласува.

Единствената партия, обявила някакъв приоритет за евроизборите, пък е "Атака". Парадоксалното е, че лозунгът е „Не на Турция в Европейския съюз“.

Без посочени инструменти за осъществяването на тази цел, без излагане на аргументи – единствено с враждебна реторика и оплюване на всеки, който се изпречи на пътя на партията.

Едни от най-странните ходове, целящи тотална заблуда сред избирателите, са кампаниите на БСП и НДСВ. Първите вкараха в боя като водач на листа първия си вицепремиер в настоящия кабинет Ивайло Калфин, а подобен ход навежда на две посоки на размисъл.

Едната е, че БСП тотално са отписали втори мандат на управление, пращайки ключова фигура като депутат в Брюксел.

Втората и по-вероятна обаче е, че избирателят отново ще бъде преметнат – ако Калфин получи пост в бъдещия кабинет, то на негово място в Европейския парламент ще замине някой от по-назад разположените в листата за евродепутати от БСП.

Това е типична подмяна на вота и е чисто тактически ход за увеличаване на доверието чрез може би единствения червен министър, който през последните четири години не успя да се компрометира.

Подобна на БСП е и политиката на "Лидер" – за водачи на съвместната листа с "Новото време" са сложени ръководителите на двете партии.

При амбиции за национален парламент такова поведение е недопустимо, освен, разбира се, ако не се цели вкарването на политическите анонимници от долния край на евролистата.

Съществува и вариант самата коалиция да не вярва, че ще влезе в следващото Народно събрание и затова да прави опит да спечели места в ЕП.

Може би най-измамната кампания до момента се води от НДСВ, които упорито, настоятелно и масово налагат еврокомисар Меглена Кунева като водач на своята листа, без да обясняват, че на практика тя не може да бъде депутат в ЕП, докато заема поста си в ЕК. 

Все пак мандатът като комисар изтича в края на октомври, но е логично при успешно завършване на мандата Кунева да остане в изпълнителните органи на ЕК.

Това автоматично отваря вратата пред втория в листата – Антония Първанова, която в нито един момент не пое водеща роля в процеса на кампанията.

Цялостният ход на кампанията за ЕП е опорочен заради наближаващите избори за национален парламент.

Дано поне в оставащия месец до вота да разберем какво на практика предлагат партиите, за да можем да се почувстваме по начин, различен от обикновена бюлетина, на която се обръща внимание по един месец на всеки четири години.

Още от автора
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
za6toto sme balyci o6te,edva li tuka ima tuka 4ovek koito znae kakvi dogovorki pravqt tezi banditi pomejdu si vsi4ko e qsno ot sega parlamata e za pred nas,ako se naloji 6te iskarat stranata ot valutniq bord za da si prekriqt krajbite
39
0
 
0
 
! Отговори
koko преди 14 години
ще гласувам за *** си, само на него вярвам
38
0
 
0
 
! Отговори
горския преди 14 години
затова ненавиждам костов-можеше да лустрира *** ,и сега да ги нямаше никакви ,а не да ми пишат по форумите : този става ,илиана това ,вигенин онова -ми той на човек не прилича ,а на ...гей
37
0
 
0
 
! Отговори
welder преди 14 години
До 30Ти си просто момче. Честно ... - за съжаление си. До живот ще робуваш на олигарсите, дето сам си си избрал. Дървена картуно, запомни: не се ли освяткаш сам никой не може да ти го налее в продъненото канче... ***.
36
0
 
0
 
! Отговори
X(A)taka преди 14 години
Докато ги има *** които вярват на Атака и неграмотниците които подкрепят ДПС, ще ни вземат за балъци.
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да прав си -24,но когато си смениш държавата не е по-лесно.Камъка си тежи на мястото е казал народа.А нашите продажници,продадоха вече почти всичко,та с каквото и да ги накажеш им е малко.Само бой с камъни по главите ще ги оправи
34
0
 
0
 
! Отговори
Vaia преди 14 години
Днес видях листата на БСП. Калфин е добре да бъде избран за ЕП. За Илияна Йотова - не съм сигурна в нейните възможности, какво е направила досега в ЕП? Според мен, няма потенциал! Вигенин - добър избор, защото знае за какво ще отиде в ЕП. За следващите от 4 до 15 - нямам мнение, с изключение на проф.Пантев - несъмнен ерудит. Интересно впечатление ми направи Калоян Паргов - с неговите данни, според мен ще бъде наистина един работещ представител на България в ЕП!
33
0
 
0
 
! Отговори
горския преди 14 години
-комунистите - унищожиха България-герб-мутри,от цветанов ми се ...-костов - можеше да лустрира комитата..-атака-ако не бяха лъгали на "Тракия"...-напред-Кошлука се напи във Велинград ,лъга после-ндсв - смешно не ,трагично..-яне -няма потенциал-леле ,доган ,ама гласувам в софия и не мога да си прехвърля гласа в кърджали..-мозер ми вкисва прясното мляко ,ако се появи-праматарски е гнида-за лупи ли да гласувам-или за даневи-галеви-маргини-слави бинев-ковачки-к.гергов
32
0
 
0
 
! Отговори
горския преди 14 години
-комунистите - унищожиха България-герб-мутри,от цветанов ми се ...-костов - можеше да лустрира комитата..-атака-ако не бяха лъгали на "Тракия"...-напред-Кошлука се напи във Велинград ,лъга после-ндсв - смешно не ,трагично..-яне -няма потенциал-леле ,доган ,ама гласувам в софия и не мога да си прехвърля гласа в кърджали..-мозер ми вкисва прясното мляко ,ако се появи-праматарски е гнида-за лупи ли да гласувам-или за даневи-галеви-маргини
31
0
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ преди 14 години
Гласувайте, че от мнозинство ще станем малцинство, защото то ни определя бъдещето и ще изчезне България, повярвайте!
30
0
 
0
 
! Отговори
do Welder преди 14 години
Ами не гласувай, *** - прати турците в европарламента, тъпоумнико!
29
0
 
0
 
! Отговори
Борисов преди 14 години
МАЙНАТА ИМ НА ВСИЧКИ ПАРТИИ И ЧЛЕНОВЕ (ПОЛОВИ)! Където и да влезе човек в нета, пропагандатори. НЕ НА ГЛАСУВАНЕТО!
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еми нормално, аз пък веджъж гледах репортаж как Тони Блеър се вози в ... Опел Омега !!!! А нашите хрантутници-само в мерцедеси!
27
0
 
0
 
! Отговори
welder преди 14 години
Нощес по радио RFI /Radio France Internationalе, програма на руски език/ случайно дочух, че заплатите на евродепутатите в Испания ще са едни от най-ниските - 2500 евро, в Германия - 6500 евро. Съобщиха и на други страни, но като цяло нямаше по-висока стойност от на Бундесрепубликата. За българските официално съобщиха по Nova TV уикенда, че ще е 7412 евро !!! И това при минимална заплата за страната 240 лв.!!!! И после спамаджиите нека пак повтярат, че трябва да се гласува..... Майната им!!!
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Че ние сме си 100% балъци-дори и затова, че не сме разстреляли тия *** в парламента!
25
0
 
0
 
! Отговори
МО преди 14 години
По добре не гласувайте.Така или иначе се спекулира с гласа ви.По добре не си утежнявайте съвеста.А дано след изборите някой се замисли че неможе 20% избиратели да определят живота на останалите 80%
24
0
 
0
 
! Отговори
welder преди 14 години
Не чакайте нещата да се подобрят с избори! Няма да стане. От 20 години лъжи кратуните ви не увряха ли? Отдавна е решено кой и как ще управлява. Спасението е в личното образоване, професионално усъвършенстване и развитие. Когато човек достигне едно добро ниво винаги има избор. Като не ти плащат добре и държавата те тормози, сменяш я. Стига сте мрънкали като сърдити абитюрентки! Ако не ви харесва това - насилствен преврат, после народен съд за продажниците и крадците и това е.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Kak da ne e uspjal da se komprometira Kalfin, be !? Ot tova , parvi da priznae Kosovo , ima li po-goljamo komprometirvane !! Podmazvach i predatel !!!
22
0
 
0
 
! Отговори
Kuki преди 14 години
Толкова много *** се натискат да бъдат избрани, че просто други няма и няма кого да избереш - безсмислени са изборите в случая. Задраскайте им списъка на ***, защото те се подиграват с всеки един избирател.
21
0
 
0
 
! Отговори
Борисов преди 14 години
?????????? Кой казваш, че командва парада? Парадът се командва от командирите във властта, с пълната подкрепа и спонсориране от олигарсите, наблюдателю! Гласоподавателят е материал, най-вероятно пластелин, който лесно може да се обработва и моделира, всеки път в различни форми, стига да се хареса на моделатора. Ако не е доволен (моделаторът) ще сплеска пластелина и ще го оформи по нов начин.