Оj, Србиjо, шта си дочекала!

Белград: Ако знаехме историята, щяхме да уважаваме България
Обновена: 10 фев 2011 13:07 | 10 фев 2011 07:05, Елка Василева
300
Оj, Србиjо, шта си дочекала!
Снимка: Булфото

Дори и България си има море. Ой, Сърбийо, какво дочака, извиква герой от сръбски много гледан телевизионен сериал.

Сърбите никога не сме имали сериозен излаз на море, дори в Средновековието, дори по времето, когато силата на Сърбия е в зенита си по времето на митичния цар Душан. На ако знаехме повече за това, щяхме повече да уважаваме България, пише Радослав Петкович в сръбския вестник „Блиц“.

Не знаем нищо за българската история, но идеята ни е, че те са глупави и примитивни, диваци. Както и те за нас, да не се лъжем, пише по-нататък в материала.
 
Да кажеш на някой сърбин, че през по-голямата част от Средновековието българската държава е играла на Балканите по-значима роля от Сърбия, е равно на национално предателство, но е (не)приятен факт.

Българите са имали две царства – сърбите един цар, българите са воювали с унгарците за Белград – този град сръбските владетели крал Драгутин и деспот Стефан са получили от унгарския крал като негови васали за доживотно ползване.

Такива са били времената. Каквито и онези, когато учихме за Самуил, уж македонския цар. Изглежда византийците не са знаели срещу кого воюват, защото нарекли победителя над Самуил Българоубиец.

Още по темата

Освен кръвта и кръвопролитията имаме и изкуство, ръкописи и фрески, с които и ние, и българите се гордеем. Двамата големи писатели от сръбската средновековна литература, за които учи всеки студент – Григорий Цамблак и Константин Философ, са българи, пише по-нататък в материала.

А и свети Сава неслучайно е починал във Велико Търново – средновековната столица на славянската и православната култура.

За малко да забравя, пише авторът на материала. Кирилицата се е появила някъде около Х век /всъщност 9 век - бел.ред/  в Преслав, културната столица на Първото българско царство, наречена така в чест на свети Кирил, създал глаголицата. Два века по-късно тя преминава в Сърбия, по-късно и в Русия, след това и по-нататък, пише в публикацията в „Блиц“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


300
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
24
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЩЕ СЕ СЕТИТЕ ЗА ИСТИНАТА!АМА КАТО БЕШЕ ЮГОСЛАВИЯ СЪЗДАДЕНА ОТ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ НИ ПЛЮЕХТЕ ПО ФОРУМИТЕ НА ООН, ЧЕ ГОНИМ ТУРЦИТЕ И НАСЪСКАХТЕ МАКЕДОНЦИТЕ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ....МАМА ВИ СРЪБСКА, ИСТОРИЯТА ЩЕ ВИ ВЪРНЕ ЗА ВСИЧКИ МРЪСОТИИ
13
9
 
132
 
! Отговори
Омекотител преди 13 години
И двата народа се харесваме повече, от колкото ни се иска да си признаем! Имаме твърде много общи неща, разделят ни прости държавници и псевдо-историци на чужда хранилка. Лично аз харесвам и уважавам сърбите!
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ako sa ni uvajavali dale4e da stignali
11
0
 
32
 
! Отговори
123 преди 13 години
Някой може ли да даде линк на статията в сръбския вестник?
10
0
 
122
 
! Отговори
perdahko преди 13 години
Първо : голямо БРАВО на автора за смелостта! Дано не последват негативи за него!Сега чакам и русите да направят същото!Всичко това за мен е повод за гордост ,а не за надменност:всички сме свързани и зависим един от друг, стига ксенофобия и шовинизъм!Само ще спечелим ако се уважаваме и си помагаме!
9
0
 
82
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
интересно ми е какъв е коментара на македонците? :))
8
13
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 13 години
Вземи си хапчето!
7
3
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това което направи Коминтерна против България за 50 години вреди,никой не може повече за 1 милион години!
6
27
 
34
 
! Отговори
сг преди 13 години
*** ПОНЕ СИ ПРОВЕРЕТЕ ФАКТИТЕ И ТОГАВА СЛАГАЙТЕ МИНУСИ НА 2 МАМА ВИ ***.МАСОНСКО -ЕВРЕЙСКИ СЪЮЗ НА АМЕРИКАНСКИТЕ РАКЕТИ КОГАТО БОМБАДИРАХА СЪРБИЯ ПИШЕШЕ "ДА ГО ДУХА ПРАВОСЛАВИЕТО"ТОВА НИКОЙ НЯМА ДА ВИ ГО КАЖЕ НО МОЖЕ ДА СИ ПРОВЕРИТЕ НЕЩАТА ВСЕ ОЩЕ ИМА СВОБОДНИ МЕСТА В НЕТА ОВЦЕ ГЛУПАВИ.
5
3
 
106
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не ви се сърдим,ще ви простим,кръвта вода не става!Сърбите доказват че са повече българи от тези които измислиха те-"македонците".Браво на в-к БЛИЦ и на автора.
4
12
 
80
 
! Отговори
ТРАКИЙСКИ ГЕН преди 13 години
ДА, ИСТОРИК! В КРЪВТА НА СЪРБИТЕ СЪЩО ИМА МНОГО ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ТРАКИЙСКА КРЪВ /ИЗТОЧНА СЪРБИЯ Е ВСЪЩНОСТ Е ИЗЦЯЛО ТРАКИЙСКА ЗЕМЯ И НАРОД/.НИЕ ,БЪЛГАРИТЕ СМЕ НАЙ-ДРЕВНИЯТ МЕСТЕН НАРОД - ЧИСТОКРЪВНИ ПОТОМЦИ СМЕ НА ТРАКИТЕ И ТРАКИЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ.
3
1
 
147
 
! Отговори
Кирето преди 13 години
Което си е факт си е фактНе мога да повярвам че сърбите си признават за истината!
2
41
 
47
 
! Отговори
ДО 1 преди 13 години
МОЖЕ МОЖЕ ЮДЕ-МАСОНСКАТА *** И ПАЛНЪТ И ЗА РАЗДЕЛЯНЕ НА СЛАВЯНО-ЕЗИЧНАТА ГРУПА УСПЕШНО ВЪРВИ.ПРИЕХА ПОЧТИ ВСИЧКИ СЛАВЯНО ЕЗИЧНИ СТРАНИ И ПРАВОСЛАВНИ В МАСОНСКИЯ САЮЗ КОЙТО ИМА ЗА СИМВОЛ ЗНАМАЕ КОЕТО Е БИЛО СИМВОЛ НА РОБОВЛАДЕЛЕЦА ДЖР.ВАШИНГТОН.НАКАРАХА НИ ДА МРАЗИМ СЛАВЯНСКА И ПРАВОСЛАВНА РУСИЯ,ЕВРЕИ КАТО ГОРБАЧОВ РАЗСИПАХА ДРУГ СЪЮЗ В КОИТО БЕШЕ БЪЛГАРИЯ И СЪЩО СЕ ПАТУВАШЕ С ПАСПОРТ,НО ТОГАВА ПОЛУЧАВАХМЕ РАКЕТИ,САМОЛЕТИ ОБЛАГИ,А СЕГА ГОЛ МАСОНСКИ МАРКУЧ В ***.СЪРБИТЕ ГИ ЧАКА СЪЩАТА СЪДБА
1
3
 
152
 
! Отговори
Историк преди 13 години
Една кръв. Един език. Така както могат да се мразят и завиждат братя никой не може да мрази.