Разкриха тайната на Coca-Cola?

Уебсайт твърди, че има свръхсекретната рецепта
Обновена: 15 фев 2011 07:05 | 14 фев 2011 17:09,
199
Разкриха тайната на Coca-Cola?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Точните съставки на най-продаваната безалкохолна напитка в света и тяхното количество са една от най-дълбоко пазените търговски тайни в историята. Достъп до съдържанието на рецептата за Coca-Cola, създадена от американския фармацевт Джон Пембъртън през 1886 година, имат едва няколко души от ръководството на компанията.

Описаните подробности за начин на приготвяне на напитката се охраняват денонощно в трезор в Атланта, щата Джорджия.

Именно от този град обаче дойде и „изтичането” на поверителна информация, пише Daily Mail.

Сайтът Thisamericanlife.org твърди, че се е добрал до списък със съставките и точните мерки, публикуван в статия в местен вестник преди 32 години.

В изданието от 8 февруари 1979 г. на Atlanta Journal-Constitution е поместена снимка на човек, държащ отворена книга, за която е обяснено, че съдържа преписана „дословно” прословутата рецепта на Пембъртън.

От Thisamericanlife.org публикуват и сходен лист на Джо Джейкъбс – собственик на аптеката, където за първи път срещу пет цента на чаша се сервира Coca-Cola. В неговия списък обаче има допълнителни съставки като сок от слива и детелина.

Каква е тайната на Coca-Cola според изровената статия отпреди 3 десетилетия? Основната част на сиропа се състои от:
Три капки течен екстракт от листата на южноамериканския храст кока
85 грама лимонова киселина
28,3 грама кофеин
30 (мерната единица не се чете в оригинала) захар
9,46 литра вода
1,06 литра сок от лайм
28,3 грама ванилия
42,5 грама карамел

Неповторимият вкус на тази безалкохолна напитка обаче се дължи на тайната добавка, известна като 7X, която е под 1% от общото количество съставки в рецептата. Но наличието й е основополагащо за постигане на крайния продукт.

От 7Х се слагат точно 56.7 грама на всеки 19 литра сироп. Самата добавка съдържа:

227 грама алкохол
20 капки портокалово масло
30 капки лимоново масло
10 капки масло от индийско орехче
5 капки кориандър
10 капки масло нероли
10 капки канела

От Coca-Cola не се коментирали новината на Thisamericanlife.org.

За последното тримесечие на 2010 година компанията е регистрирала нетни приходи в размер на 5,75 милиарда долара.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
14
 
18
 
! Отговори
вечното дерби преди 13 години
пйте само дерби кола-фолка ви е гарантиран
138
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая добре полирана градска легенда още ли вирее по света? Как си представяте на пазара да има продукт с "тайна съставка", която съставка ако не е изследвана достатъчно също като посестримите и, може да причини рак, диабет, алергии и какво ли още не
137
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Съотношението на съставките в Кока-Колата е различно в зависимост това, къде се продава и е адаптирано към вкусовите предпочитания на пазара. Това го пише във всеки учебник по маркетинг като пример за локално адаптиран глобален продукт. Компанията произвежда и продава на франчайзингите си сиропа, а те имат право да го подслаждат според местните вкусове (в Америка по-малко, в Европа повече) и да го разреждат и газират в различна степен. Пише го в Уикипедия.
136
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Едно време в СССР и другите държави от светлия СоциализЪм се говореше, че Кока Кола-та е силноалкохолно питие, което се е раздавало безплатно на американските войници, за да могат да зверстват без задръжки. После започнаха да правят Кока Кола и в България, в СССР имаше Пепси. Макар и безалкохолна, колата беше силно дефицитна, продаваше се под щанда и в скъпите заведения на Балкантурист, както и в Кореком, в тенекиени кутийки, внос от Гърция, срещу конвертируема валута. Да живее социализЪма.
135
9
 
19
 
! Отговори
mao_dze_dun преди 13 години
А аз искам да попитам - не може ли със същия успех да се направи един химичен анализ на чаша кока кола. Какво ни занимавате с глупости. Това е за същите иидоти, които едно време са вярвали в легендата, че рецепата е на дъното на някакво си езеро и т.н. Американска му работа :Х
134
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
глупости са тва, кока е имало навремето преди 100 год., когато колата се е продавала в един квартал на улицата. след комерсиализацията и, са оставили само кофеина. и освен това да питам, колко пъти смятат да разкриват тайната, щото за 10 год, 4-5 пъти я разкриват, един път в турция , дори гъсеници бяха намерели в нея...
133
6
 
12
 
! Отговори
Ъхъ преди 13 години
искам да доуточня под момиче нямам предвид Украино-еврейски *** с усмивка на хамстер със звучното име СереГей
132
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разкриха тайната - в кока колата има алкохол 227 грама на 19 литра.
131
11
 
11
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ПРЕДИ МНОГО ГОДИНИ ОТИВАМЕ В ''КОРЕКОМ'' С ЕДНО ГАДЖЕ...ДА СИ КУПИМПИЕНЕ....ПРЕДИ ДА РЕШАВАМЕ ЗАДАЧИ В ЕДНА Х КВАРТИРА....ТЯ КАЗВА НАПРОДАВАЧА....''ИСКАМ БУТИЛКА МЕТАХА...СОСА СОЛА И ЕДИН *** РЕХОНА''...КАТО ИЗЛЯЗОХМЕ АЗ И ХОРТУВАМ....''ВИЖ СЕГА МИЛИЧКО....ДА ЗНАЕШЧЕ СЕГА АКО НЯМА СЕХ...ЩЕ ИМА БОХ''
130
7
 
19
 
! Отговори
Ъхъ преди 13 години
търся си гадже - момиче , моля заинтересованите да ми пишат
129
4
 
17
 
! Отговори
дасфдгхф преди 13 години
Аз знам тайната за колата - който е пил от нея умира рано или късно :)
128
4
 
4
 
! Отговори
пазарна икономика преди 13 години
Ако променята нещо по съставките то ще е с целНЕ по-ниски цени за крайния потребител, ами по-големи печалби за компанията.
127
3
 
26
 
! Отговори
Съставката преди 13 години
Тайната съставка е ЗАХАР, колкото по-сладко толкова повече човек привиква към нея :( Няма значение какво друго има вътре. Захарта не е полезна, а в колата слагат доста. Всъщност вече използват единствено глюкозо-фруктозен сироп, за това е така сладникава - както беше написал някой по-рано. Диетичната кола пък съдържа аспартам, което си е отрова.В заключение ще кажа, че неможете да се надявате на дълъг живот, ако се наливате с кола и газирани напитки.
126
3
 
9
 
! Отговори
Varg преди 13 години
1996,27 Юни.без да оповестява публично FDA премахва всички органичения върху аспартама и разрешавада бъде използван във всичко включително тестени изделия.Истината за токсичността на аспартама емного по-различна от това в което компанията NutrwaSweet ни кара да вярваме.
125
4
 
6
 
! Отговори
@130 преди 13 години
Аспартамът се добавя само в нискокалоричните варианти на газираните безалкохолни напитки (произвеждани не само от Кока-Кола). А и само да добавя, че глюкозо-фруктозният сироп е не по-малко вреден за организма.Колкото до рецептата - тя е търпяла много промени през годините. Дори и това да е оригинален вариант, няма гаранция, че и в момента съставките и количествата им са точно тези. А дори и да са - единствените последствия за крайния потребител могат да бъдат по-ниски цени от конкурентни фирми.
124
3
 
1
 
! Отговори
ицо преди 13 години
разкрили рецептата...да бе да..:))
123
8
 
8
 
! Отговори
pepsi преди 13 години
Кока-кола-та е пълен ***, аз минах на пепси.Гледам да го ограничавам и него.
122
2
 
16
 
! Отговори
Varg преди 13 години
А аспартамът,който убива къде го забравихте.
121
3
 
18
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Това, което се продава у нас е както се казва "минало" покрай оригиналната Кока-кола. То е нещо сладникаво и неопределено, с добавка от кофеин.
120
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ти колу,я си пием шльокавица!!!