Бойко и Алексей - смяна на ролите по български

Френският в. "Монд" рови в тайните на родната политика
Обновена: 25 фев 2011 18:25 | 25 фев 2011 17:50,
189
Бойко и Алексей - смяна на ролите по български
Снимки: вестник "Монд"

Човек може да е обществен враг номер едно и въпреки това да запази чувството си за хумор. Алексей Петров ни отваря вратата на дома си над София, криейки лицето си зад картонена маска с образа на премиера Бойко Борисов.

Така започва статията си френският автор, публицист и журналист Пьотр Смолар, публикувана във вестник "Монд" и продължава:

Развеселен, бизнесменът (Алексей Петров  - бел.ред.) ни кани да се настаним около тежка стъклена маса в  модерен, но безличен хол.

Оттук го взима преди една година полицията, натоварена с изпълнението на акция „Октопод“.

Насочена срещу двайсетина стрийптийз клуба и фирми, операцията трябва да илюстрира нечуваното желание на правителството да се бори с подземния бизнес.

„Петров е едно от лицата на прехода, ни уверява вътрешният министър Цветан Цветанов. „Октопод“ е симбиоза между бившите структури на властта и организираната престъпност, подкрепена от медийно присъствие“.

По онова време Брюксел мърка от задоволство. Най-накрая, три години след влизането на страната в Европейския съюз, се предприемат действия срещу корупцията, рекета и прането на пари.

Алексей Петров е представен като покровител на криминалното блато, формирало се преди 20 години при падането на комунизма и към него се отнасят като към обикновен престъпник.

В телеграма, станала достояние на сайта WikiLeaks, американският посланик в София твърди, че по данни на полицията бизнесът на Алексей Петров (таксита, застраховки, проституция и т.н.) възлиза на „стотици милиони долари“.

Следват месеци затвор. След това правосъдието забуксува.

„От 2001 година насам няма директно участие в никакви компании, само приятелски връзки“, твърди г-н Петров.

„Целият държавен апарат е мобилизиран срещу  мен. Повече от 150 души бяха разпитани. Всичките ми контакти за последните 20 години бяха подложени на натиск. Дори бяха предложени 250 хиляди евро на един човек да свидетелства срещу мен“, казва той.

През декември 2010 г. Петров е пуснат под домашен арест. От 7 февруари е свободен, но има забрана да напуска страната. И е решен да си уреди сметките.

През януари скандалният седмичник „Галерия“, който, според властите, е под негов контрол, публикува серия компрометиращи правителството записи.

Изтичането на информация без съмнение идва от МВР или специалните служби, където някои служители са настроени враждебно към властта.

На 10 февруари избухва бомба пред сградата на редакцията. Цветелин Йовчев, началник на ДАНС, подава оставка.

А битката тепърва предстои.

Г-н Петров трябваше да се кандидатира за президентските избори тази есен - начин да политизира съдебното преследване срещу себе си.

Истинският му враг е министър-председателят на страната Бойко Борисов.

Той също е с интересна съдба. Бивш пожарникар е, после става охранител на комунистическия лидер Тодор Живков, а в първите години след 2000-та е главен секретар на МВР.

Вече като кмет на София учредява партия ГЕРБ, победила на изборите през юли 2009 г. с обещанието да се справи с ширещата се престъпност.

Мъж, който се взима за Елиът Нес, има нужда от своя Ал Капоне.

С тази разлика, че двата персонажа – неговият и на Алексей Петров, са по-спорни от своите архитипове.

В България светлината и сянката, частните и обществените интереси, официалната и неофициалната власт, се смесват.

Алексей Петров - с врат на бик, тяло на борец и живи, но заобиколени от бръчици очи, има странен навик -  говори за себе си в трето лице.

„Петров е средностатистически гражданин на Европа“, усмихва се той.

Сигурно сме милиони като него – бивш член на антитерористично елитно звено на червените барети, създадени по времето на комунизма за борба с протурски настроените мюсюлмани в страната, шеф на отбор по карате, разностранен предприемач, чиито съдружници са яките момчета от неговото звено.

В началото на 90-те години стотици бивши агенти и военни се преквалифицират в охранители, а после и в застрахователи.

Тяхна автобиография стават юмруците им, а структурите им са незаконни.

При такива условия е трудно да различиш защитника от рекетьора. Понякога са едно и също. Престъпникът е винаги от конкуренцията. „Правех силни застраховки, не силови“, твърди бизнесменът.

"Участвах в създаването на групи за самозащита, за да предпазваме обикновените хора, защото тогава полицията не си вършеше работата“.

Премиерът Бойко Борисов, с когото се срещнахме, не пожела да говори за Петров, за да не остави впечатление, че упражнява „политически натиск върху течащото разследване“.

Всъщност двамата се познават от 30 години. И двамата са каратисти, татамито ги свързва още през 1982 г.

В средата на 90-те, разказва бизнесменът, са партньори в организация, която трябва да помага за популяризирането на този спорт, но така и не се получава нищо.

Според Алексей Петров премиерът е бил член на една от тези сиви групировки, които са се занимавали с охрана и събиране на дългове.

На 14 август 2002 г. Алексей Петров е прострелян с автоматичен пистолет на излизане от басейн. Седмица по-късно Бойко Борисов, тогава главен секретар на полицията, му отива на свиждане в болницата.

„Ходех на посещение на всички жертви на атентати, това беше част от работата ми“, обяснява той.

През 2008 г., когато става кмет на София, се сблъсква с голяма криза – несъбирането на боклука в града.

„Помоли ме за помощ, защото имаше риск от епидемия. Аз помолих ръководството на ДАНС да намери решение“, разказва Алексей Петров.

Защо Алексей Петров има такова влияние? Защото от 2001 година е агент на разузнаването, а през 2008 г. е избран за съветник на председателя на ДАНС.

„В продължение на 10 години той помагаше за разкриването на контрабандни канали“, обяснява Явор Дачков, заместник- главен редактор на Галерия.

“Предоставях информация за чуждестранните инвеститори, без да получавам възнаграждение”, твърди Петров.

Алексей Петров все така е между два свята.

През декември 2006 г. организира тайна среща между тогавашния вътрешен министър и двама негови бивши колеги от бившия отряд за борба с тероризма – братя Галеви, станали част от криминалния свят, оправдани през ноември 2010 г. за всеобща изненада.

Те ни дадоха информация, че в министерството работят къртици на конкурентни криминални структури“, твърди още Петров.

Според него скъсването на отношенията му с Бойко Борисов става малко преди да го арестуват на 10 февруари 2010 г.

Новият премиер тъкмо започва да налага властта си над страната. Дотогава си разменяхме толкова съобщения, че вие сигурно не сте си писали толкова с жена ви“. Но от няколко месеца Петров е започнал да го атакува в пресата.

„Упрекнах Борисов, че иска да възроди тоталитарните методи в сферата на сигурността. Заради това той се опита да ме дискредитира. Борисов се крие зад вътрешния си министър, но той започна всичко. Познава ме отлично“.

Във впечатляващия кабинет на премиера има негови снимки от срещите му с големи световни лидери. Големи за Бойко Борисов са и бившите му колеги от полицията.

Успехът му в политиката се дължи на харизмата му, простия начин на говорене, обещанията да изчисти държавата от корупцията.

„Борисов не идва нито от ляво, нито от дясно, а отдолу“, обяснява политологът Иван Кръстев.

„Той е политически гений, но няма идеи за управлението. Виждането му за света е изключително полицейско. Успява да вдъхва страх. Преди хората не правеха нищо без рушвет. Сега просто не правят нищо“.

Самият премиер отхвърля тази теза. Той вярва в репресивната педагогика: „Затворите са измислени преди векове. Имало е и още по-нечовешки наказания като убиването с камъни или рязането на ръце. Всичко това е с една цел – да се спре или възпрепятства някакво деяние“.

Г-н Борисов изброява успехите си срещу престъпността: затворени са десетки печатници за фалшиви долари, арестувани са трафиканти на цигари, има задържани за корупция длъжности лица и съдии. Няма да оставя това да се забрави. "Хората гласуват за свършена работа, а не за харизма. Ето защо ме одобряват".

Критиците на Борисов припомнят едно изследване на общественото мнение, проведено от Philip Morris International.

Консумацията на контрабандни цигари се е повишила от 18% през 2009 г. на 34% през 2010-та година.

„Такива обеми не могат да се достигнат без участието на държавата на някакво ниво“, твърди бившият съветник на Борисов Армен Бабикян, от агенцията за политически маркетинг Итера.

Депутатката Мариа Капон (бивш депутат – бел.ред.) не вярва в поврата, който уж олицетворявал премиерът.

„Олигарсите все още са защитени, но от друг кръг хора“, казва тя. Все още можете да ги откриете на Малдивите през лятото и в Куршевел през зимата“.

*Статията е с автор Пьотр Смолар, публикувана е във в. „Монд“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бб и асан ,партията ви беше майка ,а ЦК -баща,произхода ви селски ,професията МУТРА.
158
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Premahvaneto na republikata e ZADAWLZITELNO...TAZI NEZAKONNA REPUBLIKANSKO-KOMUNISTICHESKA stalinska forma NA BRUTALNO ZAROBVANE na BALGARSKIA NAROD NI DONESE samo MIZERIA,PRESTAPNOST,OGRABVANE na STRANATA i na BALGARSKIA NAROD...KONSTITUZIONNIA SAD trabva da OBIAVI za NEZAKONNI REFERENDUMA ot 1946 godina i FALSHIVITE KOMUNISTICHESKI IZBORI ot 1990 godina,DOVELI do NOVA GAVRA s BALGARSKIA NAROD,porednata FALSHIVA konstituziika,satvorena ot AGENTITE na KGB v BG-KGBrepublikata na ZLOTO.
157
0
 
8
 
! Отговори
лабилен преди 13 години
Гади ми се, не мога вече да чета
156
1
 
19
 
! Отговори
реалист преди 13 години
Бивш пожарникар срещу бивша барета!И кой сега е комплексар?
155
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тази статия извади от релсите Борисов и защо? Казва истината за него,Петров ,Цвь и цялото ново кралско воинство! Всеки яде това,което е надобрил,сътворил.
154
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По-точното определение е, че контрабандата все още е споделена и многоцветна. Причината е ясна тя не е толкова централизирана и официално ръководена от държавни институции като ДС по времето на Т.Ж.Участват меверейци, в играта са, разбира се, и митничари, доверени лица по ГКПП-тата. Не липсва и политическа протекция, маскирана чрез приближени до властта бизнесмени. Обаче се контролира от олигарси, които са рязали лентички със Станишев, режат и сега с Борисов. И се отчитат във всички посоки както винаги досега...Не само в американското посолство или английската амбасада има бази данни и актуална информация за тези схеми. Руснаците, турците и украинците също не са невинни, пардон...Но Трактора се разсейва. Глуми се с ошашавената публика. Сочи сегашната власт и мачка паникьосалия се Бойко Борисов (Който стигна дотам да махне верния си кадър Божидар Димитров заради ДС, а да сподели власт с играчи като трактористите чрез такъв като Петко Сертов също от ДС.), за да не изпуска инициативата. Любопитно е, че уж обикновен регионален меверейски шеф като Иван Петров реагира много по-професионално и хладнокръвно от бивш главен секретар на МВР.Защо не отговори Трактора на въпроса за паритетните схеми на такива като Дънковеца и като Цайко в края на мандата на кабинета Станишев? Защо не разкаже за поредицата срещи на тиха уличка край Дом Витгенщайн във Виена? Защо не осветли невинната публика кой зарежда потоците през пристанище Варна със спецстоки и се отчита с инфо и на западняците в Женева? И кой му осигури тази позиция по време на мандата на кабинета Станишев?Кой държеше в здрава хватка контролните пратки на дрога, минаващи през пристанище Варна? Отдавна те не са маскирани като грънци и дънки примерът с кокаина и марихуаната през 1997 г. е христоматиен. В единия случай не бяха ли замесени действащи тогава барети от Враня? И не става дума за конвоирането до София...Бивши червени министри и в момента получават яки отчисления от контрабандни врътки чрез умело маскирани пристанищни активности. Разбира се, че има съпричастни овластени в момента фактори. Провалът на Цветлин Йовчев е и по тази линия. Не само и не толкова за негарантирането на разговорите на Бойко Борисов.
153
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
яао шщфжэ
152
6
 
3
 
! Отговори
Uha-a-a-a преди 13 години
ЛизанеОставяйки вашият език мек и челюстта отпусната, опитайте да лижете нейния вагинален вход, нейния клитор, следвате външните ръбове по двете страни на нейната ***. Повтаряйте движенията нагоре, надолу и в страни. Това може да бъде много възбуждащо за жената.Леко задържане с устниПрехванете двете страни на вагината с вашите устни и пуснете езика си между тях, така, че той да проникне от вътрешната страна на вагиналните устни.Проникване с езикПри някои жени чувствителните зони на вагината могат да започват още от първите сантиметри на вътре. Вмъкнете вашият език в нейния вагинален отвор. Техниката е ограничаваща в зависимост от дължината на езика. Тя може да се изпълнява, като езика се движи навътре и навън, както и да обикаля вътрешността на нейният отвор.Лек удар с езикРазтворете нейните вагинални устни с пръсти. С вашия език натиснете челно с по-рязко движение ***. Може да променяте точката на контакт, до момента в който усетите че сте попаднали на най-чувствителното място. При стимулация на *** и по този начин се уверете, че допада на вашата партньорка. Когато пробвате тази техника внимавайте за стоновете, дали са в резултат на екстаз или на болка. За разнообразие може да променяте силата и интензивността на контакт с ***.За изпълнението на следващите техники, вашата партньорка трябва наистина да е разгорещена ( добре овлажнена). Тези техники са по-интезивни и могат да бъдат използвани за достигане на оргазъм.Смучене на клиторОткрийте нейният клитор разкривайки вагиналните устни и леко изтеглете неговата качулка. След като бъде оголен, го засмучете леко и го придърпвайте във вашата уста за кратко, след което го пуснете. При тази техника не се препоръчва използване на зъби или силно засмукване.Език тръбаЗавийте вашият език във формата на тръба ( ако не може да направите това, не се опитвайте да го учите защото се предава генетично и не може да се научи ). Тази техника се прилага най-добре при секс поза 69.Плъзгайте вашия език свит под формата на тръба около нейния клитор. Плъзгайте го назад и напред. Вашият език ще предизвиква ефект подобен на приплъзване на вагината около мъжкия ***. Това е много вероятно да докара жената до бърз оргазъм.АБВ с езикОпитайте използвайки вашия език да изпишете азбуката върху нейните гениталии. Това работи изненадващо добре тъй като вашия език винаги се докосва до нея по различен начин и се движи в различни посоки. Техниката може да бъде използвана и за игра, като с езика изписвате различни послания към партньорката.Други съветиРъцете на добрия любовник никога не спират да се движат. Можете да я стимулирате допълнително с пръсти или да масажирате нейните бедра докато и правите орална любов.Може да опитате да използвате различни лубриканти. Някои от тях загряват при търкане или допълнително стимулират.Използвайте ментолови бонбони докато правите орална любов на вашата приятелка. Ментола може да създава много силно и интезивно усещане на изтръпване, като това ще направи вашето изпълнение много по-добро.
151
0
 
0
 
! Отговори
150 преди 13 години
това ми прилича на опит за подготовка на общественто мнение... ти отде си толкова наясно кой кого и за какво ...
150
1
 
4
 
! Отговори
152 преди 13 години
бв то който и да му зададе въпрос на Цветанов, отговорите съвсем еднакви - т.е. никакви верно че е удар да те питат разни неща, а ти да не знаеш какво да кажеш (щото каквото и да кажеш, ще се натъпчеш в л..та още повече) ... ама що се явяваш пък в такъв случай, само за да се види колко си фотогеничен ли ?та по тоя повод, не че гледам БТВ, но кудето и да е е едно и също, не му е виновна медията, ами сам си е виновен
149
4
 
0
 
! Отговори
152 преди 13 години
БТВ предава от Сирищник ,бе ахмак.Чети малко.
148
3
 
9
 
! Отговори
Негледащ bTV преди 13 години
Щом и bTV удари физкултурника, значи, че и правителствените медии напускат потъващия кораб. Те, плъховете, винаги правят така. Сега интригата е друга: всеки, когото Б. Борисов е предал се е изправил яростно срещу него. Ще бъде ли отлюспен Цв. Цв. и ако да - ще потъне ли сам? Стара житейска максима е, че всички хубави неща свършват зле. За някои ще свършат изключително зле.
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Този кукловод не заслужава да си хабим пиказките за него!
146
2
 
11
 
! Отговори
Exjoy преди 13 години
Кофтито за Бойко е, че трябва да пази Алексей. Ако някой шътне Алексей сега, а такива желаещи има много, обществото ще изкара Бойко виновен. Всеки дребен престъпник в София знае кой е Алексей и не мога да повярвам, че има хора които го подкрепят.
145
0
 
0
 
! Отговори
Ivan преди 13 години
Napravi li na niakogo vpechatlenie, che Aleksei Petrov "s chuvstvo za humor" u doma si e posreshtnal gospodata ot Monde s maska na Boiko Borisov? Savsem nedvusmisleno e poslanieto. Petrov veche mu e prochel prisadata, samo chaka udoven sluchai. S tova "pravorazdavane" v BG, premierat si e slojil glavata v torbata, a tova toi samiat go kaza. Ne moje da se nadiavame na priatelska sreshta po karate mejdu dvamata, neshtata veche mnogo zagrubiaha. No da vidim Petrov blestiasht diamant, zakrilnik...
144
0
 
1
 
! Отговори
къри преди 13 години
140,върха си,имам богато въображение но никога не би ми хрумнало,че УБИЙЦ,може да се пише по този начин.Та си мисля,ако човек пише така,как ли мисли?
143
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По информация на Конгрешънъл куотърли Борисов е свързан с българската мафия, пък аз знам и какво значи рекетьор с бухалка! Така че Борисов да си стяга чукалата!
142
8
 
8
 
! Отговори
Exjoy преди 13 години
"В телеграма, станала достояние на сайта WikiLeaks, американският посланик в София твърди, че по данни на полицията бизнесът на Алексей Петров (таксита, застраховки, проституция и т.н.) възлиза на стотици милиони долари."Докато Бойко се бори срещу такива хора, ще продължавам да го подържам. Ако им клекне ще го сменяме...
141
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ей,във Францич НИКОГА не е имало комунизъм...Има соц.партия - която няма нищо общо с българската,защото българската си е жив комунизъм...Не може и сравнение да става...Ние като народ - сме стадооооо! Търпим,търпим,а те "ГОРЕ" ни се подиграват....Сега с това правителство,а и с предишното - нямаме ДЕМОКРАЦИЯ,а имаме КОМУНИСТИЧЕСКИ МУТРО-ОБИРДЖИЙСКИ Мафиотски ПЕРИОД!
140
0
 
24
 
! Отговори
@@@@@ преди 13 години
И единия и другия...са си чисто и просто МУТРИ! Не се лъжете за ПОРЕДЕН път!Изтрезнейте най-сетне!