Храната като лукс

Човечеството потегля с пълна газ към глада
Обновена: 12 мар 2011 13:40 | 12 мар 2011 08:00, Елка Василева
216
Храната като лукс
Рабат, Мароко. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Половината човечество умира от глад, другата половина пази диета - тези думи на Стефан Цанев, написани през 1991 г., отразяват много точно положението ни днес. Гладът продължава да бушува, а храната се превръща в лукс.

През септември 2010 година Организация по прехраната и земеделието към ООН отбеляза малък успех: броят на гладуващите по света беше намалял под един милиард души. Генералният директор на организацията Жак Диуф същевременно предупреди за опасността от поскъпване на хранителните стоки. Колебанията в цените на международните борси са сериозен предупредителен сигнал, заяви той.

Никой обаче не очакваше, че още в началото на 2011 година ситуацията на пазара на хранителните стоки ще се влоши, а цените им ще надхвърлят нивото от 2008 година, когато поскъпването беше наистина голямо.

Под ударите на катаклизмите

Признаци за повишаване на цените имаше още през миналата година, пише Дойче веле. Сушата в Русия, която предизвика унищожителни пожари, накара премиера Путин още в началото на август да забрани износа на пшеница. Това се почувства в цял свят, тъй като Русия е един от най-големите износители на пшеница. В Пакистан наводненията унищожиха огромни селскостопански площи. Само няколко дни след катастрофата цените на хранителните стоки скочиха почти четворно. Площите, унищожени от наводненията, са колкото територията на цяла Италия.

Лакомия и безпощадност

Експертите все още спорят дали двете катастрофи имат нещо общо с глобалните климатични промени. Но няма спор по въпроса кой е най-силно засегнат от тях: най-бедните, които нямат никакви средства, застраховки и резерви. Независимо дали в Индия, Пакистан, Китай или в африканските държави, повишаването на цените на хранителните стоки засяга най-вече тези, които отделят до 80 процента от доходите си за храна. Защото международните борси са сурови и не щадят никого. Само когато инвестициите в хранителни стоки обещават печалба, само тогава се влагат пари в този сектор.

"Всъщност ние имахме достатъчно пшеница в силозите. Няма причина за повишаване на цените. Но естествено търговците предпочитат да изчакат, за да видят дали цените няма да се увеличат още. Това оскъпява пшеницата и то за сметка на бедните", заявява Ралф Зюндхоф от Организация по прехраната към ООН.
Кошмарни прогнози

По ирония на съдбата точно там, където се произвеждат хранителните продукти, гладуват най-много хора. Става дума за селските райони - те запустяват навсякъде, не само в България. Последиците: разрастващи се градове, гета и висок риск от социално напрежение.

Ако преселването на хората в големите градове продължи, след няколко години ще има още по-големи трудности с прехраната, предупреждава Ирис Шьонингер от германския филиал на Международната организация по прехраната: "Мнозина напускат селата, защото не съзират бъдеще в тях. Това са предимно млади хора, които виждат, че земята става все по-малко, когато много поколения трябва да я делят. И тогава те се преселват в големия град. А веднъж заминали, не се връщат никога обратно."

Кошмарна визия за бъдещето - изоставени села и гладуващи градове. А това означава, че социалните размирици са програмирани. И то не само в т. нар. трети свят.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: гладООН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
34
 
! Отговори
Златната земя преди 13 години
Значи България трябва да стане една от най-богатите държави в света, защото нашата земя е "златна". Българската земя е плодородна и не е трудна за обработване. Различните 4 сезона спомагат за отгрлеждането на разнообразни сортове ... Пасища също имаме бол, така че и животновъдството може да процъфтява.Защо обаче не е така ?
27
3
 
32
 
! Отговори
kaizer do 25 преди 13 години
Точно така.Държавата е виновна,че селскостопанската продукция на българския фермер излиза по-скъпа от турската такава.Ама Турция субсидира земеделците си,а нашите крадат парите отпуснати от ЕС за земеделието.Но ти си прекалено *** и за това тези неща не ги разбираш.
26
5
 
25
 
! Отговори
от 20 до 24 преди 13 години
Не, не трябва да те успокоява. Но внимавай като използваш думата истински глад, защото в бг сме бедни, но не сме гладни. Има държави, в които умират от глад всеки дени стотици хора, а ние цъкаме върстове и спорим за Дянков.Айде бе, чак па толко да сме се самовглобили в дебилните ни политики, че съвсем да нямаме перспектива ?Абе ти седи та гледай, голям глад ще дойде глобално, неизбежно е. Тогава си спомни за днес и ще видиш колко си бил "гладен" сега пред компютъра.
25
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Начи държавата е виновна, че те мързи, а?ти си само за ***!
24
3
 
17
 
! Отговори
до 20 преди 13 години
И какво, това че Уганда и Пакистан са зле, трябва ли да ни успокоява? Трябва ли да станем като тях, че да ни дойде акъла в тъпите глави? Явно трябва!
23
3
 
4
 
! Отговори
kapo преди 13 години
Явно Тиквата е звъннал едно телефонче...
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
държавата е виновна. плодородните земи в бг пустеят................мутренска държава...............
21
2
 
22
 
! Отговори
MJ преди 13 години
ХАХА, само на мен ли ми се вижда подозрително, как тази статия идва веднага след тъпоумното изказване на Дянков от предходната.....
20
8
 
20
 
! Отговори
тутин преди 13 години
Стига бе хора, не сме супер, но на фона на Уганда, Пакистан, Индия и много други сме направо приказка.Ужас глад било, лукс била храната в България... що не си зададете същия въпрос довечера, докато хрускате лучени кръгчета с бира в местното кръчме или Бъргър Кинг.
19
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Никси, китайците отдавна купиха Америка!
18
8
 
24
 
! Отговори
Никси преди 13 години
В американски секретен военен доклад е казано, че да има благондствие на земята населението не трябва да превишава 2 милиарда.Тогава ще има пълна хармония между човек, ресурси и природа. Спешно трябва де избият 4 милиарда - основно китайци, индийци, пакистанци, арабухи, малко *** и иранци тоже - циганьора 95 %. Сиреч лошия матреял требе да се "отсее".
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Отивам за хляб до магазина.Дано да има...
16
10
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 13 години
това е добра новина, по-добре глада да си свърши работата, както винаги е правил до сега. ще ни спести много мазут за концлагерни пещи, както и неприятното усещане което неизменно съпътства избиването на безпомощни цивилни.
15
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В *** истинската храна отдавна е лукс.
14
0
 
29
 
! Отговори
от село преди 13 години
Колкото и да е ненормално ,но ние вървим срещу себе си.Като че ли прилаганата политика е в тази насока и то от години.Закриха училищата по селата,ликвидираха селското стоп.,малко средства се влагат за благоустройство и подобряване на живота на хората на село.Ще дойде време няма да има кой да сее и жъне .Факт.
13
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудят се какво да измислят, че да спекулират с цените на храните. Някои хора печелят от това много пари.
12
2
 
72
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Защо в Швейцария няма изоставени села и селски райони.Защото зад всекиселски производител стои държавата,( не някоя мутра която да рекетира)а тя дотира и гарантира производстовото в тези планински и слабо производителни райони.Затова там живеят млади хора и намират смисъл да работят.Кражби и развилнели *** банди...няма,защото няма ***,или ако има такива те са взатвора.Демокрацията е хубаво нещо,но когато се прави не от мошеници и не в интерес на охранени и самозабравили се партократи.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В трудни времена прави като богатите. Бил Гейтс складира семена, време е и ние...
10
0
 
1
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
samata istina e konstantirana no koi we se varne na selo kato nqma prepitanie? voda, tok, bezrabotiza, lekar i u4iliwe, tkzs. znaewe se 4e we se polu4i taka kogato vsi4ko se uniwozavawe ekspresno.
9
1
 
44
 
! Отговори
Желев преди 13 години
Странно,китайците се увеличават и ядат много.Българите намаляват и стоят гладни.Има нещо сбъркано.А имаме златна земя.