Той беше тероризмът!

Погребаха го в морето, но ще остане вдъхновение за екстремистите
Обновена: 2 май 2011 21:54 | 2 май 2011 16:25,
431

Още когато в края на 90-те неговата радикална организация удари американските посолства в Кения и Танзания и уби 224-ма души (над 5000 ранени), саудитецът Осама бен Ладен влезе в топлистата на най-издирваните терористи. За главата му бяха определени 25 милиона долара. 

Името му обаче придоби други измерения с невъобразимата атака срещу Световния търговски център и Пентагона и замалко разминалия се удар по Белия дом. Сриването на кулите близнаци доведе до издигането на Осама и Ал Кайда до неочаквани висини.

Той придоби образа на вдъхновител и покровител на всички ислямистки екстремисти и на истинско страшилище за Западния свят. Думата „тероризъм” стана невъзможна за използване, без до нея да се прибави Осама бен Ладен и/или „Ал Кайда”.

Произходът на превърналия се в злодей №1 в света арабин не предвещава съдба на убиец на хиляди невинни хора. Роден през 1957 година като 17-о от общо 52 деца на мултимилионера Мохамед бен Ладен (отговорен за изграждането на  80% от пътищата в Саудитска Арабия), Осама има безгрижно детство.

Смъртта на баща му през 1968 година (катастрофа с хеликоптер) прави тийнейджъра милионер, макар че богатството му е далеч по-малко от споменаваните 250 милиона долара.

Радикализирането на Осама идва в студентските му години в Университета в Джеда (учи за инженер), където попада под влиянието на консервативни учители и състуденти. Така постепенно приема фундаменталисткия ислям като защитна мярка срещу „упадъка, носен от Запада”.

Практическата трансформация от милионерско синче в безпощаден бунтовник идва през декември 1979 година. Осама бен Ладен се присъединява към муджахидините в десетгодишната им битка със съветските сили в Афганистан.

В процеса на тази битка той и неговите съмишленици са въоръжавани и тренирани от американското ЦРУ. Иронията на съдбата е налице само няколко години по-късно.

След успешния край на войната срещу СССР Осама намира нов враг. Омразата е насочена към доскорошните помощници от САЩ. Поводът за гнева е разполагането на контингент от 300 хил. американски войници, в това число и жени, в Саудитска Арабия по време на войната в Персийския залив.

За Бен Ладен присъствието на неверници близо до двата най-свещени за мюсюлманите градове (Мека и Медина) е богохулство. И отмъщението може да бъде само смърт.

С много свои бойни другари той започва да изгражда мрежата си от джихадисти. Саудитска Арабия залага на съюза с Вашингтон и му отнема гражданството през 1994 година. Това праща Осама в Судан и впоследствие в Афганистан (януари 1996), където талибаните постепенно установяват железен ислямистки ред, точно по вкуса на Бен Ладен. 

По това време на името му вече са записани 2-3 атентата – в Световния търговски център в Ню Йорк през 1993-та, взривяването на кола бомба в саудитската столица Рияд и бомбената атака срещу американска казарма, убила 19 войници.

Демонстрирайки завидни организаторски качества, Осама бен Ладен успява да разгърне Ал Кайда и да изгради стабилна система за самофинансиране чрез инвестиции в чужбина и големи дарения от съмишленици.

Вече има и оформена идеология – Осама издава фатва (мюсюлмански религиозен указ) от името на Световния фронт за джихад срещу евреите и кръстоносците. В нея се казва повече от ясно – убийството на американци и техните съюзници е дълг на всеки мюсюлманин.

Набиращият популярност и кървава слава терорист заявява убедено: „Винаги ще убивам само американци, защото те избиват нашите братя. Другите народи няма да бъдат наша мишена”.

Само че тези думи олекват още с първите мащабни операции на Ал Кайда срещу американски посолства в Африка, където жертвите са предимно местни цивилни граждани, а не американци.

Така постепенно стигаме и до апогея на терористичната дейност на Осама бен Ладен. Изумяващият със своята прецизност и жестокост удар право в сърцето на САЩ на 11 септември 2001 година беше наистина съкрушителен и смразяващ за целия свят и вдъхновяващ за всеки радикален ислямист.

След 11 септември Вашигтон тръгна на поход срещу Осама. Започна войната в Афганистан, която още не е завършила. Но саудитецът все так успяваше да се укрива в пещери, в тайни бази в афганистанско-пакистанската пустош. А делата му дадоха тласък на поредица от атентати по цялата Земя. Европа, Северна Африка, Индия, Афганистан, Ирак и още много други точки по света започнаха да живеят в непрекъснат страх. А всяка бомба носеше печата на Ал Кайда и нейния лидер.

Сега, когато смъртта на Осама бен Ладен вече е факт, на всички ни се иска това да е преломният момент в борбата с терора. Но дали?

Определено Осама беше символ, беше водач. Но неговата оперативна роля отдавна е неутрализирана и въпреки това екстремистките нападения, подклаждани от религиозна омраза, продължават.

А и на хоризонта се появиха нови водачи, нови лидери. Почти всички са неизвестни за широката общественост, но такъв беше и самият Бен Ладен. Сега за последователите си той е мъченик. И като такъв образът му става вечно вдъхновение. 

Десет години по-късно американците (донякъде) получиха своето възмездие. Реалната опасност от появата на нов Осама обаче не е предотвратена. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


431
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
0
 
1
 
! Отговори
искрен преди 12 години
Той бе, един от най-добрите ученици на американскита инструктори по тероризъм!!! Амекика (USA), никога не трябва да забравя, че който сее вятър, ще пожъне буря!!!
374
0
 
3
 
! Отговори
ас преди 12 години
Мале каква сеч е имало тука :Д:Д:Д419 мръсни *** като теб трябва да пукнат първо!
373
9
 
4
 
! Отговори
до 415 преди 12 години
малко са ударените посолства и малко са загиналите,само 224-слабо,много слабо,трябвало е повече да се постараят хората на Осама,американците трябва да се изтребват като ***,те са напаст за целия свят и не са донесли нищо освен беди нещастия,войни и бомбена демокрация,проклети да сте американски *** да *** дано да си отдъхне света от вас *** мръсни!!!
372
0
 
1
 
! Отговори
niknay преди 12 години
Каква е тази идиотщина от страна на Dnes.bg ?Тия съвсем кретенясаха - тият всичко на ред и то без основание.Не може всички 413 поста да са нарушили " правилата ".Някой чете ли въобще това което трие?
371
6
 
1
 
! Отговори
До 416 преди 12 години
До 416: Ако лъжат, защо от Алкайда потвърждават смъртта му?
370
6
 
8
 
! Отговори
AMERIKANCITE преди 12 години
ЛЪЖАТ. ОСАМА НЕ Е УБИТ. НЯКОЙ ДА Е ВИДЯЛ ДОКАЗАТЕЛСТВО. ВСИЧКО Е АЛА-БАЛА.
369
0
 
4
 
! Отговори
TOTO-TORONTO преди 12 години
90-те неговата радикална организация удари американските посолства в Кения и Танзания и уби 224-*** души , саудитецът Осама бен Ладен влезе -издирваните терористи. За главата му бяха определени 25 милиона долара. -a kolkoto do tazi statia jurnalista koito e napisal statiata sigorno e mnogo tap i nemaga kak nesa go izgonili ot rabota Do 2001 jiveev USA i e busines partnior na George W Bush (US president)sled 9/11 edinsvenite samoleti na koito se razreshava fly sa smoletite
368
0
 
7
 
! Отговори
TOTO-TORONTO преди 12 години
nemoje vcichki dasa narushili __ правилата на сайта?????????ili na na plahovete ne im haresva istinata
367
0
 
0
 
! Отговори
niknay преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

до:UK Браво най-после ми написа ника правилно - показваш напредък а *** само в този пункт. Иначе продължаваш да преписваш или да цитираш Петър Жеков - и ти като него си "безкомпромисно" жалък. Нсвързани неща и налудничеви идеи - халюцинации, лов на вештици и призраци дето бродят из Европа.Ти от *** и бащати ли си ги виждал и чувал тия неща - защото гаранция и те са пели интернационала, съюз нерушимьй и са рецитирали "Води ни Партио води" и са били "винаги готов".Безроден чуждопоклонник
366
0
 
0
 
! Отговори
UK преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

До niknayБългарските комунисти най-много от всички са известни с генетично-паническата си реакция когато чуят думата Америка. Кухината в техните мозъци към Америка е огромна и тя не може да се запълни само с отворени граници или частно-собственическа икономика. Десетки години сталинска пропагандна бомбардировка на мозъците им е създала не само огромен вакуум, но и съответния рефлекс: за да живеят под надзора на Русия те е трябвало да пълзят, да се кланят и да слушкат, а ако не слушкат да премигват виновно. Това за тях отдавна е станало втора природа. При комунистите това е мазохистична практика. Затова най-хубаво си им е с руснаците с тях те плюскат водка, прегръщат се и се целуват непременно в устата и както големия пес надува перки когато види малкия да му се умилква, така и на малкия му става драго когато големия му каже: Курица не птица Болгария не за граница.Това съвсем не значи, че Русия ги обича. Напротив, напротив, те самите знаят че не ги обича, че Русия е студенокръвен сметкаджия и обирач, но въпреки това й се умилкват , защото ги е страх да се изправят пред света на двата си крака. И ето че пак стигнахме до там страх ги е, защото свободата и истината никога не са били част от речника им. От тия думи българските комунисти се плашат и затова предпочитат да правят нещата заднешки, потайно и страхливо. На това ги е научила безропотната им любов към Русия. На нея те са отдадени доброволно и за нея са готови да робуват доброволно. Затова и Америка ги плаши, защото не знаят как да гледат на свободата й. Плаши ги и факта, че не я познават, но от Русия са се научили да я мразят още преди да са я опознали. Кога например сте чули да кажат нещо за американската революция? Или чули ли сте за поне едно публично обсъждане на американската политика, отбелязване на дата или философстване за американския феномен, за идеологията и принципите му, за постиженията и недостатъците му?
365
0
 
0
 
! Отговори
niknay преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Оп, UK пак изпълзя из под камъка.Къде се изгуби бе медийнопромита чуждопоклонническа муцунко?Почнаха да ми лидпсват твоите писменни недоразумения.Ти сега какво, собственна конспиративна клика ли си провиш и вербуваш хора по форумите?
364
0
 
0
 
! Отговори
maiky преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

408 ako da se symnqva6 v istinata na informaciqta ozna4ava da si konspirator to togava antikonspiratorite ekstrasensi li sa ta znaqt kakvo stava :D
363
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

ДО 408 ми да мислим тогава, че осама е виновен за атентата, че от пещерите е изпратил хората си да направят тоя атентат, че 10 год се е криел като призрак и накрая го намериха и хвърлиха в морето, че черните кутии в самолетите са били изчезнали по случайност, че от СТОПЕНИТЕ самолетни части са останали неодраскани само паспортите на терористите при удара в сградата на пентагона тогава, защо продължава войната след като го ликвидираха или следва да измислят нов супер герой за арабите
362
0
 
0
 
! Отговори
UK преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Съобщенията за смъртта на Осама Бин Ладен събудиха позаспалите теоретици на конспирацията. Веднага в интернет скочиха защитниците на истината. А според тях тя е една Осама е жив, това, което съобщава американският президент е лъжа, всичко е менте. Добре, да повярва човек за момент на конспираторите. Ами ако след седмица Осама се появи на видеозапис и помаха с ръчичка Жив съм, тук съм? Луд ли е американският президент да обяви някого за мъртъв, ако той е жив? Но за майтап, сигурно ще се появи и такъв да твърди, че e Осама и си е жив. Те и за Еливс Пресли така твърдят За случая се знае, че е взета ДНК проба от тялото на убития, дори са го показали на една от жените му да го разпознае. Това няма да е достатъчно на конспираторите. Те твърдят, че американците сами са си срутили двата небостъргача на 11 септември, та сега някакви ДНК проби ли и съпруги ще ги убедят И теориите на конспирацията се сипят една след друга - Щатите всъщност били в комбина с Осама, той е агент на ЦРУ и едва ли не си говори по телефона с президента Обама, и са се договорили да го обявят за мъртъв. Глупост връз глупост Но, интернет веднага подхрани конспиративните теории. В същия ден, в който беше съобщено за смъртта на Осама Бин Ладен, в интернет беше разпространена снимка на убития, с разкървавена и обгорена горна част на главата. Но снимката е груб фалшификат. Просто е взет портрет на Осама Бин Ладен от 1998 г. и е обработен с фотошоп. Елементарна манипулация. Само че тази снимка е показана по екрана на някакви пакистански и арабски телевизии, преснимана от екрана и се разпространява в интернет като автентична. Някой се забавлява хората търсят с Гугъл снимка на убития що да не им дадем такава снимка? Да, ама конспираторите само това им трябва. Веднага ще разобличат недодяланата фалшификация и ще кажат видяхте ли как ни лъжат?За смъртта на Осама е съобщавано вече три пъти в последните 10 години. Все разни декларации, хипотези и предположения, включително изказвания като това на покойната бивша президентка на Пакистан Беназир Бхуто и др. Но нито веднъж официално от американската администрация. Сега става дума за акция на американските служби, с подкрепа на пакистанската армия и официално съобщение на президента на САЩ. Тялото на Осама Бин Ладен е погребано по мюсюлмански обичай, но в морето, да не остава гроб. Конспираторите никога няма да повярват. Според някои той дори не съществува. Американците са си го измислил Осама, и сами са си съборили небостъргачите, за да си оправдаят войните в Азия, а сега замазват следите Конспираторът не вярва на очите си, а на теориите си. Той може да види как самолет удря небостъргач, но няма да повярва. Ще каже, че това е манипулация. В щатите конспираторите били 6-10%, в други, по-слабо развити страни 20-30%. Спорът няма да приключи никога. Впрочем, спор няма. Има конспиратори те са убедени в теориите си и нищо не може да ги разубеди.
361
0
 
0
 
! Отговори
DEPRESKA преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

koi go sazdadoxa tezi go unisozixa ILI SA NAMERILI DOSTOEN ZAMESNIK ILI PRAVJAT BIZNES ZA PRESATA nito 1 pisatel ne mogal da napise takiva drami kakvito amerikancite znajat da iskamoflirat KOI PREZIDENT V SVETA TAKA RAVNODUSNO OBJAVI UBISTVOTO NA NAI GOLEMIJA TERORIST V SVETA DALI NATO I CRU SPAXA TEZI GODINI LITORGICEN SAN TA NE GO XVANAXA A GO OSTAVIXA DA UBIJE TOLKOVA NEVINI XORA LAZAT NI KATO DJADO VNUCE DRZAT NI POD STRES ZA DA NE VIDIM KOI POLITIK KOLKO KRADE
360
0
 
0
 
! Отговори
анти ислям преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

вас ви боли 4е тука е християнска българия християнска гърция сърбия тука ве4е не ееееееееееее ислямска рая
359
0
 
0
 
! Отговори
анти ислям преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

зтова подуржате хамас нали мюсюлмани вии не мислите за гладните палестин4ета нееееееее вас ве боли за божията земя 4е я отнеха неверници евреи отнеха я отнеха я
358
0
 
0
 
! Отговори
анти ислям преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

мюсюлманина наи мрази земя да му отнеме6 но ве4е евреите ви отнеха ерусалим ах колко е хубав света
357
0
 
0
 
! Отговори
анти ислям преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

пиите хора купониясваите едно време 1878 година така сме изпратили турците в анадола сас сопата и естествено 4е триябва да се полее
356
0
 
0
 
! Отговори
анти ислям преди 12 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

о6те от сега виждам как евреите 6е бутнат джамията в ерусалим и кво устана унищожаване на мека и медина ердоган и ахмединеджат следват садбата на усама бин ладен не разбрахте ли 4е никои неви ще религията