Как точно е загинал Осама бен Ладен

Съпоставяне на оскъдната и противоречива информация
Обновена: 3 май 2011 15:11 | 3 май 2011 15:11,
118

Кадър от видеоматериал на ABC News, в който се вижда вътрешността на сградата, в която беше убит Осама бен Ладен. Лидерът на Ал Кайда беше убит на 1 май от американски спецчасти в комплекс на 60 км от пакистанската столица Исламабад. Снимка: Reuters


Как точно е умрял Осама бен Ладен – информацията за смъртта на лидера на Ал Кайда на този етап е много малко и противоречива. Ясно е само, че се е открил огън срещу американските елитни спецчасти, пише електронното издание на Spiegel.

Операцията започва във военновъздушната база Хази в Пакистан. Оттам са излетели три или четири военни хеликоптера към скривалището на Бен Ладен в Абонабад. На борда са елитни войници от "Team Six" на тюлените. Те пристигнали от Афганистан от базите в Джелалабад или Беграм.

"Team Six" има почти митична слава според списанието National Journal. Те тренирали през април за операцията. Екипът бил подчинен директно на шефа на ЦРУ Леон Панета, който командвал операцията по нареждане на президента Обама, пише Guardian.

Данните за броя на войниците, които участвали, варира значително в различните медии. Те били двайсетина души, съобщава Associated Press, позовавайки се на запознат с операцията вътрешен човек. Според New York Times обаче в нападението са участвали общо 79 войници.

Комплексът на Бен Ладен е описан от живеещите наблизо като луксозен с „двуетажна вила“ върху голям терен. Възможно е да е строена специално за Бен Ладен, предполагат в тайните служби.

Комплексът бил „с мащаби като за скривалище на важна личност“, казва сътрудник в правителството на Обама, чието име не се споменава. Около него имало по-малки къщи, магазини и прашни улици.

Мерките за сигурност били впечатляващи. Има малко прозорци, зидове, високи пет и половина метра, и бодлива тел опасват сградите, разказва кореспондент на Spiegel.  

В комплекса се влиза през две врати, пазени от въоръжена охрана. Вътре отделните сгради също са разделени със зидове. Една от терасите е защитена от двуметрова стена, пише Guardian.

Американските части атакували през нощта около 1,30 часа местно време. Въоръжени с уреди за нощно виждане те се спуснали по въжета между стените на комплекса.

Американският президент Барак Обама (вторият вляво), вицепрезидентът Джо Байдън (вляво) и останалите членове на екипа по национална сигурност получават последна информация за операцията срещу Осама бен Ладен на 1 май в Белия дом. На снимката се виждат още държавният секретар Хилари Клинтън (втората вдясно) и секретарят по отбраната Робърт Гейтс (вдясно). Снимките са предоставени от Белия дом и класифицираните документи са размазани от източника. Снимка: Reuters

Майкъл Шойер, основател и ръководител на закрития през 2004 година отдел в ЦРУ, специализиран в издирването на Бен Ладен, разказва, че не е изненадан от вида на скривалището. Голям комплекс в градска среда е предпочитаното скривалище от ръководителите в Ал Кайда, разказва експертът пред Guardian.

„Холивудската версия с тичане от скала на скала и от пещера в пещера е безсмислица. Човек е най-уязвим, когато се движи“.

Експертът обаче е изненадан от „оскъдната охрана“. Това сочело, че Бен Ладен се е чувствал сравнително сигурно. Когато бойците му забелязали нападението, открили стрелба от покрива. Американските войници отговорили на огъня и проникнали в сградите.

Бен Ладен не се предал без бой, тъй също стрелял срещу войниците, разказва американски военен, запознат с операцията.

Бил убит в престрелката със спецчастите. Според CNN 54-годишният Осама загинал от куршум в главата. Според National Journal – от два куршума. Той бил застрелян в края на 40-минутната престрелка, съобщава New York Times.

По последна информация от Белия дом водачът на терористите можело да бъде заловен жив, ако е имало възможност за това.

Джон Бранан, съветник на президента Барак Обама по въпросите на тероризма каза, че спецчастите са били наясно, че ще има съпротива. Имало само „далечна възможност“ да бъде заловен жив. Бил убит, защото се противопоставил.

Първо се говореше, че операцията е била „мисия за убиване“. В деня след събитието обаче Белият дом явно реши да коригира израза – вероятно и за да парира поне частично критиките на правозащитници срещу операцията.

При операцията, освен Бен Ладен са убити още трима мъже и една жена. Предполага се, че един от мъжете е син на Бен Ладен, а другите двама са куриери.

Жената явно е била съпруга на Бен Ладен. По положението на тялото й можело да се предположи, че е използвана за прикритие като „човешки щит“ от Бен Ладен или от сина му, казва Бренан.

Други две жени са ранени в престрелката. В американските медии пише, че Бен Ладен „се прикривал зад жена“.

При операцията няма загинали американски войници. Според информация на New York Times те са събрали много документи, които сега се проучват от ЦРУ.

Все пак операцията не протекла съвсем по план – един от хеликоптерите паднал заради „механична повреда“. Войниците го унищожили, преди да изчезнат с другите хеликоптери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
Den Haag преди 12 години
Koi kazva che Osama bin Laden e zaginal. Trqbva li da se wqrwa?Moje sa mo da e ranen.I sega da e plennik.
112
1
 
2
 
! Отговори
МНОГО ВАЖНО.... преди 12 години
ЩОМ Е ПУКНАЛ---ЗНАЧИ Е ДОБРЕ.....ЗА ХОРАТА В БЪЛГАРИЯ!
111
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ама иначе бързо му метнаха трупа в океана, а?Да, да, да...
110
0
 
3
 
! Отговори
BG преди 12 години
BRAVO, BRAVO....
109
4
 
2
 
! Отговори
Илиян преди 12 години
А, може да са убили някакъв мюсюлманин, но терорист номер едно си е жив и здрав! "Американски войници от базата на летището в Кандахар в Афганистан гледат по телевизията изявлението на президента"Може ли мъртъв човек да прави изявление?
108
2
 
4
 
! Отговори
ПЕНАТА преди 12 години
Колкото и да се криеш ,винаги те намират садба ха ха.
107
1
 
1
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
"АЛГАФАРИ"-превод".Голям ***"Но не се отчайваи и други има като теб!
106
1
 
2
 
! Отговори
Петар група 6 преди 12 години
Девиза на тюлените група 6 е 7п.-Правилното предварително планирване прекратява пикливото *** подрискване.
105
12
 
51
 
! Отговори
the realyst преди 12 години
Честно казано за пръв път не проявих интерес към световна новина като тази. Аз не вярвам в Осама и тем подобни американски измислици, по-скоро вярвам в слепите и неуки хора които се оставят да бъдат манипулирани чрез медиите. Забога, хора отворете си очите, не се опитвйте да намерите снимки или инфо за убийството на Осама, ами направете нещо истинско в този живот, престанете да живеете в сериала на медиите. Осама е взривил кулите, колкото България не е корумпирана!
104
11
 
12
 
! Отговори
Tzvetanov преди 12 години
Не може да се отрече перфектно извършената операция по ликвидирането на терорист N1. По понятни причини, истината е завоалирана, което дава основание за спекулации относно действителността. През 2часа, на нощта престрелката е била интензивна, убийствена, което естествено е довело до жертви. Лесно е да се разиграват хипотези и да се влиза в ролята на Шерлок Холмс, на топло, на светло пред лаптоп-а. Уви, хидрата не е унищожена.
103
10
 
16
 
! Отговори
Чочо преди 12 години
Хленчат пред посолството на САЩ некадърниците, които не могат да си намерят работа тук. Америка има нужда от чистачи на задният си двор.
102
19
 
19
 
! Отговори
stamat преди 12 години
Какво сте заревели за един брадат *** терорист?Тоя изби хиляди.Така му се пада на него и на цялото му котило.Не,че и ХАМЕРИКАНЦИТЕ са цвете за мирисане,но добре го свитнаха.
101
9
 
12
 
! Отговори
aha, преди 12 години
Taktika na islamistkite boici "geroi" e da izpolzvat za sobstveno jivo prekritie jeni i deca.Vidiahme go tova i v Gaza kak "geroite" na Hamas se srajavaha prekriti zad bebeshki kolichki s razplakani bebeta.zakluchenie s 2 dumi : MRASNA SGAN !
100
12
 
45
 
! Отговори
im преди 12 години
най ви обичам така,скъпи сънародници- плюващи срещу АМЕРИКА и хленчещи пред посолството и за визи. Гледката е покъртителна.
99
3
 
12
 
! Отговори
До Нидал Алгафари преди 12 години
Алгафари излез по телевизията за да обориш пак тия американци, а недей да се криеш. Ти си нашия герой, покажи им на какво си способен, иначе ще си помислиме, че си куха лейка.
98
5
 
16
 
! Отговори
До Нидал Алгафари преди 12 години
Алгафарииии къде си бе умнико, кажи нещо по въпроса, защо така излъгаха тия пусти американци и как успя да разкриеш измамата, оня ден по телевизията 100 повтори, че всичко това за Осама било лъжа. Ти си поредния червен герой, успял да разкрие още една тайна на ЦРУ, книги трябва да пишат за тебе, за твоя гений.
97
16
 
13
 
! Отговори
Алгафари преди 12 години
Аз не вярвам, че Бен Ладен е убит, той си е жив и здрав-това е загнила капиталистическа пропаганда .
96
14
 
8
 
! Отговори
Алгафари преди 12 години
Пак казвам, че Бен Ладен не е убит и даже ние от БСП сме го поканили на следващия ни митинг с познатото ви вече от митинга на 1 май ислямистко мото - "Ден на гнева". Ще присъстват и други ислямистки лидери. Да ни е честита новата линия на партията. Машалла, ашкулсум, евала бе господа комунисти!
95
2
 
4
 
! Отговори
razumna преди 12 години
Трябва ли да се радваме? Страх ме е да си помисля. Сега политиците ще си засилят охраната, ще се скрият като мишоци, а обикновените хора ще отнесат отмъщението на Ал-кайда.
94
1
 
18
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Ако охраната на Осама е била впечатляваща, то би трябвало да разполага и с няколко ракети "Стингър" за защита от въздушно нападение. Шумът от летящи хеликоптери се чува от километри.