Колко още са новите кръстоносци?

Новото лице на тероризма свари Европа неподготвена
Обновена: 26 юли 2011 15:00 | 26 юли 2011 13:27,
221
Колко още са новите кръстоносци?
Снимка: Reuters

Норвегия е сравнително малка страна – с население под 5 милиона души, но пък може да се каже, че е с голямо сърце. Скандинавската държава е пример за висок стандарт на живот, за демокрация, за зачитане на човешките права, за обществена толерантност.

Не случайно именно Норвегия е домакин на историческата среща за помирение между Израел и палестинците, довела до договаряне на Декларацията на принципите през 1993 година. На базата на тази декларация Ясер Арафат и Ицхак Рабин подписват мирен договор във Вашингтон по-късно същата година.

Норвежците имат собствено мнение и го защитават. Отказаха да станат част от Европейския съюз, въпреки че правителството настояваше за членство.

Страната определено е и отговорен политически лидер. Осло подкрепи мисиите в Афганистан и Либия, противопоставяйки се на екстремизма. Норвежката преса не се поколеба да препечата карикатурите на пророка Мохамед, появили се в датско издание, защото в крайна сметка това е свободата на словото. Ислямистките фундаменталисти видяха повод да обявят джихад на кралството и да сипят заплахи за отмъщение.

Но религиозната и етническата омраза трудно може да пробият на място, където голяма част от 552-те хиляди имигранти са мюсюлмани, които получават равни права с коренните жители. Става въпрос за стотици хиляди пакистанци, иракчани, иранци, турци. А ислямът е втората най-изповядвана религия след официалната християнска.

От Втората световна война насам в Норвегия живееха спокойно, без страх, дори може би прекалено спокойно.

Немислимото обаче се случи... Бомбата в центъра на Осло и масовият разстрел на остров Ютьоя вцепениха цялата страна. Но най-шокиращ беше финалният удар – извършителят не е обичайният заподозрян, не е „Ал Кайда” или някоя друга фанатична ислямистка групировка. Извършителят е млад, образован норвежец.

И изведнъж се разкри нова, различна картина. Може би дори нов фронт на войната с терора. 32-годишният Андерс Беринг Брейвик се превърна в грозното лице на крайнодесния екстремизъм.

Тенденцията за надигане на ксенофобска вълнà в цяла Европа е налице от няколко години. Националистическите партии в редица държави, сред които Холандия, Унгария, Франция, Австрия, Италия, Дания, България, стават все по-определящ фактор в управлението.

Икономическата криза помогна много. Имигрантите взимали работата на местните жители, защото се предлагат по-евтино. При това отказват да се интегрират в обществото, дало им подслон. Живеят в гета, не учат официалния език, много често са част от организирани престъпни групи.

Всички тези твърдения, пресилени или не, със сигурност намериха много поддръжници. А мюсюлманите като най-голяма имигрантска група се превърнаха в основна мишена на крайнодесните.

Първият жесток изблик на насилие обаче изненада всички. Той не беше насочен срещу имигрантите, а срещу тези, които споделят идеята за етническо и религиозно равноправие. Търси се промяна в тяхното мислене.

Малко преди да започне да сее смърт, Андерс Беринг Брейвик публикува манифест в 1516 страници. Документ, който трябва да оправдае зверствата му. „2083: Европейска декларация за независимост” е писание, в което идеята за „мултикултурализъм” е порицана като унищожител на западната култура.

В редовете, писани от Брейвик, могат да се намерят съвети как да се организират терористични клетки, които да наложат със сила крайнодясната идеология. С изключение на личните излияния, свързани със страданията на автора покрай развода на родителите му, този манифест носи доста стряскаща прилика със сходни онлайн „ръководства” на джихадисти в годините след атаките от 11септември 2001 година.

Такова е мнението и на Магнус Рансторп, експерт по тероризма от Шведския колеж за национална отбрана. Пред сп. TIME той е категоричен: „Това е абсолютно копиране на „Ал Кайда”. Cut и paste на джихадистки манифест!”.

Един от най-важните въпроси на Стария континент след норвежката трагедия е дали наистина Брейвик е просто един изгубил връзка с реалността самотник, който живее в измислен свят на тамплиери, кръстоносци, тайни общества, религиозни войни.

Дали наистина членството му в общоевропейска организация, готова да установи нов ред в Европа, започвайки от прогонването на всички мюсюлмани, е просто плод на мрачното му въображение?

Дали наистина е реалност разказът за тайна тамплиерска завера в Лондон през април 2002 година, на която 9 „рицари” от 8 европейски държави решават да тръгнат по стъпките на средновековните си предци в кръстоносен поход срещу „неверниците”?

Дали наистина думите в манифеста: „Времето за диалог свърши. Дадохме шанс на мира. Сега дойде времето за въоръжена съпротива...”, са само думи и нищо повече? Дали в крайна сметка всичко е илюзия на психопат, търсещ място в историята?

Европа вече реагира. На юг от Норвегия намериха в трагедията нов аргумент за забрана на просъществувалата близо половин век крайнодясна Националдемократическата партия на Германия, сочена за покровител на неонацистите.

От друга страна, се чуват все по-ясни призиви за тотална офанзива срещу политическия екстремизъм в интернет.

„Координирани действия има по отношение на радикалните ислямистки сайтове, но ние трябва да налагаме строг контрол върху всички екстремисти”, обяснява Манфред Вебер, заместник-председател на групата на Европейските християндемократи в Европарламента, цитиран от Spiegel. 

Еврокомисарят по вътрешните въпроси Сесилия Малстрьом дори предложи нова законова разпоредба, по силата на която властите да разполагат с широки правомощия за следене на интернет активността на всякакви радикални групировки, призоваващи към насилие и етническо прочистване.

И вероятно това е само началото на истинска борба с политическия фанатизъм.

Защото по принцип би следвало да гледаме на Андерс Беринг Брейвик като на стряскащ, потресаващ и все пак изолиран случай на навлизане в немислимото...

Но нима, следвайки здравия разум, доскоро не бяхме убедени, че самолети няма как да бъдат разбити в Световния търговски център и Пентагона...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
3
 
30
 
! Отговори
НСС преди 12 години
Явно в Швейцария са фашисти след като забраниха строежите на джамии!Проблемите идват от това, че никой никого не слуша и с никого не се съобразява. Едните дошли в страна с висок стандарт за да ползват наготово благата постигнати от МЕСТНОТО население, а другите ги трепят, защото им е писнало от нагли навлеци опитващи се да налагат своите азиатско-африкански порядки. При всички народи гостЪт трябва да се съобразява със законите на домакинЪт. Понеже няма 'чуваемост' явно предстоят още събития..
36
4
 
11
 
! Отговори
специалист преди 12 години
Мили мои непросветени приятели... думата джихад на арабски значи -... борба (struggle), като според Мухаммад има 2 вида- малък джихад - борба с неверниците и голям такъв- джихаадан кабийран- вътрешна борба и преосмисляне.... някои хора обаче намират опр. връзки м/у Хитлеровата "Моята борба" и понятието, по начина по който се разбира от мюсюлманите - джихад. Моят съвет:Четете книжки, ограмотявайте се ....
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КАТО СЕ ЗАМИСЛИМ ЕДНА ОТРОВНА ЗМИЯ НЕМОЖЕ ДА УБИЕ ТОЛКОВА МНОГО ХОРА НАКУП ЗАЩОТО ОТРОВАТА И ВСЕ НЯКОГА ЩЕ СЕ ИЗЧЕРПА............. СМЯТАЙ ДО КЪДЕ Е СТИГНАЛО ЧОВЕЧЕСТВОТО ДО НАЙ ДОЛНОТО СИ НИВО ХОРАТА СТАНАХА ПОВЕЧЕ ЖИВОТНИ А ЖИВОТНИТЕ ПОВЕЧЕ ХОРА..............
34
4
 
29
 
! Отговори
финито преди 12 години
Разбирам хората от Западна Европа, на които им натресват мултиетническия модел. Откъде накъде трябва да търпят всякакви *** и арабели да им се мешат в живота. после - нацизма бил страшен. е, сори.
33
0
 
22
 
! Отговори
jony3 преди 12 години
никога не съм вярвал че в европа ще има толерантност както в щатите. А и стия помощи за всички които неработят(знаем кои) не ми се вярва да го търпят, особенно в страни като норвегия. И на мен не ми е приятно да се скъсвам от работа а хорицата да ми се редят за помощи и да си крадват безнаказано.
32
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
СТИГА ВЕЧЕ С ТОЗИ *** НОРВЕЖКИ ЯСНО Е ЧЕ ДЪСКАТА МУ ХЛОПА А ТЕЗИ КОЙТО МУ СЕ ВЪЗХИЩАВАТ НА ТЯХ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ГО ПРАТЯТ В МЕКСИКАНСКИ ЗАТВОР ТЕ ТАМ ЩЕ СЕ ПОГРИЖАТ ЗА НЕГО КАКТО ПОДОБАВА.................... САМО ДА ГЪКНЕ И ЩЕ СЕ ОТЗОВЕ В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ ХАХАХХАХ
31
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно Норвегия някога е била хубаво място , някога преди да дойдат *** турски !
30
3
 
31
 
! Отговори
Апис преди 12 години
А *** дето крадат и убиват безнаказно не са опасни? Значи аз ако убия *** съм опасен, ако крада съм престъпник, ако не си плащам сметките ми спират ток, вода, парно и тн. ако не отида да уча има глоби, а за *** това не важи?!? Е тук някой да хване автомата и да го оставят час и половина в някое гето! Ама то на народа му писва все повече няма да се учудя някой ден и това да стане.
29
9
 
15
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Дойде ред и на това поколение европейци да видят истинското лице на фашизма и нацизма.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има бе, *** като тебе примерно. Но и този проблем ще бъде решен...
27
4
 
15
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Всяко толериране на крайни елементи-десни, леви, религиозни или други-рано или късно води до кръв и сълзи.
26
16
 
9
 
! Отговори
но комент преди 12 години
съвременните поколения не са имали досег със зверствата на фашистите и нацистите , и затова нямат имунитет.Ако през 50те или 60те някой-в която и да било страна в Европа-открито се заявеше като нацист или фашист-директно отиваше в затвора за дълъг срок.Но тогава още се помнеше добре колко опасни са тези хора, и на какви зверства са способни.
25
14
 
32
 
! Отговори
Barbi преди 12 години
Хвала на хора като Брейвик! Един да стане най-сетне в тая Европа и да им го каже право в очите и с оръжие в ръка - вън на *** безделници с *** и миризливия дъх!
24
5
 
1
 
! Отговори
MORS ULTIMA RATIO преди 12 години
BELLUM OMNIUM CONTRA OMNES, BEATI POSSIDENTES- NOLI ME TANGERE !!!
23
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И сега какво, този норвежец ли ще бъде символа на християнските добродетели?Нали уж исляма е бил враждебна религия, а християнството е религията на помирението?
22
0
 
1
 
! Отговори
lubo преди 12 години
tova koeto kazvash e vqrno obache nali znaehs principa ``razdelqi i vladei`` dokato se delim na tova koi kolko e razli4en i izbivame pomejdu si vvinagi she bude taka i nikoga nqma da moje da suzrem istinskiq vrag v liceto na durjaavata i horata koito kazvat 4e pravqt jivota ni podobar
21
3
 
21
 
! Отговори
zzz преди 12 години
Щом са допуснали толкова мюсюлмани, нищо добро не ги чака!! Въпрос на време е да започнат простотиите и в тази държава!
20
10
 
20
 
! Отговори
но комент преди 12 години
И НАЦИСТИТЕ И ДЖИХАДИСТИТЕ СЕ ЕДНО И СЪЩО-***!
19
16
 
8
 
! Отговори
но комент преди 12 години
Не случайно след 1945та цяла Европа беше наторена с такива "синеоки рицари".Десетилетия след войната просто забравихме, какви зверове са нацистите и фашистите.
18
2
 
5
 
! Отговори
do 11 преди 12 години
vikash izbi 90 dushi, tva nishto ne e. *** izbi milioni, da ne govorim za drugite. Ama ako beshe izbil tvoito semesitvo, pak li shteshe da pravish maloumni komentari.