Колко още са новите кръстоносци?

Новото лице на тероризма свари Европа неподготвена
Обновена: 26 юли 2011 15:00 | 26 юли 2011 13:27,
221
Колко още са новите кръстоносци?
Снимка: Reuters

Норвегия е сравнително малка страна – с население под 5 милиона души, но пък може да се каже, че е с голямо сърце. Скандинавската държава е пример за висок стандарт на живот, за демокрация, за зачитане на човешките права, за обществена толерантност.

Не случайно именно Норвегия е домакин на историческата среща за помирение между Израел и палестинците, довела до договаряне на Декларацията на принципите през 1993 година. На базата на тази декларация Ясер Арафат и Ицхак Рабин подписват мирен договор във Вашингтон по-късно същата година.

Норвежците имат собствено мнение и го защитават. Отказаха да станат част от Европейския съюз, въпреки че правителството настояваше за членство.

Страната определено е и отговорен политически лидер. Осло подкрепи мисиите в Афганистан и Либия, противопоставяйки се на екстремизма. Норвежката преса не се поколеба да препечата карикатурите на пророка Мохамед, появили се в датско издание, защото в крайна сметка това е свободата на словото. Ислямистките фундаменталисти видяха повод да обявят джихад на кралството и да сипят заплахи за отмъщение.

Но религиозната и етническата омраза трудно може да пробият на място, където голяма част от 552-те хиляди имигранти са мюсюлмани, които получават равни права с коренните жители. Става въпрос за стотици хиляди пакистанци, иракчани, иранци, турци. А ислямът е втората най-изповядвана религия след официалната християнска.

От Втората световна война насам в Норвегия живееха спокойно, без страх, дори може би прекалено спокойно.

Немислимото обаче се случи... Бомбата в центъра на Осло и масовият разстрел на остров Ютьоя вцепениха цялата страна. Но най-шокиращ беше финалният удар – извършителят не е обичайният заподозрян, не е „Ал Кайда” или някоя друга фанатична ислямистка групировка. Извършителят е млад, образован норвежец.

И изведнъж се разкри нова, различна картина. Може би дори нов фронт на войната с терора. 32-годишният Андерс Беринг Брейвик се превърна в грозното лице на крайнодесния екстремизъм.

Тенденцията за надигане на ксенофобска вълнà в цяла Европа е налице от няколко години. Националистическите партии в редица държави, сред които Холандия, Унгария, Франция, Австрия, Италия, Дания, България, стават все по-определящ фактор в управлението.

Икономическата криза помогна много. Имигрантите взимали работата на местните жители, защото се предлагат по-евтино. При това отказват да се интегрират в обществото, дало им подслон. Живеят в гета, не учат официалния език, много често са част от организирани престъпни групи.

Всички тези твърдения, пресилени или не, със сигурност намериха много поддръжници. А мюсюлманите като най-голяма имигрантска група се превърнаха в основна мишена на крайнодесните.

Първият жесток изблик на насилие обаче изненада всички. Той не беше насочен срещу имигрантите, а срещу тези, които споделят идеята за етническо и религиозно равноправие. Търси се промяна в тяхното мислене.

Малко преди да започне да сее смърт, Андерс Беринг Брейвик публикува манифест в 1516 страници. Документ, който трябва да оправдае зверствата му. „2083: Европейска декларация за независимост” е писание, в което идеята за „мултикултурализъм” е порицана като унищожител на западната култура.

В редовете, писани от Брейвик, могат да се намерят съвети как да се организират терористични клетки, които да наложат със сила крайнодясната идеология. С изключение на личните излияния, свързани със страданията на автора покрай развода на родителите му, този манифест носи доста стряскаща прилика със сходни онлайн „ръководства” на джихадисти в годините след атаките от 11септември 2001 година.

Такова е мнението и на Магнус Рансторп, експерт по тероризма от Шведския колеж за национална отбрана. Пред сп. TIME той е категоричен: „Това е абсолютно копиране на „Ал Кайда”. Cut и paste на джихадистки манифест!”.

Един от най-важните въпроси на Стария континент след норвежката трагедия е дали наистина Брейвик е просто един изгубил връзка с реалността самотник, който живее в измислен свят на тамплиери, кръстоносци, тайни общества, религиозни войни.

Дали наистина членството му в общоевропейска организация, готова да установи нов ред в Европа, започвайки от прогонването на всички мюсюлмани, е просто плод на мрачното му въображение?

Дали наистина е реалност разказът за тайна тамплиерска завера в Лондон през април 2002 година, на която 9 „рицари” от 8 европейски държави решават да тръгнат по стъпките на средновековните си предци в кръстоносен поход срещу „неверниците”?

Дали наистина думите в манифеста: „Времето за диалог свърши. Дадохме шанс на мира. Сега дойде времето за въоръжена съпротива...”, са само думи и нищо повече? Дали в крайна сметка всичко е илюзия на психопат, търсещ място в историята?

Европа вече реагира. На юг от Норвегия намериха в трагедията нов аргумент за забрана на просъществувалата близо половин век крайнодясна Националдемократическата партия на Германия, сочена за покровител на неонацистите.

От друга страна, се чуват все по-ясни призиви за тотална офанзива срещу политическия екстремизъм в интернет.

„Координирани действия има по отношение на радикалните ислямистки сайтове, но ние трябва да налагаме строг контрол върху всички екстремисти”, обяснява Манфред Вебер, заместник-председател на групата на Европейските християндемократи в Европарламента, цитиран от Spiegel. 

Еврокомисарят по вътрешните въпроси Сесилия Малстрьом дори предложи нова законова разпоредба, по силата на която властите да разполагат с широки правомощия за следене на интернет активността на всякакви радикални групировки, призоваващи към насилие и етническо прочистване.

И вероятно това е само началото на истинска борба с политическия фанатизъм.

Защото по принцип би следвало да гледаме на Андерс Беринг Брейвик като на стряскащ, потресаващ и все пак изолиран случай на навлизане в немислимото...

Но нима, следвайки здравия разум, доскоро не бяхме убедени, че самолети няма как да бъдат разбити в Световния търговски център и Пентагона...
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


221
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
4
 
! Отговори
113 преди 12 години
До 115Ако имаше дори наченки на мозък и ясно съзнание, нямаше да пишеш, че бог има грижата за всички ни. Тия дни твоя бог пропусна да се погрижи за близо сто деца, а в негово име един психясал от свещени книги ги разсрелваше. Имай малко здрав разум и се скрий. С тези си коментари само отблъскваш от твоя бог по начина, по който талибаните отблъскват хората от техния.
116
1
 
4
 
! Отговори
обективен преди 12 години
до 112Айде бе, не айде бе- това е положението. Тук въпроса е какво разбираш ти по тази дума, интересно ще е да го видят и останалите.американския либерализъм от 30 години е специфично тяхно явление, то не оставя никакъв отпечатък в Европа, тук либерализма се утвърждава, като либерте, егалите, фрателите.. и още по- лошо след появата на болшевизма. Либералите са западните комунисти- тяхна е заслугата за милионите черни сега в Европа и за вменяването на жалката лъжа- "вината на колониалните нар
115
3
 
8
 
! Отговори
113 преди 12 години
До 114Вчера отправих същият апел под статия по същата тема към същите хора. После осъзнах, че *** няма за цел да въдворява ред и морал, а да прави така, че повече хора да пишат и от там сайтът да е с повече посещения. Това носи пари. Твърде е възможно точно подобни изказвания да са дело на ***. Нищо лично, това е търговия! А в търговията морал няма.
114
5
 
6
 
! Отговори
ИСТИНА ! преди 12 години
ИСТИНА е, че има сценарий, според който е използван този , С ПРАВО МНОГО ГНЕВЕН НОРВЕЖЕЦ ! ИСТИНА е и , че платени сектанти тук използват повода, за да хулят християнството и най-вече ПРАВОСЛАВИЕТО ! Това са невежи и програмирани хора, които хулят така себе си и близките си! Господ си има грижа за всички ни, така че -- дали Го признавате или не ,няма значение, защото Той ще ви съди! Той ще ни съди ! Спрете с богохулствата, страшно е за вас !
113
10
 
8
 
! Отговори
... преди 12 години
някой няма ли да се сети да изтрие коментарите които подкрепят един манияк...как може бе хора...осъзнайте се...аре някой от админите да се събуди и да вкара малко цензура в тоя сайт...то бива бива ама...кво вече терористи ли ще ставаме???
112
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 109"Човека казва че има много като него - е вече гледам с оптимизъм напред"Добре е, че все в нещо намираш повод за оптимизъм, лично аз не виждам нищо оптимистично в това, някой да разстрелва деца като животни, но твоето изказване ми дава повод още веднъж да кажа, българите сме невероятно *** народ.
111
1
 
1
 
! Отговори
До 106 преди 12 години
Айде, бе. Можеш ли тогава да обясниш що е то либерализъм?
110
3
 
10
 
! Отговори
ЧалН(м)ата преди 12 години
"На юг от Норвегия намериха в трагедията нов аргумент за забрана на просъществувалата близо половин век крайнодясна Националдемократическата партия на Германия, сочена за покровител на неонацистите. ""...нова законова разпоредба, по силата на която властите да разполагат с широки правомощия за следене на интернет..."Ето това е целта на цялото упражнение, дами и господа. Дали е психо този Андерс или не, няма никакво значение. Той просто прави това, което са му поръчали с цел горния цитат!
109
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 12 години
До 109 - и аз гледам с оптимизъм - ако има други като него да дойдат да изпотрепят теб и децата ти, семейството ти и така ще ни отърват от *** като теб! Загинаха невинни хора, а някои *** не разбират, че утре това може да сме ние и децата ни!
108
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човека казва че има много като него - е вече гледам с оптимизъм напред
107
4
 
4
 
! Отговори
Някаф там преди 12 години
Религията веднъж вече е побеждавала културата... Идните поколения ще разберат дали и този път ще стане така :)
106
5
 
3
 
! Отговори
обективен преди 12 години
до 105русофилите определено работят по изработването на въпросния сценарий:))))))))))))))))
105
2
 
2
 
! Отговори
обективен преди 12 години
ДО 98определено представата ми за либерализма е по- ясна от твоята.
104
3
 
6
 
! Отговори
... преди 12 години
къде са хората които и от това ще изкарат някоя световна конспирация на цру и фбр с цел господство на света...аре чакаме сценариите...
103
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ВИЖ СЕГА НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ИСЛЯМА КАТО РЕЛИГИЯ А ЗА ХОРАТА КОЙТО ГО ПРАКТИКУВАТ АКО НЕ ГО БЯХА ПРАКТИКУВАЛИ ПОКАЗНО(ПРАВИ СЕ НАРОЧНО ТО Е ЯСНО) НЯМАШЕ ДА ИМА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ АКО КОЯТО И ДА Е РЕЛИГИЯ СЕ ПРАКТИКУВА ПОКАЗНО ТО АВТОМАТИЧНО ТОВА ДРАЗНИ Е ТВА Е ЦЕЛИЯ ПРОБЛЕМ..
102
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всички, които подкрепят този болен убиец са ненормални! Ходете да се прегледате в психиятрията, наистина!
101
2
 
5
 
! Отговори
До 97 преди 12 години
И в давата случая става дума за сляпа вяра във всемогъщ диктатор. И в двата случая човешкият живот не струва и стотинка, и в двата случая хората са третирани като роби, и в двата случая робите се държат под контрол с обещание за светло бъдеще което никога няма да дойде.
100
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В ПОРТУГАЛИЯ НЕЗНАМ ДА ИМА МНОГО МЮСЮЛМАНИ ЩО ТОЛКОВА МНОГО ДЖАМИИ?
99
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не оправдавам по никакъв начин тоя изверг, но това изобщо не означава, че пред Европа не стои проблема с исляма.
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"..Докато в България една джамия обслужва 557 души, в силно ислямизирана Франция това число е 2024 души, в турцизирана Германия - 1220 души, във Великобритания - 1091, в Италия - 1733, в Испания има 668 джамии, а страната осем века е била под властта на арабите и има 924 000 мюсюлманско население към 2011 г., което означава, че една джамия обслужва 1383 души. Продължаваме с Холандия - 2330, Португалия - 1297, Белгия - 1349, Швеция - 8582, Австрия - 1550, Дания - 1674, Норвегия - 1021.."