Кого засяга кризата на 30-те

Или как да разберем, че животът тепърва започва
Обновена: 9 авг 2011 10:59 | 9 авг 2011 07:05,
64
Кого засяга кризата на 30-те
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В живота на всеки има преломни моменти, които обобщаваме под наименованието „криза на възрастта“. Преломът, който настъпва на 30-годишна възраст, е един от най-обсъжданите.

Сбогом, младост!

Изглежда, че всичко е прекрасно. Отглеждаме децата си, придвижваме се в службата, умело се борим със житейските трудности. Вече сме се отърсили от юношеските си илюзии, но сме все още млади, пред нас е целият живот! И изведнъж – крах: изневиделица ни налягат депресия, апатия, потиснатост.

Защо се случва така, обяснява руският психолог Юлия Рикина пред lady.mail.ru.

30 години е времето, когато се правят първите изводи. Една трета от живота ни е преминала. И всъщност вече сме пораснали. В този период човек ясно си дава сметка за провалите и постиженията си. Настъпва време за преоценка на целите и приоритетите, а това е доста сериозна задача.

На 30 хората стигат до различни изводи. Някои изживяват щастливия си брак, други вече са успели да се разведат, и то неведнъж. Едни са достигнали невероятни кариерни висоти, други няма с какво да се похвалят. Мъжете се тревожат повече от статуса си и материалното си благополучие, а жените страдат за отиващата си младост и красота.

Според психолога в размишленията за миналото няма нищо лошо, стига да не се прекалява.

Обикновено във всяка криза на възрастта преобладават мислите за това, че нищо не струваме, в повечето случаи абсолютно неоправдани. Да, съществуват някакви условни представи за това как точно и кога да се случат нещата в живота на човек, но всички сме различни и всеки има своя път. Не бива да робуваме на наивната представа за това, че в живота на всеки всичко се случва по разписание.
Често хората на 30 години записват второ висше образование, започват да учат чужд език или сменят сферата на работа.

Моите години са моето богатство

В днешно време хората с охота наричат дори и най-незначителния проблем криза и се отнасят към него със съответната сериозност. Всъщност на нещата трябва да се гледа по-простичко. Всяка възраст има своите положителни страни. Винаги! На 30 още не е късно да се поправят грешките или да се навакса изгубеното. Трябва само да се осъзнае, какво точно иска човек и как най-добре да постигне целта си.

Що се касае до женските страхове, то те са просто смехотворни. На 30 години жената тепърва разцъфва. Става по-мъдра и истински сексуална. Тя вече знае почти всичко за мъжете, научила се е да се цени. Всичко тепърва започва.

Дори вече да сте прехвърлили 30-те, уверяваме ви, че краят на живота не е настъпил. Да се справите с мрачното настроение, ще ви помогнат тези няколко съвета:

1. Никога не се сравнявайте с по-успелите от вас връстници. Вашият опит, бил той и отрицателен, е безценен. Именно той ви е помогнал да се реализирате като личност.

2. Не се самосъжалявайте, дори обстоятелствата да са плачевни. Спокойно погледнете назад, след това отправете поглед напред  и уверено продължете в нужната ви посока.

3. Не се страхувайте от промените, дори от най-смелите, но и не бързайте да разрушавате това, което вече е създадено.

4. Знайте ,че „проблемът“ ви изобщо не е толкова сериозен, колкото си  въобразявате, а още по-малко толкова уникален. Във вашето състояние са били милиони хора по света и както виждате животът продължава.

5. Самоиронията е безценно качество. Погледнете се отстрани. Съумейте да се надсмеете на ситуацията и над себе си в нея. Ако успеете да го направите, няма да има криза, която да ви катурне. 

6. Различавайте собствените си цели и интереси от това, което наричаме социум. Нещастието ни често е преувеличено.

7. Ако имате възможност – уединете се или заминете някъде за известно време.

8. Възрастта не е само цифра, това е състояние на душата. Заслужава си да помислите и поработите над това твърдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: младостживот30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
друга 32 годишна преди 12 години
"30 години е времето, когато се правят първите изводи. Една трета от живота ни е преминала." Не знам в коя държава продължителността на живота е 90 години, но със сигурност не е в нашите географски ширини. Ако желаете, се депресирайте, че половината ви живот е минал или четете тази статия и се успокоявайте, че ще живеете с орлите. При всички положения на мен ми писна да се слагат всичко и всички под един знаменател и да ни заливат с универсални истини, съвети, указания и разни други подобни.
57
1
 
3
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Разбира се,че парите са важни!Ако ги няма,как ще построим АЕЦ"Белене"?:)
56
3
 
8
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
ти къде видя ,че има млад любововник ?
55
2
 
6
 
! Отговори
шопът преди 12 години
Марио36,признай си,брат,когато си сам вкъщи как се обличаш-като Наполеон,Цезар или Александър Велики?
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами,бъзикат ви отново:,,Лаф да става''Те квит ужаси са написали ,то хората след 40,45 ***.Хи-хииииииииииии.Не става статията,то затова и никой не си е сложил името/журналист/.
53
0
 
7
 
! Отговори
към марио 36(?!) преди 12 години
Момче, влез в някой порносайт и.... знаеш какво да направиш. След като ти мине огъня си пусни Листопад и си гледай кефа. Що щеш тук в този форум, щом си толкова опасен? Както се казва много е.ачи станахме, откакто чикиите иззлезона на мода.
52
10
 
1
 
! Отговори
Марио-36 преди 12 години
ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ АЗ ВИ ИЗПОЛЗВАМ КАТО ТРЕНИРАМ ВЪРХУ ВАС *** МОИ- защото ще съм УТРЕШНИЯ ВАШ ЛИЦЕМЕРНО ПОЗИТИВЕН И СУПЕР ВЪЗПИТАН ВАш УПРАВНИК които разбира се ОТНОВО ЩЕ ВИ ДЪРЖИ С ЗАПЛАТИ 400 ЛЕВА ЗАЩОТО СТЕ ОВЦЕ И ВИЕ ПРИЯТНО СИЛНО-УМНИЯ МАРИО-36 ДА ВИ СНОШАВА ДОРИ И В НОСА!:)))ОБОЖАВАМ ДА ВИ ИЗПОЛЗВАМ ***- а вие ДОБРОВОЛНО И ОТ СЪРЦЕ ДА МИ СЕ МОЛИТЕ ЗА ОЩЕ!:)))
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Па ли ти бе, да те е.а в тъпата п.тка.На всека манджа мерудия.Никой нема да ти чете тъпотиите, ***, Марианка ли си, ква си, само се хабиш.
50
9
 
4
 
! Отговори
Марио-36 преди 12 години
МИЛИ МОИ дами и господа просълзих се:(Толкова умиление струи от елементарните ви коментари видете ли с положелателен характер как да сме усмихнати и някак вярващи- че всичко лошо ще мине и утре ще цъфнете като майски рози.И след като станахте от компа и се погледнахте в огледалото какво видяхте там?!:)Отново същите МАЙМУНИ С КЛИНИЧНА ПЪТЕКА РАЗКРАЧЕН ШИЗОФРЕНИЗЪМ КОИТО ДОРИ И НА ТЕЗИ ГОДИНИ НЕ СА СТИГНАЛИ ДО НАМИРАНЕ НА СВОЕТО-АЗ!Вие сте жалки- супер елеменарни и от там истинска забава за мен ВАШИЯ СУПЕР УМЕН- ИНТЕЛИГЕНТЕН- С ПРИНЦИПИ И УСТОИ В ЖИВОТА МАРИО-36!!Утре пътувам за СЪРБИЯ- ГУЧА където ще се насладя на СРЪБСКИ *** -ПЕЧЕНО ПРАСЕНЦЕ-СТУДЕНА БИРА И СУПЕР СУПЕР МНОГО ДУХОВА МУЗИКА!:)ИСКАМ да отбележа че един мъж тук е свел как жената между 30-40 години е най ДОБРА ЗА СЕКС!:)ТОВА Е ТАКА САМО НЕ Е УТОЧНИЛ ТЯ ЖЕНЕНА ЛИ е...и дали неговата такава не в същата ГРУПА където Я ЖУЛЯТ ЕРГЕНЧЕТА КАТО МЕН....коментарите ви са като ЗАПЛАТИТЕ И ЖИВОТА КОИТО ВОДИТЕ 21 ГОДИНА-МИЗЕРЕН ЖАЛЪК И СУПЕР ЕЛЕМЕНТАРЕН!:)ИСКАМ ДА ВИ ИЗВЕСТЯ ЧЕ ТОЙ НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ В ПРЕВИД ВАШАТА СВЕЩЕННА ПРОСТОТА и затова най добре се ОБЕСЕТЕ....имайте поне тази ПОСЛЕДНА ДОБЛЕСТ В ВАШИЯ СУПЕР НЕНУЖЕН НА НИКOЙ ЖИВОТ!!:)НА СЛУКА-А НА МЕН МИ ПОЖЕЛАЙТЕ ВЕСЕЛО ИЗКАРВАНЕ И ВСЕ ТАКА ДА СЪМ СУПЕР НИВО-КРАСОТА И УСТОИ В ЖИВОТА КОИТО в който ЩЕ ГОНЯ КОТА 117 ГОДИНИ!!
49
6
 
7
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Погледнах някой мнения подолу и истински се смях!!За един истински мъж на 55 г. въпросите за секса опират до платежоспособност!А на тази възраст човек би трябвало с лекота да извади съответната сума за да има момиче покаталог!Е понякога поглеждам и позрелите мадами!Така е от както свят светува!!И мисля, че е правилно и морално, защото няма сега да си развалям семейството я!
48
8
 
2
 
! Отговори
Емо преди 12 години
Обичам и 20 годишни сладуранки и майчици, наточени,сладки,перверзни милфчета до 40-45г., че после избива на друго вече..викат му герантофилия...:) Иначе човек колкото повече живее, толкова повече му се живее,но трябва да е качествено,а не количествено,но най-добре и двете....и на младите и на старите им трябват парички и никои не може да ме убеди, че парите не са били важни.Който казва че не са важни е или много богат или луд или просто примирен,беден лицемер
47
1
 
18
 
! Отговори
Гагарин преди 12 години
Баси тъпотиите!Аз съм на 55 г. и не ми дреме!Даже ми е погот, щото съм някакси попечен!!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като се замисли човек, животът ни е все кризи на възрастта. Израстването и съзряването също са болезнен процес. Мисля си, че има едни години от 25 до 40, които, може би, са хубави, брагодатни и в равновесие.
45
1
 
23
 
! Отговори
на 42 г. преди 12 години
Жена няма възраст. Когато навърших 30-т бях много щастлива. Това е периода когато на първия тур отпаднаха глупаците и палячовците. Останаха истинските мъже / думата мъж за мен е свързана с ум и отговорност/.Та за каква криза на възрастта се говори???
44
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 32 годишната к.*** е отправено това
43
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има една к.ра тука с различни имена, която всеки ден ни занимава с по-младия си любовник - к.во, комплексирана си, и да знаеш, че не е трудно да прилъжеш по-малък от теб, трудно е да впечатлиш мъж, здраво стъпил на земята и с принципи.Защото тоя малкия е с тебе по изгода...това ти е пределно ясно...така че за една платена к.рва(в случая - мъжка) да ч*ка без любов й е заложено, както се казва.
42
6
 
5
 
! Отговори
middle of nowhere преди 12 години
Като погледна по големите прецакани от комунизма , като погледна по малките прецакани от чалгата и прехода ... е на нас ни остава най лошото и от двата свята хи хи хи
41
2
 
3
 
! Отговори
Специалиста преди 12 години
до 40 - само че не разбрах ти на колко си(няма нищо срамно в това да ти знаят годините), а на 43 бих й казал че има една поговорка че под голям камък голяма риба лежи, така че.........
40
3
 
7
 
! Отговори
До 43 преди 12 години
Кака, ездит нада!
39
2
 
36
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Няма нищо по-лошо от клишета! Човек е това, което е в ума си. На изток това отдавна го знаят. В Азия не те преценят по годините и бръчките, а по духовното ти състояние. Радвайте се на всеки миг от живота и не го отброявайте с годините, а с прекрасните спомени и винаги ще бъдете млади. По тоя повод - можете ли да познаете възрастта на дзен учител? Не. Намерете вашия мир отвътре и винаги ще ви мислят за 25 год. Работи безотказно. А щастието е елексирът на младостта-така че търсете го.