Как да възпитаме гений и трябва ли?

Правила при обучението на децата, които не вредят на психиката им
Обновена: 31 окт 2011 11:19 | 28 авг 2011 13:04,
95
Как да възпитаме гений и трябва ли?
Снимка: Булфото

Пикът на умствените и творческите възможност при децата е във възрастта между 1,5 и 3 годинки. Специалистите обаче предупреждават, че прекаляването с интелектуалното развитие при децата може да доведе до проблеми със здравето.

Към третата годинка от живота на детето завършват 70% от развитието на мозъчните клетки, а към седмата година – 90%. След този период вродените способности, които не са получили необходимото развитие и начален тласък, закърняват.

В тази възраст развиващите занимания с детето носят най-осезаем резултат. Многобройни изследвания на деца, обучавани от „пелените“, показват, че повечето от тях стават отличници в училище. Сред връстниците им, които не са преминали през специален курс на обучение, с такива резултати може да се похвали един от десет.

Успешността на занятията зависи от много фактори. Най-важният от тях е правилната дозировка. Много честолюбиви родители се опитват да “натъпчат“ детето си с максимум знания. Някои невръстни малчугани декламират стихове, броят до 1000 и т.н., но това не говори за свръхспособности.

Запаметяването при децата има механичен характер и малките не са в състояние да разберат „назубрения“ материал, твърди проф. Марина Степанова. Това, което постигат родителите в подобни случаи, е да объркат детето.

Получените знания в най-добрия случай стават безполезни, а в най-лошия водят до тревожност и появата на психосоматични заболявания, като астма, дерматит и неврози.

Специалистите отбелязват и друга закономерност при т.нар. малки гении – почти всички се отличават с неспособност да се приспособят към дейностите от бита. Родителите, които са прекалено заети да развият детето си, не считат за нужно да възпитат у него елементарни навици и самостоятелност.

За да имат ефект заниманията, те трябва да протичат в игрова форма.

Заниманията с детето са задължителни, но за да имат ефект, трябва да се спазват някои правила

– развитието трябва да съответства на възможностите на детето, а не да ги изпреварва;
– в никакъв случай не наблягайте на интелектуалното развитие за сметка на физическото;
– всички уроци трябва да стават под формата на игра, така децата запомнят информацията по-добре;
– главният фактор за успешно обучение е доброто настроение на детето и умението да прилага наученото на практика;
– груповите развиващи занятия е най-добре да започнат след 3-годишната възраст на детето.

Как и кога да започнете

6 месеца след раждането – може да започнете да четете книжки с ярки картинки. Подходящи са и играчките с ярки цветове и различни звуци.

1 годинка – с детето трябва да се разговаря колкото се може повече.

2 годинки – протича активното формиране на речта, затова е необходим активният контакт с други деца. Препоръчват се занятия като рисуване и лепене.

3 годинки – разширяване на речниковия запас и работата над правилното произнасяне на думите. Тук може да започнат груповите занимания.

4 годинки – най-добрата възраст за започване на изучаването на чужд език. Запознаването с буквите и думите. Препоръчват се заниманията за подобряване на фината моторика, игри с конструктор или мозайка.
 
5 годинки – може да започнете да учите детето да чете. Подходящи са ролевите игри – да облече, нахрани кукла или животинче, да прибере играчките, съдовете след хранене.

6 годинки – начало на формиране на знанията по математика, чужди езици, спорт. Препоръчително е да се започне и предучилищната подготовка в училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
10
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
Ами доказано е че едно дете може да научи перфектно без никакви проблеми 3-4 дори и 5 езика още докато е бебе до 5 години може да знае 5 езика перфектно без изобщо да мисли за граматика и т.н. така че успех !!!
32
3
 
20
 
! Отговори
до 30 преди 12 години
нашето дете е нормално и нищо гениално няма у него, занимаваме се постоянно с него както всеки би трябвало да прави, на 3,5 годинки пише по клавиатура ако му отворя youtube си пуска ABBA и танцува, знае около 100 думи на английски.. просто повече занимание иска, но трябва да му е интересно, а не на сила
31
0
 
19
 
! Отговори
gft преди 12 години
научаването на нотите не те прави певец, както и научванетона една камара факти не те прави гений.
30
45
 
3
 
! Отговори
млада мама преди 12 години
Моето дете е гениално защото от малко учи английски и немски ходи на пияно, лятото го записахме на специални курсове за обучение за социални компетенции а детето е само на 3 години вече казва думички на английски и немски и много му се радваме. Ще се опитаме да го запишем направо в втори или трети клас в частно училище за да не губим излишно време искаме да иде да учи в престижен университет в Америка.
29
2
 
5
 
! Отговори
tisho преди 12 години
geniq si e genii po rojdenie.pro4etete za Nikola Tesla malko i shte vidite i razberete kakvi neshta sa mu idvali na uma na tozi unikalen ,neveriqten i neznam s kakvi dumi da go opisha ...4ovek ili neznam...
28
4
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 12 години
Ей злобар, ако имаш нещо да напишеш по темата го напиши! Какво като съм написал "гении" вместо "гений" - да сграшил и какво от това.
27
3
 
8
 
! Отговори
до 18 преди 12 години
А хмангалите и хората от най - бедните и изостанали държави защо ли имат по 10 деца? Не е важно количеството, а качеството. И за какво това възхваляване на стремежа към разплождане - демографски сривове и т.н. - ок, но *** достатъчно има създадени. По - добре да направиш един човек, но качествен, отколкото 10 бъдещи отломки на обществото. А, за да не се разплождат така *** е нужно държавата да ги "стимулира" да имат по-малко деца, а не обратно, заради помощите Хасан да има 12 чавета.
26
5
 
10
 
! Отговори
Турчев преди 12 години
Гениите се раждат В Столипиново, Факултето и в некои други такива маали. Нагряват пруйини от легла зимата да е топлят и никога не може да ги хванат ,а и да *** хванат ,след 10 минути гениите вече имат друго решение.И да сизашиеш джоба пак ще намерят как да ти свият парите.С шише бронз или Кале купонясва цяло едно 30 члено семеиство.
25
6
 
8
 
! Отговори
di преди 12 години
"безспорен гении"*** драскачи естествено не правят разлика между "гениЙ" и "гении". Прости неграмотни *** сте се родили и такива ще си умрете.
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гений е човек който анализира информацията подадена от сетивата му по РАЗЛИЧЕН начин, концентрирайки се само в/у обекти и мисли които са му интересни на него (което обикновено е различно от стандартната учебна методика). Това пък също е характерно и за децата които имат Дислекция - това са около 15% от децата.. (такъв е бил и Айнщайн ...) тези децапросто имат нужда от различни и повече занимания за да развият потенциала си, и обикновенно са доста по умни от останалите 85% ако им се помогне.
23
6
 
49
 
! Отговори
bai_jordan преди 12 години
Преди 9 дена ми се роди син! И всеки ден от тогава насам се моля на Бог да успея да го възпитам добре и да го направя добър човек. И си давам сметка че ще ми е нужен доста късмет!!! Най-важното е Господ да го пази, да е жив и здрав, а аз и майка му ще се постараем да му даваме добри напътствия.
22
3
 
16
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
"Neznam"Такава дума няма, неграмотна ***!
21
2
 
18
 
! Отговори
aha, преди 12 години
Po prashnia pat hodi malko cigane hvanato za rakata na bashta si.-Tate koi hapravi darvetata?-Neznam sinko.-Tate koi napravi patia?-Neznam sinko.-Tate koi napravi mosta?-Neznam sinko.-Tate ot kade ide vodata?-Neznam sinko.-Tate ti nali ne se iadosvash che postoianno pitam ?- Zashto da se iadosvam sinko ?! Pitai, pitai chedo, che ako ne pitash ot kade shte znaesh!
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един пример за безспорен гении! Айнщайн - всепризнатия гении в областта на физиката и математиката НЕ Е приет в университета в Цюрих, защото е скъсан на изпит по....... френски! Айде сега карайте децата си да учат 5 чужди езика, да са отличници в училище, да свирят на пиано, да станат отлични спортисти и т.н. едновременно разбира се!
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хмм, от друга страна за какво ти е гений в къщи? за какво ще си говориш с него като е по-умно от теб във всяко отношение детето, а ако стане ЗЪЛ гений, какво ще го правим тогава :)
18
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е статия подхранваща болните амбиции на родители смятащи, че тяхното дете /те обикновенно имат само едно дете, защо ли?/ задължително трябва да е най-добро във всичко - някакъв свърхчовек, всестранно надарана личност! Това е нещо практически невъзмозможно, но нали хората подредлагащи най-различни обучения за "гении" трябва да припечелват от тези болни хора. Всъщност дете гений е всичко друго, но не и отличник в училище - гениите се концентрат само и единствено върху материята която ги влече
17
6
 
13
 
! Отговори
КОКО преди 12 години
на 4 годинки си усъвършенства англииския и казва на авторката на това проучване""shut your fucking mouth stinky cunt !" и отива да играе с останалите 99.9% не гениални деца
16
1
 
23
 
! Отговори
адсадсадс преди 12 години
Геният не се възпитава а се ражда!
15
2
 
31
 
! Отговори
......... преди 12 години
Като чета коментарите ми се струва, че първо трябва да помислим за обучението на родителите и едва след това на децата.........
14
2
 
29
 
! Отговори
татко преди 12 години
от детето ще получиш точно това което му дадеш, нека се замислим не за бъдещите гении, а за "нормалните" хора които образуват обществото в момента и в бъдеще... прочетете новини от последната седмица, и ще видите какво сме им дали на децата :(