Как детето да стане Човек

Насоки за развитието на интелекта при най-малките
Обновена: 31 окт 2011 11:16 | 9 сеп 2011 07:00,
31
Как детето да стане Човек
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

В днешно време психолози, социолози и психиатри са категорични, че успехът (и съответстващото ниво на развитие) на личността се определя от два показателя. Първият -  интелектуалното развитие IQ (памет, внимание, мислене, креативност), който осигурява 15-20% до 40% от успешността на човека.

И вторият - високото ниво на развитие на емоционалния интелект EQ (умението да разбираш своите чувства и тези на другите, да приемаш себе си и останалите, адекватното възприемане на достойнствата и недостатъците), който формира от 60% до 80% от успеха.

Това донякъде обяснява защо отличникът от училище работи като подчинен на "тройкаджията" и съвестно изпълнява заповедите му, казва психологът Наталия Суворова пред meddaily.ru.

Началото

Детето се появява на този свят с чист разум. За да се "напълни" този разум, родителите трябва да помогнат на детето да усвои това, което човечеството е открило и съхранило за него. Това, което ще стане част от вътрешния свят на малчугана, някога е било външно. Процесът на "присвояване" на знания се нарича интериоризация. Затова ако искате детето ви да е лидер (или просто да сте щастлив на старини), вие задължително трябва да развивате емоционалната част, като му разказвате за чувствата и емоциите, за това как да се разпознават, как да се преодоляват и изразяват (с думи и дела).

Процесът на това "обучение" се състои от два етапа:

Първи етап – способността да се разберат и назоват чувствата, които изпитва детето. И вие, и детето имате право да изпитвате чувства и емоции. Всички имат право да ги проявяват, да говорят за тях, но без да унижават и оскърбяват другите.

Да се чувства е нормално (може да ти е тъжно, самотно, весело). Не е нормално, когато детето изпитва само отрицателни чувства и емоции. В такива случаи родителите трябва да учат детето да се радват на всеки повод: вали дъжд – чудесно е за цветята, слънце – страхотно време, радостта след интересен разговор, щастието от посещението при роднини...

Втори етап – разбирането на чувствата на останалите и съответната корекция на собственото поведение. Би било чудесно ако не само децата, но и възрастните се включат в процеса.

Може да започнете следната игра. Пътувайки към вкъщи, си изберете някой минувач и попитайте детето си: “Как мислиш, какво ли чувства този човек?", "Защо?", "Как бихме могли да му помогнем?", "А ти би ли искал да му помогнеш и защо?“

Може да пофилософствате заедно след някой филм: "Защо той каза така", "Как ли се е чувствал?", "А чудовището дали е лошо?“, "Какво трябва да се направи, за да стане добро?", "Знаеш ли какво значи да обичаш?".

Не се притеснявайте, ако детето съчувства на другите и дава играчките  и лакомствата си. Това само може да ви подскаже, че когато вие остареете, то ще сподели с вас мислите си, чувствата, топлината, любовта и парите си.

Притежавайки способността да съчувства, детето ще организира живота си така, че да получи удовлетворение, тъй като човешките действия се определят от разума, но и от чувствата.

Проявявайки умение да усеща и разбира другите, детето ще завърже приятелства, които ще съумее да  съхрани. На по-късен етап от живота му това умение ще се прехвърли в създаването на делови контакти, подчинените му няма да се страхуват от него.

Научете детето си да чувства, съчувства, съпреживява, да обича себе си и останалите и няма да съжалявате.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
29
 
11
 
! Отговори
Мутра преди 12 години
Гледам Пешо ми е турил минус, не така Петре баце аз си спомням с умиление как ми пишеше домашните, сега искам да се погрижа за твоите домашни. В смисъл прати ми жена си секретарка че ми стане та хем и вие у пара да се видите хем да оправим генофонда разбираш ли. Айде а и премия че има баце!
9
10
 
12
 
! Отговори
леле преди 12 години
Тази статия важи за скандинавския попуостров като гледам и фотото е от там!Нашите деца са с друг темперамент!
8
32
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази статия е абсолютна глупост - пълна измишльотина
7
14
 
51
 
! Отговори
kiselo_mliako преди 12 години
И кой да ги учи на това.....родителите нямат време, на учителите не им пука.А ако се опиташ да има кажеш нещо ставаш "дърт комунист"!?!?!?!?Родените след 90 та-са истински животни, без чувства, без срам!Индигови....*** и убийците и психопатите дето растат, пък неграмотни!
6
4
 
7
 
! Отговори
mhm преди 12 години
Аз защо си мислех, че идеята за tabula rasa-та отдавна замина в коша за ***?!
5
28
 
27
 
! Отговори
Мутра преди 12 години
"Това донякъде обяснява защо отличникът от училище работи като подчинен на "тройкаджията".."Донекъде верно го обеснява ама не съсем!Я като му думах на Пешо мани това вишо ела да праиме пачка он ми вика "Аз ще учим и ще сполучим" и те го- сполучи, сега съм му шеф и му фърлям трохи а он се радва!И що като немам вишо аз си имам кинта и шпорим по курортите а "вишисто" ми мърка у краката и се мазни за премия, на ти ся вишо, Петре, тука е България брат ми,що ти требеше да се трошиш над читанката.
4
18
 
27
 
! Отговори
Разума преди 12 години
Ако следвате тия съвети на психолозите рано или късно детето ви ще психяса тотално а може и наркоманче да стане или учтив убиец Детето се отглежда с много любов като го наказващ когато греши но преди това си му разяснил защо го биеш просто и ясно
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бре що все превеждате и даже фотосите - чужди?! няма ли нещо местно?!
2
22
 
23
 
! Отговори
мим преди 12 години
божкееееееееее,какви са тия глупости рано сутринта?
1
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ъ ? Явно социолозите и психиатрите не трябва да се допускат до деца...ако искате децата ви да са в добро психично здраве