"Възмутените" по цял свят се мобилизират

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни
Обновена: 14 окт 2011 15:00 | 14 окт 2011 12:42, Елка Василева
135
"Възмутените" по цял свят се мобилизират
Протест на площад Пуерта дел Сол в Мадрид, юли 2011 г. Снимка: Архив Reuters

Утре движението на възмутените, бунтуващи се срещу породената от кризата несигурност и срещу могъществото на финансите, ще протестират по цял свят с надежда да придадат международно измерение на тази небивала форма на недоволство, възникнала през пролетта в Испания.

От Мадрид до Ню Йорк протести са свикани в 719 града в 71 страни, съобщава сайтът 15october.net , разчитайки на широко разпространения чрез социалните мрежи свой лозунг "Единни за световна промяна".

Пет месеца след появата на движението на 15 май в Испания "възмутените" и други свързани с тях групи искат да превърнат 15 октомври в ден символ, прицелвайки се във важни финансови центрове като Уолстрийт, финансовото сърце на британската столица - лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт.

В Мадрид, стичайки се от периферните квартали и предградията, те ще извървят пътя до "Пуерта дел Сол" - емблематичния площад, който окупираха за месец през пролетта и където смятат да прекарат нощта срещу неделя.

"Ще накараме политиците и финансовата върхушка, която ги обслужва, да разберат, че отсега нататък ние хората ще решаваме бъдещето си ", се заявява в манифест, призоваващ за протести из цяла Испания.

Разпростирането на движението чак до Съединените щати "показва, че става въпрос за проблем, който засяга не само Испания, но и целия свят, тъй като кризата е глобална, пазарите действат в световен мащаб", обяснява Хон Агире Суч, говорител на движението в Испания.

След големите демонстрации през пролетта в Испания движението обхвана множество страни, но с твърде разнообразно участие, като мобилизацията във Франция, например остана доста слаба.

Липсата на конкретен водач, отхвърлянето на всякаква форма на политическа структура, крайната "демократичност на участието" поставиха под съмнение жизнеспособността му.

"Терминът „възмутен“ е нещо като етикет, връзките все още са доста хлабави. Няма общи искания, в това е слабостта на движението", подчертава Арно Закари, бивш председател на антиглобалистката организация АТТАК в Белгия.

В Испания обаче, където безработицата достига рекордните 20,89%, гласът на "възмутените", ползващи се с широка народна подкрепа, успя да се чуе.

Това е едно изключително обещаващо явление, което цели да обнови дълбоко една форма на участие на гражданите в политиката, защото гражданите вече не искат да разчитат на политици или партии, а искат всеки сам да тежи на мястото си. Може да се каже, че това е завръщане към изворите на демокрация, анализира случващото се френският икономист Тома Кутро, съпредседател на АТТАК.

"Мобилизацията е най-голяма в страните, засегнати най-силно от кризата", отбелязва Арно Закари, цитирайки Испания. "САЩ са държавата, откъдето тръгна кризата и където последиците й са много тежки, което обяснява и мобилизацията там", допълва той.

Движението "Окупирай Уолстрийт", което в САЩ бе подхранено от безработицата сред младите хора и от нарастващото неравенство, призовава за протест на нюйоркския площад "Таймс скуеър" утре.

В Европа "възмутените" ще излязат на улицата по малко навсякъде - като в Лисабон, например, където движение "Нестабилно поколение" е представено като предвестник на мобилизацията, пише БТА.

Няколкостотин или няколко хиляди други се очакват в Брюксел (сборна точка на протестен поход, преминал през Испания и Франция), в Цюрих, Женева и Базел (където на прицел ще бъде могъществото на банките), на площада при борсата в Амстердам, а също във Виена, Варшава или Прага.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
28
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
Протестирай срещу лихвите по кредити на банките. Докато тук те дерат по 16% лихва, на запад са 3-5%. Ето ти едно нещо, след като толкова няма за какво да протестираш и ти е толкоав розов живота.
36
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз съм си добре.Зимам си 400 кинта заплатка,жената и тя толкоз.Карам си 14 годишния Опел с газува оредбичка,пия си ракията и си хапвам кебапите.Наште пращат от село зимнина и си ми е екстра.За какво да протестирам?
35
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Приготвяйте се! Забравете за интернет, телефони, коли, цигари, безкраен избор на тип храна, магазини, пералня, баня! Идват тежки времена! Оттървете се от материалното! Опитайте се да строшите най-ценната си вещ и да не съжалявате за това, а да се почувствате свободни! Научете се да сте щастливи, без да сте обвързани с каквато и да било вещ и измислени необходимости. Инвестирайте в непреходните ценности - любовта и отношението към най-близките и околните! Това е верният път!
34
2
 
20
 
! Отговори
До 30 преди 12 години
От дълбоката провинция не се виждат нещата добре , но тези , които знаят какво са загубили , няма да простят лесно на продалите ги глобалисти . Постепенно , всички ще разберат , че ПАРИТЕ не са най-важното нещо на света . Много по-важна е ВЪЗМОЖНОСТТА , да се печелят .
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мислещите народи по света се възмущават и се мобилизират срещу световната криза.Само българите спят своя дълбок сън.
32
22
 
6
 
! Отговори
joe преди 12 години
Аз също не разбирам срещу какво да протестирам.Който иска ще успее с труд и образование.
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и още нещо от мен:map.15october.net/вижте на този линк как само Китай е празен - те няма да протестират. Значи целия свят е сърдит на Китай че му взе парите за социални глезотии. Ми да не бяхме купували техни стоки и да си бяхме разритали задниците да бачкаме!
30
7
 
18
 
! Отговори
ЩЕ... преди 12 години
Ще стане- повторното възраждане на националсоциализма, който трябва отново да спасява Света от еврейската чума !!!
29
2
 
5
 
! Отговори
Променящ преди 12 години
26, но никъде не говориш за това каква промяна ще е това. В какво ще се състои?Хората обичат да им се говори за "промяна", защото си мислят, че промяната ще е към нещо положително и градивно, но никой не е дефинирал каква промяна ще бъде точно.
28
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да протестираме срещу какво?Срещу китайските работници, които са доволни на далеч по-ниско заплащане и никакви "социални пакети"? Срещу това че те произвеждайки евтина продукция събраха парите на света и се оказа че за да се конкурира с тях Европееца и Американеца трябва ЯКО ДА БАЧКА?Да протестираме срещу глобалната КОНКУРЕНЦИЯ? Това е тъпо!
27
7
 
4
 
! Отговори
do 15 преди 12 години
Ama mnogo si prav :) az problemi s bg jivota niamam. Koito iska da si protestira vse mi e taia
26
3
 
24
 
! Отговори
от 20 преди 12 години
Революцията е просто поредното разбъркване на тестето с карти, целия комплект. Поповете, дамите, асата и валетата остават, жокерите също, единствено местата се разменят. Аз не виждам как бих могъл да живея по-щастливо с изгубеното 30 години време и прахосания си човешки живот. Мислите ли, че либийците ще заживеят по-добър живот и то в обозримо бъдеще?
25
2
 
36
 
! Отговори
bahura преди 12 години
Промяната не трябва да е само икономическа. Тя трябва да обхване още много сфери на живота ни, ако не и всичките. Освен това промяната е преди всичко ЛИЧНОСТНА. Всеки трябва да промени първо себе си. Иначе ще заменин едни кожодери с други. И цялото начинание става безмислено.
24
2
 
25
 
! Отговори
Диляна преди 12 години
Всички от област Враца. които чете това мое писание. Докога ще търпим този тоталитаризъм в една от най изостаналите северозападнали области. Който е засегнат от безобразията на съд. полиция прокуратура и въобще всички институции в тази долна област Ви призовавам да се вдигнем на протест. Не ме обвинявайте в някакво пристрастие партийно. но тук е чист тоталитаризам и отвратителен комунистически манаталитет. Жалко ако някога е имало истински комунисти и са искали нещо по хубаво. Тези сегашните не
23
5
 
26
 
! Отговори
Emo_AK49 преди 12 години
Само тук където сме, най-добре спим. И подхвърляме сълфетки в чалга дискотека.
22
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Преди се наричаха комунисти,а сега възмутени!? Ха,ха,ха......
21
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очертава се грандиозен провал на системата, която въведе егоизма като норма за благоденствие (Адам Смит), в противовест на Християнството.По-късно Дарвин с неговата безумна теория (оцеляват по-силните - т.е. убийците) продъжи започнатото от Смит.
20
5
 
49
 
! Отговори
КЪДЕ СМЕ НИЕ преди 12 години
НИЕ СМЕ ЦИГАНИЗИРАНИ И ДЕГРАДИРАЛИ ВЕЧЕ ,НАС НИ НЯМА НА БЕЛИЯТ СВЯТ ,НИЕ СМЕ РОБИ НА *** И КОМУНИСТИ,ТУК НА БАНДИТИТЕ ИМ ВИКАТ ЦАРЕ И ПОЛИТИЦИ ,НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ГАМЕНИ И НАРКОМАНИ А НА УБИЙСТВАТА ВИКАМЕ КАТАСТРОФИ И НЕЩАСТЕН СЛУЧАЙ,ТУКА ЖУРНАЛИСТИКА НЯМА А НЯМА ЛИ ЖУРНАЛИСТИКА ТО И ДЪРЖАВА НЯМАААААА КАК ДА ИМА
19
24
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голямата ни човешка заблуда е, че с протести и революции се постигат резултати. Единствения резултат е, че гнева временно се разрежда, но отново бързо се натрупва след като си унищожил социалния модел и държавното си устройство. На площадите не никне хляб. Ключа не е в революцията, а в еволюцията. В едно по-цялостно осъзнаване на отговорността, която носим към хората и света. Тея с революциите по 30-40 години не могат да си стъпят на краката. Че каква е файдата? Това е един човешки живот време.
18
2
 
30
 
! Отговори
българин преди 12 години
Топлофикация кога ще спре да ограбва, рекетира и тормози българския народ? А българският народ докога ще търпи най-наглия алчен и брутален монополист - ТЕЦ? Кога най-накрая ще бъде отменена позорната т.нар. такса сградна инсталация, с която ТЕЦ граби и рекетира хората като за световно? Съгласно Решение 168 от 2009 г. на Върховния касационен съд и чл. 111 "в" от Закона за задълженията и договорите погасителната давност на вземанията на Топлофикация е 3 години. Другите сметки на ТЕЦ също са незаконни, защото на входа на имотите ни няма топломери. Не се поддавайте на лъжите на ТЕЦ и не подписвайте никакви техни документи, записи на заповеди и прочие глупости, които искат да ви пробутат и с които се опитват да ви плашат. Всичките им дела на ТЕЦ падат в съда, стига да НЕ сте се подписали на измислените им "документи". Пишете масово жалби против Топлофикация до Омбудсмана на България. Не се връзвайте на лъжите на тия нагли рекетьори.