Руска пролет през зимата... или американска провокация

Политическият елит в Москва получи предупреждение
10 дек 2011 09:00,
318
Руска пролет през зимата... или американска провокация
Снимка: Reuters

Събитията в Русия след парламентарните избори едва ли ще доведат до революции като тези в арабския свят, но е сигурно, че безпрецедентните за последните години антиправителствени протести ще подействат като сигнална лампа.

Демонстрациите в Москва и Санкт Петербург не са с мащаба на народните вълнения, каквито тези два града видяха в началото на 90-те. Гласът на няколкото хиляди срещу политическия елит в страната обаче определено се чу, подчертава BBC.

Силният човек в страната Владимир Путин побърза да хвърли вината върху подривна дейност от страна на Съединените щати. Но препратките към Студената война не са това, което бяха – ефектът върху мисленето определено не е същият.

Според BBC при всички положения парламентарните избори и последвалите ги събития са много сериозно предупреждение от страна на народа към управляващите.

Да, „Единна Русия“ спечели безпроблемно с почти 50 на сто от гласовете. Статутът й на неприкосновена политическа сила обаче беше разклатен из основи заради загубата на над 70 депутатските места в сравнение с предишния мандат.

Така или иначе за всички е ясно, че вотът за Думата беше де факто референдум за народната обич към Владимир Путин с оглед предстоящите през март президентски избори. Ако всичко беше минало гладко, то завръщането на Путин в Кремъл щеше да е на бял кон.

Сега бъдещият трети мандат (който продължава да изглежда все така сигурен) се очертава като истинско изпитание за кадъра на КГБ. Путин трудно може да си позволи бунтове и през март. Подобно явно противопоставяне на законността на преизбирането му ще е може би първият реален и много силен удар по авторитета на настоящия премиер.  

Пред Владимир Путин има опция да промени политическото си поведение и да отвори вратата за реална конкуренция, да се случи пълно либерализиране на политическия живот в Русия. Но когато става въпрос за Путин, това изглежда малко вероятно, категорични са от BBC.

Към момента дилемата пред него е по-скоро да смаже протестите или да се изправи пред нарастващи гражданско недоволство и негативни вълнения в управляващата класа от неспособността му да овладее ситуацията.

Друг аспект на парламентарните избори – това е последният вот за Държавната дума, в който държавната телевизия има решаваща роля. Проникването на интернет в Русия дава гаранции, че до 2016 година (когато е следващият изборен цикъл) над 80 на сто от избирателите ще имат онлайн достъп.

Което значи, че хората ще имат възможността свободно да участват в политически дебати. И ще имат възможността да се организират.

Както се видя и в арабския свят, разкриването на злоупотребите с власт и организирането на даващи резултат протести би било невъзможно без смартфони, без Facebook и Twitter.

В тази връзка има вероятност една от основните цели на правителството на „Единна Русия“ да е налагането на онлайн цензура. По примера на Китай. Но това на този етап, разбира се, е само догадка.

Настоящите избори са и първите, в които участие взе нововъзникващата руска средна класа – млади, образовани и добре осигурени. Това е генерацията, която обра плодовете на „петролния бум“ по време на президентството на Путин в периода 2000-2008 година.

Но дойдоха криза, политическа стагнация и ширещата се корупция. Така средната класа постепенно взе да се обръща срещу режима на управление.

Тези хора са малцинство, но се особено влиятелни в големите градове, в центровете на политическия живот. Тези хора са бъдещето на Русия, а Кремъл загуби доверието им. 

И докато за „руска пролет“ може би е рано да се говори, е видно, че политическият елит е поставен под огромен натиск. Дали ще издържи, само времето ще покаже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
0
 
! Отговори
bg преди 12 години
do 27-4algadjii4e,v mnojestveno 4islo ne se pishe i-kratko.
26
1
 
5
 
! Отговори
д-р преди 12 години
Фундаментална статия....довела до транспортирането МУ до левио крачол...... --А знаеш ли фундаментални мислителю, че на фундаментално незаинтересуваните се случва политиците им го транспортират отзад. Припомни си историята - за съжаление не можем да останем политически неангажирани. И на мене ми си иска да съм пацифист, но като гледам лешадите, които избиват хора по целия свят, пацифизмът ми минава веднага. Ако твоята имунна система беше фундаментално незаинтересована, вече щеше да си ... там.
25
2
 
14
 
! Отговори
пропаганда преди 12 години
По отношение на западните медии е това е достатъчно: Fox News attempted to cover the post-election-fraud protests in Moscow, but decided that the truth wasnt exciting enough, so they spiced it up with some footage of the riots in Athens, thinking that no one would notice the f*cking palm trees.Без коментар:)))
24
7
 
19
 
! Отговори
Да бе преди 12 години
Вижте в Youtube как запада манипулира протестите и излъчват кадри от Гърция и Грузия и ги обевяват че били от Русия. Отдавна вярвам повече на руските медии отколкото на запдните
23
8
 
8
 
! Отговори
bg преди 12 години
do 22-kakvo e tova "suni bii4"be,4algadjiisko govedo?
22
27
 
18
 
! Отговори
Марк преди 12 години
Имам много готини спомени от рускините по Съни бийч от 70те и 80те години!Но само дотам! Да не дава Господ рускиня да ти влезе в къщата!Впрочем в Бг вече има толкова много рускини/и руснаци/, че половината коментари тук очевизно са тяхно дело!Сега по темата:С антиамериканските си изявления Путин доказца за сетен път, че освен арлкохолизма, омразата към САЩ са втората неотменна черта на руснаците!Е, нищо ново!70 г. се готвеха да ги унищожат, но резултата е СССР в гроба, а САЩ суперсила!!
21
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Многохиляден митинг ще се проведе днес на московския Болотний площад в знак на протест срещу фалшификациите на парламентарните избори в Русия, които се проведоха на 4 декември, съобщи Би Би Си.Само в социалната мрежа Facebook около 30 хиляди души са заявили участието си в митинга.Междувременно стана ясно, че на основателя на социалната мрежа "ВКонтакте" Павел Дуров е връчена призовка от прокуратурата в Санкт Петербург. В документа не се посочва причината за призоваването му.Преди да получи призовката 27-годишният Дуров отказа да изпълни нареждането на руските служби за сигурност да блокира опозиционните групи в социалната мрежа. В нея има над 10 групи, в които се обсъждат протестни акции срещу изборните манипулации.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 12 - Ей неграмотнико, сигурно си от новата генерация дето никакъв език не знаят и даже не могат правилно да пишат. Почти всички българи, които са завършили до 1990 година знаят руски. Но това е резултата от нашата образователна система - тестове, тестове да налучкаш правилния отговор
19
6
 
25
 
! Отговори
Don't trust BBC преди 12 години
Може ли новини без ВВС. Без да чета знам какво ще кажат. Brain washing. --Моят период на наивност, когато вярвах, че ВВС са безпристрастни, отдавна отмина. Те са част от американската пропагандна машина. Не случайно Тони Блеър бе наричан пуделът на Буш. Сегашните англичани са пуделите на американците. Чети много източници, на различни езици и сам се опитай да си съставиш вярната картина на събитията.
18
6
 
13
 
! Отговори
до 12 преди 12 години
Рано си се натряскал с водка.Тук е български сайт и нищо не ти се разбира. --***, тук е български сайт и ние българите поназнайваме руски, а някои го владеем добре. Същото така английски и др. езици. Ползваме всякакви източници.
17
7
 
29
 
! Отговори
ЕС преди 12 години
Американците се месят навсякъде, къде с подкупи, къде с войската. Напоследък съсипаха арабските страни. Сега се месят в Русия и пробват арабския вариант. Ген. Мартин Демпси каза, че кризата в ЕС била заплаха за САЩ и те щели да вземат мерки - знаем ги вече техните мерки. Америка колкото повече губи икономически и политически позиции, толкова по-нагло и смъртоносно се намесва по целия свят. Англия на преговорите на ЕС беше троянския кон на Америка, но я разконспирираха и я изолираха. Евроармия!!!
16
13
 
6
 
! Отговори
Водка и сельодка преди 12 години
Кво му трябва на заспалия вечен зимен сън ръководен тоталитарно руски народ. Да има топло до г*за, консерва с шпроти и кило водка. Като изтрезнее пак наново...Байдълей, някой беше казал че познавал един руснак дето не пие !!!!!
15
0
 
12
 
! Отговори
bg преди 12 години
Rusko leto prez dekemvri,spored merzavcite ot Fox News.
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 6Объркал си рейса, пич!
13
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Iran iska da vnese slu4kata v Suveta za Sigurnost na OON.
12
14
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 12 години
Рано си се натряскал с водка.Тук е български сайт и нищо не ти се разбира.
11
3
 
11
 
! Отговори
bg преди 12 години
Dnes.bg ni kazva kak se svaljat macki,no ne ni kazva kak se svaljat amerikanski shpionski samoleti.
10
2
 
25
 
! Отговори
new koz преди 12 години
В тази статия се едно става въпрос за режима 1930. Тук(БГ) положението е в пъти по лошо.
9
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въобще "democracy" се оказа пълно ***.Малко по-добре е от комунизма, но е зле защото ликвидира държавата.Най-добре е монархията.
8
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може ли новини без ВВС. Без да чета знам какво ще кажат. Brain washing.