Светът в ерата на упадък на САЩ

Збигнев Бжежински прогнозира настъпване на опасна нестабилност
9 яну 2012 13:49, Елка Василева
202
Светът в ерата на упадък на САЩ
Снимка: Reuters

Как ще изглежда светът в ерата на упадък на САЩ? Опасно нестабилен, пише Збигнев Бжежински, съветник по националната сигурност на американския президент Джими Картър,  в сп. „Форин полиси“.

Не толкова отдавна високопоставен китайски представител, който очевидно беше стигнал до извода, че упадъкът на Америка и възходът на Китай са неизбежни, в изблик на откровеност заяви следното на високопоставен американски представител: "Но, моля Ви, не позволявайте Америка да залезе прекалено бързо".

Въпреки че никак не е сигурно, че очакванията на китаеца неизбежно ще се сбъднат, той беше прав да подхожда предпазливо, разсъждавайки за смъртта на Америка.

Защото ако Америка изгуби уверения си ход, светът едва ли ще бъде управляван от един-единствен превъзхождащ другите наследник - това няма да е дори Китай. Много по-вероятно е да се възцари международната несигурност, напрежението между
глобалните противници да се засили, та дори да се стигне до същински хаос.

Една внезапна, всеобхватна криза на американската система - например още една финансова криза - ще предизвика бърза верижна реакция, която от своя страна ще породи политическо и икономическо объркване на глобално ниво, но трайното движение на Америка към все по-общ упадък или постоянно разширяващата се
война с исляма няма да родят истински глобален наследник на Щатите, дори до 2025 г.

Никоя друга сила няма да е готова дотогава да изпълнява ролята, която светът очакваше да изпълнява САЩ след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.: ролята на лидер на новия, глобално корпоративен световен ред.

По-вероятно е да настъпи продължителен период на преструктуриране както на световните, така и на регионалните сили, без големи победители, но с много повече губещи в обстановка на международна несигурност и дори на потенциално фатални опасности за доброто на света. Вместо свят, в който процъфтяват мечтите за демокрация, може да се стигне до Хобсов свят на укрепване на националната сигурност, изграден върху смесици от авторитаризъм, национализъм и религия.

Лидерите на второстепенните световни сили, сред които Индия, Япония, Русия и някои европейски страни, вече преценяват как ще се отрази евентуалният упадък на Америка на националните им интереси.

Японците, опасявайки се от агресивния Китай, господстващ в континентална Азия, може би се замислят за по-тесни връзки с Европа. Лидерите на Индия и Япония може би се замислят за по-тясно политическо и военно сътрудничество помежду си в случай на упадък на Америка и възход на Китай.

Русия може и да подхранва нереалните си мечти или дори да злорадства от несигурното бъдеще на Америка, но почти сигурно ще се фокусира върху независимите бивши републики на Съветския съюз. Все още необединена Европа вероятно ще бъде теглена в различни посоки: от Германия и Италия към Русия заради търговски интереси, от Франция и несигурната Централна Европа към политически
по-сплотения Европейски съюз, и от Великобритания, която иска да има баланс в ЕС, но в същото време и да запази специалните си отношения със залязващите Съединени щати.

Други може да започнат да действат по-бързо, за да си създадат собствени регионални сфери на влияние: Турция - върху земите на някогашната Османска империя, Бразилия - в южното полукълбо и така нататък.

Но никоя от тези страни няма да разполага с необходимата комбинацията от икономическа, финансова, технологична и военна мощ, за да може дори само да си помисли да наследи водещата роля на Америка.

Постоянно споменаваният като бъдещ наследник на Америка Китай има впечатляваща имперска история и традиция в стратегията на внимателно премереното търпение - и двата факта имат огромен принос за хилядолетната история на тази страна.

Затова Китай благоразумно приема съществуващия световен ред, дори да не смята наложилата се йерархия за постоянна. Китай признава, че успехът зависи не от драматичния крах на този ред, а от еволюцията му към поетапно преразпределяне на силите.

Като цяло простата истина е, че Китай още не е готов да поеме изцяло ролята на Америка в световните дела. Самите лидери в Пекин нееднократно са подчертавали, че по всеки един от важните критерии за развитие, богатство и мощ Китай ще продължи да бъде модернизираща се и развиваща се страна и през следващите няколко десетилетия, като изостава значително не само от САЩ, но и от Европа и Япония по отношение на главните показатели на глава от населението за модерност и държавна власт. Поради това китайските лидери се въздържат да предявяват всякакви претенции за глобално лидерство.

На определен етап обаче може да има възход на все по-настъпателния китайски национализъм и това ще навреди на китайските интереси. Един самоуверен и националистически настроен Пекин, без да иска, ще мобилизира мощна регионална
коалиция срещу себе си.

Никой от силните му съседи – Индия, Япония и Русия - не е готов да признае, че Китай ще заеме мястото на Америка в света. Те може дори да потърсят подкрепа от загубилата блясъка си Америка, за да се противопоставят на прекалено самоуверения Китай.

Регионалните боричкания, които ще започнат вследствие на това, могат да се изострят, особено имайки предвид националистическите тенденции на неговите съседи, сходни с китайските. На континента може да се стигне до период на засилено международно напрежение. Азия през 21 век може да заприлича на Европа от 20 век - жадна за насилие и кръв.

В същото време сигурността на редица по-слаби страни, географски разположени в близост до големите регионални сили, също зависи от международното статукво, утвърдено от световното господство на Америка - и ще стане много по-уязвима, пропорционално на упадъка на Америка.

Страните, изложени на тази опасност - включително Грузия, Тайван, Южна Корея, Беларус, Украйна, Афганистан, Пакистан, Израел и по-голямата част от Близкия изток, са днешните геополитически еквиваленти на най-застрашените от изчезване видове в природата. Съдбите им са тясно свързани с международната обстановка, която ще остане след отслабената Америка - без значение дали ще е обстановка на ред и сдържаност или, което е по-вероятното - на егоизъм и експанзионизъм.

Стратегическото партньорство на Съединените щати с Мексико може също да се окаже заплашено. Икономическата издръжливост и политическата стабилност на Америка до този момент смекчаваха много от опасностите, които възникваха от такива деликатни междусъседски проблеми като икономическата зависимост, имиграцията и търговията с наркотици.

Упадъкът на мощта на Америка обаче вероятно ще подкопае здравето и добрата преценка на американската икономическа и политическа система. Отслабените Съединени щати вероятно ще бъдат по-националистически настроени, ще защитават по-силно националната си идентичност, ще станат по-параноични по отношение на вътрешната си сигурност и ще са все по-малко склонни да жертват ресурси за развитието на другите.

Влошените отношения между Америка и разкъсваното от вътрешни проблеми Мексико може дори да прераснат в особено опасен феномен: появата като важна тема в доминирания от национализма мексикански политически живот на въпроса за териториалните претенции, които имат исторически предпоставки и които може да пламнат отново заради инциденти по границата.

Друга последица от упадъка на Америка може да е корозирането на управлението на света, изградено като цяло върху принципа на сътрудничеството при постигане на общи цели и интереси като морските коридори, Космоса, кибернетичното пространство и околната среда, чието опазване е задължително за дългосрочния
растеж на световната икономика и за запазване на геополитическата стабилност.

Почти при всички случаи отсъствието на конструктивната и влиятелна роля на САЩ фатално ще подкопае крайно необходимата общност на целите в общия ни свят, защото превъзхождащата и вездесъщата американската мощ създава ред там, където иначе би имало конфликти.

Всъщност не е задължително да се случат такива неща. Не е казано и че упадъкът на Америка ще предизвика глобална нестабилност, ще застраши уязвими страни или че проблемите в съседни на Северна Америка страни ще послужат като аргумент за световното превъзходство на САЩ.

Всъщност стратегическата сложност на света през 21 век прави подобно превъзходство непостижимо.

Но тези, които днес мечтаят за краха на Америка, вероятно в крайна сметка ще съжаляват за него. И тъй като светът след Америка ще е все по-сложен и хаотичен, за САЩ е задължително да следват нова, стретегически разположена във времето визия за външната си политика - или да започнат да се подготвят за опасно хлъзгане към глобалния хаос.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лапай български к*р, ционистко *** !!!! Атака, победа !!!
93
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Напъните на кашерните бомбени демократизатори да защитават политиката на циониските еврейски щати и този *** Бжежински дето има пръст за доста войни и кръвопролития са смешни и жалки на фона на мощната световната тенденция всеки честен,нормален и мислещ човек на тази земя да ненавижда и презира това световно циониско зло-сащ
92
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма достатъчно ресурси за всички да живеят като американци и европейци, затова е по-добре да сме с тях, а останалите да духат.
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до: ХЪМ "На никого няма да липсва Америка, с непрекъснатите военни конфликти, самозабравили се политици и др. такива."Ако си мислиш, че ще дойде друг господар на света различен и няма да има воини и ще ни гали с перце - то много се лъжеш. Ако това, че играта я водят народи с култура близка до нас не те устроива, как би ти влезнало едно китаиско управление с език дето няма да можеш да научиш никога и философия и култура дете сия гледал в някъв вариант по филмите?
90
3
 
1
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
АКО НЕ ЗНАЕШ ТЕЗИ ДЕТО СА ПИСАЛИ БИБЛИЯТА И ПРЕЗ УМ НЕ ИМ Е МИНАВАЛО ЧЕ ЩЕ ИМА РУСИЯ , МОЖЕШЕ ДА Е БЪЛГАРИЯ НАПРИМЕР НЕ СЕ ЛИ ЗАМИСЛЯШ , А КОЛУМБ Е ОТКРИЛ АМЕРИКА СЛЕД БАЯ ВЕКА , ТЕЗИ ПРЕДИ НЕГО НЕСА ОСВЕДОМЯВАЛИ ПИСАРИТЕ НА БИБЛИЯТА
89
1
 
0
 
! Отговори
ОЛЕ ОЛЕ ОЛЕ преди 12 години
ХОДИ СЕ ПРЕГЛЕДАЙ
88
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Турция може да стане регионален лидер ако и позволят. 1/3 от населението са етноси различни от турския. А кюрди има и в Ирак, Иран и др. ако леко им се подаде и Турция ще има дълго време с какво да се занимава за да не мисли за глупости. Иначе как си представяте сега ние да атакуваме например бунтовнически бази в северна Гърция и гругите да се правят на приятно разсеяни. Всичко е политика и ако не може да мислиш и да реагираш адекватно го духаш яко.
87
1
 
4
 
! Отговори
bg преди 12 години
Sataninskata mursha na snimkata e propusnala da otbeleji 4e v Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na USA.
86
10
 
5
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
АМАН ОТ *** РАЗСЪЖДЕНИЯ , НЯМАЛО ДА МУ ЛИПСВА , С КАКВО ЩЕ ЗАМЕНИШ ДУХЪТ НА АМЕРИКА , СТРЕМЕЖЪТ КЪМ СВОБОДА И СЪВЪРШЕНСТВО , ЗНАНИЯ, НОВАТОРСТВО , ЩЕ ГО ЗАМЕНИШ С КИТАЙСКАТА ФИЛОСОФИЯ ЛИ , ТОВА НЯМА НИЩО ОБЩО С НАШАТА ХИЛЯДОЛЕТНА ЕВРОПЕЙСКА ЦИЛИВИЗАЦИЯ ИЛИ СЪС СЛАВЯНСКИЯ МИСТИЦИЗЪМ , ПРЕКАЛЕНО СА ОГРАНИЧЕНИ ЗА ДА РАЗВИВАТ ЧОВЕШКОТО ОБЩЕСТВО.
85
4
 
16
 
! Отговори
Хъм преди 12 години
На никого няма да липсва Америка, с непрекъснатите военни конфликти, самозабравили се политици и др. такива. Никой не очаква от Америка да ръководи света и всички останали да им играят по свирката, единствените които вярват в тази утопия са американските мародери - политици и милиардери.
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Колкото до Китай той е силно зависм от износа , криза в САЩ и Европа директно го удря, но той има огромен резерв във вътрешното си потребление , което в момента е на страшно ниско ниво , а е 1/4 от населението на земята , само си представете коли Китай , колкото в САЩ и Германия на човек от населението и петролав света е свършил , същото е с Индия , а Русия ако не си превъоръжи икономиката губи защото ресурсно ориентирана икономика е с много ниска принадена стойност.
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И за съжаление има съвсем обективни причини за този упадък , те не са финасови , защото финансиите са само надстроиика , там първо удря и се усеща непосредствено , но корена на проблема е в развитието на технологиите и намаляването на раб.места от там и на покупателната способност на населението , до скоро това се компенсираше с развитието на услугите но в ерата на нета и те закъсаха, това удря най-високо развитите страни и най-вече Щатите.
82
3
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
Бжежински е прав сле двете опусошителни световни войни се създаде ред и в основата на този ред стоят Щатите , естествено е че ако те отсъпят лидерството , тъй като както в природата така и в обществените отношения празно пространство няма ще се опитата други да заемат тяхното място , а за съжаление човек е утроен така , че това ства само по един начин чрез сила тоест война , така че не се радвайте , ако не ние то за децата ни предстои
81
5
 
13
 
! Отговори
Кукуригу преди 12 години
Бжежински вече кукурига. Нали имаше интервю в Панорама и избегна повечето въпроси - само толкова му е останал акъл.Който се е надявал на това САЩ да останат в сянка или "да залезе САЩ" е оставал горчиво излъган. Има един израз на англичаните "Англия никога не бърза, защото е вечна" - а тези са техните потомци. Нищо не е вечно, но дълголетието на САЩ е в разцвета си. Когато те излязат от кризат, тогава и другите ще дръпнат. Винаги намират пътя, дори и с грешни стъпки. That makes a great nation.
80
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
единственото, на което са дащни САЩ са войни, л****** и гмо, друго не са дали на света.. и логото - ела при демокрацията, за да не дойде тя при теб! тия еврейчета дали наистина залязват или е долна инсценировка??
79
8
 
17
 
! Отговори
............... преди 12 години
На кой изобщо му дреме за САЩ ? Да се разпадат и да оставят най-накрая света в мир и разбирателство.
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Светът е исторически обречен...ХАААААА! ХААААААА! ХАААААА!
77
1
 
9
 
! Отговори
Аха... преди 12 години
Китай бил далеч. То и САЩ са далеч, ама... ха изгони ги от Балканите, де. Хич не се надявайте на разстоянията като определящ фактор.
76
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Някои български турци ми пеят за бъдеще на България в нова османска империя. И не им идва на ум, че самата Турция също е пред разпад. На фона на САЩ това не се забелязва. Но ще се види. Непременно. А ако се опита да възобновява миналата си империя, ние вътре ли сме, разпадът е гарантиран. И този път Турция ще плаща с 500-600 годишна давност. Ще се намери кой да я накара, не бойте се.
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
germanzite ne nadminati texnizi,italianzite nai dobrite dizainiri i rusnazite c ogromnite ci resursi.------------------- Тогава ние за какво ще сме им? Да ни хранят заради черните ни очи ли? Или руснаците ще ни дават джоб пара само от братски чувства?