Преди 20 г. Сараево буквално се взриви

Духовете от миналото продължават да смущават мира в Босна
Обновена: 6 апр 2012 10:03 | 6 апр 2012 10:03, Елка Василева
46
Преди 20 г. Сараево буквално се взриви
Площад Скендерия в Сараево през юни, 1993 г. и април, 2012 г. Снимка: Reuters

20 години изминаха от избухването на войната в Босна и Херцеговина, която отне живота на повече от 100 000 души през последвалите 44 месеца.

На днешния ден преди 20 години столицата Сараево се взриви в буквалния смисъл на думата. На този ден през 1992 г. сръбските снайперисти на Радован Караджич откриват огън срещу мирен протест на сараевски демонстранти с югославски знамена и портрети на Тито, вярващи, че национализмът на сърби и други ще спре пред портите на многоетническото и толерантно Сараево, пише френският в. "Монд" в статия "Оръжията в Сараево замлъкнаха, но разделението остава".

Войната започва официално на 6 април, а обсадата на Сараево - на 2 май, когато артилерията на тогавашния командир на босненската сръбска армия Ратко Младич обстрелва железопътни и трамвайни линии, а сръбските пехотинци обкръжават града.

Войната се води три години и половина и взема над 100 000 жертви, а обсадата на Сараево е една от най-дългите в историята – 1395 дни, припомня вестникът. От края на войната Сараево превързва раните си, а това не е лесно в страна, парализирана от Дейтънското споразумение от 1995 г. и от конституция, насърчаваща етническото разделение, страна с още по-дълбока икономическа криза, отколкото в останалата част на Европа, където на 45 години си ветеран от войната, а 25-годишните университетски възпитаници най-често са безработни.

По силата на Дейтънското споразумение Босна и Херцеговина остава разделена официално на две части - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска. На практика обаче тя е разделена на три, тъй като както сръбските, така и хърватските сепаратисти не искат близост с босненската централна власт в Сараево, нито да отстъпят спечелените с оръжие територии.

Така я кара Босна – все още разделена на три националистически движения – сръбско, хърватско и на босненските мюсюлмани. Всички те използват същите етническо-религиозни аргументи от времето на войната и ревниво бранят икономическите си интереси, допълва "Монд".

Две десетилетия по-късно престъпленията от войната в Босна би трябвало да продължават да преследват Европа. Културата на отричането беше смущаваща тогава, остава обезпокоителна и сега. Болезнената истина трябва да се приема, отбелязва британският в. "Индипендънт".


В течение на три години загинаха 100 000 души, предимно мирни граждани. За пореден път в Европа се извършваше геноцид и престъпления срещу човечеството, а в преобладаващата част от времето светът отвръщаше поглед.

Двайсет години са дълъг период в политиката. В центъра на Сараево белезите са прикрити - на Булеварда на снайперистите е открит нов мол. На място, където паметна плоча припомня, че през май 1992 г. при сръбски минометен обстрел тук са били убити 16 души, сега хората се редят за хляб. Онези събития изглеждат като древна история, някои от днешните избиратели дори не са били родени, когато войната свърши. И все пак това е история.

За хората от Босна и Херцеговина това все още е недовършена работа. Най-малко 20 000 жени тук са били подлагани на системни изнасилвания и други форми на мъчения и тормоз. В резултат на босненската война военните съдилища, включително Международния наказателен съд, вече признават изнасилването за престъпление срещу човечеството, но при все това голямата част от жертвите не са получили нито обезщетение, нито справедливост, посочва всекидневникът, цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
11
 
23
 
! Отговори
човек преди 12 години
Прекалено едностранчиво се представят нещата! Нещастните мюсюлмани измъчвани от кръвожданите сърби. Насилие е имало и от двете страни - разбира се то не може да бъде оправдано, но нека не изкарват сърбите невероятни злодеи. Мисля, че славаните-хриситяни са ни много по-близки от *** пушки.
31
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ухажваният от някои български медии,лъбимецът на Тито и Милошевич,третиращият ромското тема в киното Емир Костурица СЕ ПОДИГРА,както съобщи сръбската меди В92,на комеморацията в чест на клането в Съраево.11000-те стола поставени на улицата,където сръбските снайперисти умъртвиха хиляди невинни граждани,напомнщи този ужас-били сръбско производство,според постоянно и алкохолноопияненият "гений"?!Той каза:"Сараево ме интересува толкова,колкото Изетбегович-Швеция"?!Цинично,нали?
30
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За съжаление,в Сърбия все още не са готови да се срещват с истината след войната в б.Югославия,а тя е 200 000 убити и изчезвали в най-кървавия конфликт в Европа след Втората св.война,където тя е агресор.ЮНА обстрелва Сараево 1450 дни,убива 11 000 невинни граждани-не само мюсюлмани,от които 1006 деца!Там,дори сърби са стреляли срещу свои.Трябва да си загубил човешкото в себе си ,за да не отдадеш почит на загиналите!
29
28
 
12
 
! Отговори
колач преди 12 години
Слаба работа.Трябваше да избият до крак *** ама на.
28
3
 
31
 
! Отговори
Ачко преди 12 години
Само Сърбия не е съгласна с независима България и атакува в гръб Българските войски,след обявяването на независима от Константинопол държава!!!
27
2
 
16
 
! Отговори
МИрослав Илич преди 12 години
МИрослав Илич- сърбин и Шабан Шаулич , ги обичат и в Босна и в Хърватска и в Словения и в Косово и в Черна Гора.....така че не хвърляйте прах, който какъвто си е , вижте какъв концерт прави Мирослав Илич в Загреб, нали мразят сърбите .....затова залата се пука по шевовете 15 000
26
5
 
31
 
! Отговори
Lili преди 12 години
Хахахха, елате в Сливен да видите какво е... на места е по-зле и от снимката от 1993та. Ама виж, хората се оправили.. а ние в България и война не сме имали, да чукнем на дърво, под маса или на куха глава - кой каквото има, ама пак не се оправяме... Единство... само единство и воля, и сили могат да ни оправят... но сме сме се превърнали в слаб народ от оплювковци и страхливци, и се оставяме *** да ни водят...
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Балканите върху салфеткаМежду 1990 и 1995 година двамата са се срещали общо 47 пъти. Само по време на войната със Сърбия хърватският лидер е пътувал 11 пъти до Белград за разговори с Милошевич, потвърждава във филма Хървойе Шаринич, доверено лице на Туджман.През пролетта на 1991 г. в ловната резиденция на Тито Караджорджево Милошевич и Туджман наистина обсъждат териториалната подялба на Босна. А през 1995 година двамата начертават новите граници на Балканите на една салфетка.
24
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
do 10 Аркане ти от гроба ли се обаждаш , твоите тигри и ти самия си бяхте едни обикновенни военнопрестъпници и мародери , живя като престъпник и те растреляха като такъв след като те употребиха и вече не им беше нужен , дано се пържиш в ада.
23
7
 
21
 
! Отговори
nqkoi преди 12 години
Доколкото съм чувал, не знам дали е вярно, но конфликта тръгва след една сватба (християнска), при която бива убит бащата на младоженеца, май от ***. Оттам се твърди, че е на верска основа тази война, както впоследствие и става. Югославия при всички случаи щеше да се разпадне-първи Словения и Хърватска искаха независимост, после и Черна гора. Белград, обаче никога нямаше да даде лесно едни от най-хубавите си територии. Югославия нямаше как да съществува, жалко, че толкова много загинаха...
22
16
 
32
 
! Отговори
Samo minavam преди 12 години
Маи доколкото си спомням,мюслите запалиха воината или греша.Какво ще кажат,нашите дупедавци и цялата обслужваща ги ***.
21
15
 
32
 
! Отговори
краси преди 12 години
Въпросът е какво е сега Сараево. А беше домакин на Олимпиада. Мюсюлманите сами подготвиха тази война и сега си носят последствията.
20
11
 
25
 
! Отговори
???? преди 12 години
24, КАКЪВ ТИ Е СЛУЧАЯ НА ТЕБЕ? зАЩО ГОВОРИШ ГЛУПОСТИ ЗА СЪРБИТЕ? ВСИЧКИ НА БАЛКАНИТЕ СМЕ ЕДНАКВИ! А НЕ Е ЛОШО ДА СЕ ЗАОБИЧАМЕ МАЛКО! А В БИВША ЮГОСЛАВИЯ Е ХУБАВО НАВСЯКЪДЕ И ХОРАТА СА СУПЕР! ПОНЕ БИЛ ЛИ СИ ТАМ, ТА ДАВАШ МНЕНИЕ?
19
1
 
27
 
! Отговори
Astarot преди 12 години
@18Глупости говориш. Нали Югославия се обедини "въпреки различията си". И? Сръбският национализъм заложи бомбата. Падането на комунизма я детонира. На Балканите всеки е "най-". Затова няма как да сме заедно. Защото винаги ще има един "по-" и това ще заложи бомбата за нови размирици. Дори в Европа има "по" и "най", ама кога ще гръмне бомбата не се знае...
18
3
 
7
 
! Отговори
косьо до 21 преди 12 години
ТАКА МИ ДОЙДЕ, сега ще се поправя Българин - християнин!! така по става, другия ми шеф беше мюсюлманин от турски произход!
17
1
 
7
 
! Отговори
Добри Колев преди 12 години
Защо не каза "християнин", а "българин".
16
1
 
12
 
! Отговори
ревт преди 12 години
В Босна все още е пълно с необезвредени бомби и мини - навсякъде, където е минирано има табела с череп и кости.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"380 хиляди души бяха оставени без електричество, вода и отопление и бяха принудени да се крият всеки ден заради стотиците бомбардировки в града - около 330 пъти на ден".-мойте съболезнования към всички пострадали ама като гледам кво могат съвременните оръжия ако това е истина този град не би трябвало да съществува.Според тези данни това значи че 4 години в този град нон-стоп всяка минута са падали бомби и снаряди.Интересно как има живи?Как въобще всичко не е една огромна дупка?
14
9
 
44
 
! Отговори
Ахриман Тахиров преди 12 години
До 555.Югославвия беше запалена още от самото си създаване. Нацоинализма и омразата към различните не само запали, а направо взриви Югославската Федерация. Същия такъв национализъм, който от няколко години пробива в България. И не са ни виновни само САЩ, Ф-я и Великобритания. Ако Балканите не се обдинят в едно независимо от различията си, ние сами ще ипълним тази цел на великите сили. а именно разединени и слаби Балкани.
13
3
 
105
 
! Отговори
косьо! до 15 преди 12 години
Аз съм християнин, и имах един шеф мюсюлманин, беше страхотно добър и образован човек, сега има на неговото място Българин и е *** ***, да знаеш!! Не религията определя какъв човек ще си или името!!