Новоизгряващите звезди на Евро 2012

Кои млади играчи имат потенциал за нещо голямо
Обновена: 11 юни 2012 08:50 | 11 юни 2012 07:48,
32
Новоизгряващите звезди на Евро 2012
Алан Дзагоев вкара 2 гола във вратата на Чехия и доказа, че за него ще се говори много в бъдеще. Снимка: Reuters

Безспорно започналото Европейско първенство по футбол е перфектната арена, на която младото поколение талантливи европейски футболисти могат да разкрият своите качества и да се легитимират като фактор в най-популярната игра. И неслучайно има "заподозрени" кандидати за влизане в големия футбол. Ето и върху кои млади играчи се спряха експертите от британската обществена медия BBC.

Естествено началото е "домакинско" – Дани Уелбек. 21-годишният нападател на Манчестър Юнайтед постепенно изминава пътя от талант до класен футболист на световно ниво. Тази година определено загатна за потенциала си и се утвърди като титуляр при "червените дяволи", измествайки от стартовия състав голмайстора на Висшата лига за сезон 2010/2011 Димитър Бербатов.

Сега трябва да разгърне потенциала си и с националната фланелка на Англия. И при отсъствието на наказания за 2 мача Уейн Руни, Уелбек трябва да го стори много бързо, защото на него се разчита да поведе атаката на "трите лъва".

Нападателят се приспособи доста бързо към колектива и след 4-5 мача за националния отбор вече има поведение на дългогодишен национал. Отбеляза и първия си гол в контролата с Белгия.

"Спокоен, но фокусиран, той разполага със скорост, техника и самочувствие, които му позволяват да бележи голове в най-важните моменти“, коментира шефът на отдел „Футбол“ в BBC Фил МакНълти. Дали тези моменти ще са на Евро2012, ще разберем съвсем скоро.

Левият бек на Испания Жорди Алба направи впечатляващ сезон за клубния си "Валенсия" и неизбежно стана част от националния отбор. Само на 23 години, Алба вече има класата и опита за голямата сцена. Неслучайно Барселона прави всичко да си го прибере обратно (Алба е юноша на каталунците).

Легендата на "Валенсия" Гайска Мендиета определя Алба като новото лице в отбора на европейския и световен шампион Испания. "Той е брилянтен футболист. Израства постоянно и става все по-добър", категоричен е Мендиета за записалия (досега) едва 4 мача с екипа на "Ла Фурия" защитник.

Друг младок вече даде много сериозна заявка за бляскава кариера. 21-годишният Алан Дзагоев отдавна е ключова фигура в своя ЦСКА Москва, но както се видя и от първия мач на Русия на Евро2012, когато вкара 2 гола за победата над Чехия с 4-1 – той е незаменим и за "Сборная".

Атакуващият полузащитник, който се справя доста добре и като крило, има 19 мача за националния отбор и 6 гола. А кариерата му тепърва е в началната си фаза.

"Дзагоев е изключително бърз и има прецизен удар. Но може би най-силното му качество е, че умее да задържа топката, да диктува ритъма на игра. И това го прави особено полезен за отбора", споделя бившият руски национал Алексей Смертин.

Също атакуващ халф е друга потенциална звезда. Едва 20-годишен Кристиан Ериксен е несменяем титуляр за холандския шампион Аякс и голямата надежда на датския футбол. Натрупа 22 двубоя за "Червения динамит". Има и 2 гола. Бившият защитник на Ливърпул Ян Молби припомня:

"Всички очакваха Ериксен да избухне още на Световното в ЮАР преди 2 години. Но тогава още му беше рано. Сега вече е по-опитен и може да се докаже като един от най-добрите плеймейкъри на континента".

В групата на нешлифованите диаманти, селектирана от BBC, попада и един италианец, който вече определено е в зряла футболна възраст. За 26-годишния Клаудио Маркизио обаче нещата тепърва ще се развиват.

През изминалия сезон той беше един от стълбовете в халфовата линия на непобедения шампион "Ювентус". И резонно зае сходна позиция в „скуадра адзура“. Поливалентността му го прави истински коз за всеки треньор. Като добавим натрупания опит и афинитета към гола (9 за сезона в Серия А), Маркизио се очертава като едно от откритията на шампионата в Полша и Украйна.

За Марио Гьотце вече знае целия свят. 19-годишният техничар е символът на германската Барселона – Борусия Дортмунд. Уменията му в боравенето с топката доведоха до сравнения не с кого да е, а със самия Меси.

В националния отбор халфът има 13 мача и 2 гола. В последните месеци Гьотце се бореше с контузия, но се оправи точно навреме. За радост на селекционера Йоаким Льов, който в лицето на нисичкия Марио има на разположение футболист, способен да измъкне отбора и от най-безнадеждната ситуация.

На млад полузащитник разчитат много и във Франция. За разлика от магьосника Гьотце обаче, тук става въпрос за силата, борбеността и спирането на противниковите набези, които Ян М’Вила носи на „петлите“. 21-годишният дефанзивен полузащитник е с 18 мача за националния отбор, но вече е със статут на незаменим играч, демонстриращ хладнокръвие и поглед върху играта, присъщи на ветеран. М’Вила все още е футболист на Рен, но при силно Европейско едва ли ще се задържи там.

Кариера в голям отбор специалистите предричат и на Руи Патрисио. Вратарят на Спортинг Лисабон демонстрира завидно израстване в последно време и това е една от основните причини да се установи като първи избор за национален страж на Португалия (натрупа 10 срещи в рамките на година и половина).

Предвид тежката група, в която попадна страната му, неизбежно 24-годишният Патрисио ще е основна фигура в състава. Това се видя още на двубоя с Германия, където вратарят се представи на изключително високо ниво и почти отчая Бундестима, преди да капитулира единствено пред удара с глава на Марио Гомес 18 минути преди края. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Kirtak edno преди 11 години
Страшни статии нема що... кво сте миги писали тия Уелбек мелбек.. всички ги знаят вече.. класни футболисти доказали се... кво сте ги писали като изгряващи звезди...Ето според мене играчите които не много народ е чувал а блеснаха:1.Коноплиенка - Украйна (в днепро днепропетровск беше последно)2.Пилар - Чехия (Виктория Пилзен)3.Ослейд - Чембърлейн (Арсенал)4.Жетро Уилемс (ПСВ)тва са за мене изгряващите звезди . а не Уелбек..той тоя си е звезда...отдавна
18
3
 
5
 
! Отговори
Петър Василев - Пете преди 11 години
"Драги зрители, това е поредна футболна драма. Именно грешките на съперниците правят футбола толкова велика игра". *** ***!
17
2
 
1
 
! Отговори
Станимир преди 11 години
2 думи: Окслейд-Чембърлейн!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 18евала че си разбрал за двойката, ама само недорузомението рой ходжисън няма да го види
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уелбек не никакъв талант, сезон и половина е твърд титуляр за сметка на Бербатов и се представя изключително посредствено,видяхте колко са зле Манч.Какъвто и нападател да сложите в атаката на Манч. няма как да се представи по-зле от него и ще има повече голове.Уелбек е мн-далече от изгряващите млади нападатели
14
0
 
16
 
! Отговори
Малийй преди 11 години
Тоя Петел става все по непоносим, а в комбинация с ония *** Мънченко направо ми иде да фърля телевизора през прозореца. След него и жената и майка и. Може и в обратен ред.
13
0
 
7
 
! Отговори
Йори преди 11 години
Какво се питате защо превъзнасят Англия, като това е преведена "заета" статия на някоя английска медия? Те, както винаги, виждат нещата през тяхната си призма. Нищо толкова странно. А и Съра налагаше Уелбек цял сезон именно, защото са го понатиснали за благото на национала, да го обиграва и да изгради нападателна двойка Рууни-Уелбек за националният им отбор.
12
0
 
2
 
! Отговори
асд преди 11 години
Как така ще са открития, като вече са открити за футболния свят. Всички изброени играчи са в полезрението на много мениджъри и се изчаква само да се види доколко ще са здрави и в добра кондиция, за да може големите тимове в Европа да ги прилапат. Откритията ще се непознати, непопулярни, ненашумели с всякакви спекулации относно тяхната продажба.
11
6
 
3
 
! Отговори
МО преди 11 години
Ами превъзнасят Англия, защото футболистите им притежават боен дух :). И английското първенство винаги е било интересно, далеч преди инвазията на чужди футболисти. Аз лично си спомням времето когато КАнтона беше един от малкото чужденци там. И да, правят мачове, който е бил на живо на английски мач знае каква е атмосферата на стадиона.
10
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам защо всички толкова превъзнасят Англия? Може би, защото английския футбол е зрелищен и интересен. Да, ама това е така благодарение на чуждите футболисти, които богатите английски клубове могат да си позволят. А пък чуждите футболисти в английското първенство не играят за Англия. Не съм запознат как са потоците и кой с кого би трябвало да се срещне, обаче ми се ще някой класен отбор като Испания или Германия да ги отнесе и то с много.
9
0
 
18
 
! Отговори
до 16 преди 11 години
ПортУгалия. :))) Не произлиза от "Порто"
8
0
 
14
 
! Отговори
дф преди 11 години
Коиайя я писал тай статийиа?
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахахаха не разбрах само къде е таланта на *** Уелбек ? Те затва Юнайте потъват. То с "таланти" като Уелбек и Иънг, и със "стълбове" като Сколс, Гигс и Фърдинанд Юнайтед е на "върха" както виждаме. Дано и националният им да не потъне със скороста на Юнайтед точно заради тези "таланти"!
6
0
 
9
 
! Отговори
zeddd преди 11 години
Заглавието ви е..... все едно да напишете "Един млади играчи..."Оправете си малоумната грешка!
5
0
 
17
 
! Отговори
Слаб 2 преди 11 години
Кой млади играчи ?Заглавие !!?? Уникална неграмотни сте ! Пореден срам за "писателите " !!!
4
1
 
28
 
! Отговори
Жо преди 11 години
КОГАТО СИ НА ВЪРХА на такова нападение, като това на "Манчестер юнайтед" създаващо по двайсетина голови положения на мач, когато около тебе са играчи като Рууни, Нани, Валенсия, Гигс, Йънг, Скоулс е нормално да вкараш няколко гола. Дани Уелбек за 29 мача и 2013 минути игра е отбелязал само 9 гола-средно един гол на 223 минути. За Бербатов показателите са -12 мача с 514 минути игра и 7 гола- средно един гол на 73 мин. Това е най-добрата резултатност във Висшата лига, сравнена с игровото време.
3
22
 
5
 
! Отговори
shumen преди 11 години
KADE E DIMITRINA BERBATOVA?
2
0
 
30
 
! Отговори
правописец храбър преди 11 години
"коЙ млади играчи"??!!Нови конструкции в българския език...
1
3
 
33
 
! Отговори
Жо преди 11 години
ДАНИ УЕЛБЕК- голямата грешка на Сър Алекс. Тази грешка му осигури провала на сезона.Дани има да учи още мно-ого, за да стигне Бербатов, но Шотлавдския спец реши упорито да налага младока през целия сезон. Това доведе до логичното- сега да си брои калъфките от купите.Според мен Дани не е талант, а млад футболист, каквито има навсякъде.