Преброиха дворците, яхтите, самолетите, часовниците на Путин

Прессекретарят: Всичко, което използва той, е държавна собственост
27 авг 2012 18:30, Елка Василева
301
Преброиха дворците, яхтите, самолетите, часовниците на Путин
В декларацията си Путин е посочил малко над $100 000 долара годишен доход. Снимка: архив, Reuters

Съпредседателят на Републиканската партия на Русия – ПАРНАС Борис Немцов в съавторство с активиста от движението „Солидарност“ Леонид Мартинюк са изготвили нов доклад, посветен на живота на президента Владимир Путин, пише руският вестник „Комерсант“.

Докладът е озаглавен „Животът на роба на галера. Дворци, яхти, автомобили, самолети и други аксесоари“. Авторите на материала правят извода, че президентът лъже избирателите, декларирайки официално годишен доход под 4 милиона рубли (около 100 000 евро -бел.ред). Прессекретарят на президента Дмитрий Песков заяви за „Комерсант“, че всичко, което използва „избраният президент, е държавна собственост“.
   
Докладът „Животът на роба на галера“ е разделен на тематични глави: "Дворци", "Авиопарк (самолети и вертолети)", "Яхти", "Авто", "Часовници". Авторите правят уговорката, че нарочно не са публикували данни за стойността на дрехите и вещите, които Путин използва всекидневно, тъй като те са абсолютни дреболии в сравнение с вилите, самолетите, часовниците и автомобилите.

В увода се посочва, че „губещият популярност Путин маниакално се е вкопчил във властта. Като една от най-сериозните причини за това се посочва атмосферата на богатство и разкош, с която той е свикнал и с която категорично не иска да се раздели“.

Авторите отбелязват, че съгласно декларацията на президента неговият официален доход е малко повече от 100 000 долара. „При това начинът на живот, който той води, може да бъде сравнен с живота на монарсите от страните от Персийския залив и скандалните олигарси“. Така Борис Немцов и Леонид Мартинюк са изчислили, че господин Путин има на разположение „20 двореца, вили, резиденции“, като отбелязват, че „9 от дворците са се появили по времето на управление на Путин“.

Като описват подробно какво представляват те, авторите съобщават, че например държавните глави на САЩ и на Германия имат по две резиденции.

В парка на специалния авиоотряд „Русия“, който обслужва президента, по данни на доклада влизат 43 самолета и 15 хеликоптера - „общата стойност на авиопарка е около $1 млрд.“.

„Минифлотилията“ на президента, състояща се от четири разкошни плавателни съда, е оценена на 3 милиарда рубли. Като пресмятат автомобилите, с които се придвижва държавният глава (предимно Mercedes), авторите подчертават, че „за гражданите в декларацията си Путин посочва, че притежава автомобили ГАЗ М-21, ГАЗ М-21P, "Нива", ремарке "Скиф".

Колекцията от 11 часовника на господин Путин е оценена на 22 милиона рубли, което „е равно на шест негови годишни заплати“. „За да придобие по честен път само тази колекция от часовници, Владимир Путин трябва да не яде и да не пие цели шест години. А ако това са подаръци, то те трябва да бъдат декларирани, в противен случай това не е нищо друго освен подкуп за висше длъжностно лице“.

Поредният доклад на Борис Немцов се отличава от предишните осем с това, че в него има малко текст и много снимки. Немцов отказа да коментира труда си до утрешната му презентация, а прессекретарят на „Солидарност“ Олга Шорина, помогнала при подготовката, съобщи за „Комерсант“, че тиражът на доклада е само 5 000 броя. „Разчитаме на разпространението му в нета“, каза тя. 

Прессекретарят на Владимир Путин Дмитрий Песков каза за „Комерсант“, че „засега не е ясно за какво става дума“. „Ако имаме възможност да се запознаем с доклада, ще се запознаем“. В същото време Песков подчерта, че „информацията за държавните резиденции, транспорта на президента е абсолютно открита за всички и тук няма никаква тайна“. „Всичко това е държавна собственост и като избран президент съгласно закона Путин използва това. Нещо повече, той е принуден да използва много от обектите“.

По думите на Шорина „Животът на роба на галера“ е издаден в Русия, но да се направи това е било „крайно трудно“. Тя посочи, че отказвайки да отпечатат доклада, печатниците казвали, че „парите нямат значение“. Прессекретарят подчерта, че „тъй като има член /наказателен/: „За клевета“ към всяка снимка и твърдение в доклада има позоваване на източници“. „Знаем по предишните доклади какво представляват руските съдилища“.

Припомняме, че след доклада „Лужков. Резултати“ искове срещу Борис Немцов подадоха бившият кмет на Москва Юрий Лужков и съпругата му Елена Батурина. Лужков искаше да бъдат опровергани пет фрази от доклада, но съдът призна  за клеветническа само една. Батурина също спечели иск срещу Немцов, но обжалването му бе разглеждано вече след оставката на Лужков и съдът изцяло отхвърли претенциите на съпругата на бившия кмет. Освен това информацията от доклада на опозиционния деец се ползваше активно от телевизионните канали по време на кампанията за свалянето на Лужков.
 
След доклада „Путин. Резултати. 10 години“ срещу Немцов иск в съда внесе съсобственикът на компанията  Gunvor Генадий Тимченко. От трите фрази, които той искаше да бъдат опровергани, съдът призна за клеветнически две. Немцов изчисли, че по неговите доклади са проведени 31 съдебни заседания, но Европейският съд все още не е пристъпил към разглеждане на неговите жалби.

Политологът Евгений Минченко смята, че новият доклад на Борис Немцов няма да урони много имиджа на Владимир Путин. „Обикновеният човек не приема като нещо особено престъпно това, че президентът живее добре. Ние нямаме протестантската традиция за скромност на началството“.

„Това, че чиновниците на висшите равнища контролират дворци и подобни неща, като цяло съответства на на представата на избирателите за света – е съгласен политологът Михаил Виноградов. - Понякога обаче противопоставянето, което се създава, когато властта демонстрира доходите си, предизвиква сред населението прояви на недоволство. В такива моменти се стига до емоционални взривове: например след трагедията в Кримск плъзнаха слухове, че шлюзовете са били отворени, за да бъде спасена „дачата на Путин в Геленджик“, което е невъзможно от гледна точка на географията“.

Според експерта при поредния подобен изблик докладът на Борис Немцов може да бъде добре дошъл. Авторите на доклада, смята Виноградов, се надяват „да предизвикат такъв взрив още сега“.

А според Минченко докладите срещу Путин не оказват забележимо влияние върху настроението на избирателите, тъй като в обществото все още не е създадено търсене за подобен род разобличения. В същото време редовното публикуване на разобличителни доклади „поддържа емоционалния градус на онази част от електората, която е настроена срещу Путин“, заключава „Комерсант“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


301
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
252
1
 
4
 
! Отговори
морски преди 11 години
Браво,Путин,само така,честните хора сме с теб!
251
0
 
2
 
! Отговори
mesi преди 11 години
nie balgarite obi4ame da gledame vav 4ujda panica, abe daite da gledame vav ha6ti panici.na BOIKO na STANI6EV na DQNKOV na MILEN VEL4EV i drugi. i 6te 4etem novinite 4e nekoi si odkradnal koko6ka i go nari4at kradec a tezi kadeto kradat sas 4uvalite pari kakvi sa
250
1
 
1
 
! Отговори
До 286 преди 11 години
Твоят лай в защита на най-големият олигарх в света е смешен и безполезен. Аман от тъпоумни *** , дето и те не знаят какво защитават. Знаеш ли колко му дреме на Путинчо за някаква мижитурка от България, изказваща се в негова защита.
249
2
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Мен ме интересува часовниците и дворците на нашите управници-мафиоти!
248
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вещи като скъпи часовници, инкрустирано оръжие, икони и др. подобни, често се подаряват при държавни посещения на държавния глава. СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕ НА МАНДАТА на държавния глава, тези вещи ОСТАВАТ собственост НА ДЪРЖАВАТА и се предават на съответните интендантски служби. Ако сдаващия длъжността президент, по сантиментални или други причини пожелае да ги задържи за себе си, той може да направи това, като плати стойността им, в полза на държавния бюджет. МНОГО ЛАЙ ЗА НИЩО.
247
4
 
5
 
! Отговори
Мамалигарх преди 11 години
При тия се крадне яко.Там ако си милионер значи си ***. Трябва да си милиардер....
246
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега, пак ли трябва да се напомня, че резиденциите може да са държавни, но примерно часовниците за 500 000 долара (5 годишни заплати на президента) са си лично на Путин. Нали не мислите, че Путин носи държавни часовници? Или смятате, че и долните му *** са "държавни"? Хах, колко хубаво - пилееш милиарди и после - *** те не бяха мои, бяха на държавата. :) То затва тая нещастна страна нивга нема се оправи.
245
0
 
10
 
! Отговори
Към 282 преди 11 години
Абсолютно подкрепям твоето мнение! Има хора които за да се докопят до власт за готови на най-долни манипулации. Което после е много вредно ако се докопат на власт. И на мен ми стана смешно като четох този какво изброява. По същата логика може да му начисли всички бойни самолети, подводници, ядрени глави и т.н.
244
1
 
12
 
! Отговори
мда преди 11 години
Защо просто не можем да забравим произхода си ?Представете си колко добре ще живеем на тази земя ! А тя земята загива.Единственото място на което можем да съществуваме и бавно го унищожаваме.Седнали сме да спорим ,коя нация е по-велика.Естесвено ,че моята.България е вечна !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ще остане и след унищожението на Земята!!!
243
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Що за простотия ?Аз примерно съм полицейски служител. Прекарвам повече време в работата си, отколкото у дома. Прекарвам често и нощите си там. Районното управление е на четири етажа. Разполага със седем автомобила. Сега, какво.... Да чакам Немцов (или някой като него на родна почва) да напише за мен, че имам четириетажна къща и карам седем автомобила ???
242
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Малко знаеш себе!
241
3
 
27
 
! Отговори
за Аз преди 11 години
Абе смотан евреин, стига си бърникал българската история. Никой не е казал тук Идвам. В тези земи е имало траки и те са правели чудеса със злотото и среброто. тогава, когато сте обикаляли пустинята и сте пасли камили. Писмото им още не успяват да разчетат. покрили са го старателно, с определена цел. Това е единия мощен български корен. Другите два са славянският и прабългарският. И те не са получени от завоевания, а от сливане, доброволен съюз. А не като еврейската, прогизнала от кръв на поробен
240
12
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Към всички тях - Почитайте Божието парче земя, където сте казали - ИДВАМ!
239
10
 
2
 
! Отговори
Аз преди 11 години
И колко сами са дошли тук и сами са почнали да се казват Българи ;)
238
13
 
6
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Не срамете народ, който НИКОГА не е имал роби! НИКОГА!
237
6
 
30
 
! Отговори
до 271 преди 11 години
И чу се зловещ еврейски писък.Според българската история, никога българин не е бил приятел с евреин. А винаги евреина е бил враг на българина. Няма друг народ в българската история, ойто да е донесъл толкова нещастие и зло на българите, както евреите.
236
2
 
20
 
! Отговори
Иван Вазов преди 11 години
Издайство, измяна позорнапропусна врага в крепосттаи Царевец як след упорнаотбрана потъна в кръвта.Бранители храбри паднaхапод турския мстителен нож,палатите царски пламнаха,огряха зловещата нощ.На утрешний ден пред пашатаевреин се мръсен яви,цалуна му рабски полатаи с вид горделив заяви:реславний войводо, сполучихуслуга да сторя на вас.Аз портата таз нощ отключихи Царевец в твоя е властПаша милостиви: Награда?А, ти ли бе хитрия ***?Велика награда се падана подвига твой бе
235
2
 
4
 
! Отговори
agentorange преди 11 години
До Нина Nin4e vashlo evreyska ti hodila li si si v Kitay,India i rusia da vidish obiknovennite hora kak ziveqt!Ziveqt v kochina mila v indiq mirishe na layna po ulicite,eksploatirat decata da rabotqt za 1 dolar na den idi i se razhodi ama ne do dvoreca Tadj Mahal,a v St.Petersburg pravqt s.....i za 1 sladoled!Shtoto rakovoditelite na vashite sauznuci sa takiva marshi kato vashite neshtasnice!Ne zabravqi koi spasi evrei po vreme na holokosta biatch!
234
11
 
7
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Спрете се! Никога Българин не е бил враг на Евреин! Никога!
233
3
 
21
 
! Отговори
до фен на хан Крум преди 11 години
В грешка си малко. Повечето българи не могат да търпят евреите и не желаят да имат нищо общо с тях. И съдбите им няма нищо общо с тази на българите. Крадливото племе е обикаляло по света. И от всякъде са ги гонели и избивали. Съвсем заслужено. Народа ни няма такава съдба и не е бил такъв. А турското робство го дължим именно на евреите. Които заедно с турците са ни яздили 5 века. Да споменем само за Сюлейман паша, виден евреин Соломон. Много са. Историята трябва да се знае. Евреите да се махат.