Чечения възкръсва от пепелта. Но на каква цена?

Грозни все повече се отдалечава от Москва
Обновена: 19 сеп 2012 10:59 | 19 сеп 2012 07:06, Елка Василева
63
Чечения възкръсва от пепелта. Но на каква цена?
Рамзан Кадиров във вихъра на танца в Грозни. Снимка: архив, Reuters

На концерт в Грозни детски хор пее за бившия президент на Чечения Ахмад Кадиров, загинал от ръцете на сепаратисти при експлозия преди осем години.

Темата на песента не може да бъде определена като приятна, но певците са зашеметяващи: момичетата са забрадени с бели копринени кърпи и са облечени с красиво бродирани лилави рокли, момчетата – с кожени шапки, с костюми, украсени с кинжали и патрони играчки, пише Стив Розенберг в материал за Би Би Си.

Когато на сцената се качва синът на убития президент, аплодисментите продължават също толкова дълго, колкото е дълъг и Кавказкият хребет.

Това е Рамзан Кадиров и сега той управлява Чечения.

За това свидетелстват и големият брой негови портрети из цял Грозни – на рекламни пана, по горните етажи на сградите и дори на входа на автосалоните.

Кадирови някога бяха сепаратисти. Те преминаха на другата страна. След смъртта на Ахмад Кадиров Кремъл възложи на Рамзан и неговото въоръжено опълчение задачата да потушат съпротивата и отново да построят Грозни.

Планът засега действа.

Преди по-малко от 10 години ООН нарече Грозни „най-разрушения град в света“. В наши дни в столицата на Чечения не свистят куршуми, а се чуват шумът от строителните работи и звукът на машини за печене на пуканки по улиците.
Сега тук има суши барове, салони за красота и дори „комеди караоке клуб“.

Милиардите долари финансова помощ от Москва бяха използвани за реконструкция и столицата на Чечения можа да се вдигне от руините.

Но фигурата на човека, отговорен за това възраждане, предизвиква маса спорове.
Правозащитните организации обвиняват Рамзан Кадиров в преследване на онези, които го критикуват, както и в нарушаване правата на човека в борбата с бунтовниците.

Контраразузнавателната служба МИ-5 го смята за отговорен за смъртта на негови политически опоненти, сочи документацията на британските съдилища.

Когато се срещнах с Рамзан Кадиров в неговия президентски дворец, го попитах дали тези подозрения отговарят на истината, пише Стив Розенберг.

„Днешният ни живот, прекрасният живот, който ние строим, не устройва западняците и европейците“, казва той в отговор. „Те казват, че Кадиров е бандит. Ако нещо се появи в Европа, веднага: „А, Кадиров има пръст там!“ Ако на някого е умряла кравата – ето, Кадиров. Някъде кокошките не снасят яйца – също ли Кадиров е виновен?“
„Те са готови на всичко, за да очернят името на Кадиров – казва той. - Аз казвам: „Докажете, че съм лош!“

А какво става с изявленията, че Кадиров разказвал за съществуването на „списък за разстрел“ с 300 свои политически опоненти? Лидерът на Чечения се смее.
„И кой казва това? Някой шизофреник! Кълна се в Аллах, дори на ум никога не ми е идвало това“, казва лидерът на Чечения и се усмихва.

Ислямизация

Строейки нова Чечения, Рамзан Кадиров междувременно пропагандира по думите му „традиционен  ислям“, поради което Чечения все по-малко и по-малко изглежда като част от Русия.

В магазините вече не се продава свободно алкохол, появиха се отделни спортни зали за мъже и за жени. В магазините за компютърна техника може да се купи iPad, като с него безплатно се получава екземпляр от Корана. На тавана в хотелската ми стая пък е нарисувана стрелка, сочеща към Мека.

По времето на Кадиров също така беше въведен по-строг мюсюлмански дрескод. Една жена ми призна, че е била заплашвана, тъй като се появявала на публични места без забрадка.

Тя е дълбоко обезпокоена от политиката на ислямизация. Опасявайки от преследване, тя ме помоли да не споменавам името й.

Жената ми разказа за своята племенница, която неочаквано попитала родителите си дали се молят. След това признала, че „е идвал един чичко, разговарял с нея и й казал да попита дали родителите им се молят, а ако не се молят, те ще отидат в ада, и вие също с тях“.

„Той поискал да попита родителите си и да му каже дали те се молят или не“, разказва жената.

„Днес децата от малки ги възпитават, внушава им се, че да не се молиш е лошо, че си длъжен да контролираш сестрите, децата, братята си“, продължава жената.

„Много се страхувам какво ще се случи след 15, може би след 10 години, ако всичко продължава по същия начин. Ще се появи цяло поколение от радикално настроени хора“, споделя жената.

Рамзан Кадиров отрича, че неговото разбиране за исляма е екстремизъм. Той не възприема и твърденията, че традиционният ислям нарушава правата на жените.  „Раят е в краката на майката“, казва той.

„Затова как смятате, че един чеченец, мюсюлманин, може да нарушава правата на жените? Аз много обичам майка си, сестра си, жена си, децата. Отнасям се с уважение към всички. Пазителка на семейното огнище. Затова всичко е измислено“.

Междувременно на концерта децата слизат от сцената. Сега хор от възрастни пее химна на Чеченската република.

„Колкото и да изгаряше в огъня на несправедливостта, Чечения, ти падаше и се вдигаше отново и отново“, пеят те.

Чечения се вдига на крака. Но накъде върви? Във всеки случай, като че тя все повече и повече се отдалечава от Москва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
3
 
6
 
! Отговори
БРЕ ПЕШООО преди 11 години
КВИ ИРАНЦИ И ЧЕЧЕНЦИ СА ТИ БРАТОВЧЕДИ, ПО БАЩИНА ИЛИ ПО МАЙЧИНА ЛИНИЯ :)) ТО АКО ПОГЛЕДНЕШ ОТ ТАЗИ ПЛОКСОСТ, И ЕВРЕИ И АРАБИ СА БРАТОВЧЕДИ И ИНДИЙЦИ И ИРАНЦИ СА БРАТОВЧЕДИ И ИНДИАНЦИ И КИТАЙЦИ СА БРАТОВЧЕДИ, БРАТОВЧЕДИ МОЖЕ ДА ТИ СА СЪРБИТЕ И ЧЕРНОГОРЦИТЕ. БРАТОВЧЕДИ МОЖЕ ДА ТИ СА ВОЛЖСКИТЕ БЪЛГАРИ, НО И ТЕ КАТО АСПАРУХОВИТЕ СА ОТДАВНА ПРЕТОПЕНИ В СЛАВЯНСКИ И ДРУГИ ПЛЕМЕНА,ИНАЧЕ В СЕГАШНАТА ЕВПАТОРИЯ И СТАЛИНГРАД И КАЗАН ТРЯБВА ДА ИМА ТАКОВА ЕТНИЧЕСКО МАЛЦИНСТВО,ПРЕДИ АСПАРУХОВА Е ИМАЛО ОЩЕ 6 БГ
47
7
 
11
 
! Отговори
читател преди 11 години
Чечня - смес от ислямизъм, бандитизъм и простотия.Ако няма какво да грабят за 2-3 дни ще умрат от глад.Или чака с протегната ръка, или грабят каквото могат.
46
15
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Иранци,Чеченци Вложките Българи .Тея народи са ни първи братовчеди
45
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И освен това рашките "паехали" ама недоехали...А пиндосите кой знае защо винаги финишират успешно, и на Луната и на Марс
44
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Айде да не си хвърляме прах в очите...Никакви фундаментални открития нямат рашките, имат няколко технически изобретения.С такива неща може да се похвали всяка западноевропейска страна, от Чехия до Испания.
43
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За огроооооооооооомно нещастие на разни русофоби,промити мозъци и комплексари с манталитет от преди 25 години,в Интернет може свободно да се видят кадри на съвременен Грозни! И пак в Интернет всеки американофил може да види кадри от съвременен Афганистан,навсякъде разруха,съсипия и липса на държавност!!! А и всеки ден във всички медии се пръкват новини от поредния атентат отнел живота не има няма петдесетина невинни хорица!!! И това след 10 години демократична окупация на САЩ!!!!
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До мда "наименованието характеризира националноста-то си е просто наименование" Мдаа на така наречените от вас "рашки"- "россияни" принадлежат половината от всички фундаментални открития в науката, имат огромна класическа култура, философи поети и войни, и незнам дали ви е известно но един рашка каза "паехали" не се и надявам да ви е известно кога и защо.
41
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И едните и другите са маймуни, да се пържат в огъня!
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от писанията излиза, че в чечения не живеят православни руснаци
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 49 теб какво те еня за Руската Империя
38
6
 
8
 
! Отговори
до 38 преди 11 години
Ето държавите, които могат да изчезнат от Кавказ: - Грузия - АзербайджанВероятността да бъдат заменени срещу Сирия и Иран е голяма. Също така да доуточним за някой от коментиращите, че населенито там е приело исляма много преди да се появат ,,рашките,, и да завладеят тези земи. За по ясно - исляма няма нищо общо със съпротивата срещу Русия.
37
16
 
3
 
! Отговори
мда преди 11 години
До рускиня: Ако рускиня предпочита пред "рашки"- "россияни", или приетото у нас "руснаци", да си ги употребява, но аз не мисля, че наименованието характеризира националноста-то си е просто наименование... Националност се характеризира с особенности като пиянство, мързел, липса на инициативност и креативност... или противоположните им - например гениалност при евреите,....такива неща...Като казвам, че Кавказ е населен с българи имам предвид истинските българи, а не тези със примеси...
36
7
 
32
 
! Отговори
Патриот преди 11 години
би би си .... има ли смисъл да обяснявам тъпанарщината на статията.А Грозни допреди 20 години беше пълна разруха заради спонсорираните от цру и ми 5 и мосад алкайди ,слава Бого с общи усилия руснаци и чеченци ги изчистиха заедно сега Грозни е завистта на света ,ако имах възможност даже бих имигрирал да работя там, а българските градове без да сме имали война за 20 години хамериканска демокрация заприличиха на *** ,абе как не ми се говори направо!
35
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо не си останала тетко маро, да ни оосвободиш от присътвието си та и ние да жвинеме
34
22
 
11
 
! Отговори
Кавказ и рашките преди 11 години
В Кавказките планини живеят силни, горди и достойни хора. Там живеят българи. Ислямът е само начин действително да се отграничат от руснаците, защото не приемат руската култура, бит и алкохолна зависимост, за което ги разбирам.А не мисля,че фактическото отделяне е актуална тема. Кавказците раждат по много деца и са здрави физически, руснаците раждат по малко и вследствие пиянстово много са увредени генетично... Кавказците се разселват и заемат територии, считани за руски.Въпрос на време....
33
6
 
48
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 11 години
ГРОЗНИ е изключително спокоен, чист и подреден град. Освен това е добре благоустроен и модерен.В това отношение превъзхожда почти всички европейски градове и прилича на скандинавските, с тази разлика, че в Грозни климата е далеч по-хубав, а и ги няма пияниците, които можеш да видиш привевер в големите скандинавски градове, да повръщат и досаждат на хората по улиците.Тази статия явно е поръчкова, с цел да насажда антируски настроения и отрицателно отношение към Чечня и сегашното й ръководство, което направи почти "чудо", изтръгвайки тази страна от разрухата и гражданската война, и я превърна в мирна, благоденстваща и модерна страна. В последните две години за четвърти път посещавам Грозни и страната, и досега не срещнах нито един човек, който да е недоволен, възмутен или да не признава огромните заслуги на Рамзан Кадиров за благоденствието в страната.Разбира се на Запада и САЩ това не се харесва.А този сайт, който е американска собственост, подбира и публикува материали, отговарящи на техните интереси.
32
3
 
36
 
! Отговори
чечен преди 11 години
Русия си реши проблема с Чечня по най-цивилизования начин - с финансова помощ и подем на икономиката. Сега самите чеченци се занимават с преследване на останките от бандитските шайки , които се появяват тук таме. Това разбира се няма как да се хареса на Америка ,която финансираше тези бандити. Но - това е положението - поредния провал на малоумната и подла американска външна политика..
31
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето новите държави които до няколко години ще се появят в северен Кавказ:АдигеяДагестанЧеркесияБалкарияОсетияИнгушетияЧечня (Ичкерия)
30
2
 
11
 
! Отговори
$ преди 11 години
Разликата в политиката на Русия и САЩ е, че щатите харчат пари, само ако те ще се удвоят. Например с войни. Един път за изразходване на старите боеприпаси и още веднъж за нови поръчки за военнопромишления комплекс, който всъщност назначава президентите.
29
3
 
20
 
! Отговори
МИ-5, Ми-8, Ми-28н преди 11 години
"Грозни все повече се отдалечава от Москва" - На колко да се отдалечи, на 20 , 40 или 70 км ?Има доказали се (през1999 г) методи на сближаване - Град, Ураган, Смерч и подобни.