Трябва ли авторите на антиислямски филми да лежат в затвора?

Свободата на словото, моралните ценности и законът в люта битка
23 сеп 2012 19:48,
188
Трябва ли авторите на антиислямски филми да лежат в затвора?
Снимка: Reuters

Продължаващите изблици на насилие в редица мюсюлмански държави по света заради провокативния филм „Невинността на мюсюлманите“ повдигат редица въпроси. Един от тези, които предизвикват най-серизно внимание, е този за отговорността на автора на лентата.

Чуха се гласове, дори и в Съединените щати, които настояват, че продуцентът трябва да понесе наказание за умишлената си провокация, трябва да лежи в затвора.

Сред застъпниците на подобна теза е професор Антиа Бътлър от Университета на Пенсилвания, посочва сп. „Тайм“. Тя е категорична, че отстоява правото на свобода на словото, но в същото време подчертава, че скандалният филм няма нищо общо с изразяването на лично позиция по отношение на исляма.

Според Бътлър лентата директно „очернява тази религия, представяйки пророка й в безумни и исторически неверни ситуации с единствената цел да подстрекава, да провокира зрителите “.

На подобно мнение е и правителството на Египет, което съвсем насериозно призова Съединените щати да криминализират „всички действия, които разпалват противопоставяне“ на базата на религия, раса и цвят на кожата.

В действителност „Невинността на мюсюлманите“ по всичко личи е правен с ясното намерение да нанесе жестоки обиди на религиозна фигура, която голяма част от света боготвори – и тази цел предизвика яростна реакция.

Продуцентът на лентата (работещ под фалшивото име Сам Басил) изглежда осмива и евреите, въпреки че се представя за евреин, направил филма с дарения от 100 израелски благодетели.

Сега обаче Басил има кръв по ръцете си. Протестите, които лентата разпали в мюсюлманския свят (пряко или косвено), доведоха до смъртта на десетки протестиращи и убийствата на американския посланик в Либия и трима служители на консулството в Бенгази.

Предвид всичко това въпросът за арестуване и осъждане на продуцента на филма донякъде изглежда логичен. В крайна сметка той наистина беше задържан за разпит, но след това освободен, без да му бъдат повдигани никакви обвинения. Защо?

Защото, както отбелязват от „Тайм“, американската Конституция пази правото на словото, дори то да е изпълнено с омраза и насилие. Много страни имат различен подход – във Франция затворът и тежките глоби са реална перспектива при публична обида на расова, етническа и религиозна основа.

Дизайнерът Джон Галиано беше осъден за антиеврейска тирада в парижки бар. В Саудитска Арабия всяка обида срещу исляма е престъпление. В редица европейски държави пък отричането на Холокоста е поставено извън закона.
Първата поправка в Конституцията обаче не допуска подобни мерки в Съединените щати. Там поддръжниците на нацизма имат правото на митинг в еврейски квартал, както се случва през 70-те години в Скоки, щата Илинойс.

Изключения се правят в наистина извънредни случаи. През 1992 година Върховният съд постановява забрана към расисткия Ку Клукс Клан за горене на кръстове. С други думи, в САЩ летвата за съдебно преследване на хора за подклаждане към насилие постредством думи е вдигната много високо.

Освен ако говорителят, писателят, ораторът, продуцентът не призовава за „непосредствени незаконни действия“, то той едва ли ще бъде осъден.

В тази връзка нагледен пример е поведението на Google – компанията-собственик на YouTube. Това е едно от малкото места, където трейлърът на „Невинността на мюсюлманите“ може да бъде видян. Да, от онлайн гиганта блокираха достъпа до клиповете в страни като Египет, Либия, Индия и Индонезия, но оставиха правото на хората в други страни да видят противоречивото филмово творчество и сами да си правят изводите.

Американската президентска администрация опита да упражни натиск за пълно сваляне на клиповете, но от YouTube останаха непреклонни – не може да се налага цензура заради определена група хора.

Цензурата в общия случай е доста трудна за прилагане, що се отнася до демократичните държави. В крайна сметка, ако хора се пращат в затвора заради това, което говорят, докъде може да се стигне? Трябва ли Мел Гибсън да бъде пратен зад решетките заради антисемитските си виждания? Трябва ли срещу консерваторите, които искат нови имиграционни правила и не се изказват особено ласкаво за мексиканците, да бъдат повдигани криминални обвинения?

Професорът по право Юджийн Волокх от Университета на Калифорния изрази мнение, че съдебното преследване за богохулствени слова може да доведе до още по-сериозни изблици на насилие – ако разрешаваш на тълпата да определя кои хора да бъдат съдени, то тогава ще се появяват все повече и повече гневни тълпи, готови да раздават правосъдие.

Както пише колумнистът на „Тайм“ Адам Коен „да живееш в свят, където тежките обиди остават ненаказани е далеч от идеалния вариант. Но да живееш в свят, където правителството решава какво може се казва и какво не, е далеч по-лошо“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 1щото не са прости, защо да умират, като могат да си гледат плазма и да си карат мерцедеса
122
3
 
8
 
! Отговори
Ван Дер Хуй преди 11 години
Антиислямските актове трябва да се поощряват !
121
1
 
1
 
! Отговори
Томов преди 11 години
Браво на Адам Коен, моите мисли точно.
120
4
 
8
 
! Отговори
бб преди 11 години
Най *** религия която е съществувала някога,всичката ислямска *** трябва да се измете от Европа,да се запалят пещите на Аушвиц
119
1
 
5
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Западните държави са кокошкари.Миналия век е *** пример,Хитлер завладя половината свят и чак когато ги нагнете яко и замалко не потопи острова на *** те се усетиха да се бият.Което струваше на човечеството милиони животи.Злото трябва да се убива в зародиш.
118
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В мрежата днес има клип в който арабин коли жена си като прасе... Ужасна и гнусна гледка, за съжаление ......
117
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 11 години
Вероятно ще обидя някого , но що за религия е исляма , след като водачите "ислямисти" изпращат деца и жени да извършват самоубийствени атентати ?Защо самите т.н. "водачи" не отидат да защитят каузата си , или са страхливци ,които изпращат манипулирани хора да загиват заради тяхното обогатяване ?
116
0
 
9
 
! Отговори
Омерзен преди 11 години
Политическата нищета на днешните западни лидери лъсва при сравнение на арогантното им поведение в подкрепа на участничките в групата "*** Riot", превърнали най-големия православен храм в Европа в арена за изява на политическия им ексхибиционизъм, и страхливото им снишаване пред ислямистката реакция в случая с филма "Невинността на мюсюлманите", отричаща дори правото на живот на неговите автори.
115
0
 
21
 
! Отговори
Pencho преди 11 години
Абе много интересно като цяло. Осирането на "Христос Спасител" от страна на банда *** беше определено от същите западни плямпала като "изкуство". А това филмче защо не е изкуство?
114
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Викни по едно куче, че е бясно и то ще побеснее" - стара поговорка.
113
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Магарешки истории е сериал, които е настроен сатирично не само към Корана и арабския свят представя друг поглед - по забавен на приказките въобще. Докато в този случай целат бе да се представи ИЗЛЮЧИТЕЛНО арабския свят като изостанал, без да се отчита неговата култура, писатели като ОРхан Мурад и пр (не че не е изостанал, но и той има постижения). И от тук дойде гнева на арабите.Не може да третираш някого като трета ръка човек и да не искаш да ти взривява сградитге. ЕДното води до другото.
112
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
въпросът е двупосочен. По принцип в днешният свят, ние избираме между християнство и ислям, но е факт също, че по начинът, времето (11 септември, по време когато сме на прага на Трета световна между СаЩ и ИЗраел - Иран и съюзници) и хората които пуснаха филми (американски евреи) това бе направено с цел провокация и тези хора трябва да бъдат наказани, защото можеха да подпалят военни действия. А тези военни действия можеха да доведат до хвърлянето на атомни бомби от двете страни.
111
7
 
13
 
! Отговори
тнтг преди 11 години
Всичко насочено срещу евреи, мюсюлмани, ***, семити, *** и всякакви неевропейди, които не се числят към арийците и християнския свят се ползва с пълното ми одобрение. Да живее най- старата арийска нация - българската, ние ще оцелеем и пребъдем.
110
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе гледах германския сериал Магарешки истории - там е пълно с обиди към мюсюлманската култура и начина на живот на мюсюлманите като цяло. Всеки може да гледа и да се убеди. Защо тъй обаче към Германия не се вижда тая агресия, ако и Германия да е стожер на ЕС и НАТО? Или може би амуджите помнят какво им се случваше по време на Райха?
109
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека да продължават да четат Корана, колкото повече го четат толкова по-будали стават !!!
108
4
 
9
 
! Отговори
kireza преди 11 години
Този филм беше абсолютно добре планирана операция,чийто автор е ЦРУ,затова гласувам всички в ЦРУ да бъдат минат през ръждива гилотина,както написа наш поет!!!САЩ целят с тези провокации да накарат арабите да окупират Европа,а после янките ще ни "спасяват" с ядрени,химически и климатични оръжия и ще превърнат континента в радиационна и химическа пустиня,по която ще бродят сенки,както е предсказала и баба Ванга!ДА БЪДАТ ГИЛОТИНИРАНИ!!!
107
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НЕ!
106
3
 
34
 
! Отговори
God преди 11 години
Ако християните бяха същите фанатизирани *** като мюсюлманите досега да са разпънали на кръст всички от Монти Пайтън за техните филми и скечове, които си правеха откровена гавра с християнството и църквата. Хора, които жертват дори живота си, за да избягат в християнски държави и да ползват благата им, да ми реват колко са обидени на религия ми се струва цинично. След като е толкова хубаво да се живее съгласно Шериата защо не бягат в Саудитска арабия или Афганистан? Мюмюнска им работа.
105
0
 
7
 
! Отговори
Някой преди 11 години
До да- трябва! Ако една вяра заклеймява-порицава,друга такава, то самият факт , не оправдава ли всяка ирония спрямо същата тази вяра-ДА!Аз съм Българин,тоест съм възпитаван в православие,ала сам прозрях къде е Бог и съм сигурен,че близостта ни с Него не е в черквата или в някоя книга-А В СЪРЦАТА НИ!Стремежа да бъдем по-добри към хората да помагаме,когато имаме възможността!Да бъдем истински без преструвки-ДА БЪДЕМ ХОРА-ЧОВЕЦИ!Религията трябва да бъде проповядвана с Любов от сърцето!
104
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До съвременикДори и сега има ***, например атеисти. Същото важи и за християните в Ирландия