Възходът на джихадистките групировки в Сирия

Тяхната голяма сила е в това, че не ги е страх да умрат
Обновена: 28 сеп 2012 15:00 | 28 сеп 2012 13:27, Елка Василева
39
Възходът на джихадистките групировки в Сирия
Джихадистките групи играят все по-важна роля в Сирия. Снимка: Reuters

Воюващите в Сирия джихадистки групи, макар и малобройни, играят важна роля с мотивацията и техническите умения на бойците си, сочат източници от средите на бунтовниците, пише Мишел Муто от Франс прес.

Макар редиците им да са основно съставени от радикализирани сирийци, сред тях има все по-голям брой чуждестранни доброволци, някои от тях - опитни бойци, които често формират ударните отряди в щурмовете срещу силите на Дамаск.

"Тяхната голяма сила е в това, че не ги е страх да умрат", уверява в Алепо 35-годишният Джамал Аддин Ибрахим, командващ бригада на бунтовническата Свободна сирийска армия /ССА/. "Оня ден бяхме попаднали под обстрела на снайперист. Един муджахидин се втурна на открито до входа на сградата, влезе и го застреля. Никой от хората ми не може да направи това. А той се смее и вика: Аз съм тук, за да умра".

Дхихадистите са независими от ССА, действат в автономни групи, които се подчиняват само на командирите си. Понякога сътрудничат с бунтовниците, но организират и собствени операции.

"Добре си сътрудничим", добавя Джамал Ибрахим. "Като ми свършат патроните, те ми дават от техните. Но след като атаката свърши, всеки си отива в базата".

Навсякъде в контролираните от ССА зони джихадистите избягват всякакъв контакт с медиите и контролират комуникациите си чрез радикални интернет сайтове. Съставени от бивши участници в джихада срещу американците в Ирак или Афганистан, те подозират журналистите в шпиониране.

В една вила в Атме, до турската граница, виждам двайсетина от тях. Някои изглеждат като западняци, други са много черни. Те кръстосват на китайски мотори, с окачено на задната седалка черното знаме на "шахада" - символа на ислямската вяра: "Няма друг бог освен Аллах и Мохамед е неговият пратеник".

Но те насочват срещу теб оръжията си при всеки опит за контакт, дори без камера или фотоапарат. Местен жител увери, че е помогнал за нелегалното влизане в Сирия на "десетки чуждестранни джихадисти".

В съседната голяма къща "Абу Саид", един от местните лидери на групата Ан Нусра е дошъл да получи пратка от десетина уоки-токита, от 120-те, подарени на бунтовниците от богат ливанец. На първия въпрос, зададен му от журналист, той се усмихва: "Не трябва да се говори за Ан Нусра. Може да е опасно. Дори за вас".

В публикуван в Лондон доклад мозъчният тръст Куилиам посочва, че "огромното мнозинство от бойците в тези мрежи са сирийци, а броят на чуждестранните бойци е между 1200 и 1500".

"Джихадистките групи играят все по-важна роля в Сирия", отбелязва докладът. "Веригите за доставки на оръжия и пари за тези групи, както и етнорелигиозната съставка на сирийското въстание със сигурност ще привлекат към тях многобройни бойци, някои от които - бивши членове на ССА, други - дошли от чужбина".

Обучени в Ирак или Афганистан, техните пиротехници донесоха на бунта незаменима техническа експертиза в направата на взривни устройства и коли бомби, които камикадзета управляват при атентати срещу официални сгради на режима.

Две джихадистки групи, включително Фронтът Ан Нусра, поеха отговорност за зрелищния атентат в сряда срещу сградата на Генералния щаб в Дамаск. Ан Нусра и групата "Таджамо Ансар ал Ислям" /Обединение на привържениците на исляма/ представиха подобни описания на операцията, която според тях е включвала камикадзе и четирима бойци.

Групи като Ан Нусра използват яростна антизападна реторика, заимствана от Ал Кайда и се кълнат, че ще се бият, докато халифатът се възцари в целия регион. Някои експерти подозират, че те са създадени или манипулирани от тайните служби на Дамаск.

Командващите ССА, макар да ценят войнствения им плам, омаловажават тяхната роля и значение, осъзнавайки негативния им имидж.

"Ако западните държави ни бяха подкрепяли от самото начало, те нямаше да са тук (...) Уверявам ви, че след победата те няма да създават никакви проблеми, иначе ще се заемем с тях", заяви пред АФП бунтовническият генерал Ахмад ал Фадж.

Точно това се случи неотдавна в Баб ал Хауа, един от граничните пунктове на границата с Турция. Той беше държан от джихадистка група, командвана от Абу Мохамед ал Абси, който беше издигнал над сградата черното знаме.

Бригадата "Ал Фарук" на ССА им заповяда да напуснат мястото. Те не се подчиниха. Няколко дни по-късно тялото на Абу Мохамед беше открито в един ров.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Научете факти бе хора! Ние не сме били под турско робство, това ви го втълпяват евреите стотици години.Били сме поробени от дьонмета( евреи привидно приели ислям) благодарение на Иван Александър, който се оженва за еврейката Сара, внедрена от Синедриона. Тя ни въвлича под турско робство.Тя не позволява първородния син на Иван Александър от българската му съпруга да го наследи, а наследник е нейният син Шишман. Заради тези синове България е разделена на части.Сюлейман паша е всъщност Соломон Леви
32
0
 
4
 
! Отговори
kireza преди 11 години
АМЕРОНАТОБАНДОДЖИХАДИСТИ - ТОВА Е ПРАВИЛНОТО НАИМЕНОВАНИЕ!Тази *** обикновенно се състои от криминални престъпници от целият арабски свят + техните задокеански е европейски господари,които ще размахват камшика след преселването на белите на юг заради промените в климата!НАД НАС СЪЩО ЩЕ СВИСТИ ГОСПОДАРСКИЯТ КАМШИК!!!Имало е кан Тервел,имало е и Борис 1,изтребил предателите!КЪДЕ СТЕ ???Аспарух,не можа ли да пояздиш още малко на запад та да преплуваш река Рейн???Ти си виновен!:)))))))))
31
1
 
9
 
! Отговори
АНТИ преди 11 години
КАКТО ХАН ТЕРВЕЛ РАЗМАЗА АРАБСКИЯ ХАЛИФАТ ПРЕЗ 718 г. , ТАКА И СИРИЙСКАТА АРМИЯ ЩЕ УНИЩОЖИ ТОЯ ГНУСЕН БАШИБОЗУК 13 ВЕКА ПО-КЪСНО!
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Уолъс Фард Мохамед бил основателят на Ислямската нация. Животът на Мохамед е забулен в мистерия. Роден е или в Афганистан, Мека или в Нова Зеландия някъде между 1877г. и 1896г. Дори не е сигурно, че това е истинското му име. Други имена, свързвани с него са Уоли Дод Форд, Уолас Дод, Уоли Дод Фард, Дейвид Форд, Уоли Фарад и Фарад Мохамед. Известно е, че Мохамед проповядвал в Детройт от 1930г. до 1934г., преди да изчезне безследно по време на пътуване до Чикаго. Има множество теории за изчезването му. Спореднякои се е върнал в Мека. Има някои доказателства, че Мохамед е доживял до 60-те години. Негова любовница твърди, че се е върнал в Нова Зеландия. ФБР държат случая отворен до 1960г.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Играта била проста като гъбена чорба и стара като света: око за око, зъб за зъб. "Ами като пукат, `що аз да не стрелям? К`во, да вдигна ръце и айде - убийте ме?!, откровеничи по темата Помазанов.Само така с коварните араби !!!!
28
5
 
8
 
! Отговори
Волф преди 11 години
До МаркБай бабо ,да не те срещне мечка...Не се е*авай с арабите Марк-при еднакви условия с ,дето викаш ,"белия" човек,арабина е по-смел и коварен боец.И подъл.А какъв му е мерника-дано не те обстрелва такъв,че да усетиш.
27
1
 
10
 
! Отговори
Djeri преди 11 години
AKO NQKOI SI NAPRAVI TRUDA DA OTKRIE RE4TA NA AHMADINEJAT V OON IDA PRO4ETE ZA KAKVO STAVA NA VAPROS ZA PRAVOTO NA VSEKI 4OVEK NA DOSTAP DO SVETOVNITE RESURSI BLAGINI ZA PRAVOTO DA BADE NAXRANEN 6TASTLIV DA U4I RABOTI I JIVEEDOBRE ZA ANALIZA MU NA USA OTKATO SA6TESTVUVAT KOLKO BEDI SA DOPRINESLI NA 4OVE4ESTVOTO I ZA RAVNOPOSTAVENOST NA VSI4KI DARJAVI I NOV SVTOVEN RED I MIR .I POSLE DA PRO4ETE RE4TA NA NETANQXU KOITO SAMO ZOVE ZA VOINA I KOLKO ZLOBA IMA V NEGO KAM CELIQ SVQT 6TE RAZBERE ITSINATA
26
1
 
24
 
! Отговори
ANONIMNA преди 11 години
MRASNITE QNKI ZA POREDEN PYT POKAZAXA 4E NA DUMI UMIRAT ZA SVOBODATA ZA PRAVATA NA 4OVEKA A NA DELA SA UJASNI PODPALVA4I NA VOINI I NOSQT SAMO RAZRUXA KADETO STAPQT MIZERIQ SMYRT I UJASNI STRADANIQ ZA NARODITE.MNOGO ISKAM PREDI DA MI PI6E NQKOI MINUSI DA MI POSO4I EDNA CAFNALA I BLAGODENSTVA6TA DARJAVA BLAGODARENIE NA USA PONE EDNA DOLU IMPERIQTA NA ZLOTO USA
25
3
 
52
 
! Отговори
Найденов преди 11 години
Добре е,че и такива статии на Днес излазат на бял свят,за да може все повече хора с все още НЕ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ да проумеят,че в Сирия воюват терористи-радикални ислямисти,а не радетели за истинска свобода,демокрация и човешки права! Но още по-добре ще е и да излизат статии и репортажи за огромните митинги в подкрепа на Башар ал Асад! Народът си го обича!!!А ко не беше така,отдавна да го изритали,и без терористи!!!
24
2
 
38
 
! Отговори
морски преди 11 години
Типични терористи......по джапанки.
23
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очеизбождащо става друго. САЩ и ИЗраел подкрепят тези, за да нападнат една независима държава. Или САЩ, Израел, Джихад, Саудитска Арабия, Катар, това всичко е едно.Останалото е цирк за пред народите.Това са еврейските ислямски наказателни групи. Вършат мръсната неофициална работа на Израел.
22
0
 
22
 
! Отговори
bg преди 11 години
"Tehnata golema sila e v tova 4e ne gi e strah da umrat".Tehnata vtora golema sila e v tova 4e Hilari Klinton gi podkrepja.
21
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Разбирам да се биеш, за да живееш. Естествено е човек да иска да направи нещо добро, докато е на тази Земя - деца, дом, книга, филм, хляб. Ако трябва и ще се бие за това. Но, да се пръкнеш да живееш, само за да сееш смърт и да умреш е пълна дивотия. Не съм расист, ноо...
20
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
какви джихадисти...това са революционери от либия,афганистан,ирак,.......египет..отбрани революционни кадри
19
2
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
IKADE STRELQ TOQ IZORD OT SNIMKATA PO TANKOVE ILI PEXOTA .PO MIRNI DOMOVE O4EVADNO E SMYRT ZA MRASNITE DJIXADISTI POKREPQNI OT USA
18
3
 
38
 
! Отговори
теро преди 11 години
Мачкай Асад терористите!!!!!!!!!!!!!!!!!
17
1
 
56
 
! Отговори
666 преди 11 години
Те са в Сирия за да умрат.Такива еднодневки се наричат ревулюционери.Те дори не са в състояние да осмислят своето съществуване.Да убиваш безпричинно мирни хора в чужда държава си е чист ТЕРОРИЗЪМ КОЙТО САЩ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ КОЛОНИЗАТОРИ подкрепят. Това означава , че управляващите в тези държави са не по малко извратени от тези еднодневки.ТОВА СА *** ЧИЕТО ИЗВРАТЕНО ПОВЕДЕНИЕ Е В РЕЗУЛТАТ НА ГЕНЕТИЧНИ ПРОБЛЕМИ ПОРАЖДАЩИ СЕ ОТ КРЪВОСМЕШЕНИЯТА ТИПИЧНИ ЗА НОМАДСКИТЕ СКИТАЩИ ПЛЕМЕНА.
16
6
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябваше не ние, а западняците да поизкарат 500 годинки ислямско иго.Щяха да имат по-адекватно отношение към разни мохамедани .Те дори и мирни е достатъчен един брадат ходжа и слободия за да почнат да режат глави.Лошото е че ние сме на пътя им.А политиците ни са едни криви и леви подайгъзници с мисъл ограничена до четвъртата година.
15
6
 
49
 
! Отговори
Путин преди 11 години
Мачкай гадовете,Башар!
14
4
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съсипаха хубавата държава, мръсни гадове.