Мераците на Ердоган

"Очаква ни светло бъдеще, имаме потенциала да станем велика сила"
Обновена: 4 окт 2012 15:02 | 4 окт 2012 14:52, Елка Василева
322
Мераците на Ердоган
Ердоган влиза в залата, в която се провеждаше конгресът на партията му. Снимка: Reuters

"Очаква ни светло бъдеще. Имаме потенциала да станем велика сила" - тези думи са на турския премиер Ердоган. Докато ги произнасяше, зад гърба му беше опъната голяма географска карта. Карта не на Турция, а на целия свят, пише Дойче веле.

Турската демокрация е половинчата, а между Ердоган и партията му на практика няма разлика. В Турция противоречието между напудрени думи и безогледни политически действия е огромно, а Ердоган се чувства като султан. Така звучат някои от коментарите след конгреса на турската управляваща партия.

На конгреса на управляващата партия премиерът Ердоган дръпна завладяваща реч, която грабна публиката му, макар че беше пълна с баналности. Той изгради и стратегия с прицел към две дати от бъдещето: 2023 г. и 2071 г. Тези дати, разбира се, са натоварени с огромна символична тежест, защото на едната се навършват 100 години, откакто Ататюрк основава съвременната република Турция, а на другата - 1000 години от победата на селджуките срещу византийския император Роман Четвърти Диоген. Отличният познавач на региона Михаел Мартенс щрихира по този повод един много интересен портрет на турския лидер.

Велик държавник и почтен човек - не става

Навремето, когато високопарните обозначения още вървяха, Ердоган сигурно щеше да бъде обявен за голям държавник. Не, нямам намерение да го хваля невъздържано. Защото и за него със сигурност важи мисълта на Томас Ман, че всеки държавник, извършил велики дела, навярно се пита дали все още е почтен човек.

Ердоган без съмнение извърши велики дела. Дори ако начаса слезе от политическата сцена, той вече ще има запазено място в турската история на ХХ век - непосредствено след Ататюрк. Партията на Ердоган вече от едно десетилетие управлява Турция - сама. На парламентарните избори миналата година Партията на справедливостта и развитието (ПСР) получи почти 50% от гласовете.

Въпреки че демокрацията в Турция е половинчата, този успех прави голямо впечатление. Разбира се, главна причина за него е бурният растеж на турската икономика през последните години. Но партията на Ердоган разчита изключително много и на харизматичната личност на своя лидер.

Ердоган умее да възпламенява масите и често създава впечатлението, че партията почти напълно съвпада със собствената му личност. Вярно, че има важни съратници, но въпреки това си остава централната звезда на небосклона. Това особено ясно пролича по време на дългата му болест в началото на тази година. Седмици наред турските вестници се губеха в догадки дали ПСР може да оцелее без Ердоган и на колко части евентуално ще се разпадне.

Напред и нагоре!

Ала Ердоган се завърна. И дръпна мощна реч на последния конгрес на партията си. Неповторима е интонацията, с която той умее дори на най-банални изречения да придава особена тежест. В същото време противоречието между напудрения език и безогледните политически действия е огромно.

„Нас ни очаква светло бъдеще. Нашата страна има потенциала да стане една от великите сили в региона и в света”, каза Ердоган в неделя под бурните овации на хиляди съпартийци. Зад гърба му беше опъната голяма географска карта. Карта не на Турция, а на целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хм...а ако сега бяхме част от Турция, щяхме да имаме 8% годишен растеж и два пъти по-малка безработица.
215
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
GDP (PPP) 2011 estimate - Total $1.073 trillion[4] (16th) - Per capita $14,517[4] (64th Добре ли е ?
214
1
 
2
 
! Отговори
usa преди 11 години
До Африкански
213
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В близко бъдеще Турция ще има голям проблем с кюрдите. Рано или късно те ще направят държава. А това е 1/3 от Турция.
212
1
 
11
 
! Отговори
радио ФЕС преди 11 години
Последните събития в Близкия Изток рязко измениха положението на Турция, като основна регионална сила и като един от участниците в сирийската трагедия. До неотдавна широко пропагандираната от Анкара доктрина за "нулеви проблеми със своите съседи", изненадващо бързо претърпя трансформация и Турция сега е враг на "всеки и всички", в това число и собствен, което може да доведе и до гражданска война. Безспорно сега Турция държи изпит на способността да следва собствения си стратегически план за прех
211
3
 
3
 
! Отговори
Optimist преди 11 години
TUKA E PULNO SIS GLUPAVI KOMENTARI;kolkoste jalki ce ne vijdate po dalec ot 1 meter.
210
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Джоузеф Стиглиц, моли се да не ти се наложи да те лекуват неграмотните турци!
209
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На немските журналисти не им харесва факта, че има нации различни от източноевропейските мързеливци и скоро ще дишат праха на бразилци, турци и т.н.
208
21
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Завистливи и мързеливи българи, ще продължавате да тънете в мизерията си!
207
16
 
26
 
! Отговори
Джоузеф Стиглиц преди 11 години
Какъв потенциал имат турците, като 85 % са неграмотни, без професия и без ясна визия за бъдащето! Хора, осланящи се на Мохаммед и на Ердоган! Абе, това наистина е задръстена нация!Лошо няма, че са миячи на еврокенефите, но това ли е потенциала, за който тръби Ердухан?
206
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Нас ни очаква светло бъдеще!"А човечеството и най-вече Християнска Европа ги очаква велико робство! - това е искал да каже резакът.Е, знаем КОЙ и ЗАЩО има интерес турците да съсипят цивилизования свят.2000 години омраза и борба са това, не е шега работа!...
205
2
 
3
 
! Отговори
ДО 235 преди 11 години
Всичко евтино купува нашенеца.Отваряй ще направиш яко пачки.
204
6
 
9
 
! Отговори
SUPERRR преди 11 години
235 коментара до сега!Браво,браво жива реклама на г-н Ердоган.Нека да има всеки ден новини за Турция и Ердоган.
203
6
 
6
 
! Отговори
Ердоган преди 11 години
Смятам да отворя магазин *** втора употреба в İстанбул,дали ще дойдат българи...?
202
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един връх обаче няма да може да покори: влизането в ЕС
201
13
 
38
 
! Отговори
чекист преди 11 години
Не знаете какво говорите и пишете. Турция между впрочем от години е най добрия ни съсед. В момента е един от малкото "локомотиви" в кризата и има най висок ръст на БП в света. Просто повечето от Вас нямат идея за качеството на производство , образование, медицина и прооче. Ще кажа само, че правят коли, самолети/по лиценз/, електроника. Ердоган пребори рака в страната си, а не в западни клиники. При това тихо, скромно. Помните ли какъв национален въпрос бе крачето на Боко А тазовата кост ако беше
200
14
 
20
 
! Отговори
ббб преди 11 години
Тоз да не сънува. Нас българите никой не можа да унищожи 1300год.- византийци, турци, комунизъм и прочие, този простосмъртен ли ще ни завладее. ХА ХА ХА.ЗАПОМНЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ КОРЕН И САМОСЪЗНАНИЕ Е НЕУНИЩОЖИМ
199
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като иска да бъде велико държава защо още не е нападнала Сирия всяка велико сила би нападнала страна която им нарушава суверинета ама май нещо ги е страх
198
12
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Очаква ви кюрдски, български и руски остен!
197
14
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма по гнусно племе от турците. Мислят се за наследници на селджуките но селджуките не са били турци а персийци, говорели са език близък до днешния персииски. Били са братовчедски народ на нас българите. Техни преки потомци са били караманите които са избити и изклани от османските турци. И османската империя и днешна турция е създадена от евреите хазари. Прогонените от Българи и Руси хазарски *** се обръщат в исляма и после се населяват с позволението на византийците в областите около Бурса