Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?

Все повече се засилват спекулациите за британско оттегляне
Обновена: 7 окт 2012 09:17 | 6 окт 2012 18:18,
172
Ще има ли Европейски съюз без Великобритания?
Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Снимка: архив, Reuters

Откакто в края на юни премиерът Дейвид Камерън заговори за вероятен референдум за отношенията на Обединеното кралство с Европейския съюз, съмненията за оставането на Великобритания в съюза се засилват прогресивно.

Анализите в тази посока варират между двете крайности. За някои експерти за доброто на ЕС е Островът да остане част от Обединена Европа. За други напускането е неизбежно, а за трети – позитивно развитие.

В последното издание на германското списание за международни отношения „Internationale Politik” например пише, че по-близката интеграция, необходима за изход от кризата в Еврозоната, може да принуди Великобритания да напусне ЕС.

Според автора на материала германските политици и медии са разединени по въпроса колко важно е всъщност британското членство. Канцлерът Ангела Меркел е изправена пред сериозна дилема – да се бори за оставането на Лондон или да се съсредоточи върху разрешаването на кризата, където британското правителство не е особено отзивчиво (от големите сили само Великобритания не подкрепи новия бюджетен пакт на ЕС).

В „Internationale Politik” обаче отчитат, че британска абдикация би била фатална за бъдещето на блока и Меркел просто е принудена да прави сериозни отстъпки, но да избегне подобно развитие.

Същото мнение споделят от ежедневника „Die Welt”, където отчитат, че е в интерес на Германия да задържи Великобритания в Евросъюза на всяка цена. Особено що се отнася до търговските взаимоотношения и отбраната. „Защитата на ЕС без Великобритания би била като нож без острие”, констатират от „Die Welt”.

„Sueddeutsche Zeitung” обаче са малко по-хладни към „хладния” Лондон. Според вестника отцепване на Великобритания би било катастрофа за съюза, но Европа имала далеч по-големи проблеми за решаване от настроенията отвъд Ламанша.

Във Франция пък са убедени, че дните на Великобритания като част от ЕС са преброени. „Liberation” убеждава, че изходът е неизбежен. От изданието се аргументират със засилващата се криза в еврозоната и опасенията на Лондон, че паундът също ще бъде повлечен.

Според вестника референдум за членството на Великобритания е неизбежен, още повече, че лидерите на новата управляваща генерация консерватори са „фанатични еврофоби”.

За французите непрестанните откази за сътрудничество по въпроса за овладяване на икономическите затруднения от страна на Даунинг Стрийт говорят красноречиво, че на Острова не искат да са част от Обединена Европа.

Всъщност не са малко и тези, за които британско напускане може да е само от полза за Европейския съюз. Критиците на Лондон считат, че даването на заден ход от Обединеното кралство по отношение на евроинтеграцията е основната причина за липсата на напредък в процеса на федерализиране на съюза.

Чуват се мнения, че късането на връзката Лондон-Брюксел е необходимото зло по пътя „към институционално и концептуално функционираща Европа”. Нагласата е ясна – щом не искате да сте с нас, Европа не се нуждае от вас.

Както пише седмичникът „Die Zeit”: „Великобритания трябва да реши каква роля иска да играе в бъдещето на Европа. Ако позицията ще е на този, който постоянно казва „не”, Лондон ще се окаже излишен в този съюз”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
7
 
38
 
! Отговори
мъдър преди 11 години
Кохинор - така се казва диамантът в класката корона на английските кралици. Същият, както почти всичко в Англия е плячкосан от Индия(както почти всичко в тази иначе бедна мочурлива мъглива страна е плячкосано от колониите). Със своята 400 годишна колониална грабителска система, Англия е в основата на хищния съвременен свят и е причина за много много световни злини.
31
7
 
14
 
! Отговори
до малоумниците преди 11 години
истината е, че на Лондон не му трябва тоя съюз
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонименсмени си и гражданството
29
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Британия никога не е била част от Европа. Тя е част от Океания, т.е. свързана със щатите. Дори самите британци не се мислят за европейци. И по-добре без нея. Нейната икономика се крепи на кражби на Национални съкровища на чужди страни.
28
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
6TOM VELIKA BULGARIA E V EC , ZNA4I 6TE IMA EC . BULGARIA KREPI EC
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти я са навсякъде, където могат да извлекат някаква полза. Пълни комплексари...В момент , когато има проблеми и трябва да се решават важни въпроси Дейвид Камерън се е скрил в миша дупка.. Прав има път...И без другото слушкат по- големият си брат..
26
23
 
1
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Също така - ако Англия напусне, турция може да стане локомотива на Европа. Германия да не се бърка, за да не прерасне конфликта в ръкопашна схватка между Меркел и султана. България е за турция - и Бойко и Станишефф са правоверни. Обрязването е от мюфтия а не от раби - само дето на Станишеф не му личи обрязан ли е или се прави на такъв.
25
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съюзът между световното еврейство и световното англосаксонство е пагубен за останалия свят. Трудно е да се изброят войните, предизвикани от англо-ционисткия съюз след Втората световна война. В стремежа си за заграбят все повече и повече ресурси те не се спират пред нищо. Затова ще бъде отлично ако Англия напусне ЕС. На нейно място в ЕС рано или късно трябва да се присъедини Русия. С нейната мощ и ресурси Европа отново ще стане най-силната и напредналата част на човечеството.
24
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
троянския кон на сащ- ингилизия и финансова столица на Родшилдови ,чрез лондонското сити нямат място в една обединена нова Европа ,Европа на бялата раса и на християнските ценности
23
5
 
17
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Ами със дигурност е по голяма от тази на България в ЕС. Аве Вие нормалнили сте, да задавате такива въпроси! Три -четири са държавите на който се грепи ЕС и Великобритания е една от тях. Тук пишат хора, който нямат никаква представа, какво става.
22
4
 
9
 
! Отговори
vnimanie преди 11 години
povecheto hora imat li pret stava zakakvo stava vapros vav anglia tolkova sa dobre chi nemoje i da byde se pak sa kolunizatori ako znaeto kakvo e tova samo se zameslete zakolko pari stava vapros i as lichno 3 godini sam bil tam i mislq za postoqno da se ostroivam vav tazi darjava ..!
21
4
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Македония ще стимулира напускането на Англия, за да влезе на нейно място, наистина ако България не й прави сечено.
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да не ги мислим англичаните,а да гледаме себе си.С или без ЕС,за нас май няма никакво значение.
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дойчланд и старите другари от оста са достатъчни за стабилен съюз.
18
8
 
23
 
! Отговори
Realist преди 11 години
Лондон е излишен в този съюз.
17
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скоро напускам България!
16
9
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Аве ти пък къв си? Теб койте пита, какво искаш ти, кой да остане и кой да си отива?! ***, ти как мислиш, какво прави България в ЕС?! Нищо хубаво и нищо добро, за БГ- даваме толкова пари там, а правим с Европейски пари 10 км магистрала. Писна ми от ***!
15
3
 
9
 
! Отговори
До номер 4 преди 11 години
Чак пък да процъфтява ВБ ако по прочетеш малко ще видиш, че те англичаните последните 3 години са или в рецесия или в стагнация. А за тази година се очаква да изпаднат отново в рецесия с над 1% спад на БВП
14
8
 
38
 
! Отговори
Путко Мафани преди 11 години
да се махат, там само бурки, талибани и всякакви такива герои от Междузвездни войни се разкарват по улиците
13
8
 
18
 
! Отговори
VIP YE преди 11 години
UK se darji iskustveno sichko e iskustveno daje i samite zaplati do 2-3 godini i krai berlin shte izmesti london vapros na vreme e da stane taq kuca darjava nqma nikva ikonomika kato balgariq e samo kadeto nie nesme legalizirali prostituciqta i trevata i ne puskame 30 miliona 4erni maimuni inache 6te sme i nie london 2