Къде се дяна фаворитът Обама, чудят се в Европа

Европейските столици са притеснени от силното представяне на Ромни в дебата
9 окт 2012 07:00,
78
Къде се дяна фаворитът Обама, чудят се в Европа
Мит Ромни Снимка: Reuters

Бледото представяне на президента Барак Обама на първия предизборен дебат в САЩ разтревожи европейските столици, където макар и неофициално се надяват той да бъде преизбран.

Въпреки че до изборите на 6 ноември може да се промени много и че между Обама и републиканския му съперник дотогава ще има още два дебата, социологическите проучвания, направените веднага след първия им дуел, показаха, че несъмнено Ромни е спечелил. Според светкавично изследване на Си Ен Ен 67 процента от
зрителите смятат бившия губернатор на щата Масачузетс за победител, а само 25 процента сочат за такъв Обама. Онлайн букмейкърът "Интрейд" намали шансовете за преизбиране на демократа от 74 на 66 процента.

В Европа, където лидерите и финансовите служители през последните 2 години и половина работиха в тясно сътрудничество с администрацията на Обама, търсейки решение на дълговата криза в еврозоната, бяха особено стреснати и объркани от това, че Ромни посочи страдащата от голям бюджетен дефицит Испания като пример за зле управлявана икономика.

"Ромни прави аналогии, които не се основават на действителността", заяви испанският външен министър Хосе Мануел
Гарсия-Маргальо пред журналисти след заседание на неговата дясноцентристка партия.

Водещият испански всекидневник "Паис" изтъкна факта, че Испания е била единствената европейска държава, спомената от Ромни, и че създаденият й от републиканеца негативен имидж контрастира с похвалите на Обама от кампанията през 2008 г. за испанската политика в областта на възобновяемите енергийни източници.

"Испания никога не е била споменавана в кандидатпрезидентски дебат като символ на провал", тъжно отбеляза лявото издание. "Случилото се снощи ще остане в историята. Но не в добрия смисъл."

Политически коментатори във Франция и Германия изразиха учудване от слабото представяне на Обама и казаха, че изборите може да се окажат много по-оспорвани от очакваното.

"Обама показа липса на желание да бъде президент и това може да му изиграе лоша шега като кандидат-президент", написа либералното германско списание "Шпигел". "Сега вече е ясно, че за да влезе пак в Белия дом, американският президент се нуждае от маратонки, а не от джапанки".

Френският "Монд" беше също толкова изненадан от нетипично слабото представяне на Обама. "Къде се дяна фаворитът?", попита то на първа страница с подзаглавие: "Обама се провали на първия си телевизионен дебат срещу хапливия Ромни".
 

Предпочитания към стила на Обама


Неофициално мнозина дипломати от ЕС не крият, че искат демократът да бъде преизбран; не е тайна, че много европейски страни, без значение дали са управлявани от дясноцентристки или лявоцентристки правителства, са много по-близо до демократите, що се отнася до социалната и данъчната политика, околната среда и редица външнополитически въпроси.

Обама се опита да се възползва от това в миналото. При подготовката на срещата на страните от Г-8 през май в Кемп Дейвид служители от Белия дом здраво притиснаха европейските си колеги да подкрепят политическите инициативи на Обама, казват участници.

"Сякаш се очакваше всички от Г-8 с изключение на Русия и Япония да станат част от кампанията за преизбиране на Обама", каза тогава за Ройтерс началникът на кабинета на един от европейските лидери.

През последните месеци Вашингтон упражнява и дискретен натиск върху Европа за необходимостта да се избягват големи сривове в дълговата криза преди изборите, отчасти за да не пострада и американската икономика, казаха за Ройтерс няколко служители от ЕС.

Лидерите на Стария континент имат сериозни основания да се подчинят; те също искат да държат рискованата политически криза под контрол, както и да разширят деловите си отношения с администрацията на Обама, създадени през последните четири години.

"Европейците като цяло са разтревожени от евентуално президентство на Ромни", каза Ян Техау, директор на "Карнеги-Европа".

"Не че не го харесват, но има много политически съветници неоконсерватори, които може отново да заемат длъжности, ако Ромни стане президент, а това буди безпокойство у много от европейските лидери. "Тенденцията е да се придържаш към това, което познаваш и с което си работил", каза той за Ройтерс.

"Да го преглътнем"

Пък и Ромни не се постарал особено да се хареса на Стария свят. През юли, когато бе на посещение във Великобритания преди олимпиадата, той се усъмни в готовността на Лондон да бъде домакин на Игрите, а няколко дни по-късно в Израел разкритикува палестинската култура, което беше осъдено от мнозина. Един от съветниците на Ромни в "Работната група за Европа" е британецът Найл Гардинър, който бе сътрудник на бившата министър-председателка на Обединеното кралство Маргарет Тачър, а сега работи за консервативната фондация "Херитидж" във Вашингтон.

В коментар, поместен миналия месец във в. "Вашингтон таймс", той определено се изказа мрачно за Европа, заявявайки, че континентът е в необратим упадък и че европейската интеграция е била зле замислена и зле осъществена.

"Европейският проект се разпада, давейки се в море от дългове и ръководен от бюрократи в Брюксел, които нямат никакво чувство за отговорност към демокрацията ", написа той. Схващанията от този род на хора от кръга на Ромни предизвикаха раздразнение в Европа и засилиха надеждите той да се провали в битката за Белия дом.

Обама все още има преднина в социологическите проучвания, включително в ежедневния сондаж на Ройтерс/Ипсос. Той води пред Ромни с 47 срещу 41 процента - разлика, която се запази сравнително стабилна от средата на септември насам.

Имайки предвид, че до изборите остават само 32 дни, републиканецът все още трябва да направи голям скок, за да измести Обама, но още две силни представяния на дебатите могат да насочат колебаещите се избиратели към неговия лагер. В Европа лидерите наблюдават внимателно и са готови да превъзмогнат резервираността си към Ромни, ако се наложи. "Макар да сме естествено предразположени към президентите демократи, ще приемем следващия американски президент, който и да е той", каза дипломат в Брюксел. "Просто трябва да се справим с това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На тоя *** Ромни, като му *** гласа и имам вече алергия . Нестига ,че след Бил Клинтън нямаше дефицит , нестига че неправилното водене на войната В Ирак от Бушовците ( пехотата прекосяваше пустинята ) въвлече Америка в дългове за 10 год издръжка на войска в Ирак , и икон криза , от които добре че Китай, попълва държавния резерв , ами този Ромни дига едни лозунги да се чудиш тоя от къде е толкова нагъл.
62
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
67. Повече са белите гласували за Обама . Черните ги е малко страх и предпочитат бял президент. Обама каза преди 4 год че неможе да върне частните фирми изнесли бизнеса си в Китай или мексико. Ползата е че в Америка влизат евтини стоки. Ромни също си е изнесал фирмите извън америка . Какъв патриот е ? 100 пъти си промени мнението за да се нагоди , и жените не харесват Ромни да им казва колко деца да раждат. Арогантен милиардер ! И той в тази рецесия не може да направи много !
61
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един *** срещу друг ***
60
1
 
2
 
! Отговори
ооо преди 11 години
68, ти към бялата раса ли се причисляваш? щото ромни не те мисли за такъв.. изберете си го, съвсем ще ви падне имиджа по света..
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Обама задълбочи кризата с политиката си докара САЩ до фалит! Обикновеният американец, като всеки разумен гражданин би потърсил алтернатива на некадърното му управление! Да не говорим за политическата му импотентност по отношение на външната политика! От една страна вътрешнополитическата обстановка в САЩ е отчайваща /поради рецесията/, от друга - САЩ до голяма степен подрониха авторитета си, след случилото се в Либия. Нужна е промяна!!!
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе то не, че Обама е цвете за мирисане... Но ако САЩ изберат религиозен фанатик, който едновременно с това е и краен националист... При целия ядрен потенциал на тази държава, последиците биха били страшни!
57
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Време е Ромни да вземе власта и да оправи кашите на Обама! Твърде много гмеж се нарои по света!!! Давай Ромни, бялата раса разчита на теб!
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
еми то Обама само афрото го държат иначе е гола вода . 98% от афрото гласуват за ОБама...кво да говорим. И с тия холивудски простотии дето се опитва да прокарва направо е смешен. Ходи по разни шоута но отказва сериозни интервюта в сериозни телевизии...защо ли!? Ромни е човека има ясна позиция не шикалкави като оня *** дето имам чуството , че жена му го бута.Америка има нужда от един богат американец да държи юздите, не от ония бедния дето стана богат.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно казано 57!!И аз се чудя как има още хора,които се надъхват на този смешен цирк
54
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Sa6tata rabota kato bu6 toq da spe4eli vednaga 6te po4ne voina :S
53
1
 
2
 
! Отговори
ми да се питат преди 11 години
след като евролидерите са кукли и не могат да са самостоятелни...
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисля, че този ще започне веднага война
51
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ромни obesta na niakolko pati, a glashataite mu go potretiat vseka minuta po tv-tata, 4e toi stial da sazdade za 4 godini >10 miliona rabotni mesta.smetkata: da vemem 2 000-3000 sredna mese4na zaplata (dosta malka). tova ozna4ava 4e v kraia na 4 godisnia mandat biznesyt v USA triabva da ima po 20 - 30 miarda dolara vseki mesec samo za zplati. da ne pitame za pe4alba, za razhodi po proizvodstvoto i raznite tam zastrahovki i drugi.Eto tova Obama triabva da razmaje v liceto na Ромни
50
7
 
5
 
! Отговори
TeodChasse преди 11 години
Roey veche ofizialno vodi s 49% sreshtu 47% za Obama, be predadeno snoshto po amerikanskite medii.Amerikanzite osyznaha greshkata, koiato npraiha s izbiraneto na komuneto Obama da im susipva uredenata dyrjava, zatova na 6ti Noemvri drujno shte izritame levicharskia *** na bunishteto na istorata,kudeto prinadleji.Nekadyren, nereshitele, nekompetnten, rasist mrazesht amerikanzite-nai-slabia US president.Romney shte vzeme Prezidentsvoto, i to s mnogo.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 60 те винаги и навсякъде са решавали парите , нима при социализма не бе така , нима у нас в Русия или Китай да не е така , въпроса е все пак до механнизми на противодействие , лошото е че в страни като нашите тези механизми са все о'ев зародиш.
48
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
AKO ROMNI SPE4ELI IZBORITE PEDELVAISITE V BRUKSEL 6TE IZDUHAT TARATORA. 6TE IM PRESEKNAT DALAVERITE I 27 000 EVRA ZAPLATI. A NA6TE DUPEDAVCI 6TE GLEDAT KATO POSR.NI.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 56 научил си си урока от вестник Работническо дело , Венсеремос камерад .
46
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вижте колко бял, красив и амбициозен ариец е новият кандидат! Мечтае да направи света едно по-добро място! Как така имате очи да го сравнявате с Обама!!!
45
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Който и да изберат, войната в Сирия и Иран ще си върви по план. Капитализма излиза от криза чрез войни, а тука глупаците подкрепят една анти българска кауза. Като ни пернат последиците на американската политика и почнем сами да си говорим, ще ви питам кон боб яде ли и защо ревахте за подкрепа на американските интереси.
44
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че има ли по -голяма класика във фъшкиите от тебе на този свят