Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години

В страната беше извършено преразпределение на огромното петролно богатство
Обновена: 7 мар 2013 15:20 | 7 мар 2013 07:00, Елка Василева
102
Венецуела след Чавес: чавизмът ще остане още много години
Чавес е на път да се превърне в мит. Снимка: Reuters

Подценяването на противника е често срещана грешка в политиката. Откакто Уго Чавес се разболя от рак преди две години, мнозина предполагаха, че неговото управление и захранваната му с приходите от петрола социалистическа революция също ще свършат със смъртта му, подкопани от неговата прахосническа неефективност и корупция. Но сега, когато венецуелският президент наистина е мъртъв, нещата вече не изглеждат по този начин, пише в. "Файненшъл таймс".

Сега Чавес е на път да се превърне в мит. Във въображението на своите опечалени поддръжници той може да заеме място, подобно на това на Че Гевара - още един мъченик на революционната левица, който обаче няма толкова дебела чекова книжка. Наистина, ранната смърт на Чавес вероятно ще удължи "чавизма" с още няколко години, а няма да доведе до внезапния му край.

За да видите защо, просто погледнете назад към миналия октомври. Тогава Чавес убедително спечели президентските избори, въпреки че очевидно беше много болен, а страната му страдаше от висока инфлация, нарастващ недостиг и ужасяващо увеличаване на убийствата и насилието. Подобни условия почти навсякъде биха
довели до голяма изборна загуба.

Това, че нещата не се развиха така, не може да се отдава само на нечестно провеждане на изборите, ощетило опозицията. Защото устойчивостта на чавизма не се дължи на неговата нереална идеология, нито на способността му да управлява, а на автентичния политически гений на Чавес и на извършеното от него преразпределение на огромното петролно богатство на Венецуела.

Чавес, както отбелязва бившият салвадорски партизанин Хоакин Вилялобос, включи в обществото бедните хора във Венецуела, създаде възможности за саморазвитие и самообогатяване на новите елити ("болигарсите" на неговата самозвана боливарска революция) и даде на тези две прослойки политически статут и власт. Те няма да се откажат лесно от тях.

Затова изглежда погрешно да се надценява борбата за власт във венецуелската социалистическа партия на Чавес, която може да последва сега, когато наистина започва преходът от неговото управление.

Единството на опозицията е още по-крехко. Нито има вероятност армията да се присъедини към опозицията: голям брой високопоставени фигури извличат огромни облаги от чавизма. В най-добрия случай армията ще се люшка между безразличие и мълчалива подкрепа за режим, от който се облагодетелства.

"Боливарската революция" вече няма да я бъде. Но чавизмът ще остане още много години.

Според конституцията сега до 30 дни ще бъдат свикани избори. Правителственият кандидат Николас Мадуро, който е вицепрезидент и определен от Чавес за негов наследник, най-вероятно ще спечели със значителна преднина, подкрепен от гласуване по симпатия. Социологическите проучвания вече до голяма степен предполагат това. Някои венецуелци от средната класа даже може да гласуват от страх от това, което може да се случи, ако правителството загуби. За опозицията това не бива да е повод за отчаяние.

Венецуелската икономика все още има някакво място за маневриране, но не голямо след рязкото спадане на петролното производство през последните години, а проблемите, които Чавес завещава на своя наследник, са многобройни. За известно време като нов президент Мадуро ще може да се ползва от чувствата, които хората продължават да хранят към Чавес и неговата революция. Но с времето тези чувства ще отминат, дори най-ревностните му поддръжници ще спрат да тъгуват и тогава те ще се събудят.

Какво ще видят? Социалистическа партия, която остава водещата политическа сила в страната. Но също така неефективност, лошо управление и правителство, лишено както от излишъка от петродолари, така и от харизмата на своя родоначалник, които го поддържаха някога. Именно тогава може да настъпи окончателното преосмисляне на чавизма, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
7
 
! Отговори
Д преди 11 години
ще им се на хамериканците.. ама всеки може да види какво говори венесуелският народ по телевизията . да чакаш 22 км опашка ,за да минеш за 2-3 секундни покрай ковчега и да отдадеш почит.. може да си мечтае всеки политик... но на дали ще му се случи, ЗАЩОТО УГО ЧАВЕС направи немислимото! ПОКЛОН!
79
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
американците газ пикаят
78
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VSI4KI KOMUNISTI SA MALOUMNICI . EDIN *** PO MALKO
77
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Великан е чавес 5 цента бензина 5 цента хляба 467 долара минимална заплата
76
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
чавизъм, това някакво ново психично заболяване ли е ?
75
5
 
19
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 11 години
Коменданте Чавес, за винаги в нашите сърца!
74
16
 
7
 
! Отговори
х преди 11 години
и там ще има чавизъм както в БГ има все още живковизам и комунизам.
73
7
 
30
 
! Отговори
БУДАла преди 11 години
по-добре чавизъм от колкото мутробудизъм
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
я си гледай бълга,ската паница бе *** тях не ги мисли кажи за бойко и дянков с години не е инвестирано а само е точено от кранчето, докато накрая промишлеността започна да се разпада. колко инвестира герб в промишленост 000000!??????????????
71
22
 
6
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Проблемите на Венецуела ще се увеличават, защото с години не е инвестирано а само е точено от кранчето, докато накрая промишлеността започна да се разпада.
70
5
 
26
 
! Отговори
ИВО ЛЪЖЕ! преди 11 години
ИВО ТИ СИ ПЪЛЕН *** И ЛЪЖЕЦ ИЛИ АМЕРИКАНСКА БАНАНОВА ***. АЗ СЪМ ХОДИЛ ВЪВ ВЕНЕЦУЕЛА ПРЕДИ ЧАВЕС И БЕШЕ БЕЗУМНО РАЗГРАБВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИ РЕСУРСИ ОТ САЩ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ! БЕДНОСТА БЕШЕ ДО ШИЯ, СЕГА СРЕДНИЯ ВЕНЕЦУЕЛЕЦ ИМА ПО-ВИСОК СТАНДАРТ ОТ БЪЛГАРИТЕ! АМЕРИКАНСКИ *** СИ ИВО! *** Е БИЛ БАЩАТИ *** СИ И ТИ!
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, как една богата на ресурси страна може да се разсипе само за 12-15 години, стига да има чугунени глави, да я управляват. Бизнес може да създаде, управлява и контролира само собственик, защото само той има личен интерес. Държавата трябва да се занимава само със сигурността и съдебната система, нищо друго. Икономическите участници сами ще си се развият, стига да не им се пречи.
68
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ааа, прочетохте ли-СЛЕД РЯЗКОТО СПАДАНЕ НА ПЕТРОЛНОТО ПРОИЗВОДСТВО последните години. Това е за всички чугунени глави, дето искат национализация (оня Болния, дето мисли че за златото трябва само по-здрава лопата и готово). Щото за добив и на нефт, и на злато трябват технологии и значителни инвестиции, а не държавна собственост.1-2 млрд. е една платформа. Държавното може да докара единствено наводнение и режим на водата, примерно, задължително в комбинация.
67
13
 
5
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Огромното петролно богатство е разпиляно. Сега Венецуела е сред най-бедните и престъпни държави в света.
66
3
 
6
 
! Отговори
Пак до работещия преди 11 години
До работещЕй ги, гнида ли си или вече зряла въшка? Сам се натрисаш на такива елегантни въпроси, sorry ! За американците свърши времето да се разпореждат с нефта на еди кой си, плажовете на друг някой си, бананите на трети! Затова си търсят * на други места. И, както виждам, намират! Като гледам часовете, в които кудкудякаш, ясно ми е какъв "работещ" си!
65
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОВА ДЕТЕНЦЕ КАТО ПОРАСНЕ ЩЕ СТАНЕ МНОГО КРАСИВА ИНДИАНКА
64
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
VIVA VENECUELA !!! NO IMPERAILIZUM !!!! VIVA LA REVOLISION !!!
63
1
 
12
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 53Май нямаш представа за какво говориш.Ако смяташ, че в една държава в която има диктатура не се краде, то се заблуждаваш дълбоко.Аз лично съм живял в такава: Преди да се разпаднат ТКЗС-тата когато бях на село там беше буквално "разграден двор" и хората си събираха части каквито им трябват които се търкаляха безстопанствено.Корупция и кражби е имало и в нацистка Германия при Хитлер - начело с главния корумпиран крадец Херман Гьоринг. Айде виж това и после ми говори за диктатура!
62
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чавизмът ще остане,щом хората искат! Там знаят,че е по-добре чавизъм,отколкото чумата-неолиберализъм!
61
4
 
5
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 33Абе щом казваш така, вярно е. Ама те и руснаците плачеха за Сталин, не го забравяй това!