В България мечтите за просперитет са вгорчени

Световни агенции пишат за самозапалванията и корупцията у нас
Обновена: 15 мар 2013 09:06 | 14 мар 2013 21:45,
390
В България мечтите за просперитет са вгорчени
Снимка: архив, Reuters

Драматичните самозапалвания в България - три от които с фатален край - имат поразяващо сходство със събития от преди половин век в Източна Европа, когато предимно млади интелектуалци протестираха срещу съветското комунистическо управление, като се самозапалваха с искания за свобода и демокрация, отбелязват световните агенции Асошиейтед прес и Ройтерес.

Четвърт век след падането на комунизма в България мечтите за просперитет бяха вгорчени в тази балканска страна, най-бедната в Европейския съюз. Всеки пети българин живее под прага на бедност, безработицата е на рекордно високо равнище, доходите са наполовина от средноевропейските, а вземането на подкупи, измами и печално неадекватната съдебна система са част от ежедневието.

Макар самозапалванията да не са типични за България, според експерти възможно е те да оформят тип поведение, което да има последователи. "Самозапалването е акт, който призовава обществото да реагира", цитира Асошиейтед прес мнението на психоложката Маргарита Бакрачева. Това не е следствие от лична драма, а по-скоро е решение, породено от безнадежността.

"Чашата на гнева на хората преля. Няма какво да чакаме и ще започнем нови протести", заявява лидерът на едно от протестните движения Янаки Ганчев, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че протестиращите не вярват на служебното правителство, защото премиерът Райков и трима други негови членове са заемали постове в предишни десни кабинети.

Други министри от кабинета пък имат връзки с управлението на партия ГЕРБ, казват те. Недоволството от високите цени на тока прерасна в по-общо безпокойство заради ниския жизнен стандарт и политическия елит,
обвиняван, че поддържа корумпирана система от падането на комунизма през 1989 г. насам, отбелязва Ройтерс.

Президентът Росен Плевнелиев назначи Марин Райков начело на екип от технократи с надеждата, че експертният им опит ще бъде знак за започване начисто и ще успокои обществения гняв, отбелязва Ройтерс, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още по темата: самозапалване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
16
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
къф Герб бе човек тия които не обърнаха внимание на бедния и ограбен българин от 23 годишния криминален преход ли тия ли ще се загрижат за теб знаеш ли кога никога
17
1
 
6
 
! Отговори
цъъъсс преди 11 години
ах мой овчици / и ко като няма комунисти / кой искате. дето ви замрязават пенсии и доходи / тях ли искате / ами избора си е ваш искате в *** да живейте добре / искате да сте средно положение / мисли / искате с малко магазинче да станете милионери / ами пий си хапчетата/
16
1
 
9
 
! Отговори
Разбирач преди 11 години
Исках да кажа,че народа не е късметлия ....... остават сълзите!
15
1
 
1
 
! Отговори
anys shepti преди 11 години
До Анонимен kakvi tankove sa ti vav chashkata
14
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не камикадзета ни трябват,а бушуваща разгневена тълпа.Но спокойно още няколко пъти като ни обелят джобовете до гладно и това от само себе си,ще се наложи!
13
4
 
5
 
! Отговори
Гешев преди 11 години
Комунизмът не си отива! Ако наистина желаем да сложим край на мизерията, първото искане трябва да бъде за лустрационен закон . Безродните комунисти и младите комсомолчета да вървят в Северна Корея, Китай или в Куба. Да си вземат и разните кривозащитници и пр. марсиански комитети. А самоубийците не са християни; разбирам ги, но не ги оправдавам. Не трябва да допускаме ЕС да се превърне в СССР.
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 11Аман от чалгари !
11
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
До днес още ни управляват червени,сини че даже тиквеночервени комунисти!
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРОКЛЕТИ ДА СА ВСИЧКИ ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ,ЩОМ НАМЕРИТЕ ТАКЪВ ПУБЛИЧНО НА БЕСИЛО.
9
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЛАГОДАРЕНИЕ НА ГЕРБ,БОРИСОВ,ДЯНКОВ И ЦВЕТАНОВ СМЕ НАЙ-СТАБИЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКИ СТРАНА,ПРЕЧУПИЛА ГРЪБНАКА НА ТЕЖКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ,СТРАНА ЗА ПРИМЕР НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТ ЕС !
8
1
 
2
 
! Отговори
sever преди 11 години
koito e reshil da se samoybiva da go napravi taka che da navredi na vlast imashti sirech kato kamikadze
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АКО ЩЕ УМИРАМЕ,НЕКА ДА Е НА УЛИЦАТА.ИЛИ ИСКАТЕ БАВНО И МЪЧИТЕЛНО ДА АГОНИЗИРАТЕ?
6
2
 
3
 
! Отговори
Разбирач преди 11 години
Шампанско и сълзи - който е късметлия пие!
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОТ 09.09 1944Г.САМО КОМУНИСТИ ИЛИ ТЕХНИ КРЕАТУРИ НИ ДЕЙСТВАТ!
4
2
 
38
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
В държавата на монополите е така. Монополите си имат държава. Безчинстват на воля с мълчаливото съгласие на държавата. Всички закони са писани за тях. Гражданина няма права, по-роби сме от колкото под турско робство. Сложиха и Омбудсман, една абсолютно синекурна длъжност в България. Човека прибира пари и седи на топло. От време на време го дават и по телевизията.
3
9
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След тригодишно управление на ГЕРБ това е равносметката - замразени доходи, унищожено здравеопазване, неграмотност, безработица, повсеместно отчаяние и самозапалвания...
2
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С ТАНКОВЕ ТАЗИ ВЛАСТ СА Я ВЗИМАЛИ,И С ТАНКОВЕ ЩЕ Я ЗДАДАТ!
1
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак Станишев е виновен,или не не този път е Далай Лама.