Мечтаел за Мерцедес и къща, а днес просто да оцелее!

Разбитият живот на един българин в Германия
Обновена: 16 апр 2013 17:24 | 16 апр 2013 15:43, Елка Василева
206
Мечтаел за Мерцедес и къща, а днес просто да оцелее!
Снимка: архив, Reuters

Той си мечтае за по-добър живот. И тръгва да го търси в Германия. Година и половина по-късно за първи път отново спи на легло. Болнично. В приют за бездомни. Списание "Шпигел" разказва тъжната история на един българин.

Преди да тръгне да търси щастието си в Германия, Бисер Русев живее в родното си село Ветово, където всеки ден изкарва козите на паша. Той е добър пастир и никога не е губил коза. Собствениците на животните са изключително доволни от него и му плащат когато и с каквото могат - един ще му даде шише ракия анасонлийка, друг картофи, трети брашно или хляб. Пари в брой Русев рядко е получавал. Още по-рядко му се е налагало да напуска родното си Ветово, където се чувства сигурен, а и полезен. Не си спомня някога да е заключвал входната врата на къщата си.

Там, където парите растат по дърветата

Напоследък, откакто България е членка на ЕС, Русев все по-често вижда как негови познати заминават на гурбет в Западна Европа, предимно в Германия, откъдето после се връщат с нови коли, с пари, с които правят ремонт на къщата си, купуват си земя или просто се окичват със злато. "Много злато", казвал си Русев. Така у него се ражда желанието да отиде и той в тази далечна страна на мечтите, където "парите растат по дърветата", както му разказвали неговите приятели.

Днес, година и половина по-късно, Русев лежи на болнично легло в приют за бездомни във Франкфурт - с катетър и в очакване на тежка операция, която обаче няма кой да плати. На 8 квадратни метра той се опитва да събере отломките от някогашната си мечта, в една чужда стая и в една чужда държава. "Вече не мечтая за никакво германско злато, искам само час по-скоро да се отърва от този маркуч", казва Русев, сочейки катетъра.

36-годишният българин е със скъсан уретер вследствие на падане от високо при инцидент по време на работа в един химически цех. За тази работа е нает от човек на име Айдън, собственик на фирма за строителна дейност и търговия с турски стоки. Русев, който не говори немски, се чувства там сред свои - самият той е представител на турското малцинство в България. А работодателят му Айдън е един от хората, които печелят от труда на източноевропейските пришълци.

"Нямах късмет..."

Бисер е от другата страна на барикадата. Той е един от хилядите модерни роби на германския трудов пазар - хора, подмамени с фалшиви обещания за щастие и благосъстояние, но впоследствие жестоко експлоатирани от предприемчиви хора като Айдън. А когато нещо се обърка, както в случая с Бисер от Ветово, никой нищо не знае. И никой никаква отговорност не носи.

"Не извадих късмет", казва 36-годишният наемен работник от България, който оставил в родината си жена и две деца, за да работи по строежите в Германия. Тъй като германският трудов пазар е затворен за българи до края на 2013 година, го посъветвали да регистрира фирма - фиктивно, за да заобиколи забраната. Така Бисер получава разрешение за работа от градските власти в Офенбах, край Франкфурт. Само в района на Франкфурт има над 10 хиляди фиктивни фирми на българи и румънци.

Бисер Русев идва от район, в който предприемчиви търговци на хора са си разпределили териториите и захранват германския трудов пазар с роби от Източна Европа, работещи на безценица по 12 часа на ден. Три пъти седмично тези търговци организират транспорт до Германия. Именно по този начин Бисер пристига в Германия през лятото на 2011 година - с 5 килограма багаж. Първите 3 месеца спи на матрак в изоставена сграда заедно с още 15 българи - без течаща вода, без ток, само с един газов котлон. По-късно се премества в таванско помещение, където живеят общо 40 български работници. Срещу 155 евро на месец се сдобива с правото да спи в кухнята.

Мечтата, децата и полята

След трудовата злополука, която дори не била докладвана от фирмата, наела Русев във фаталния ден, добри хора помагат на българина да се свърже с профсъюза "Верди", който му осигурява легло в приют за бездомници. "Това е първото ми истинско легло, откакто съм в Германия", казва той. Нарича го "моят офис". Под възглавницата си държи синя папка, в която е историята на целия му престой в Германия. При пристигането си мечтаел за Мерцедес и къща, с която да ощастливи съпругата си. А днес просто иска да оцелее...

В България обаче не иска да се връща. Как да разкаже на близките си, че се е провалил на Запад? Освен това жена му го напуснала. Мъчно му е само за децата. И за полята в Северна България, които навремето кръстосвал с козите. От профсъюза "Верди" му казали, че е твърде вероятно съвсем скоро да получи дата за операция. "Има надежда", казва си той. Дано е така.
 


(Дойче веле)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
6
 
! Отговори
патил преди 11 години
В Германия ИМА ред. Работиш без договор или не ти плащат и за какво ли не - отиваш в полицията. Нищо, че не знаеш немски. Там говорят всички езици. И български преводач ще ти намерят. Санкциите за некоректни работодатели са строги, но как да идеш в полицията. Веднага следва забрана на дийността на фирмата и следствие. Но това означава и ти да си тръгнеш за Бг. И ... край на немската заплата, край на парите, които чакат близките ти в България. Тая пуста наша беднотия. Там е проблемът.
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
големи райони в страната приличат на държави от т.н. трети свят,мизерия страшна бедност и безперспективност. това е олицетворението на неспособноста на нашия народ да изгради функционална държава,която да уважава и обича,да се чувства сигурен в нея и да има някакви перспективи.софия може да остане като изключение още няколко години,после ще е затворени квартали и големи гета
168
2
 
4
 
! Отговори
Д преди 11 години
До Ставри до 177Глупости. Както казват и останалите, като не им знаеш езика, нямаш нужните знания и умения - какво очакваш? Не може да очаквате, че ще отидете някаде, без значение къде в Европа, и те само вас ще чакат там с хубава заплата и начин на живот. Тука сте свикнали на държавна работа, цял ден във фейсбук и после не ви харесва. Освен това тази статия е супер смешна - в стил "останете в България, ето и в Германия не е толкова хубаво колкото си представяте".
167
1
 
7
 
! Отговори
маларт преди 11 години
Айдин - работодател. Трагедия.
166
2
 
10
 
! Отговори
Чобан Таранкоолу преди 11 години
Когато бях овчарче и овците пасях, бях много благодарен, макар и сиромах !
165
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До valya.donchevaВсичко има цена. Всеки труд има цена. Няма кой да плаща на козар от България, защото искал да има Мерцедес например. Кой би приютил и хранил на готово човек, който не знае език, явно не се къпе /козар от БГ/, и има смехотворни желания?
164
10
 
9
 
! Отговори
mandalai преди 11 години
Е*ати тъпака, пасъл кози - и в германия...!? И там се пребил още първия работен ден.
163
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Как да разкаже на близките си, че се е провалил на Запад?" Е вие току-що им казахте :-)Дано човека оздравее. Иначе материала е оформен приказно.
162
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Имам познати ,които работят от 30 години na Zapad i nqmat sobstwen dom.A poznavam rabotlivi hora koito za ot desetina godini i si nakupiha po dva.
161
7
 
12
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
След като си отишъл в чуждата уредена държава,и то без никакво образование и квалификация,никой не ти е длъжен с нищо.
160
2
 
18
 
! Отговори
о преди 11 години
Защо никъде не прочетохме за германец , дето е дошъл в българия и е в такова положение , като тои ЧОВЕЧЕЦ !!!
159
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а защо в нашата държава се налага мнението че не ни трябват овчари или козари. това нещо срамно ли е. българина само гръцки агнета ли ще яде. всички искат на компютри да работят,а козарите и овчарите са ненужни,така ли?
158
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не може да бъде ! Плевньо спеше по пейките и спести от нощувките ,сега е милионер с много милиони !Имам познати ,които работят от години в Германия, занимават се с компютри, чак сега си позволиха да си купят по един апартамент и то с кредит.
157
6
 
17
 
! Отговори
пол преди 11 години
Ако бе седял тук; 3г. даьспестява по 200 лв, на месец, щеше да си купи много запазен Мерцедес за 6000 лв. Или полунова Тойотка.....И нямаше да е с катетър; разведен. Не че е платено тук но в Джермани не е за всеки.
156
2
 
8
 
! Отговори
boza преди 11 години
Eee to kozi na zapad ,samo v zooligecheskite gradini ima .
155
3
 
46
 
! Отговори
истината боли! преди 11 години
Един мой роднина също отиде в Германия....да, ама изучи немски. И се изучи в един немски университет там. Живееше в мизерия докато беше студент. С много лишения и мъки. Но се изучи. И с така придобитите ЗНАНИЯ и ЕЗИК в момента е на много по-добро положение. Има си дом, семейство, дете, работи си професията, по която е УЧИЛ ДЪЛГИ ГОДИНИ.Мерцедес и злато няма да ти паднат от небето никъде.
154
8
 
29
 
! Отговори
Шоп преди 11 години
Човек, който само е пасъл кози, как на 36 години ще се научи да работи в цех, да се катери нависоко и да борави с техника? Пълни глупости.
153
6
 
2
 
! Отговори
х преди 11 години
До Анонимен168-ДА ПРАВИЛНО ВСИЧКИ СТЕ ТАКИВА ДИВАЦИ И ВАРВАРИ,това са го открили и казали преди мнооого години.
152
4
 
21
 
! Отговори
Ставри до 177 преди 11 години
Това не е единствения препатил в Германия. Много по-интелигентни хора са пренебрегвани и подценявани , като "втора" ръка. По принцип от Балканския п-ов не сме приети ,като равни с"цивилизована" Западна Европа.
151
10
 
19
 
! Отговори
сиган - скитник преди 11 години
Ша видиме колхо са хитри това швабете. Само шакам да доде 2013 и зибахтен - зибухтен с Айшето и *** ставаме дойчландци. Уважаеми европейски човеколюбци, гответе си вазелина.