"Бялата вдовица" по стъпките на съпруга си камикадзе

Участвала ли е Саманта Лютуейт в касапницата в Кения?
Обновена: 27 сеп 2013 14:38 | 27 сеп 2013 14:38,
21
"Бялата вдовица" по стъпките на съпруга си камикадзе
Саманта Лютуейт Снимка: Reuters

Доскоро забравена, британката Саманта Лютуейт, наричана "Бялата вдовица", вече е издирвана от Интерпол по подозрение, че се е присъединила към сомалийската ислямистка организация "Аш Шабаб", която пое отговорността за нападението в Найроби и изглежда по примера на съпруга си се е отдала на тероризма. 

Името на тази 29-годишна майка, която сама отглежда децата си, със светли очи и кестенява коса, скрита под обикновено покривало, тръгна от уста на уста през последните дни във връзка с медийното отразяване на нападението в търговския център "Уестгейт" в Найроби, при което загинаха най-малко 67 души. 

Оттогава примката около младата бегълка се затяга, пише в свой материал Франс прес. В международната заповед за арест, издадена в четвъртък от Интерпол по искане на Кения, става дума за подозрение за притежаване на експлозиви и за заговор за извършване на престъпление - факти от декември 2011 година. Не се прави никаква връзка със скорошните събития в Найроби. Кенийската полиция иска да я разпита за предполагаемите й връзки с "Аш Шабаб". 

За Саманта Лютуейт, дъщеря на военен, служещ в Северна Ирландия, се заговори за пръв път през 2005 г. във връзка с кървавите атентати от 7 юли в Лондон, където загинаха 52 души. Съпругът й, 19-годишният Джърмейн Линдзи, току-що се беше самовзривил на спирка "Пикадили" на метрото, погубвайки заедно със себе си още 26 души. По това време Саманта е бременна в седмия месец с второто им дете. 

Саманта Лютуейт осъжда "с цялото си сърце" стореното от съпруга й, с когото се е срещнала в интернет. Джамиите "са отровили духа му", заявява тя, която през юношеските си години е приела исляма и е записала да следва курс по религия. "Светът ми се сгромоляса", допълва тя. 

След това Саманта изчезва от полезрението. Следите й се появяват едва няколко години по-късно в Кения, където според кенийския всекидневник "Дейли Нейшън" екстремистите й дават прозвището "Дада Музунгу" - "бялата сестра" на суахили. Междувременно тя се сдобива с трето дете и изглежда вече върви по стъпките на първия си съпруг. 

През 2011 г. успява да избяга от кенийската полиция, която арестува един от предполагаемите й сътрудници - Джърмейн Грант, в момента подсъдим за опит за атентат в източния кенийски град  Момбаса.

След нападението на "Уестгейт" парченцата от пъзела малко по малко се наместват, така че да може да се проследи загадъчната съдба на тази жена, станала "почти митична", както твърди експертът по тероризъм в лондонския Кралски институт за единно обслужване на изследванията в областта на отбраната и сигурността Рафаело Пантучи. 

Пътят на Саманта Лютуейт през последните години минава през Южна Африка, където през 2008 г. тя получава с измама, според Претория, южноафрикански паспорт. Паспортът е използван за последен път през февруари 2011, след което е бил анулиран. Според южноафриканската преса Лютуейт е наемала къщи в Йоханесбург. Двама жители на предградието Бромхоф потвърдиха пред Франс прес, че са я разпознали на снимките в пресата.

69-годишният Хърби Улбрихт свидетелства, че тя му е била съседка "в продължение на три или четири месеца през 2010 или 2011 г.". Той си спомня, че Саманта Лютуейт носела черно покривало, а децата й никога не играели с другите съседски деца на улицата. Според пресата Лютуейт веднъж е имала проблеми с южноафриканското правосъдие: през август 2012 г. била осъдена да възстанови 2800 долара дълг на една банка. 

В малкото английско градче Ейлсбъри на северозапад от Лондон, където родителите й живеят заедно с дъщеря си, преди да се разведат през 1995 г., се ширят изненада и потрес. "Тя беше обикновено момиче. Не беше много самоуверена",  разказва общинският съветник Радж Кан, който я е познавал добре. "Беше срамежлива, последовател, а не лидер. Затова смятам, че тя не би могла да застане начело на международна терористична организация", коментира Кан.

Бабата на Саманта Лютуейт - 85-годишната Елизабет Алън, е в шок. Тя трябваше да постъпи в болница, след като не можа да понесе потока на информация, в която ставаше дума за внучката й. 

Името на Саманта Лютуейт беше споменато и в един вече затворен профил в "Туитър" на Аш Шабаб: "Шерафия Лютуейт, наричана Саманта е храбра жена. Радваме се, че е в нашите редици." Аш Шабаб отрекоха участието й в касапницата в "Уейстгейт".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се мъчете да осмисляте постъпката на тая (ако изобщо съществува реално такава личност). Тя просто е една отчаващо глупава кифла. При вродената глупост дори психиатрите вдигат ръце и се отказват. Всеки ден срещам нейни "сестри" по акъл и тук в Бг. Глупостта НЕ СЕ ЛЕКУВА.
17
0
 
1
 
! Отговори
boza преди 10 години
shepa hora izmislili religijata , za da vladejat nad ostanalite i puk nachelo na religiite postavili estestveno Deo ( nesto kato lider , vozhd ) i taka podmenjat tvoite ubezhdenia s tova da vjarvash v nesto deto go njama , v nesto falshivo. Poglednete zad vsichki prestuplenia koy stoi -- religiata ( vsichko se vurshi v imeto na boga) i taka se onevinjavat istinskite podbuditeli .
16
1
 
5
 
! Отговори
Сам преди 10 години
Американците са майстори по нагласени истории и пак намериха кого да обвинят за стореното от тях зло. Сигурно и награда са обявили за главата на тази жена Samantha Louise Lewthwaite (Sherafiyah Lewthwaite)-5 12 1983
15
0
 
1
 
! Отговори
КО ?НЕ! преди 10 години
БОЛИ *** ФАРА
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До сс вафенА всъщност най-признатите СС Вафен войници са мюсюлмани - от Босна, от Албания, от България ;)))Ехххх, тези учебници по история, как трябва да се четат.
13
8
 
11
 
! Отговори
сс вафен преди 10 години
До АнонименВсеки тръгнал по пътя на джихада -да му се убие семейството-баща,майка ,братя,сестри,деца-всички за назидание на следващите.Иначе ще има още много.
12
4
 
14
 
! Отговори
Boroka преди 10 години
Аналната Кралица.
11
19
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По същия начин както сега ни настройват нас против исляма, в момента настройват мюсюлманите против нас! Религиите се използват да разделят човечеството, насаждайки страх! Не се страхувайте братя и сестри, исляма не е по - лош и по - страшен от наща църква..
10
14
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе какъв джихад ви гони бе балъци! Всичко е бизнес! Американците контролират всички ислямистки групи! Ал Кайда, Хизбула, Аш Шабаб, всички под контрола на ЦРУ, не се излагайте и вие! То толкова им прозира пропагандата, че чак смешно да му стане на човек! Няма джихад, има бизнес! И си отворете очите най - накрая, исляма е същата глупост като християнството! Догми създадени на принципа разделяй и владей! Отворете си очите най - накрая, и спрете да вярвате на комформистки теории ...
9
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ал Кайда считат за свое право да избиват съюзниците на САЩ в Кения като част от глобалния джихад срещу САЩ и Израел. Президентът на Кения стана съюзник на САЩ и веднага последваха бомби срещу американски бази.
8
4
 
39
 
! Отговори
е преди 10 години
имали ислямска държава в която населението да живее добре като бели хора, изкючвам петролните държави парите там им се изсипват незаслужено, и пак благодарение че в християнския свят са направени всички тия открития които се нуждаят от нефта, ако като мюслитата четат само корана и клатят глави и мислят само за джихат, тоя нефт нямаше да ги прави богати
7
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ като избиха милиони иракчани и афганци никой не им търси сметка нали, Израел като изби милиони араби пак същото.
6
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това много мирише? Зад всеки терористичен ислямистки акт стоят САЩ и Израел! Но какъв им е интереса в Кения ??! Не знам Кения да има газ, петрол, или наркотици?! С интерес очаквам позицията на САЩ, 100000% съм убеден, че ще искат да спасят бедния кенийски народ, от тероризма, и там каквито блага има! Едно е сигурно, с тези атентати или се отклонява внимание, или се търси повод за интервенция! След 2005 година се губят следите на вдовицата, веротно е була на убочение в ЦРУ, от там идва тероризма!
5
8
 
22
 
! Отговори
точица преди 10 години
До 2Не исляма, а религията като цяло не е довела до нищо добро за света. Християнските кръстоносни походи или Великата инквизиция не са плод на исляма, но зверствата им са също толкова непростими. Да не говорим за сектите- ловци на души, които се израждат от всички световни религи. Овци като тая, които чакат да ги подкараш "в правия път" има колкото искаш.
4
10
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако има нещо по низко, по-долно и по-мръсно от комунизма, това е исляма.
3
1
 
40
 
! Отговори
обама бил хладен преди 10 години
Ето пример за британка мюсли! Алаах акбар.
2
4
 
71
 
! Отговори
джизъс преди 10 години
ИЗВОД : Ислямът не е донесъл нищо добро на Човечеството,включително и на своите последователи.Жалко,но факт.
1
7
 
85
 
! Отговори
Бо преди 10 години
Еййй, до къде може да стигне една незадоволена жена. Мъже, задоволявайте жените си, че вижте до къде я докарат!